Az üzletnyitást kezdeményező nagykanizsai resti sem nyit ki hétfőn a szigorítások miatt

Szerző: Vass Csaba
2021.01.30. 15:14

A vendéglátósok hétfőre szervezett üzletnyitási akciója előtt két nappal lépett hatályba a kormányrendelet, ami alapján kötelező fél évre bezáratni azt a helyet, amely a szabályok ellenére kinyit, és megemelkedik a bírságok összege is. Megkérdeztünk néhány érintett vendéglátóst és a tiltakozás szervezőjét, mi lesz most.

Az üzletnyitást kezdeményező nagykanizsai resti sem nyit ki hétfőn a szigorítások miatt

A magyar kormány február nyolcadikától meghosszabbította a koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzetet: technikailag egy rendelettel megszüntette az eddig érvényben lévő veszélyhelyzetet, a másikkal pedig ugyanettől a naptól újra bevezette azt.

Az új rendelettel meghosszabbodó eddigi szabályok egyelőre március elsejéig lesznek érvényben, de egyes részletek módosultak is. Ezek a részletszabályozások leginkább a vendéglátóipari egységeket érintik.

A bezáratás már alap, nem opció

Ennek értelmében azok a vendéglátósok, akik megszegik a vendéglátóhelyek zárvatartására vonatkozó szabályokat, az eddig eddig 150 ezer forinttól 1 millió forintig történő pénzbírság helyett most 1 milliótól 5 millió forintig terjedő pénzbírsággal sújthatóak, továbbá a szabályok első alkalommal történő megszegése esetén hat hónapra, ismételt megszegése esetén pedig a rendőrség egy évre bezáratja ezeket a helyiségeket – ez idő alatt sem az üzlet vezetője, sem az alkalmazottai semmiféle vendéglátási tevékenységet nem végezhetnek.

Fontos azonban kiemelni, hogy

a rendelet megszegése esetén a helyek bezárását már nem mérlegeli a rendőrség, hanem kötelezően elrendeli, emellé a megemelt keretösszegű bírságok kiszabása mérlegelés kérdése.

Fontos tudni azt is, hogy a szabályokat másodjára is megszegő vendéglátósok az egy év alatt, amíg zárva kell tartaniuk, nem kérhetnek új engedélyt vendéglátóhely üzemeltetéséhez, és ők maguk sem folytathatnak vendéglátó-tevékenységet.

A járványügyi korlátozások miatt november óta rengeteg üzlet kényszerült zárva tartani vagy átállni kizárólag elviteles működésre, házhozszállításra. A bevételüktől megfosztott és így a csőd szélére került vendéglátósok januárban már elkezdtek mozgolódni világszerte, és Magyarországon is meghirdettek egy üzletnyitási mozgalmat.

Hogyan érinti ez a meghirdetett tiltakozó akciót?

Február elsejére, hétfőre a megmozdulást szervező Le az Adók 75 Százalékával párt tömeges üzletnyitást hirdetett meg, az ehhez csatlakozó vendéglátósokat egy térképen is vezetik. Az új rendelet apropóján felkerestük Ecsenyi Áront, a Tömeges üzletnyitás akció szervezőjét, a Le az Adók 75 Százalékával párt elnökét, hogy megtudjuk, a hétfői akciójukra hogyan hat a szigorítás.

Ecsenyi szerint a térképükre felkerült vendéglátósok közül voltak, akik leiratkoztak, de csak azért, hogy hogy a rendőrség ne tudja megakadályozni az üzletnyitásukat, viszont a korábbi harminc, február elsején biztosan nyitó vendéglátóhelyek száma Ecsenyi szerint már több mint ötven fölött van országszerte. A párt által vasárnap délre meghirdetett lockdown elleni tiltakozás ettől még meg lesz tartva, ám azt nem tüntetésnek, hanem Ecsenyi Áron hangosítóteszteléseként írják le a Facebook-eseményben, ugyanis a veszélyhelyzet alatt az eddigiekhez hasonlóan a gyülekezés továbbra is tilos.

Ecsenyi mellett megkerestünk olyan vendéglátósokat is, akik szerepelnek a nyitástérképen.

Többen inkább nem kockáztatják a kinyitást

Borda Balázs, a nagykanizsai Resti Presszó & Söröző üzletvezetője az Azonnalinak elmondta, hogy ő volt a Tömeges üzletnyitás nevű akció elindítója, de mivel a kormány úgy határozott, hogy még súlyosabb szankciókkal fogják sújtani azokat a vendéglátóhelyiségeket, akik a tiltás ellenére mégis kinyitnának, ezért 

úgy döntöttek, hogy február elsején ők sem fognak kinyitni. Az üzletvezető azt is elmondta, hogy Nagykanizsán senki nem fog kinyitni hétfőn.

Magyar Zsuzsanna, a szentesi Pikoló söröző tulajdonosa az Azonnalinak már korábban is elmondta, hogy ő levetette az üzletét arról a bizonyos térképről, mivel egyik ismerőse lebeszélte erről, aki szintén nem fog kinyitni elsején. Magyar elmondása szerint ehhez képest ő mégis azt látta, hogy mind az ő, mind pedig az ismerősének az üzlete is szerepel azon a bizonyos térképen, pedig egyikük sem tervez kinyitni hétfőn.

Ásós Géza, a békéscsabai Kira Vendéglő tulajdonosa az Azonnalitól tudta meg, hogy ők is szerepelnek a Tömeges üzletnyitás térképén, holott ő egyáltalán nem is tervezett kinyitni elsején. 

NYITÓKÉP: Bauer Sándor / Fortepan (a képen nem a nagykanizsai, hanem a szekszárdi resti látható, 1972-ben)

Vass Csaba
Vass Csaba az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek