+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Petróczi Rafael
2021. február 1. hétfő, 15:43
A Kuckó Cafe január végén még elkötelezett volt, hogy kinyit február 1-jén, de azt már nem élnék túl, ha a szombaton közzétett szigorúbb szabályozás alapján fél évre mérlegelés nélkül bezárnák őket. A hely egyik tulajdonosa, Miskolczi Olga szerint már csak azért is elálltak a nyitástól, mert vendégeiket is megbüntetnék.

Egy héttel ezelőtt azt mondták nekünk, tiltakozásból február 1-jével az önöket érdemben nem segítő kormányzati válságkezelés ellen titalkozva ki fognak nyitni nem csupán elvitelre. Kinyitottak?

 

Végül nem.

 

Miért nem?

 

A szombaton a Magyar Közlönyben megjelent új rendelet (erről itt írtunk az Azonnali részletesen – a szerk.) miatt, ami egytől ötmillió forintig terjedő bírságot szabhatnak ki ránk, ha nyitva találnak minket, és fél évre be is záratnak.

 

A bezárást már nem kockáztathattuk meg: ha ez megtörténne, az a vállalkozásunk végét jelentené.

 

Akkor nem a megemelt bírság, hanem a bezárás az, ami elrettentette önöket a nyitástól.

 

Így van.

 

A bírságot önmagában egyébként tudná vállalni a Kuckó?

 

Eleinte azért is álltunk bele ebbe a történetbe, mert a bírságot még megpróbálhatnánk valahogy megoldani, akár úgy, mint a Központ esetében, hogy összedobták – gondolom – a törzsvendégek azt az összeget. Lehet, naiv vagyok, de reménykedtem volna ebben az esetben a tömeg erejében. A bezárással viszont senki nem tud kezdeni semmit, mert még ha bíróságra is mennénk, az is hónapokig húzódna.

 

Nem érte volna meg mégis kinyitni a PR-ért? Ha ezért megbüntették volna önöket, a vendéglátó szakma mártírjaivá is válhattak volna.

 

Nem számítottam erre a jogszabályi változásra, hogy még azt is megbüntetik, aki egyszerűen csak beül hozzánk. A szombati bejelentés előtt is azt gondoltam, hogy kevesen lennének, akik beülnének – de ők legalább fogyaszthattak volna így, és nekünk még az a tíz fő is sokat jelentett volna. Most ezzel a bejelentéssel még ennyire se számíthatnánk.

 

Maradnak így is nyitva elvitelre, vagy – ahogy mondták is, a gazdaságosabb utat választva – inkább végleg lehúzzák a rolót addig, amíg nem engedélyezik a nyitást?

 

Jelenleg az elvitelre nyitvatartás a terv, és reménykedem abban, hogy valami azért elindult, és talán nem kell még március elsejéig sem várnunk, hogy valamit – például a teraszok megnyitását – megengedjék.

 

Most szerintem mindenki arra vár, hogy be lehessen ülni a vendéglátóhelyekre elfogyasztani egy kávét, egy sütit. A fagyizás is lassan aktuális lesz: tavaly is már március-áprilisban elkezdtük tudni árulni a fagyit. De ez persze időjárásfüggő is.

 

Ha már említette a teraszokat: a Momentum hétfő reggel állt elő a maga részleges nyitási ötleteivel, többek között azzal, hogy a szabadtéri vendéglátóhelyeket ötven százalékos kapacitással nyissák ki. Ez ön szerint mire lenne elegendő?

 

Mivel nekünk összesen csak három asztalunk van, ez nyilván nem húzna ki minket a bajból, viszont szerintem még így is többen jönnének hozzánk, főleg napsütéses időben.

 

Ön is kint volt vasárnap a Le Az Adók 75 százalékával Párt által szervezett eseményen a Hősök terén a nyitásért. Lehet ezzel még egyáltalán hatni a kormányra, vagy az ilyen megmozdulások tényleg csak arra jók, hogy a vendéglátó szakma kifejezze az elégedetlenségét?

 

Nem az a lényeg, hogy mennyien jöttek és hogy ki szervezi, hanem hogy elinduljon valami – és ez szerintem megtörtént.

 

Annak nem hiszem, hogy van értelme, hogy otthon ülünk, és nem csinálunk semmit, sőt, az a legrosszabb.

 

NYITÓKÉP: Kuckó / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Főleg a francia Európa-tervekkel kritikusabb kisebb országok támogatnák az osztrák kancellárt lapértesülések szerint. Kurz számára a brüsszeli karrier kiút lehet az osztrák belpolitikából is.

Az amerikai céggel dózisonkénti 23,20 eurós szerződést köthet az Európai Bizottság 2021 decemberétől 2023-ig.

A kormányinfón kiderült az is, hogy augusztusig se koncertre, se szállodába nem mehet az, akinek nincs védettségi igazolványa, és hogy hogyan pótolja a kormány az önkormányzatokat a kieső hipa-bevételek miatt.

Szakértők és aktivisták írtak egy törvényjavaslatot, az ellenzék közösen beadta a parlamentben, a kormány meg szép csendben rendeletbe is foglalta azt. Ritka jelenség ez Magyarországon.

Az újranyitó szolgáltatások csak a védettségi igazolványokkal rendelkezők számára hozzáférhetőek.

A nemzetközi helyzet fokozódik Jersey Bailiffség körül. A brexit utáni időkben is az egyik legnagyobb problémát továbbra is a halászat adja.

A politikusokat egy zárva tartó klubnál fényképezték le, ahol éjszakába nyúlóan tartózkodtak. Munkamegbeszélésük volt, ketten közülük lemondtak.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

Twitter megosztás Google+ megosztás