Kinyitotta a kávézóját a lockdown ellenére, mondván nincs már miből ellátni a gyerekét

Szerző: Bukovics Martin
2021.01.12. 11:40

Egy linzi kávézótulajdonos megelégelte a lockdownt, és kinyitott hétfőn. Csak rövid ideig: a hatóságok gyorsan megjelentek a helyszínen, megbírságolva az ott tartózkodó 45 vendéget és magát az üzemeltetőt is.

Kinyitotta a kávézóját a lockdown ellenére, mondván nincs már miből ellátni a gyerekét

Linzben, Felső-Ausztria központjának belvárosában egy vendéglátós fogta magát, és a lockdown ellenére hétfő délután 16 órakor kinyitotta a kávézóját, így tiltakozva az osztrák kormány járványügyi intézkedései ellen.

Mint a bécsi Die Presse írja, túl hosszú ideig nem tudta nyitva tartani a Badcafé nevű helyet, mert nyitás után nagyjából egy fél órával mind az önkormányzat, mind a rendőrség illetékesei megjelentek a helyszínen, hogy intézkedjenek: felszólították a kávézóban tartózkodókat a távozásra. Volt, aki így is tett, de volt, aki ellenállt, mesélte a napilapnak David Further rendőrségi szóvivő.

A kávézót üzemeltető nő egy korlátozásellenes tüntetésen és a médiában is bejelentette korábban, hogy ki fog nyitni. Ennek megfelelően hétfő késő délután több kíváncsi újságíró és járókelő is elzarándokolt a helyszínre, hogy megnézze, tényleg így tesz-e. És így tett.

„Anyaként rákényszerülök arra, hogy megkerüljem a szabályozást: nem tudom már ellátni a gyerekemet!”

– állt a kávézó elé kirakott táblán, ahogy az is, hogy megkér minden radikálisan jobb- vagy baloldalit, hogy ne lépjen be a kávézójába. Az 51 éves Alexandra Pervulesko a Kuriernak így nyilatkozott az akcióról: „A gyerekemet egyedül nevelő anyaként olyan helyzetbe kerültem, hogy nem tudom, merre tovább. Nincs mit ennem.” Támogatásokat kapott ugyan az államtól, de ez nem volt elég a túlélésre, mivel a helyet alig másfél éve üzemelteti csak, amiből tavasszal és ősszel is több hónap lockdown volt.

A kávézó ajtaján az egymástól való távolság tartására és a maszkviselési kötelezettségre is felhívta a figyelmet a kávézós, de mint az osztrák lapok írják, ezt nem annyira tartották be, és voltak, akik maszkot sem hordtak odabent. (Kérdés persze, hogyan lehet maszkot hordva inni.)

Mikor a hatóságok a helyszínre értek, 45 vendéget ellenőriztek és jelentettek fel a járványügyi szabályok megszegéséért (rájuk maximum 1450 eurós, mai árfolyamon 522 ezer forintos bírság vár fejenként), illetve így tettek a vendéglátóssal is, akire legfeljebb 30 ezer eurós, mai árfolyamon 10,8 millió forintos bírság vár. Az ügyben megszólalt Linz polgármestere, a szociáldemokrata Karl Luger is: „Linz városa megérti a vendéglátósok anyagi gondjait, de nem tolerálja azt, hogy egyes üzemeltetők magukat a médiában inszcenálva ne tartsanak be szabályokat, veszélyeztetve ezáltal közös célunkat, a Covid-19-járvány elleni küzdelmet.” A linzi városháza ezen felül azt is figyelemmel követi mostantól, hogy a hely nem nyit-e újra ki: konkrétan lezárták azt.

A vendéglátós erre a Kuriernak úgy reagált:

neki már úgyis tökmindegy volt, ezért is nyitott ki. Azt azonban nem gondolta volna, hogy ekkora figyelmet kap az ügye a médiában.

FOTÓ: Badcafé Linz

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek