+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Bakó Bea
2021. január 31. vasárnap, 19:37
Amikor nem a körúton belüli kultúrharcról van szó, hanem munkahelyeket, GDP-t és szociális életet teremtő vállalkozók túléléséről, akkor nincs diktátorozás, nincs felmatricázott Facebook-profilkép, nincs szolidaritás.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

 

Hétfőre „tömeges” üzletnyitást hirdettek a koronavírus-járvány miatti lockdownt megelégelő vendéglátósok és a libertárius Le az adók 75 százalékával párt, és mit ad Isten, péntek este (és akkor még örüljünk, hogy nem vasárnap este fél tizenegykor) megjelent a Magyar Közlönyben egy rendeletmódosítás, miszerint aki a veszélyhelyzeti szabályok ellenére kinyit, annak a kocsmáját/éttermét/kávézóját mérlegelés nélkül minden esetben bezárják fél-egy évre (eddig ez csak lehetőség volt), erre az időre az üzemeltetőt is eltiltják a vendéglátási tevékenységtől és a bírságtételek is jelentősen megemelkednek.

 

Úgy, hogy közben az üzletnyitás aktuális térképén százvalahány hely szerepelt, sőt, maga a szervező nyilatkozta le nekünk, hogy valójában ennél jóval kevesebb, harminc körüli lehet a tényleg kinyitni szándékozó helyek száma.

 

Országszerte harminc kocsma/étterem/kávézó esetleges kinyitása jelentett akkora hatalmas járványügyi fenyegetést, hogy a kormány a jól bevált módszerhez folyamodjon és gyorsan elvegye a hatóságtól az addig meglévő mérlegelési lehetőséget.

 

Hiszen mi lesz, ha a Jóska körzeti megbízott, aki civilben szintén betér olykor az alsóöcsögpusztai Kiskorsó sörözőbe fröccsözni, netán nem mérlegelne eléggé szigorúan, ha az említett intézmény kinyitna,

 

és abban mindjárt öt helyi, szociális életre vágyó lakos is jogellenesen és veszélyes módon összegyűlne? Nosza, írjuk elő neki, hogy muszáj bezáratni a helyet, ráadásul mindjárt fél évre – azaz várhatóan hosszabb időre, mint ameddig az egész veszélyhelyzet még eltart.

 

Közben persze a Fidesz még a járványhelyzetben is megtalálja az alkalmat, hogy a „gonosz nemzetközi multik” ellen hergeljen, de a járványügyi korlátozásokat azért úgy alakítják ki, hogy azok elsősorban nem őket érintik rosszul, hanem a kisebb magyar vállalkozásokat lehetetlenítik el, most pedig őket fenyegetik bezáratással és a tevékenységüktől való eltiltással.

 

Persze miért is kellene meglepődni ezen abban az országban, ahol a kormány tíz éve rendszeresen a haverokra és ellenségekre szabva alkot törvényeket, és annyira kicsinyes, hogy például egyes egyetemek vezetésének az ügyét is erőből viszi át, vagy az amúgy is teljesen súlytalan, csak színházi díszletként funkcionáló parlamenti ellenzékre még külön szájkosarat is rak?

 

A kilátásokra nézve pedig még szomorúbb, hogy meglepetés nem volt az ellenoldali reakciókban sem. Az az ellenzéki közvélemény, amely végighiperventillálta például – a teljesség igénye nélkül – a CEU vagy az SZFE ügyét, egy egyetemista helyettes államtitkári kinevezését, az „apa férfi, az anya nő” alkotmánymódosítást, újabban pedig azzal van elfoglalva, hogy úgy tudja démonizálni a kínai és az orosz vakcinát, hogy közben „felelősségteljesnek” is tűnjön; az most – kevés, és némileg későn jött kivétellel – rá se bagózik, hogy kisvállalkozások tömegét teszik tönkre hónapok óta a lezárásokkal érdemi kártalanítás nélkül, és még az utolsó elkeseredettségükben szervezett nyitási akciót is egy szépen időzített szigorítással tönkrevágják.

 

Arra azért kíváncsi lennék, hogy

 

azok az ügyvédek, akik Covid-mentes időkben rendszeresen viszik a csajokat vakítani az érintett éttermekbe, bárokba, mikor ajánlkoznak pro bono alapon (azaz ingyenesen) jogi képviseletre azon vendéglátósoknak, akiket mérlegelés nélkül bezáratnak,

 

mert a véleménynyilvánítási szabadságukkal élve tiltakozásból kinyitottak.

 

Arról nem is beszélve, hogy a jogvédő szervezetek, akiknek ez alapból a feladatuk lenne, szintén nem muzsikálnak valami fényesen az ügyben: a Helsinki Bizottság például inkább helsinkis maszkokat osztogat, semmint, hogy egy árva szót szóljon az ügyben, a TASZ legalább az üzletnyitást megelőző vasárnapi tüntetés résztvevőinek jogsegélyt ajánlott, de az üzletnyitásról inkább mélyen hallgatnak ők is.

 

Amikor nem a körúton belüli kultúrharc százhuszonhatodik felvonásáról van szó, hanem az ország különböző pontjain munkahelyeket, GDP-t – és nem mellesleg szociális életet – teremtő vállalkozók túléléséről, akkor nincs diktátorozás, nincs felmatricázott Facebook-profilkép, nincs szolidaritás. Azok, akik energiát, időt és saját tőkét invesztálnak (és kockáztatnak) egy üzletbe, és jó esetben nem átallanak azzal ne adj’ Isten pénzt is keresni, azok nem érdemlik ki mindezt, elégedjenek meg az állam által több hónapos késéssel kifizetett (ha kifizetett), a veszteségek töredékét sem kompenzáló „segítséggel”, és fogadjanak szót, tartsanak zárva, mert ez a törvény, és különben is veszélyhelyzet van.

 

Végül is helyben vagyunk, házmesterközönségnek kommunista tempót diktáló kormány dukál.

 

Olvasnál még Bakó Beától az Azonnalin? Ide kattints! Vitatkoznál, hozzászólnál? Írj nekünk!

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Európában máshol is bőven voltak és vannak olyanok, akik úgy lettek kormány- vagy államfők, hogy angolul rosszul beszéltek. Összeszedtünk párat!

A járvánnyal kapcsolatos álhírterjesztésért megítélt érdemrendet így senki nem vette át – a DK miniszterelnök-jelöltje azért nem kell szomorkodjon, meg fogja azt kapni postán.

A szükségállapot meghosszabbítását a parlamentnek is meg kellene szavaznia, de azt kormánypárti képviselők sem támogatják. Magyarországon akár őszig is maradhat a veszélyhelyzet.

Lodban a rendőrség elveszítette a város feletti irányítást. A fellázadt arab lakosok és zsidó szomszédaik a sötét utcán, spontán egymásra támadtak.

Mind a gázai terrorcsoportok, mind az izraeli hadsereg további, súlyos csapásokkal fenyegeti a másikat. A Vaskupola-rendszer működéséről azonban bámulatos videók készültek.

Az utolsó nagy kérdésben is sikerült dűlőre jutnia a hatpárti ellenzéki összefogásnak.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás