Hány üzlet fog kinyitni február elsején? A tiltakozás szervezőjét kérdeztük

Szerző: Varsányi Bence
2021.01.28. 11:59

A szervező Ecsenyi Áron becslése szerint eddig nagyjából harminc üzlet kinyitása tűnik biztosnak, a további csatlakozók száma azon múlik, meg tudnak-e küzdeni a média ignoranciájával.

Hány üzlet fog kinyitni február elsején? A tiltakozás szervezőjét kérdeztük

A járványügyi korlátozások miatt november óta rengeteg üzlet kényszerült zárva tartani vagy átállni kizárólag az elviteles működésre. A bevételüktől megfosztott, és így a csőd szélére került vendéglátósok januárban már elkezdtek mozgolódni világszerte, és Magyarországon is meghirdettek egy üzletnyitási mozgalmat.

A február elsejére meghirdetett Tömeges üzletnyitás térképén jelenleg országszerte 159 üzlet látható, ez a szám szerda délelőtt még csak 138 volt, viszont a valóságban ennél sokkal kevesebben dönthetnek a nyitás mellett.

Az Azonnali a napokban több olyan tulajdonossal is beszélt, akik hétfőn ki akarnak nyitni (bár egyikük a büntetéstől való félelem miatt visszalépett), az indoklásuk pedig hasonló volt:

egyszerűen nem bírják már tovább.

Négy nappal a nyitás előtt megkerestük Ecsenyi Áront, a libertárius Le az adók 75 százalékával párt elnökét, a Tömeges üzletnyitás szervezőjét, hogy a dátum közeledtével hogyan látja a helyzetet.

A csatlakozás üteméről Ecsenyi elmondta, hogy a térképre átlagosan napi tíz olyan üzlet kerül fel, ami átmegy az ellenőrzésükön, amire nem kis szükség van, ugyanis sok olyat is feltöltenek, ahol a tulajdonos nem járult hozzá ehhez. Az ilyen hamis feltöltések miatt egy új rendszer kiépítésén is dolgoznak.

Ráadásul még a térkép 159 üzletéből sem fog az összes kinyitni, mert még nincs mindegyik jelentkezés leellenőrizve, Ecsenyi becslése szerint ezekből jelenleg nem valószínű, hogy harmincnál több lenne valós, sőt, ha nem tudják még jobban elhíresztelni a február elsejei nyitást, akkor közülük is visszaléphetnek még néhányan.

„Nagyon erős nyomás a média ignoranciája, velük kell most megküzdenünk, hogy áttörjük a gátat és mindenki a nyitás mellett döntsön.”

– mondta a szervező.

Ecsenyi szerint ez nemcsak magyarországi jelenség, az egész kontinensen azt látja, hogy a média alapvetően meg van győződve arról, hogy szükség van a korlátozásokra.

Kérdésünkre, hogy a csatlakozókat mennyiben zavarta, hogy egy párt szervezi a mozgalmat, a pártelnök elmondta, hogy volt akinek nem tetszett, de a többségnek nem volt ezzel problémája.

Az Azonnali állandó szerzője, Kardos Gábor szerdán felvetette azt is, hogy az üzletnyitásra lehetett volna jobb időpontot is találni, szerinte „március idusán jóval hatékonyabb lehetne az újranyitás, sokkal többen csatlakozhatnának vendéglátói oldalról is és a teraszok jobb eséllyel telhetnének meg vendégekkel, ráadásul a szabadságküzdelem nemzeti ünnepén nehezebb lenne a hatósági represszió is”.

Ecsenyinek viszont a hétfői nyitás utánra is vannak már tervei, mert szerinte

„az üzletnyitás csak az első lépés ahhoz, hogy visszanyerjük a szabadságunkat”.

NYITÓKÉP: Unsplash

Varsányi Bence
Varsányi Bence az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek