„Nem bírjuk már tovább” – mondja az egyik február 1-jén nyitással tiltakozó hely tulajdonosa

2021.01.25. 17:47

A budai Kuckó kávézó jelenleg a törzsvendégei és tulajdonosai ügyszeretete miatt tart nyitva, üzletileg jobban megérné bezárniuk. A kormányzati bértámogatást hiába igényelték meg, nem kaptak semmit. Így az öt-hat alkalmazottból mára egy maradt, de ő sem kap teljes bért. Ezért úgy döntöttek, február 1-jén tiltakozásból kinyitnak.

„Nem bírjuk már tovább” – mondja az egyik február 1-jén nyitással tiltakozó hely tulajdonosa

Február 1-jére a libertariánus Le az Adók 75 százalékával párt országos tiltakozó mozgalmat hirdetett Tömeges üzletnyitás néven: arra akarják rávenni a magyarországi vendéglátóhelyeket, hogy nyissanak ki, engedjék be az embereket, hadd ülhessenek le a járványügyi előírások betartásával (maszkviselés, az asztalok közt másfél méteres távolság, kézfertőtlenítés lehetősége), és fogyaszthassanak helyben.

A budai Kuckó Cafe is úgy döntött, részt vesz az akcióban.

„Tényleg nem bírjuk már tovább”

– mondta el az Azonnalinak a hely egyik tulajdonosa, Miskolczi Olga, aki férjével, Blahó Attilával viszi a kis, leginkább a törzsvendégekből élő rózsadombi kávézót, cukrászdát.

El vannak keseredve, igazából anyagilag jobban jártak volna, ha bezárnak, de a férje civil állásából támogatják a működést, saját pénzből, és

csak a törzsvendégek miatt csinálják,

mondja Olga. Törzsvendégeik ugyanis nagyon örülnek, ha le tudnak menni egy forró csokira a gyerekekkel, unokákkal most télen, tavasszal, a járvány első hulláma alatti kijárási korlátozások idején pedig a fagyiszezon volt népszerű.

Akkor a rendőrök többször szóltak nekik, hogy a közterületi padra fagyizni leülő vendégekre szóljanak rá, hogy menjenek el, de Miskolczi szerint ez nem az ő dolguk és felelősségük. Amit kellett – hogy felfessék a fagyizás miatt sorban állók számára a másfél méteres távolságot jelző jeleket a járdára –, azt megtették.

Február 1-jére a Facebookra és Instagramra kiteendő frappáns szöveggel készülnek majd. A tulajdonos úgy látja, az elviteles nyitás miatt 500 ezer forintra megbüntetett és 60 napra bezárt népszerű Madách téri szórakozóhely, a Központ esetében a nagy tömeggel volt a hatóságoknak baja, náluk ilyenre nem lehet számítani.

Igazából a beülés lehetősége hiányzik az embereknek, de nem arra kell gondolni, hogy órákig ott ücsörögnének.

Olykor most is bemegy valaki, öt percre leül – hiányzik ez az embereknek. Ha a Központhoz hasonlóan megbüntetik őket, arra a Kuckó tulajdonosa azt mondta: „hát nincs felesleges ötszázezer forintunk”.

Ha viszont elveszik a működési engedélyüket, egész biztos lehúzzák a rolót.

A kávézó 5-6 embernek adott munkát a covid előtti időkben, jelenleg egy ember dolgozik ott, de ő a rendes fizetése helyett a forgalomból kap részesedést, tehát gyakorlatilag jófejségből dolgozik, mert megteheti. A többieket nem tudták tovább foglalkoztatni a járvány alatt,

„nagy bánatom, hogy nem tudtam őket megtartani”,

kesereg a tulajdonos.

A házhozszállítás nem termelte ki a költségeket, próbálkoztak vele. Olga és Attila két éve kezdték a vállalkozást, előtte nem csináltak ilyet. Lelkesek voltak. És most is azok, próbálkoztak konyhát is vinni, volt napi menü, de el kellett küldeniük a szakácsot.

Most is úgy tudják vinni a boltot, hogy a kislányukat beadták egy magánbölcsibe, ami persze szintén pénzbe kerül, de nem akartak bezárni.

A kormány által a vendéglátósoknak felajánlott gazdasági segítség úgy néz ki a gyakorlatban, hogy az állam a megtartott, 8 órában foglalkoztatott munkaerő bruttó fizetésének a felét kifizeti: ezt megigényelték két hónapja, de,ahogy a Központ se – írták is a Facebook-bejegyzésében –, úgy Olgáék sem kapták azt meg a mai napig.

Az üzlethelyiség tulajdonosa adott kedvezményt a bérleti díjból, de „ő sem tudja a végletekig húzni”. Hitelt felvehetnének, de ebben a helyzetben inkább nem vállalnák be.

Így most marad a tiltakozás február 1-jén. Az Olaszországból indult megmozdulás, a #ioapro ötletgazdájával, Momi El Hawival egyébként az Azonnali interjút is készített a firenzei éttermében. A magyarországi nyitás ötlete mögé a tömeges üzletnyitást szervező Le az Adók 75 százaléka párt mellett beállt a Mi Hazánk, és óvatosan az MSZP is.

NYITÓKÉP: Kuckó / Facebook

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek