Von der Leyen ezúttal nem elszenvedője, hanem okozója egy diplomáciai botránynak

2021.04.17. 16:32

Az Európai Bizottság német elnöke diplomáciai protokollhibát vétett, amikor visszautasította az ukrán elnök, Vologyimir Zelenszkij meghívását Kijevbe. De ezenkívül az is aggályos, hogy von der Leyen épp akkor utasít vissza egy ilyen meghívást, amikor orosz csapatösszevonások történnek az orosz-ukrán határon, illetve a Krím-félszigeten.

Von der Leyen ezúttal nem elszenvedője, hanem okozója egy diplomáciai botránynak

Ismét diplomáciai botrányba keveredett Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság német elnöke. Ezúttal azonban nem elszenvedője volt, mint Törökországban, ahol a török elnök, Recep Tayyip Erdoğan nem készített ki neki széket, amikor az európai államfő- és kormányfőket tömörítő Európai Tanács elnökével, a belga Charles Michellal együtt volt látogatáson Ankarában, hanem okozója:

von der Leyen ugyanis a kabinetfőnökével utasíttatta vissza az ukrán elnök, Vologyimir Zelenszkij meghívását.

De mi ezzel a probléma?

Zelenszkij még április elején hívta meg levélben az Európai Bizottság elnökét, hogy augusztus 23-24 között von der Leyen is vegyen részt Ukrajna függetlenségének kihívásának a harmincadik évfordulóján, azonban a von der Leyen kabinetfőnöke, a német Björn Seibert által jegyzett levélben „különösen sűrű napirendre” hivatkozva utasítják vissza a meghívást, ami már csak azért is érdekes, mert augusztusban általában a legtöbb EU-s intézményben épp nyári szünetet tartanak, és az alkalmazottak szabadságukat töltik.

Azonban a legfőbb problémát nem ez adja:

a levelet ugyanis nem von der Leyen írta alá, hanem a kabinetfőnöke, amivel megsértették a diplomáciai protokollt.

A protokoll szerint ha egy állam- vagy egy kormányfő hívja meg a vele egyenrangú EB-elnököt, akkor illő, ha a meghívott személy jegyzi a válaszlevelet, nem pedig az egyik legközelebbi munkatársa.

A protokollhiba mellett pedig az is visszás, hogy akkor utasítanak el egy ilyen meghívást, amikor az ukrajnai konfliktusban hivatalosan kimaradó Oroszország épp több tízezer katonát mozgósít az orosz-ukrán határon, illetve az oroszok által 2014-ben annektált – az Európai Unió által még mindig Ukrajna területeként számon tartott – Krím-félszigeten.

A Politico által megszerzett levélen április 7-i dátum szerepel, azonban a sajtóhoz csak egy héttel később szivárgott ki. A protokollhibára már a Bizottság is reagált: csütörtökön a Bizottság szóvivője, Eric Mamer újságírói kérdésre azt mondta, hogy a levelet von der Leyennek kellett volna aláírnia, ugyanakkor a Politico beszámolója szerint Mamer zavarosan azt is elmagyarázta a sajtótájékoztatón, hogy a levelet „a szokásos csatornákon keresztül” még nem kapta meg az ukrán fél, és von der Leyen saját maga fog válaszolni Zelenszkij meghívására.

Charles Michel még a szabadságát is megszakítaná a kijevi látogatásért

Az ügynek külön pikantériát ad, hogy az ukrán elnök ugyanúgy meghívta egy másik EU-s csúcsszerv, az Európai Tanács elnökét, a belga Charles Michelt, aki EU-s hivatalnokok szerint megígérte Zelenszkijnek, hogy részt fog venni az eseményen, még akár annak árán is, ha ez azt jelentené, hogy újra kell terveznie a szabadságát.

A tervek szerint az augusztus 23-24-i ünnepség mellett Zelenszkij egy EU-ukrán csúcstalálkozót is szeretne tartani, azonban úgy tűnik, hogy az Európai Bizottságot nem az elnöke, hanem valaki más fogja képviselni.

NYITÓKÉP: DAINA LE LARDIC / © European Union 2021, EP

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek