Kétmillió forintra büntették a vendéglátósok mellett kiálló tüntetések szervezőit

2021.02.01. 13:59

Ecsenyi Áron és testvére a TASZ-hoz fordulnak jogi segítségért. A tömeges üzletnyitásban az Azonnali információi szerint alig vesz részt valaki hétfőn, a Hősök terére páran kimentek, de a rendőrség egy idő után mindenkit igazoltatni kezdett, így a vendéglátósok mellett kiálló demonstráció végül szétszéledt, Ecsenyit pedig külön megbüntették azért, mert nem volt rajta maszk.

Kétmillió forintra büntették a vendéglátósok mellett kiálló tüntetések szervezőit

Február 1-ére tömeges üzletnyitást hirdetett Ecsenyi Áron, a libertariánus Le az Adók 75 Százalékával Párt (LA75) elnöke. A cél az, hogy – hasonlóan például az olasz nyitási akciókhoz – Magyarországon is polgári engedetlenséggel gyakoroljanak a bezárt üzletek tulajdonosai nyomást a kormányra, hogy engedélyezze hivatalosan a nyitásukat. A kormány ugyanis úgy számol: március 1-ig nem lesz nyitás.

Az Azonnali információi szerint azonban több olyan hely is, amely kinyitott volna, végül elállt az ötlettől azt követően, hogy a kormány közölte: aki illegálisan kinyit, azt 1-5 millió forintra büntetik, és 6-12 hónapig ki se nyithat. A budai Kuckó kávézótól azt mondták nekünk, az tette be náluk az ajtót, hogy még a vendégeiket is megbüntetnék, ha kinyitnának.

A hétfői akció nyitányaként tartottak vasárnap többszázan tüntetést Budapesten a Hősök terén. Az akció következményeként

mint azt az Azonnali megtudta, mind Ecsenyi Áront, mind Ecsenyi Szilárdot egy-egymillió forintra büntette meg a rendőrség.

Az általuk kézhez kapott határozat szerint mindkettejüket azért büntették meg, mert megszegték azt a kormányrendeletet, amely a veszélyhelyzet alatt tiltja a gyűlés tartását, és ráadásul nem csupán szerveztek egy gyűlést, de részt is vettek rajta. A döntés ellen fellebbezésnek helye nincs, írja a rendőrségi határozat.

Ecsenyi Szilárd az Azonnalinak ennek kapcsán hétfőn a Hősök terén tartott újabb tiltakozáson elmondta, hogy a jogsegélyt nekik még vasárnap felajánló TASZ-hoz fognak fordulni segítségért, és abban bízik, hogy lesznek olyan ügyesek a jogvédők, hogy ne kelljen befizetniük a büntetést. Ugyancsak a TASZ segítségét fogják kérni ahhoz, ha esetleg valamelyik vendéglátóegységet meg fogják büntetni a tömeges üzletnyitásban való esetleges részvétel miatt. 

„Amatőrök vagyunk!” – mondta az azt firtató kérdésünkre, hogy miért a büntetés után gondol csak arra, hogy jogi segítséget vegyen igénybe.

Ecsenyi Szilárd önkritikusan elmondta, a vasárnapi tüntetés megszervezését is olyan emberekre kellett volna bízni, akik értenek ehhez. Ő eleve abban bízott, hogy az a „tizenötezer ember, aki bejelölte a Facebookon, az itt lesz, a tömeg ereje önmagában elég lesz ahhoz, hogy a rendőrök ne lépjenek fel, hanem csak csendben bámuljanak minket”.

Az Ecsenyiék által hétfő délre szervezett megmozduláson már eleve kevesebben jelentek meg a Hősök terén, mint a vasárnapi akción. Az Azonnali kérdésére, hogy mit szól ahhoz, hogy információink szerint gyakorlatilag senki sem akar kinyitni február 1-jén a kormány által belengetett 1-5 millió forintos büntetés és 6-12 hónapos hatósági bezárás miatt, a LA75 pártot elnöklő Ecsenyi Áron ezt mondta:

„Ha csak egyetlen egy spártai lesz, annak azért van jelentősége, mert az azt jelenti, hogy a kormány egy terrorszervezet.”

Szerinte ha csak egy helyet is bezárat a kormány, annak óriási jelentősége és visszhangja lesz, mert az emberek simán össze tudják majd dobni a tulajdonosának a kieső bevételt és büntetést. Szerinte az üzenete ennek az lenne, hogy a kormány kompromisszum helyett csak „a kommunizmuson csavarna még egyet”. Ecsenyi kérdésünkre elmondta, egyetért a Momentum hétfőn publikált, óvatos nyitásra vonatkozó javaslatával, és azt is üdvözli, hogy a Mi Hazánk is beállt a korlátozások kritikájába, ám szerinte úgy az ellenzék, mint a kormánypárt „szélsőbaloldali” politikát folytat, holott a magyar társadalomban „meglenne az igény arra, hogy egy kisebb állam legyen és szabadabb piac”. 

Ahogy a tömeg elkezdett növekedni, a rendőrök elkezdték igazoltatni a résztvevőket, lényegében szisztematikusan végigmenve a megjelenteken. Az igazoltatás ellen a tüntetők egy csoportja a földre ült, hogy így tiltakozzon. „Amíg ülsz, semmit nem tehetnek veled” – mondta az egyik résztvevő. Az egyik Azonnalinak nyilatkozó, korábban a vendéglátásban dolgozó, ám a lockdown miatt munkanélkülivé lett, most takarításból élő igazoltatott résztvevő szerint azért vizsgálták át még az övtáskáját is, mert „félnek”. Végül a rendőrségi taktika sikeres volt,

14 órára a téren megjelentek szétszéledtek, Ecsenyi Áront pedig újra megbüntette a rendőrség, ezúttal azért, mert nem volt rajta szájmaszk.

Ecsenyi Szilárd mindezek ellenére úgy vélekedik, hogy a jövő héten is lehetséges egy „séta vagy hangpróba”.

A tüntetést az Azonnali élőben közvetítette, nézd vissza:

Az Azonnalit a helyszínről Szűcs Donát és Vass Csaba tudósította.

NYITÓKÉP: Szűcs Donát / Azonnali

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől
Antal Róbert-István
Antal Róbert-István az Azonnali újságírója

Történész, az erdélyi baloldal kutatója. Bármilyen furcsa, de szereti a románokat.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek