+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Petróczi Rafael
2021. május 8. szombat, 12:51
Sőt, a leszállított mennyiség akár ennek a duplája is lehet, ha a Bizottság lehívja a német-amerikai gyártóval kötött szerződésben szereplő másik 900 millió adag vakcinára szóló opciót is.

Ursula von der Leyen, a vakcinabeszerzésekért felelős Európai Bizottság elnöke szombat késő délután Twitter-oldalán jelentette be: a Bizottság elfogadta azt a német-amerikai gyógyszergyártóval, a Pfizer-BioNTech-kel kötendő szerződést, aminek értelmében

 

a Pfizer 2021 decembere és 2023 decembere között 900 millió adag vakcina leszállítását vállalja az EU-ba, másik 900 millió vakcinára pedig opciós joga van a Bizottságnak, tehát azt igény szerint le lehet hívni.

 

 

A szerződés további részleteiről a Bizottság elnöke nem írt, de azokat a német Die Welt napilap – mint azt az Azonnalin meg is írtuk – korábban közzé is tette.

 

Ha a frissen elfogadott szerződés megegyezik a Die Welt által ismertetett anyaggal, akkor a Bizottság az eddiginél is drágábban, 23,2 eurós adagonkénti áron kötötte le az összesen 900 millió adag Pfizer-vakcinát 2023 év végéig.

 

Ezzel a Pfizer-vakcinákat majdnem duplaáron veszi meg a Bizottság ahhoz képest, mint az eddig érvényben lévő szerződésben:

 

a belga költségvetési államtitkár, Eva De Bleeker által még tavaly posztolt árlistában a Pfizer-vakcinák mellett adagonként 12 eurós összeg szerepelt – ez emelkedik majd 23,5 euróra.

 

Forintra lefordítva: eddig a Bizottság 12 eurós, azaz 4300 forintos darabáron szerezte be a Pfizer vakcináit, ami most 23,5 euróra, azaz kicsivel több, mint 8400 forintra emelkedik.

 

A 23,2 eurós összeg még annál is magasabb, mint amit Bojko Boriszov bolgár kormányfő szivárogtatott ki áprilisban: ő arról beszélt, hogy 19,5 eurós összegért köti meg a Bizottság a szerződést a Pfizerrel a vakcina darabjáért.

 

A Die Welt beszámolója szerint ugyanakkor

 

a Pfizer esetében a magasabb ár a komoly mennyiségű oltóanyag jelentősen gyors leszállítását is biztosítja.

 

Márciusban derült például ki, hogy Izrael ehhez hasonló, 23,5 dolláros (19 euró) áron rendelt a cégtől 1,8 millió dózisnyi oltást, az ország azonban nagyjából a teljes világot előzi oltási programjával, és hamarosan a nyájimmunitást is elérheti.

 

A Die Welt cikke arra is kitér, hogy a német szövetségi kormány az alaposan megemelkedett Pfizer-felárat a vakcinabeszerzés sürgősségével és hatékonyságának javításával magyarázza a belső iratok szerint. Az is kiderült ebből, hogy a tagállami elosztási rendszerben Németország számára jutna ennek a beszerzésnek a 18,34 százaléka, bár az újság a többi tagállamra nézve nem közölt erről adatokat.

 

Akadnak egyébként még ennél is drágább vakcinabeszerzések: Magyarország például a Sinopharm-vakcinákat 30 dolláros, átszámolva 8840 forintos áron szerzi be a kínai gyártótól.

 

NYITÓKÉP: Európai Bizottság / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Zágrábban az antifasizmus napján ismét fellángolt a vita, hogy nevezzék-e vissza a Nemzeti Színház előtti teret Titóra. De nem fogják.

A logójukat adják-e csak, vagy aktivistákat is? Körbekérdeztük az ellenzéki összefogás pártjait.

Az Apple Daily volt a legnagyobb és a legtovább fennálló hongkongi print bulvárnapilapot és online hírportált is üzemeltető médium, ami a kínai rezsimnek nem kellemes dolgokról is beszámolt.

A koronavírus-járvány miatt egy évvel elcsúsztatott olimpiát anno még úgy reklámozták, hogy az a világjárvány feletti győzelem bizonyítéka lesz.

Pénzzel, de volt, hogy néha tejtermékekkel fizettek le rendőröket Romániában.

1941. június 22-én éjjel negyed négykor kezdetét vette a Barbarossa-hadművelet, melynek célja a Szovjetunió lerohanása és térdre kényszerítése volt.

Věra Jourová szerint például ha valakinek baja van a szivárványszínnel, az róla mond el sokat, a bajor Markus Söder szerint meg ez a büszke útja annak, hogy a társadalom szabadságáért szóljunk fel.

A hét kérdése

Magyarország hiába szerepelt eddig jól az Eb-n, mivel a legnehezebb csoportba került, így az esélyek egyáltalán nem nekünk kedveznek. Ennek ellenére matematikailag van esélyünk, hogy továbbjussunk. Szerinted sikerülni fog?

Azért ide elnéznénk

A magyar hiphop Álmos vezére és a feltörekvő rapcsillag együtt szántják fel Kőbányát július 3-án szombaton.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás