+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Petróczi Rafael
2021. április 12. hétfő, 11:22
Bojko Boriszov elmondása szerint 2022-ben és 2023-ban az EU már majdnem hétezer forintos áron fogja beszerezni a német-amerikai oltóanyagot.

„A Pfizer 12 euró volt, majd 15,5 euró lett. A szerződéseket most 19,5 euróért írták alá 900 millió vakcináért” – mondta el Bulgária miniszterelnöke, Bojko Boriszov vasárnap. A miniszterelnök állítása szerint tehát a mostani 12 eurós (kis híján 4300 forintos) áron beszerzett német-amerikai oltóanyagot az EU 2022-ben és 2023-ban már 19,5 eurós (majdnem 7 ezer forintos) áron fogja behozni – erről írt alá szerződést a Pfizerrel a vakcinabeszerzésekért felelős Európai Bizottság.

 

Ez alapján

 

az elkövetkező két évben az EU 18 milliárd eurót, átszámítva 6433 milliárd forintot fog költeni csak a Pfizer-BioNTech mRNS-alapú készítményére.

 

(Hogy az mRNS- és a másfajta elven készülő vakcinák hogyan működnek, illetve mik az előnyeik és hátrányaik, itt szedtük össze.)

 

Boriszov szerint ezért a szakértőknek a költségvetésekben a korábbiaknál nagyobb részt kellene elkülöníteni a vakcinabeszerzésre.

 

Azt egyébként, hogy melyik vakcina mennyibe kerül, sem azért tudjuk, mert az Európai Bizottság erről tájékoztatta volna a nyilvánosságot: még tavaly decemberben Eva De Bleeker, a belgiumi szövetségi költségvetési és fogyasztói ügyekért felelős államtitkár hozta nyilvánosságra Twitter-oldalán ezeket az információkat.

 

Akkor kiderült, hogy 2021-ben a legolcsóbban vett vakcina az azóta már az Európai Gyógyszerügynökség által is engedélyezett AstraZenecáé (darabja 1,78 euró = 636 forint), míg a legdrágább a Modernáé (darabja 18 dollár = 5411 forint). A Pfizer-vakcinák következő két évre megállapított ára tehát magasabb, mint a mostani legdrágábban vett Moderna-vakcina,

 

azt azonban nem tudjuk, hogy a többi vakcina 2022-es és 2023-as árai esetében állt-e be változás.

 

NYITÓKÉP: Pfizer / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Európában máshol is bőven voltak és vannak olyanok, akik úgy lettek kormány- vagy államfők, hogy angolul rosszul beszéltek. Összeszedtünk párat!

A járvánnyal kapcsolatos álhírterjesztésért megítélt érdemrendet így senki nem vette át – a DK miniszterelnök-jelöltje azért nem kell szomorkodjon, meg fogja azt kapni postán.

A szükségállapot meghosszabbítását a parlamentnek is meg kellene szavaznia, de azt kormánypárti képviselők sem támogatják. Magyarországon akár őszig is maradhat a veszélyhelyzet.

Lodban a rendőrség elveszítette a város feletti irányítást. A fellázadt arab lakosok és zsidó szomszédaik a sötét utcán, spontán egymásra támadtak.

Mind a gázai terrorcsoportok, mind az izraeli hadsereg további, súlyos csapásokkal fenyegeti a másikat. A Vaskupola-rendszer működéséről azonban bámulatos videók készültek.

Az utolsó nagy kérdésben is sikerült dűlőre jutnia a hatpárti ellenzéki összefogásnak.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás