+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Petróczi Rafael
2021. április 13. kedd, 09:39
A feministák szerint Charles Michel ráadásul szánalmasan beleesett a „diktátor” török elnök csapdájába, aki kevesebb széket készített ki a találkozóra. Az ügyet még rendkívüli uniós értekezleten is tárgyalják.

„A diktátor csapdát állított mindkettejük számára azzal, hogy csak egy széket helyezett el maga mellett a hivatalos találkozón. És ön, Michel úr, rohant ahhoz a székhez, szinte majdnem rajta elfeküdve, annyira el akarta azt foglalni” – áll abban a női jogvédő csoportok – mint a Nők Nemzetközi Jogi Ligája vagy a Millennia2025 – képviselői által kezdeményezett petícióban, amit Charles Michel, az Európai Tanács elnökének lemondásáért indítottak, és amit majdnem hétezren írtak már alá.

 

Mi az a sofagate?

 

A petíció apropóját az úgynevezett sofagate adja: április 6-án, egy hete találkozott Ankarában Recep Tayyip Erdoğan az EU két képviselőjével, Charles Michellel, az Európai Tanács elnökével, valamint Ursula von der Leyen bizottsági elnökkel megvitatni, hogy az EU és Törökország hogyan tartsa fenn az együttműködést az olyan fontos ügyekben, mint például a nemzetközi migráció kezelése.

 

Csakhogy a hivatalos fotózáshoz a török fél mindössze két széket készített be:

 

az egyiket a török elnök foglalta el, a másikat Charles Michel, míg Ursula von der Leyen pár pillanatig zavarodottan állt a helyet foglalt két férfival szemben, miközben egyikük sem állt fel, hogy átadja neki a helyét.

 

 

A kínos szituációt végül az oldotta fel, hogy VDL a másik két politikus melletti kanapén találta meg a helyét – a kanapé angol nyelvű megnevezéséből (sofa) jött a botrány elnevezése, a sofagate.

 

A török szervezők egyértelműen protokolláris hibát vétettek azzal, hogy eggyel kevesebb széket helyeztek ki – hogy Charles Michel is azzal, hogy nem adta át a helyét VDL-nek, már kérdéses: az Európai Tanács elnökének stábja azzal védekezett, hogy ilyenkor a magasabb rangú politikus, tehát Michel foglal először helyet.

 

Később azonban maga Charles Michel ismerte el a jelenetről készült felvételeket látva, hogy „lehet, hogy érzéketlen voltam”, és ezért elnézést kért, hozzátéve, hogy

 

attól félt: a török féllel való diplomáciai botrányt kockáztatja, ha a kínos helyzetben kritikusan nyilvánul meg.

 

Szánalmas Charles Michel takarózása a feministák szerint

 

Ez azonban nem volt elég Michel lemondását célzó petíciót elindítóknak, akik szerint az Európai Tanács elnöke több hibát is vétett azon a bizonyos találkozón, amit „egy szánalmas bocsánatkérés nem tud eltörölni”.

 

Szerintük Charles Michel vétett egyrészt a diplomáciai szabályok ellen, amikor férfiként leült a vele nőként egyenrangú von der Leyen előtt, és csendben maradt annak ellenére, hogy látta a bizottsági elnök zavarodottságát.

 

„A diktátor (Erdoğan – a szerk.) közben figyelte az ön játékát, és pontot szerzett. Megadta neki a kárörömöt azzal, hogy olyan súlyosan beleesett a csapdájába”

 

– írják a petícióban, hozzátéve, hogy Charles Michelt minden bizonnyal elkerülte a jó nevelés.

 

A petíció kezdeményezői szerint az Európai Tanács elnöke az Európai Unió ellen is vétett a meggondolatlan viselkedésével, hiszen így „a diktátornak” azt a képet közvetítette, hogy belső konfliktusok vannak az EU-ban, és intelligencia hiányában is vannak – akkor, amikor „Törökország EU-ba való belépésének kérdése továbbra is komoly és megoldatlan vitát jelent”.

 

„Szánalmas!” – áll a petíció EU-ról szóló részében Charles Michel viselkedéséről és arról, hogy ahelyett, hogy elismerte volna, hogy beleesett Erdoğan csapdájába, mentegetőzni kezdett, és megpróbálta biztosítani a közvéleményt a nemek közötti egyenjogúságba vetett hitéről, miközben pont ezzel erősítette meg a hibáját.

 

„Ha a #szexizmus és a #nőgyűlölet még ma is létezhet, az azért van, mert a szemtanúk csendben maradnak, vagy profitálnak a nők kizárásából”

 

– áll a petíció EU-val foglalkozó részében.

 

Végül a petíció azt is Michel szemére veti, hogy viselkedésével megerősítette az erdoğani Törökország nőket elnyomó gyakorlatát akkor, amikor nemrég léptek ki az Isztambuli Egyezményből.

 

A petíció aláírói szerint ezek olyan súlyos hibák, amiket nem lehet elfedni egy halovány bocsánatkéréssel, ezért az Európai Tanács elnökének le kell mondania. A petíciót kedd éjfélig lehet aláírni – az összes aláíró listáját pedig mind Charles Michelnek, mint Ursula von der Leyennek el fogják küldeni a kezdeményezők.

 

Sofagate csúcstalálkozó is lesz

 

Sofagate csúcstalálkozó – a Politico brüsszeli hírlevele már így emlegeti azt a keddre összehívott rendkívüli értekezletet, amin részt fog venni az Európai Tanács és a Bizottság elnöke mellett az Európai Parlament elnöke, David Sassoli, valamint az EP-frakciók vezetői.

 

Az értekezleten pedig az uniós vezetők meg fogják vitatni többek között azt is, hogy mi történt egy hete Ankarában. Ahogy ennek indkoltságáról a Politicónak egy név nélkül nyilatkozó EU-s diplomata mondta:

 

„Sok kívülálló mondja azt, hogy az EU külpolitikája egy vicc, és erre itt van ez. Biztosan nem volt erre szükségünk.”

 

NYITÓKÉP: Charles Michel / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Európában máshol is bőven voltak és vannak olyanok, akik úgy lettek kormány- vagy államfők, hogy angolul rosszul beszéltek. Összeszedtünk párat!

A járvánnyal kapcsolatos álhírterjesztésért megítélt érdemrendet így senki nem vette át – a DK miniszterelnök-jelöltje azért nem kell szomorkodjon, meg fogja azt kapni postán.

A szükségállapot meghosszabbítását a parlamentnek is meg kellene szavaznia, de azt kormánypárti képviselők sem támogatják. Magyarországon akár őszig is maradhat a veszélyhelyzet.

Lodban a rendőrség elveszítette a város feletti irányítást. A fellázadt arab lakosok és zsidó szomszédaik a sötét utcán, spontán egymásra támadtak.

Mind a gázai terrorcsoportok, mind az izraeli hadsereg további, súlyos csapásokkal fenyegeti a másikat. A Vaskupola-rendszer működéséről azonban bámulatos videók készültek.

Az utolsó nagy kérdésben is sikerült dűlőre jutnia a hatpárti ellenzéki összefogásnak.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás