900 millió adag Pfizer-vakcina fog érkezni az EU-ba 2023 végéig

Szerző: Petróczi Rafael
2021.05.08. 12:51

Sőt, a leszállított mennyiség akár ennek a duplája is lehet, ha a Bizottság lehívja a német-amerikai gyártóval kötött szerződésben szereplő másik 900 millió adag vakcinára szóló opciót is.

900 millió adag Pfizer-vakcina fog érkezni az EU-ba 2023 végéig

Ursula von der Leyen, a vakcinabeszerzésekért felelős Európai Bizottság elnöke szombat késő délután Twitter-oldalán jelentette be: a Bizottság elfogadta azt a német-amerikai gyógyszergyártóval, a Pfizer-BioNTech-kel kötendő szerződést, aminek értelmében

a Pfizer 2021 decembere és 2023 decembere között 900 millió adag vakcina leszállítását vállalja az EU-ba, másik 900 millió vakcinára pedig opciós joga van a Bizottságnak, tehát azt igény szerint le lehet hívni.

A szerződés további részleteiről a Bizottság elnöke nem írt, de azokat a német Die Welt napilap – mint azt az Azonnalin meg is írtuk – korábban közzé is tette.

Ha a frissen elfogadott szerződés megegyezik a Die Welt által ismertetett anyaggal, akkor a Bizottság az eddiginél is drágábban, 23,2 eurós adagonkénti áron kötötte le az összesen 900 millió adag Pfizer-vakcinát 2023 év végéig.

Ezzel a Pfizer-vakcinákat majdnem duplaáron veszi meg a Bizottság ahhoz képest, mint az eddig érvényben lévő szerződésben:

a belga költségvetési államtitkár, Eva De Bleeker által még tavaly posztolt árlistában a Pfizer-vakcinák mellett adagonként 12 eurós összeg szerepelt – ez emelkedik majd 23,5 euróra.

Forintra lefordítva: eddig a Bizottság 12 eurós, azaz 4300 forintos darabáron szerezte be a Pfizer vakcináit, ami most 23,5 euróra, azaz kicsivel több, mint 8400 forintra emelkedik.

A 23,2 eurós összeg még annál is magasabb, mint amit Bojko Boriszov bolgár kormányfő szivárogtatott ki áprilisban: ő arról beszélt, hogy 19,5 eurós összegért köti meg a Bizottság a szerződést a Pfizerrel a vakcina darabjáért.

A Die Welt beszámolója szerint ugyanakkor

a Pfizer esetében a magasabb ár a komoly mennyiségű oltóanyag jelentősen gyors leszállítását is biztosítja.

Márciusban derült például ki, hogy Izrael ehhez hasonló, 23,5 dolláros (19 euró) áron rendelt a cégtől 1,8 millió dózisnyi oltást, az ország azonban nagyjából a teljes világot előzi oltási programjával, és hamarosan a nyájimmunitást is elérheti.

A Die Welt cikke arra is kitér, hogy a német szövetségi kormány az alaposan megemelkedett Pfizer-felárat a vakcinabeszerzés sürgősségével és hatékonyságának javításával magyarázza a belső iratok szerint. Az is kiderült ebből, hogy a tagállami elosztási rendszerben Németország számára jutna ennek a beszerzésnek a 18,34 százaléka, bár az újság a többi tagállamra nézve nem közölt erről adatokat.

Akadnak egyébként még ennél is drágább vakcinabeszerzések: Magyarország például a Sinopharm-vakcinákat 30 dolláros, átszámolva 8840 forintos áron szerzi be a kínai gyártótól.

NYITÓKÉP: Európai Bizottság / Facebook

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek