+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bukovics Martin
2021. január 12. kedd, 11:40
Egy linzi kávézótulajdonos megelégelte a lockdownt, és kinyitott hétfőn. Csak rövid ideig: a hatóságok gyorsan megjelentek a helyszínen, megbírságolva az ott tartózkodó 45 vendéget és magát az üzemeltetőt is.

Linzben, Felső-Ausztria központjának belvárosában egy vendéglátós fogta magát, és a lockdown ellenére hétfő délután 16 órakor kinyitotta a kávézóját, így tiltakozva az osztrák kormány járványügyi intézkedései ellen.

 

 

Mint a bécsi Die Presse írja, túl hosszú ideig nem tudta nyitva tartani a Badcafé nevű helyet, mert nyitás után nagyjából egy fél órával mind az önkormányzat, mind a rendőrség illetékesei megjelentek a helyszínen, hogy intézkedjenek: felszólították a kávézóban tartózkodókat a távozásra. Volt, aki így is tett, de volt, aki ellenállt, mesélte a napilapnak David Further rendőrségi szóvivő.

 

A kávézót üzemeltető nő egy korlátozásellenes tüntetésen és a médiában is bejelentette korábban, hogy ki fog nyitni. Ennek megfelelően hétfő késő délután több kíváncsi újságíró és járókelő is elzarándokolt a helyszínre, hogy megnézze, tényleg így tesz-e. És így tett.

 

„Anyaként rákényszerülök arra, hogy megkerüljem a szabályozást: nem tudom már ellátni a gyerekemet!”

 

– állt a kávézó elé kirakott táblán, ahogy az is, hogy megkér minden radikálisan jobb- vagy baloldalit, hogy ne lépjen be a kávézójába. Az 51 éves Alexandra Pervulesko a Kuriernak így nyilatkozott az akcióról: „A gyerekemet egyedül nevelő anyaként olyan helyzetbe kerültem, hogy nem tudom, merre tovább. Nincs mit ennem.” Támogatásokat kapott ugyan az államtól, de ez nem volt elég a túlélésre, mivel a helyet alig másfél éve üzemelteti csak, amiből tavasszal és ősszel is több hónap lockdown volt.

 

A kávézó ajtaján az egymástól való távolság tartására és a maszkviselési kötelezettségre is felhívta a figyelmet a kávézós, de mint az osztrák lapok írják, ezt nem annyira tartották be, és voltak, akik maszkot sem hordtak odabent. (Kérdés persze, hogyan lehet maszkot hordva inni.)

 

Mikor a hatóságok a helyszínre értek, 45 vendéget ellenőriztek és jelentettek fel a járványügyi szabályok megszegéséért (rájuk maximum 1450 eurós, mai árfolyamon 522 ezer forintos bírság vár fejenként), illetve így tettek a vendéglátóssal is, akire legfeljebb 30 ezer eurós, mai árfolyamon 10,8 millió forintos bírság vár. Az ügyben megszólalt Linz polgármestere, a szociáldemokrata Karl Luger is: „Linz városa megérti a vendéglátósok anyagi gondjait, de nem tolerálja azt, hogy egyes üzemeltetők magukat a médiában inszcenálva ne tartsanak be szabályokat, veszélyeztetve ezáltal közös célunkat, a Covid-19-járvány elleni küzdelmet.” A linzi városháza ezen felül azt is figyelemmel követi mostantól, hogy a hely nem nyit-e újra ki: konkrétan lezárták azt.

 

A vendéglátós erre a Kuriernak úgy reagált:

 

neki már úgyis tökmindegy volt, ezért is nyitott ki. Azt azonban nem gondolta volna, hogy ekkora figyelmet kap az ügye a médiában.

 

FOTÓ: Badcafé Linz

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A bölcsődéket nyitva hagyják, de lehet, hogy később bezárják. A virágboltok nőnap után zárnak, míg „az élethez nem szükséges” szolgáltatások már hétfőtől.

Szakszervezeti sikerrel zárult a kedd óta tartó határozatlan idejű sztrájk a makói gumigyárban.

A magyar külügyminiszter a szlovák állampolgársági törvényről is tárgyalt egy szlovákiai magyar parlamenti képviselővel Révkomáromban, erre vár Szlovákia magyarázatot.

Eddig csak a politikusok kritizálták a brexit miatt kialakult különleges helyzetet Észak-Írországban, most már egységpárti fegyveresek is kifejezik a nemtetszésüket.

Mindent megpróbált a derék Orbán, de nem lehet segíteni annak, a' ki maga is nem akarja.

Az IDEA Intézet kutatása szerint egy most vasárnapi választáson 39 százalékot kapna az ellenzék, a Fidesz-KDNP csak 36-ot. Az ellenzék legnépszerűbb pártja a DK, a Jobbik pedig már megelőzte a Momentumot.

A járványhelyzett miatti csonka kormányinfón kiderült az is, hogy az egészségügyi dolgozók döntő többsége elfogadta az új szolgálati jogviszonyt, és hogy az uniós tagállamok elfogadhatják egymás vakcinaútleveleit.

A hét kérdése

Ezt nemcsak Deutsch Tamás kérdezi: miközben a Néppárt válaszol a sajtókérdésünkre, mondjátok el, miért!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás