+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Antal Róbert-István & Bukovics Martin
2021. február 1. hétfő, 13:59
Ecsenyi Áron és testvére a TASZ-hoz fordulnak jogi segítségért. A tömeges üzletnyitásban az Azonnali információi szerint alig vesz részt valaki hétfőn, a Hősök terére páran kimentek, de a rendőrség egy idő után mindenkit igazoltatni kezdett, így a vendéglátósok mellett kiálló demonstráció végül szétszéledt, Ecsenyit pedig külön megbüntették azért, mert nem volt rajta maszk.

Február 1-ére tömeges üzletnyitást hirdetett Ecsenyi Áron, a libertariánus Le az Adók 75 Százalékával Párt (LA75) elnöke. A cél az, hogy – hasonlóan például az olasz nyitási akciókhoz – Magyarországon is polgári engedetlenséggel gyakoroljanak a bezárt üzletek tulajdonosai nyomást a kormányra, hogy engedélyezze hivatalosan a nyitásukat. A kormány ugyanis úgy számol: március 1-ig nem lesz nyitás.

 

Az Azonnali információi szerint azonban több olyan hely is, amely kinyitott volna, végül elállt az ötlettől azt követően, hogy a kormány közölte: aki illegálisan kinyit, azt 1-5 millió forintra büntetik, és 6-12 hónapig ki se nyithat. A budai Kuckó kávézótól azt mondták nekünk, az tette be náluk az ajtót, hogy még a vendégeiket is megbüntetnék, ha kinyitnának.

 

A hétfői akció nyitányaként tartottak vasárnap többszázan tüntetést Budapesten a Hősök terén. Az akció következményeként

 

mint azt az Azonnali megtudta, mind Ecsenyi Áront, mind Ecsenyi Szilárdot egy-egymillió forintra büntette meg a rendőrség.

 

Az általuk kézhez kapott határozat szerint mindkettejüket azért büntették meg, mert megszegték azt a kormányrendeletet, amely a veszélyhelyzet alatt tiltja a gyűlés tartását, és ráadásul nem csupán szerveztek egy gyűlést, de részt is vettek rajta. A döntés ellen fellebbezésnek helye nincs, írja a rendőrségi határozat.

 

Ecsenyi Szilárd az Azonnalinak ennek kapcsán hétfőn a Hősök terén tartott újabb tiltakozáson elmondta, hogy a jogsegélyt nekik még vasárnap felajánló TASZ-hoz fognak fordulni segítségért, és abban bízik, hogy lesznek olyan ügyesek a jogvédők, hogy ne kelljen befizetniük a büntetést. Ugyancsak a TASZ segítségét fogják kérni ahhoz, ha esetleg valamelyik vendéglátóegységet meg fogják büntetni a tömeges üzletnyitásban való esetleges részvétel miatt. 

 

„Amatőrök vagyunk!” – mondta az azt firtató kérdésünkre, hogy miért a büntetés után gondol csak arra, hogy jogi segítséget vegyen igénybe.

 

Ecsenyi Szilárd önkritikusan elmondta, a vasárnapi tüntetés megszervezését is olyan emberekre kellett volna bízni, akik értenek ehhez. Ő eleve abban bízott, hogy az a „tizenötezer ember, aki bejelölte a Facebookon, az itt lesz, a tömeg ereje önmagában elég lesz ahhoz, hogy a rendőrök ne lépjenek fel, hanem csak csendben bámuljanak minket”.

 

Az Ecsenyiék által hétfő délre szervezett megmozduláson már eleve kevesebben jelentek meg a Hősök terén, mint a vasárnapi akción. Az Azonnali kérdésére, hogy mit szól ahhoz, hogy információink szerint gyakorlatilag senki sem akar kinyitni február 1-jén a kormány által belengetett 1-5 millió forintos büntetés és 6-12 hónapos hatósági bezárás miatt, a LA75 pártot elnöklő Ecsenyi Áron ezt mondta:

 

„Ha csak egyetlen egy spártai lesz, annak azért van jelentősége, mert az azt jelenti, hogy a kormány egy terrorszervezet.”

 

Szerinte ha csak egy helyet is bezárat a kormány, annak óriási jelentősége és visszhangja lesz, mert az emberek simán össze tudják majd dobni a tulajdonosának a kieső bevételt és büntetést. Szerinte az üzenete ennek az lenne, hogy a kormány kompromisszum helyett csak „a kommunizmuson csavarna még egyet”. Ecsenyi kérdésünkre elmondta, egyetért a Momentum hétfőn publikált, óvatos nyitásra vonatkozó javaslatával, és azt is üdvözli, hogy a Mi Hazánk is beállt a korlátozások kritikájába, ám szerinte úgy az ellenzék, mint a kormánypárt „szélsőbaloldali” politikát folytat, holott a magyar társadalomban „meglenne az igény arra, hogy egy kisebb állam legyen és szabadabb piac”. 

 

 

Ahogy a tömeg elkezdett növekedni, a rendőrök elkezdték igazoltatni a résztvevőket, lényegében szisztematikusan végigmenve a megjelenteken. Az igazoltatás ellen a tüntetők egy csoportja a földre ült, hogy így tiltakozzon. „Amíg ülsz, semmit nem tehetnek veled” – mondta az egyik résztvevő. Az egyik Azonnalinak nyilatkozó, korábban a vendéglátásban dolgozó, ám a lockdown miatt munkanélkülivé lett, most takarításból élő igazoltatott résztvevő szerint azért vizsgálták át még az övtáskáját is, mert „félnek”. Végül a rendőrségi taktika sikeres volt,

 

14 órára a téren megjelentek szétszéledtek, Ecsenyi Áront pedig újra megbüntette a rendőrség, ezúttal azért, mert nem volt rajta szájmaszk.

 

Ecsenyi Szilárd mindezek ellenére úgy vélekedik, hogy a jövő héten is lehetséges egy „séta vagy hangpróba”.

 

A tüntetést az Azonnali élőben közvetítette, nézd vissza:

 

 

Az Azonnalit a helyszínről Szűcs Donát és Vass Csaba tudósította.

 

NYITÓKÉP: Szűcs Donát / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A kontinens legjobb sorozatával, archívumával, tojástörőjével és még sok minden mással!

A 2010-es évek elején még fagyos volt a viszony, de mostanra eljutottak egészen addig, hogy a Fidesz már az RMDSZ ellenében induló erdélyi jobboldaliakat hazaárulózza. Hogyan jutottak el idáig?

Most ismerte el először valaki a Bizottságban, hogy talán nem minden volt rendben a vakcinabeszerzésekkel.

Közel három és fél óráig kellett magyarázkodniuk az EP-ben a vakcinagyártó cégek vezetőinek, hogy mikor érkeznek meg az EU-nak ígért vakcinák.

Nem tetszik neki egy szabálymódosítás, aminek segítségével a komplett Fidesz-delegációt ki lehetne tessékelni a néppárti frakcióból.

Márciusban újra tárgyalnak majd róla a tagállamok vezetői.

A hét kérdése

Arról még senki sem beszélt, hogy ezeket pontosan mire is lehetne felhasználni, azt viszont tudjuk, hogy jönnek. Dönts te!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

Twitter megosztás Google+ megosztás