+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Vass Csaba
2021. január 30. szombat, 15:14
A vendéglátósok hétfőre szervezett üzletnyitási akciója előtt két nappal lépett hatályba a kormányrendelet, ami alapján kötelező fél évre bezáratni azt a helyet, amely a szabályok ellenére kinyit, és megemelkedik a bírságok összege is. Megkérdeztünk néhány érintett vendéglátóst és a tiltakozás szervezőjét, mi lesz most.

A magyar kormány február nyolcadikától meghosszabbította a koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzetet: technikailag egy rendelettel megszüntette az eddig érvényben lévő veszélyhelyzetet, a másikkal pedig ugyanettől a naptól újra bevezette azt.

 

Az új rendelettel meghosszabbodó eddigi szabályok egyelőre március elsejéig lesznek érvényben, de egyes részletek módosultak is. Ezek a részletszabályozások leginkább a vendéglátóipari egységeket érintik.

 

A bezáratás már alap, nem opció

 

Ennek értelmében azok a vendéglátósok, akik megszegik a vendéglátóhelyek zárvatartására vonatkozó szabályokat, az eddig eddig 150 ezer forinttól 1 millió forintig történő pénzbírság helyett most 1 milliótól 5 millió forintig terjedő pénzbírsággal sújthatóak, továbbá a szabályok első alkalommal történő megszegése esetén hat hónapra, ismételt megszegése esetén pedig a rendőrség egy évre bezáratja ezeket a helyiségeket – ez idő alatt sem az üzlet vezetője, sem az alkalmazottai semmiféle vendéglátási tevékenységet nem végezhetnek.

 

Fontos azonban kiemelni, hogy

 

a rendelet megszegése esetén a helyek bezárását már nem mérlegeli a rendőrség, hanem kötelezően elrendeli, emellé a megemelt keretösszegű bírságok kiszabása mérlegelés kérdése.

 

Fontos tudni azt is, hogy a szabályokat másodjára is megszegő vendéglátósok az egy év alatt, amíg zárva kell tartaniuk, nem kérhetnek új engedélyt vendéglátóhely üzemeltetéséhez, és ők maguk sem folytathatnak vendéglátó-tevékenységet.

 

A járványügyi korlátozások miatt november óta rengeteg üzlet kényszerült zárva tartani vagy átállni kizárólag elviteles működésre, házhozszállításra. A bevételüktől megfosztott és így a csőd szélére került vendéglátósok januárban már elkezdtek mozgolódni világszerte, és Magyarországon is meghirdettek egy üzletnyitási mozgalmat.

 

Hogyan érinti ez a meghirdetett tiltakozó akciót?

 

Február elsejére, hétfőre a megmozdulást szervező Le az Adók 75 Százalékával párt tömeges üzletnyitást hirdetett meg, az ehhez csatlakozó vendéglátósokat egy térképen is vezetik. Az új rendelet apropóján felkerestük Ecsenyi Áront, a Tömeges üzletnyitás akció szervezőjét, a Le az Adók 75 Százalékával párt elnökét, hogy megtudjuk, a hétfői akciójukra hogyan hat a szigorítás.

 

Ecsenyi szerint a térképükre felkerült vendéglátósok közül voltak, akik leiratkoztak, de csak azért, hogy hogy a rendőrség ne tudja megakadályozni az üzletnyitásukat, viszont a korábbi harminc, február elsején biztosan nyitó vendéglátóhelyek száma Ecsenyi szerint már több mint ötven fölött van országszerte. A párt által vasárnap délre meghirdetett lockdown elleni tiltakozás ettől még meg lesz tartva, ám azt nem tüntetésnek, hanem Ecsenyi Áron hangosítóteszteléseként írják le a Facebook-eseményben, ugyanis a veszélyhelyzet alatt az eddigiekhez hasonlóan a gyülekezés továbbra is tilos.

 

Ecsenyi mellett megkerestünk olyan vendéglátósokat is, akik szerepelnek a nyitástérképen.

 

Többen inkább nem kockáztatják a kinyitást

 

Borda Balázs, a nagykanizsai Resti Presszó & Söröző üzletvezetője az Azonnalinak elmondta, hogy ő volt a Tömeges üzletnyitás nevű akció elindítója, de mivel a kormány úgy határozott, hogy még súlyosabb szankciókkal fogják sújtani azokat a vendéglátóhelyiségeket, akik a tiltás ellenére mégis kinyitnának, ezért 

 

úgy döntöttek, hogy február elsején ők sem fognak kinyitni. Az üzletvezető azt is elmondta, hogy Nagykanizsán senki nem fog kinyitni hétfőn.

 

Magyar Zsuzsanna, a szentesi Pikoló söröző tulajdonosa az Azonnalinak már korábban is elmondta, hogy ő levetette az üzletét arról a bizonyos térképről, mivel egyik ismerőse lebeszélte erről, aki szintén nem fog kinyitni elsején. Magyar elmondása szerint ehhez képest ő mégis azt látta, hogy mind az ő, mind pedig az ismerősének az üzlete is szerepel azon a bizonyos térképen, pedig egyikük sem tervez kinyitni hétfőn.

 

Ásós Géza, a békéscsabai Kira Vendéglő tulajdonosa az Azonnalitól tudta meg, hogy ők is szerepelnek a Tömeges üzletnyitás térképén, holott ő egyáltalán nem is tervezett kinyitni elsején. 

 

NYITÓKÉP: Bauer Sándor / Fortepan (a képen nem a nagykanizsai, hanem a szekszárdi resti látható, 1972-ben)

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Néhány kivétel azért marad: a piacokon, a zsúfolt helyeken és a busz- és vonatállomásokon még kell majd a maszk, máshol azonban nem. Június elsejétől pedig újabb enyhítések jönnek.

Gulyás Gergely szerint a PCR-tesztek nem adnak elég bizonyosságot. Viszont jöhetnek a lakodalmak és lassan a koncertek is. Mutatjuk, miről volt szó az eheti kormányinfón!

A miniállam mindeközben 50 euróért árulja turistáknak az orosz vakcinát, cserébe el kell tölteni hat éjszakát náluk.

Hogy melyik párt frakciójába csatlakozna be az előválasztáson miniszterelnök-jelöltként is elinduló Márki-Zay, azt viszont egyelőre nem tudni.

A román kormány 2020. márciusban 53 millió facsemete elültetését jelentette be, a Recorder átvizsgált pár helyszínt és kiderült, hogy csak papíron ültetődtek el ezek a fák.

Európában máshol is bőven voltak és vannak olyanok, akik úgy lettek kormány- vagy államfők, hogy angolul rosszul beszéltek. Összeszedtünk párat!

A járvánnyal kapcsolatos álhírterjesztésért megítélt érdemrendet így senki nem vette át – a DK miniszterelnök-jelöltje azért nem kell szomorkodjon, meg fogja azt kapni postán.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás