+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Bukovics Martin
2021. január 20. szerda, 10:52
A #ioapro kezdeményezés firenzei ötletgazdái globális mozgalommá alakítanák a lockdown-ellenes polgári engedetlenségüket. Lengyelországban egy bírósági ítéletre hivatkozva rengetegen újranyitnak országszerte a járványügyi higiéniai előírások betartásával, és Magyarországon is alakul valami.

Rengetegen olvasták az Azonnalin azt a hírünket, hogy egy grazi bártulajdonos január 11-én kinyitotta estére a helyét, mondván neki már tökmindegy, anyagilag tönkrement, nincs miből etetnie a gyerekét. Ő az egyik első fecske volt a vendéglátósok lockdown elleni küzdelmében: noha látványos tiltakozások eddig is voltak, a polgári engedetlenség eszközéhez igazán csak idén kezdtek folyamodni.

 

Io apro? We open!

 

Az Azonnali a helyszínről, Firenzéből követte január 15-én az olasz vendéglátósok #ioapro (#kinyitok) névre keresztelt polgári engedetlenségi mozgalmát, amikor a gazdasági helyzetükre mutogatva nyitva tartották kávézóikat, kocsmáikat és éttermeiket este hat után is. Az olasz vendéglátós szektor ugyanis az érdekvédelmi szervezetük, a FIPE becslése szerint nagyjából 84 milliárd eurós, azaz 30 ezer milliárd forintos forgalmat generál egy évben, aminek a fele 2020-ban kiesett – ezt az óriási lyukat az olasz állam láthatóan nem tudja betömni, többek közt ezért is van annyira rászorulva Róma az EU koronavírus-válságból való helyreállítási csomagjára.

 

Momi El Hawi, az olaszországi #ioapro firenzei étteremtulajonos ötletgazdája a héten egy kifejezetten hatásvadászra sikerült angol nyelvű videóban közölte: globális mozgalmat akarnak a kezdeményezésükből #weopen néven azok számára, akiknek állami támogatás és egyéb bevételi forrás híján gazdasági szükséglet, hogy kinyissanak. Elmondta azt is, ők maguk hogyan csinálják: 40 jogász segíti őket, ha valakit megbüntetnek a nyitvatartás miatt, azt arra kérik, továbbítsa nekik a csekket és a dokumentumokat.

 

A céljuk az, hogy az összes kocsma, kávézó és étterem este 6 után is nyitva maradhasson a hatályos járványügyi szabályok betartásával.

 

Olaszországban ugyanis a sárga zónákba sorolt tartományokban este 6-ig bármelyik étterembe, kávézóba, bárba be lehet ülni, és helyben elfogyasztani mondjuk egy kiváló parmiggiana di melanzanét. Noha például a firenzei Lega-szervezet kiállt a tiltakozó éttermesek mellett, ők hangsúlyozzák, ez pártfüggetlen ügy, itt simán emberek küzdenek.

 

 

Hogy pontosan hogyan szerveznének globális mozgalmat, arra a videó nem tér ki, az ötletgazda csak annyit mond: Facebook-oldalukon mostantól rendszeresen kommunikálják, hogy áll a helyzet. Az Azonnali mindenesetre interjút kért tőlük, így reméljük, többet megtudunk a motivációikról és a részletekről.

 

A lengyelek is nyitni kezdenek

 

Ha globálissá még nem is, európaivá elkezdett már válni az olasz mozgalom. Lengyelországban hétfőn számos üzlet kinyitott, miután egy opolei bíróság arra hivatkozva érvénytelenített egy fodrászra az illegális nyitvatartás miatt kirótt pénzbírságot, hogy nincs alkotmányos alapja az üzletek bezárásának. Ezen felbuzdulva százasával nyitnak ki újra (#Otwieramy) különböző lengyel éttermek, szállodák, sípályák és üzletek, amelyek azt hangsúlyozzák: úgy nyitnak ki, hogy szigorúan figyelnek a különböző járványvédelmi higiéniai előírásokra.

 

Az állami előírások szerint január 31-ig eleve ki se nyithatnának. A lengyel fitneszklubok közben közölték: nem érdekli őket, meg lesznek-e hosszabbítva a zárvatartási korlátozások, ők február 1-jével egységesen kinyitnak, és minden klubtulajdonosnak küldenek egy listát a betartandó higiéniai előírásokról.

 

Magyarországon is alakul valami

 

Eredetileg az terjedt el a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége által írt körlevél nyomán a hazai vendéglátósok körében, hogy a jelenlegi információik alapján pünkösdig biztos nem nyithat ki itthon semmi, ám ezt a kormány azóta cáfolni igyekezett, alaptalan rémhírnek nevezve a gasztrósok tuti tippjét, ami azért terjedt el ennyire hatékonyan, mert a kormány nem kommunikál erről semmi érdemit. Miután nagy a bizonytalanság, hogy akkor pontosan meddig kell zárvatartaniuk a magyarországi vendéglátósoknak, két tiltakozó akcióról hallani: egy február 1-jére a budapesti Hősök terére szervezett tüntetésről, valamint a libertariánius Le az Adók 75 százalékával párt által koordinált tömeges üzletnyitásról. Ők ezt kérik:

 

„Valóban olyan helyzetben vagyunk, ahonnan nehéz kitörni. Mindenki a másikra vár ahhoz, hogy cselekedjen, mert jól tudja, hogy csak akkor járunk sikerrel, ha mindenki más is mellette áll, ugyanakkor senki sem bízik a többi idegenben eléggé ahhoz, hogy az ő bátorságára alapozva kockáztasson. A megoldás a következő: ha vállalkozóként készen állsz a polgári engedetlenségre, hirdesd ki az üzleted oldalán, a hírleveledben, az üzleted bejáratán, a kommentszekciókban, a csoportokban a szándékodat, hogy akik kételkednek és másokra várnak, lássák, nincsenek egyedül.”

 

Noha sokan kérdezik kommentekben, hogy mely éttermek lesznek nyitva, mert szívesen beülnének ezekbe, a csatlakozókról számáról és kilétéről egyelőre nem közölnek információt a libertariánusok, az akciót viszont elkezdték már hirdetni is a Facebookon. 

 

A Szeged TV utána is járt annak, kik csatlakozhatnak a kezdeményezéshez. Noha a friss KSH-adatok alapján a kisvállalkozók szenvedték meg leginkább a járványügyi korlátozásokat anyagilag, egy győri borozó üzemeltetője arról beszélt nekik, tart a büntetés mértékétől, szerinte a magyar mentalitástól idegen ez a fajta tiltakozás, így ő nem fog kinyitni. (A hatályos szabályok szerint a hatóság 100 ezertől 1 millió forintig tartó büntetést szabhat ki a dafke nyitvatartó üzlettulajdonosra, és akár egy teljes évre bezárathatja a helyet.) Egy szegedi belvárosi étterem újabban az általa amúgy gyűlölt házhozszállítással próbálkozó tulajdonosa pedig azt nyilatkozta, neki „eddig egy forintot nem küldött a magyar állam”, hatmilliós mínuszban van. Szerinte

 

még a szolid polgári engedetlenség is kevés, ő legszívesebben Molotov-koktéllal és kövekkel menne tárgyalni az illetékesekkel.

 

„Az Árkádok, plázák miért kivételezettek?” – teszi fel a kérdést, mondván a lockdown „a vendéglátás holokausztja”.

 

 

Ha lesz bármilyen fejlemény az ügyben, azt természetesen megírjuk.

 

NYITÓKÉP: Bakó Bea, Firenze / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A parlamenten kívüli Progresszív Szlovákia csak azt szeretné, hogy valaki más legyen a kormányfő, Robert Fico és Peter Pellegrini exminiszterelnökök viszont népszavazást írnának ki az előrehozott választásról.

Még mindig befizethetik az elmaradt hathavi tb-tartozást azok, akiknek emiatt elvileg február 12-től már az életmentő beavatkozásokért is fizetniük kéne, derült ki Tállai András parlamenti válaszából.

Előtte a román hatóságok „régészeti szempontból érdektelen” térséggé nyilvánították a területet.

Szerinte az EU-nak végre fel kéne ismernie, kik az ellenfelei és kik a szövetségesei. Az Orbánnal szemben gyenge EU-politikáért részben a német ipari lobbit teszi felelőssé.

Politikusokhoz köthető szervezetek és teljes médiacsalád működik magyar állami pénzből, és jut pénz a DAC focicsapatnak is.

Andrzej Duda elnök puhatolózó tárgyalásokat kezdett a Sinopharm beszerzéséről, mert nem jön elég vakcina az EU-ból.

A két uniós tagállam már a héten tárgyalni fog az oltási kampányban sikeres Izraellel egy vakcinagyártási együttműködésről.

A hét kérdése

Arról még senki sem beszélt, hogy ezeket pontosan mire is lehetne felhasználni, azt viszont tudjuk, hogy jönnek. Dönts te!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás