Bécs és több dél-európai állam is szabad utazást akar a beoltottak számára

Szerző: Techet Péter
2021.02.25. 17:13

Az osztrák kancellár azt javasolja, hogy az EU-ban, de legalábbis Ausztriában, a koronavírus ellen beoltottak egy zöld útlevéllel szabadon utazhassanak, és számukra szűnjenek meg a korlátozások. Madrid, Lisszabon és Athén támogatja Kurzot, a francia kormány ellenzi az oltási útleveleket.

Bécs és több dél-európai állam is szabad utazást akar a beoltottak számára

Csütörtökön és pénteken a tagállami állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanács videókonferencián ülésezik, ahol többek között a közös járvány- és oltáspolitikai kérdések is felmerülnek. Sebastian Kurz osztrák kancellár azonban már most nyomást akar kollegáira gyakorolni, mert azt szorgalmazza: izraeli mintára

az Európai Unióban is a járványügyi korlátozásokat minden beoltott vagy a fertőzésen már igazoltan átesett számára oldják fel.

Izraelben azok, akik be vannak oltva, vagy korábban már megkapták a koronavírust, és ezért védettek egyelőre az újrafertőződéssel szemben, minden jelenleg még érvényes járványügyi korlátozás alól mentesülnek: bárhova mehetnek, utazhatnak (feltéve, hogy a másik ország beengedi őket), számukra gyakorlatilag visszatér a járvány előtti élet. Ha Kurz javaslata átmegy, akkor az az egyes EU-tagállamokon (de legalábbis Ausztrián) belül azt jelentené, hogy a kínai koronavírustól védett emberek ismét mehetnének étterembe, sportolni vagy kulturális eseményekre.

De a konzervatív osztrák kancellár javaslata főleg az utazást érintené, mert bevezetne – legalábbis Ausztriában – egy „zöld útlevelet“ is. Aki ezzel rendelkezik, szabadon jöhetne Ausztriába (esetleg az egész EU-ba)  – feltéve, hogy az izraeli példát más államok is követik. Izraellel jelenleg már Bulgária és Görögország kötött külön megállapodást, amelynek értelmében a két EU-tagállam elismeri az izraeli „zöld útlevelet“ – azaz az Izraelben beoltottak szabadon utazhatnak be a görögökhöz és a bolgárokhoz.

Nem ért egyet Kurz-cal azonban saját egészségügyi minisztere, a zöld Rudolf Anschober, mert szerinte

az oltási útlevél „ajtót nyit a társadalmon belül az egyenlőtlen bánásmódnak“,

azaz gyakorlatilag kivételezettekre és még mindig a lockdown alatt állókra osztaná a társadalmat. Kurz követelésével viszont a spanyol, a portugál és a görög kormányok is egyetértenek – vélhetően turisztikai okokból is. A dél-európaiak már januárban azt követelték, hogy az Európai Unióban elismert vakcinával beoltottak számára egységes oltási igazolás legyen – gyakorlatilag az, ami a „zöld útlevél“ Izraelben –, amivel visszaállhat számukra az EU-n belüli szabad utazás.

Az ötlet ellen jelenleg a legélesebben Franciaország van:

Párizs szerint egyrészről jelenleg még úgyis nagyon kicsi az átoltottak száma, azaz sokakat nem érintene egy oltási igazolás; másrészről úgy vélik, hogy jelenleg eleve nem igazolt sem az, hogy meddig véd az oltás, sem az, hogy a beoltottak tényleg nem fertőznek-e meg másokat.

A spanyolok, portugálok, görögök és most már az osztrákok által is támogatott tervek ellen van Németország is. Angela Merkel azonban – ellentétben Párizzsal – nem annyira pragmatikus indokokra hivatkozik, hanem

a német kancellárnak eleve alapjogi és adatvédelmi kifogásai vannak.

Szerinte azok számára, akik nem akarnak (vagy eleve nem tudnak) oltást szerezni, a „zöld útlevél“ diszkriminatív lenne, ráadásul az egészségügyi adatok, amelyeken az úlevél alapul, szenzitívnek minősülnek. Azonban Németországon belül Merkel egészségügyi minisztere, a kereszténydemokrata Jens Spahn már most is szeretne egy digitális oltási igazolást, amely a járványügyi korlátozások alóli mentességekkel járna – tehát nem csupán az oltottság igazolására szolgálna.

FOTÓ: Sebastian Kurz / Facebook

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek