Az üzletnyitás ügye a Fideszről és az ellenzékről is kiállította a bizonyítványt

Bakó Bea

Szerző:
Bakó Bea

2021.01.31. 19:37

Amikor nem a körúton belüli kultúrharcról van szó, hanem munkahelyeket, GDP-t és szociális életet teremtő vállalkozók túléléséről, akkor nincs diktátorozás, nincs felmatricázott Facebook-profilkép, nincs szolidaritás.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

Hétfőre „tömeges” üzletnyitást hirdettek a koronavírus-járvány miatti lockdownt megelégelő vendéglátósok és a libertárius Le az adók 75 százalékával párt, és mit ad Isten, péntek este (és akkor még örüljünk, hogy nem vasárnap este fél tizenegykor) megjelent a Magyar Közlönyben egy rendeletmódosítás, miszerint aki a veszélyhelyzeti szabályok ellenére kinyit, annak a kocsmáját/éttermét/kávézóját mérlegelés nélkül minden esetben bezárják fél-egy évre (eddig ez csak lehetőség volt), erre az időre az üzemeltetőt is eltiltják a vendéglátási tevékenységtől és a bírságtételek is jelentősen megemelkednek.

Úgy, hogy közben az üzletnyitás aktuális térképén százvalahány hely szerepelt, sőt, maga a szervező nyilatkozta le nekünk, hogy valójában ennél jóval kevesebb, harminc körüli lehet a tényleg kinyitni szándékozó helyek száma.

Országszerte harminc kocsma/étterem/kávézó esetleges kinyitása jelentett akkora hatalmas járványügyi fenyegetést, hogy a kormány a jól bevált módszerhez folyamodjon és gyorsan elvegye a hatóságtól az addig meglévő mérlegelési lehetőséget.

Hiszen mi lesz, ha a Jóska körzeti megbízott, aki civilben szintén betér olykor az alsóöcsögpusztai Kiskorsó sörözőbe fröccsözni, netán nem mérlegelne eléggé szigorúan, ha az említett intézmény kinyitna,

és abban mindjárt öt helyi, szociális életre vágyó lakos is jogellenesen és veszélyes módon összegyűlne? Nosza, írjuk elő neki, hogy muszáj bezáratni a helyet, ráadásul mindjárt fél évre – azaz várhatóan hosszabb időre, mint ameddig az egész veszélyhelyzet még eltart.

Közben persze a Fidesz még a járványhelyzetben is megtalálja az alkalmat, hogy a „gonosz nemzetközi multik” ellen hergeljen, de a járványügyi korlátozásokat azért úgy alakítják ki, hogy azok elsősorban nem őket érintik rosszul, hanem a kisebb magyar vállalkozásokat lehetetlenítik el, most pedig őket fenyegetik bezáratással és a tevékenységüktől való eltiltással.

Persze miért is kellene meglepődni ezen abban az országban, ahol a kormány tíz éve rendszeresen a haverokra és ellenségekre szabva alkot törvényeket, és annyira kicsinyes, hogy például egyes egyetemek vezetésének az ügyét is erőből viszi át, vagy az amúgy is teljesen súlytalan, csak színházi díszletként funkcionáló parlamenti ellenzékre még külön szájkosarat is rak?

A kilátásokra nézve pedig még szomorúbb, hogy meglepetés nem volt az ellenoldali reakciókban sem. Az az ellenzéki közvélemény, amely végighiperventillálta például – a teljesség igénye nélkül – a CEU vagy az SZFE ügyét, egy egyetemista helyettes államtitkári kinevezését, az „apa férfi, az anya nő” alkotmánymódosítást, újabban pedig azzal van elfoglalva, hogy úgy tudja démonizálni a kínai és az orosz vakcinát, hogy közben „felelősségteljesnek” is tűnjön; az most – kevés, és némileg későn jött kivétellel – rá se bagózik, hogy kisvállalkozások tömegét teszik tönkre hónapok óta a lezárásokkal érdemi kártalanítás nélkül, és még az utolsó elkeseredettségükben szervezett nyitási akciót is egy szépen időzített szigorítással tönkrevágják.

Arra azért kíváncsi lennék, hogy

azok az ügyvédek, akik Covid-mentes időkben rendszeresen viszik a csajokat vakítani az érintett éttermekbe, bárokba, mikor ajánlkoznak pro bono alapon (azaz ingyenesen) jogi képviseletre azon vendéglátósoknak, akiket mérlegelés nélkül bezáratnak,

mert a véleménynyilvánítási szabadságukkal élve tiltakozásból kinyitottak.

Arról nem is beszélve, hogy a jogvédő szervezetek, akiknek ez alapból a feladatuk lenne, szintén nem muzsikálnak valami fényesen az ügyben: a Helsinki Bizottság például inkább helsinkis maszkokat osztogat, semmint, hogy egy árva szót szóljon az ügyben, a TASZ legalább az üzletnyitást megelőző vasárnapi tüntetés résztvevőinek jogsegélyt ajánlott, de az üzletnyitásról inkább mélyen hallgatnak ők is.

Amikor nem a körúton belüli kultúrharc százhuszonhatodik felvonásáról van szó, hanem az ország különböző pontjain munkahelyeket, GDP-t – és nem mellesleg szociális életet – teremtő vállalkozók túléléséről, akkor nincs diktátorozás, nincs felmatricázott Facebook-profilkép, nincs szolidaritás. Azok, akik energiát, időt és saját tőkét invesztálnak (és kockáztatnak) egy üzletbe, és jó esetben nem átallanak azzal ne adj’ Isten pénzt is keresni, azok nem érdemlik ki mindezt, elégedjenek meg az állam által több hónapos késéssel kifizetett (ha kifizetett), a veszteségek töredékét sem kompenzáló „segítséggel”, és fogadjanak szót, tartsanak zárva, mert ez a törvény, és különben is veszélyhelyzet van.

Végül is helyben vagyunk, házmesterközönségnek kommunista tempót diktáló kormány dukál.

Olvasnál még Bakó Beától az Azonnalin? Ide kattints! Vitatkoznál, hozzászólnál? Írj nekünk!

Bakó Bea
Bakó Bea az Azonnali alapító-főszerkesztője

EU-jogász. 2021 márciusa óta anyasági szabadságon.

olvass még a szerzőtől
Bakó Bea
Bakó Bea az Azonnali alapító-főszerkesztője

EU-jogász. 2021 márciusa óta anyasági szabadságon.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek