+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Dercsényi Dávid
2021. január 25. hétfő, 17:47
A budai Kuckó kávézó jelenleg a törzsvendégei és tulajdonosai ügyszeretete miatt tart nyitva, üzletileg jobban megérné bezárniuk. A kormányzati bértámogatást hiába igényelték meg, nem kaptak semmit. Így az öt-hat alkalmazottból mára egy maradt, de ő sem kap teljes bért. Ezért úgy döntöttek, február 1-jén tiltakozásból kinyitnak.

Február 1-jére a libertariánus Le az Adók 75 százalékával párt országos tiltakozó mozgalmat hirdetett Tömeges üzletnyitás néven: arra akarják rávenni a magyarországi vendéglátóhelyeket, hogy nyissanak ki, engedjék be az embereket, hadd ülhessenek le a járványügyi előírások betartásával (maszkviselés, az asztalok közt másfél méteres távolság, kézfertőtlenítés lehetősége), és fogyaszthassanak helyben.

 

A budai Kuckó Cafe is úgy döntött, részt vesz az akcióban.

 

„Tényleg nem bírjuk már tovább”

 

– mondta el az Azonnalinak a hely egyik tulajdonosa, Miskolczi Olga, aki férjével, Blahó Attilával viszi a kis, leginkább a törzsvendégekből élő rózsadombi kávézót, cukrászdát.

 

 

El vannak keseredve, igazából anyagilag jobban jártak volna, ha bezárnak, de a férje civil állásából támogatják a működést, saját pénzből, és

 

csak a törzsvendégek miatt csinálják,

 

mondja Olga. Törzsvendégeik ugyanis nagyon örülnek, ha le tudnak menni egy forró csokira a gyerekekkel, unokákkal most télen, tavasszal, a járvány első hulláma alatti kijárási korlátozások idején pedig a fagyiszezon volt népszerű.

 

Akkor a rendőrök többször szóltak nekik, hogy a közterületi padra fagyizni leülő vendégekre szóljanak rá, hogy menjenek el, de Miskolczi szerint ez nem az ő dolguk és felelősségük. Amit kellett – hogy felfessék a fagyizás miatt sorban állók számára a másfél méteres távolságot jelző jeleket a járdára –, azt megtették.

 

Február 1-jére a Facebookra és Instagramra kiteendő frappáns szöveggel készülnek majd. A tulajdonos úgy látja, az elviteles nyitás miatt 500 ezer forintra megbüntetett és 60 napra bezárt népszerű Madách téri szórakozóhely, a Központ esetében a nagy tömeggel volt a hatóságoknak baja, náluk ilyenre nem lehet számítani.

 

Igazából a beülés lehetősége hiányzik az embereknek, de nem arra kell gondolni, hogy órákig ott ücsörögnének.

 

Olykor most is bemegy valaki, öt percre leül – hiányzik ez az embereknek. Ha a Központhoz hasonlóan megbüntetik őket, arra a Kuckó tulajdonosa azt mondta: „hát nincs felesleges ötszázezer forintunk”.

 

Ha viszont elveszik a működési engedélyüket, egész biztos lehúzzák a rolót.

 

A kávézó 5-6 embernek adott munkát a covid előtti időkben, jelenleg egy ember dolgozik ott, de ő a rendes fizetése helyett a forgalomból kap részesedést, tehát gyakorlatilag jófejségből dolgozik, mert megteheti. A többieket nem tudták tovább foglalkoztatni a járvány alatt,

 

„nagy bánatom, hogy nem tudtam őket megtartani”,

 

kesereg a tulajdonos.

 

A házhozszállítás nem termelte ki a költségeket, próbálkoztak vele. Olga és Attila két éve kezdték a vállalkozást, előtte nem csináltak ilyet. Lelkesek voltak. És most is azok, próbálkoztak konyhát is vinni, volt napi menü, de el kellett küldeniük a szakácsot.

 

Most is úgy tudják vinni a boltot, hogy a kislányukat beadták egy magánbölcsibe, ami persze szintén pénzbe kerül, de nem akartak bezárni.

 

A kormány által a vendéglátósoknak felajánlott gazdasági segítség úgy néz ki a gyakorlatban, hogy az állam a megtartott, 8 órában foglalkoztatott munkaerő bruttó fizetésének a felét kifizeti: ezt megigényelték két hónapja, de,ahogy a Központ se – írták is a Facebook-bejegyzésében –, úgy Olgáék sem kapták azt meg a mai napig.

 

Az üzlethelyiség tulajdonosa adott kedvezményt a bérleti díjból, de „ő sem tudja a végletekig húzni”. Hitelt felvehetnének, de ebben a helyzetben inkább nem vállalnák be.

 

Így most marad a tiltakozás február 1-jén. Az Olaszországból indult megmozdulás, a #ioapro ötletgazdájával, Momi El Hawival egyébként az Azonnali interjút is készített a firenzei éttermében. A magyarországi nyitás ötlete mögé a tömeges üzletnyitást szervező Le az Adók 75 százaléka párt mellett beállt a Mi Hazánk, és óvatosan az MSZP is.

 

NYITÓKÉP: Kuckó / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Újabb humanitárius válság van kialakulóban a spanyol-marokkói partoknál. Az okok a két állam közötti feszültségre vezethetők vissza.

Összesen 53 ötlet közül választhatnak a budapestiek, amik közül a legtöbb szavazatot kapó projekteket a főváros meg is fogja valósítani.

A veszélyhelyzetet ugyan már ősz előtt is feloldhatja a kormány, de ez sokat nem jelent.

A 2014-ben és 2018-ban is Budapest 16. számú választókerületét megnyerő Hiller így a hat ellenzéki pártból már három támogatását bírja.

A Momentum korábban amellett kardoskodott, hogy mind a 106 körzetben legyen előválasztás.

A szervezet jelentése szerint csak így érhetjük el globálisan a karbonsemlegességet 2050-re.

A román szocdemek volt elnöke jelenleg is börtönben ül, azonban most egy újabb ügyben ismét vádat emeltek ellene.

A hét kérdése

Ha igen, mivel oltottak? Ha nem, miért nem oltattad még be magad? Nem reprezentatív felmérés az Azonnalin!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás