Feministák petícióban követelik az Európai Tanács elnökének lemondását, mert nem adta át a helyét a Bizottság női elnökének

Szerző: Petróczi Rafael
2021.04.13. 09:39

A feministák szerint Charles Michel ráadásul szánalmasan beleesett a „diktátor” török elnök csapdájába, aki kevesebb széket készített ki a találkozóra. Az ügyet még rendkívüli uniós értekezleten is tárgyalják.

Feministák petícióban követelik az Európai Tanács elnökének lemondását, mert nem adta át a helyét a Bizottság női elnökének

„A diktátor csapdát állított mindkettejük számára azzal, hogy csak egy széket helyezett el maga mellett a hivatalos találkozón. És ön, Michel úr, rohant ahhoz a székhez, szinte majdnem rajta elfeküdve, annyira el akarta azt foglalni” – áll abban a női jogvédő csoportok – mint a Nők Nemzetközi Jogi Ligája vagy a Millennia2025 – képviselői által kezdeményezett petícióban, amit Charles Michel, az Európai Tanács elnökének lemondásáért indítottak, és amit majdnem hétezren írtak már alá.

Mi az a sofagate?

A petíció apropóját az úgynevezett sofagate adja: április 6-án, egy hete találkozott Ankarában Recep Tayyip Erdoğan az EU két képviselőjével, Charles Michellel, az Európai Tanács elnökével, valamint Ursula von der Leyen bizottsági elnökkel megvitatni, hogy az EU és Törökország hogyan tartsa fenn az együttműködést az olyan fontos ügyekben, mint például a nemzetközi migráció kezelése.

Csakhogy a hivatalos fotózáshoz a török fél mindössze két széket készített be:

az egyiket a török elnök foglalta el, a másikat Charles Michel, míg Ursula von der Leyen pár pillanatig zavarodottan állt a helyet foglalt két férfival szemben, miközben egyikük sem állt fel, hogy átadja neki a helyét.

A kínos szituációt végül az oldotta fel, hogy VDL a másik két politikus melletti kanapén találta meg a helyét – a kanapé angol nyelvű megnevezéséből (sofa) jött a botrány elnevezése, a sofagate.

A török szervezők egyértelműen protokolláris hibát vétettek azzal, hogy eggyel kevesebb széket helyeztek ki – hogy Charles Michel is azzal, hogy nem adta át a helyét VDL-nek, már kérdéses: az Európai Tanács elnökének stábja azzal védekezett, hogy ilyenkor a magasabb rangú politikus, tehát Michel foglal először helyet.

Később azonban maga Charles Michel ismerte el a jelenetről készült felvételeket látva, hogy „lehet, hogy érzéketlen voltam”, és ezért elnézést kért, hozzátéve, hogy

attól félt: a török féllel való diplomáciai botrányt kockáztatja, ha a kínos helyzetben kritikusan nyilvánul meg.

Szánalmas Charles Michel takarózása a feministák szerint

Ez azonban nem volt elég Michel lemondását célzó petíciót elindítóknak, akik szerint az Európai Tanács elnöke több hibát is vétett azon a bizonyos találkozón, amit „egy szánalmas bocsánatkérés nem tud eltörölni”.

Szerintük Charles Michel vétett egyrészt a diplomáciai szabályok ellen, amikor férfiként leült a vele nőként egyenrangú von der Leyen előtt, és csendben maradt annak ellenére, hogy látta a bizottsági elnök zavarodottságát.

„A diktátor (Erdoğan – a szerk.) közben figyelte az ön játékát, és pontot szerzett. Megadta neki a kárörömöt azzal, hogy olyan súlyosan beleesett a csapdájába”

– írják a petícióban, hozzátéve, hogy Charles Michelt minden bizonnyal elkerülte a jó nevelés.

A petíció kezdeményezői szerint az Európai Tanács elnöke az Európai Unió ellen is vétett a meggondolatlan viselkedésével, hiszen így „a diktátornak” azt a képet közvetítette, hogy belső konfliktusok vannak az EU-ban, és intelligencia hiányában is vannak – akkor, amikor „Törökország EU-ba való belépésének kérdése továbbra is komoly és megoldatlan vitát jelent”.

„Szánalmas!” – áll a petíció EU-ról szóló részében Charles Michel viselkedéséről és arról, hogy ahelyett, hogy elismerte volna, hogy beleesett Erdoğan csapdájába, mentegetőzni kezdett, és megpróbálta biztosítani a közvéleményt a nemek közötti egyenjogúságba vetett hitéről, miközben pont ezzel erősítette meg a hibáját.

„Ha a #szexizmus és a #nőgyűlölet még ma is létezhet, az azért van, mert a szemtanúk csendben maradnak, vagy profitálnak a nők kizárásából”

– áll a petíció EU-val foglalkozó részében.

Végül a petíció azt is Michel szemére veti, hogy viselkedésével megerősítette az erdoğani Törökország nőket elnyomó gyakorlatát akkor, amikor nemrég léptek ki az Isztambuli Egyezményből.

A petíció aláírói szerint ezek olyan súlyos hibák, amiket nem lehet elfedni egy halovány bocsánatkéréssel, ezért az Európai Tanács elnökének le kell mondania. A petíciót kedd éjfélig lehet aláírni – az összes aláíró listáját pedig mind Charles Michelnek, mint Ursula von der Leyennek el fogják küldeni a kezdeményezők.

Sofagate csúcstalálkozó is lesz

Sofagate csúcstalálkozó – a Politico brüsszeli hírlevele már így emlegeti azt a keddre összehívott rendkívüli értekezletet, amin részt fog venni az Európai Tanács és a Bizottság elnöke mellett az Európai Parlament elnöke, David Sassoli, valamint az EP-frakciók vezetői.

Az értekezleten pedig az uniós vezetők meg fogják vitatni többek között azt is, hogy mi történt egy hete Ankarában. Ahogy ennek indkoltságáról a Politicónak egy név nélkül nyilatkozó EU-s diplomata mondta:

„Sok kívülálló mondja azt, hogy az EU külpolitikája egy vicc, és erre itt van ez. Biztosan nem volt erre szükségünk.”

NYITÓKÉP: Charles Michel / Facebook

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek