Február elsején kinyitott volna a budai kávézó, de a kormány vasszigora miatt nem mertek

Szerző: Petróczi Rafael
2021.02.01. 15:43

A Kuckó Cafe január végén még elkötelezett volt, hogy kinyit február 1-jén, de azt már nem élnék túl, ha a szombaton közzétett szigorúbb szabályozás alapján fél évre mérlegelés nélkül bezárnák őket. A hely egyik tulajdonosa, Miskolczi Olga szerint már csak azért is elálltak a nyitástól, mert vendégeiket is megbüntetnék.

Február elsején kinyitott volna a budai kávézó, de a kormány vasszigora miatt nem mertek

Egy héttel ezelőtt azt mondták nekünk, tiltakozásból február 1-jével az önöket érdemben nem segítő kormányzati válságkezelés ellen titalkozva ki fognak nyitni nem csupán elvitelre. Kinyitottak?

Végül nem.

Miért nem?

A szombaton a Magyar Közlönyben megjelent új rendelet (erről itt írtunk az Azonnali részletesen – a szerk.) miatt, ami egytől ötmillió forintig terjedő bírságot szabhatnak ki ránk, ha nyitva találnak minket, és fél évre be is záratnak.

A bezárást már nem kockáztathattuk meg: ha ez megtörténne, az a vállalkozásunk végét jelentené.

Akkor nem a megemelt bírság, hanem a bezárás az, ami elrettentette önöket a nyitástól.

Így van.

A bírságot önmagában egyébként tudná vállalni a Kuckó?

Eleinte azért is álltunk bele ebbe a történetbe, mert a bírságot még megpróbálhatnánk valahogy megoldani, akár úgy, mint a Központ esetében, hogy összedobták – gondolom – a törzsvendégek azt az összeget. Lehet, naiv vagyok, de reménykedtem volna ebben az esetben a tömeg erejében. A bezárással viszont senki nem tud kezdeni semmit, mert még ha bíróságra is mennénk, az is hónapokig húzódna.

Nem érte volna meg mégis kinyitni a PR-ért? Ha ezért megbüntették volna önöket, a vendéglátó szakma mártírjaivá is válhattak volna.

Nem számítottam erre a jogszabályi változásra, hogy még azt is megbüntetik, aki egyszerűen csak beül hozzánk. A szombati bejelentés előtt is azt gondoltam, hogy kevesen lennének, akik beülnének – de ők legalább fogyaszthattak volna így, és nekünk még az a tíz fő is sokat jelentett volna. Most ezzel a bejelentéssel még ennyire se számíthatnánk.

Maradnak így is nyitva elvitelre, vagy – ahogy mondták is, a gazdaságosabb utat választva – inkább végleg lehúzzák a rolót addig, amíg nem engedélyezik a nyitást?

Jelenleg az elvitelre nyitvatartás a terv, és reménykedem abban, hogy valami azért elindult, és talán nem kell még március elsejéig sem várnunk, hogy valamit – például a teraszok megnyitását – megengedjék.

Most szerintem mindenki arra vár, hogy be lehessen ülni a vendéglátóhelyekre elfogyasztani egy kávét, egy sütit. A fagyizás is lassan aktuális lesz: tavaly is már március-áprilisban elkezdtük tudni árulni a fagyit. De ez persze időjárásfüggő is.

Ha már említette a teraszokat: a Momentum hétfő reggel állt elő a maga részleges nyitási ötleteivel, többek között azzal, hogy a szabadtéri vendéglátóhelyeket ötven százalékos kapacitással nyissák ki. Ez ön szerint mire lenne elegendő?

Mivel nekünk összesen csak három asztalunk van, ez nyilván nem húzna ki minket a bajból, viszont szerintem még így is többen jönnének hozzánk, főleg napsütéses időben.

Ön is kint volt vasárnap a Le Az Adók 75 százalékával Párt által szervezett eseményen a Hősök terén a nyitásért. Lehet ezzel még egyáltalán hatni a kormányra, vagy az ilyen megmozdulások tényleg csak arra jók, hogy a vendéglátó szakma kifejezze az elégedetlenségét?

Nem az a lényeg, hogy mennyien jöttek és hogy ki szervezi, hanem hogy elinduljon valami – és ez szerintem megtörtént.

Annak nem hiszem, hogy van értelme, hogy otthon ülünk, és nem csinálunk semmit, sőt, az a legrosszabb.

NYITÓKÉP: Kuckó / Facebook

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek