Minden eddiginél drágábban jöhetnek majd az EU-ba a Pfizer-vakcinák

2021.05.06. 17:33

Az amerikai céggel dózisonkénti 23,20 eurós szerződést köthet az Európai Bizottság 2021 decemberétől 2023-ig.

Minden eddiginél drágábban jöhetnek majd az EU-ba a Pfizer-vakcinák

Új szerződésre derített fényt az Európai Bizottság és az új technológiás, BioNTech-féle mRNS-vakcinákat gyártó amerikai Pfizer között a német Die Welt napilap. A csütörtökön megjelent híradások szerint még

az eddiginél is drágább, 23,2 eurós adagonkénti áron kötött le az unió összesen 900 millió adag Pfizer-vakcinát 2023-ig.

Ugyanakkor a Pfizer esetében a magasabb ár a komoly mennyiségű oltóanyag jelentősen gyors leszállítását is biztosítja. Márciusban derült például ki, hogy Izrael ehhez hasonló, 23,5 dolláros (19 euró) áron rendelt a cégtől 1,8 millió dózisnyi oltást, az ország azonban nagyjából a teljes világot előzi oltási programjával, és hamarosan a nyájimmunitást is elérheti.

Eddig kedvezményesen kaptuk

Miután a Welt a német szövetségi pénzügyminisztériumból megszerzett, jövőbeni szerződéstervezetben található információkat nyilvánosságra hozta, arra is felhívta a figyelmet, az Európai Bizottság által most tervezett ár lényegesen drágább még annál a feláras összegnél is, amit egy jelenleg is érvényben lévő szerződésből Bojko Boriszov bolgár kormányfő szivárogtatott ki áprilisban.

Akkor a közölt adat, amely szerint egy dózis 19,5 euróba kerülne az EU-tagállamok közös beszerzésében, már okozott alapos felháborodást.

A mostani, hosszabb távú szerződésben pedig az összeg láthatóan még tovább drágult.

A dokumentum megismert szövege szerint a Pfizer kötelezettséget vállalna az EU felé arra, hogy 2021 decemberétől 2023-ig 900 millió dózisnyit szállít le a BioNTech oltóanyagából, és a szállítmányokat folyamatosan alkalmassá teszi az újonnan felbukkanó vírusvariánsok kivédésére, és arra is, hogy gyermekeknek is be lehessen adni azokat. A szerződés ezen kívül a megrendelt összeg felett még további 900 millió adag Pfizerre is tartalmaz egy opciót, amivel az EU igény esetén élhet majd, ugyanezen a vásárlási feltételek mellett.

Az információk szerint az elkészült, harmadik szerződéstervezetet a következő héten tárják majd részleteiben is a tagállami kormányok elé. Az már a Welt cikkéből tudható, hogy a német szövetségi kormány az alaposan megemelkedett Pfizer-felárat a vakcinabeszerzés sürgősségével és hatékonyságának javításával magyarázza a belső iratok szerint. Az is kiderült ebből, hogy a tagállami elosztási rendszerben Németország számára jutna ennek a beszerzésnek a 18,34 százaléka, bár az újság a többi tagállamra nézve nem közölt erről adatokat.

Miközben a német napilapnak az Európai Bizottság a közölt, dózisonkénti árat nem erősítette meg (sajtóosztályuk ugyanis ismét arra hivatkozott, nem beszélhetnek a szerződésben foglalt, konkrét vételárakról), annyit mindenesetre elmondtak: az új, decembertől a Pfizer-szállításokra vonatkozó szerződés tervezete valóban elkészült, és valóban jóval magasabb dózisonkénti ár szerepel benne.

A Pfizernek egyébként szüksége is van a bevételekre. Csütörtökön hozta ugyanis nyilvánosságra az amerikai kormány azt, hogy a Fehér Ház egyértelműen javasolni fogja a Kongresszusnak, hogy a vakcinákra vonatkozó szellemi tulajdoni szabályozást a Világkereskedelmi Szervezetben (WTO) függesszék fel a súlyos pandémiára hivatkozva, így az eddig kizárólag a Pfizer engedélyével gyártott vakcinák a közeli jövőben, akár az év végére is szabadon és ingyenesen hozzáférhető technológiák lehetnek a világ összes oltóanyaggyára számára.

Az, hogy az Európai Unió még esetleg egy ilyen fordulat előtt jóval, a tagállamok jóváhagyásával egyezik bele egy ilyen magas árú Pfizer-szállítási szerződésbe, tehát jelentős és akár megspórolható kiadásnak is tűnhet.

Vannak még drágább szerződések is, például nálunk

A még a Boriszov által nyilvánosságra hozott második szerződés előtt is a drágább és drágábban is tárolható vakcinafajták közé tartozott a Pfizer/BioNTech-oltóanyag: eredetileg 12 és 15 euró közötti áron adták át az EU-nak, amely végül népességarányos kvóták alapján osztotta azokat el a tagállamai között. Ezzel kapcsolatban a Welt közlése szerint a Bizottság úgy érvelt, a német BioNTech cégen és a Pfizeren keresztül az unió jelentős összegekkel járult hozzá a vakcina kifejlesztéséhez vezető alapkutatásokhoz és vizsgálatokhoz, az eddigi szerződésekben pedig ezt a hozzájárulást a Pfizer figyelembe vette és levonta az árból, 2021 decemberétől azonban már nem teszi ezt, lévén a támogatás nagyobb részét így visszakapta szerintük az EU.

Ezt azonban kevés eddigi nyilvános szerződés igazolja. A Politico összeállítása szerint míg az AstraZeneca-szerződésekben előfordult, hogy például Dél-Afrika drágábban kapott vakcinát, mint az Egyesült Államok, aközben a Pfizernél inkább a gazdagabb megrendelőknek számítanak fel felárat. Ez a kétféle oltóanyag egyébként a WHO vészhelyzeti engedélyezési listáján is szerepel, tehát mindenhol engedélyezett.

Az Orosz Külföldi Befektetési Alap által az állami Gamaleja Intézetben fejlesztett Szputnyik V-vakcináról az alap csupán annyit közölt, vakcinájuk ára sehol sem haladja meg a dózisonkénti 10 dollárt (8,29 euró). A magyar kormány a maga részéről március 12-én publikálta a vakcinaszerződéseiben szereplő, dózisonkénti árakat, ezek szerint Budapest dózisonként 29 euróért szerzett be a Moderna vakcináiból, de kiderült ekkor az is, sürgősségi alapon Magyarország dózisonként 19,9 dollárért (16,5 euró) rendelt meg összesen egymillió adag orosz oltóanyagot.

Még nagyobb felháborodást keltett azonban itthon, hogy a kormány a Sinopharm vakcináit egyenesen 30 dolláros dózisonkénti áron kötötte le, 3,5 millió adag mennyiségben, ráadásul több cég, elsősorban az átláthatatlan tulajdonosi hátterű Danubia Pharma közbeiktatásával, miközben péládul Szenegál ugyanezért a vakcináért 19,9 dollár adagonkénti árat fizet.

NYITÓKÉP: Pfizer / Facebook

Tóth Csaba Tibor
Tóth Csaba Tibor az Azonnali korábbi újságírója

Történészdiplomával rendelkezik, de 2013 óta főleg blogol, 2015 óta pedig újságcikkeket is ír. Sokszor Európáról és a Közel-Keletről. Az Izrael-párti sajtó kedvenc magyar firkásza. Eléggé baloldali.
Facebook
Twitter

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek