Nem vállalja Ecsenyiék képviseletét a TASZ, szerintük az üzletnyitós tüntetés nem volt polgári engedetlenség

Szerző: Bakó Bea
2021.02.03. 10:55

A TASZ előre szólt az üzletnyitást követelő tüntetés szervezőinek, hogy vállalják fel a szabályszegést és nevezzék tüntetésnek az eseményt. Ezt végül nem fogadták meg, így a TASZ nem fogja képviselni a szervezőket, a résztvevőknek azonban nyújtanának jogi segítséget. Ecsenyi Áron szervező nem bánja a dolgot, azt mondja: így legalább nem mossák össze őket a baloldallal.

Nem vállalja Ecsenyiék képviseletét a TASZ, szerintük az üzletnyitós tüntetés nem volt polgári engedetlenség

Amint arról az Azonnalin beszámoltunk, a rendőrség többmillió forintra bírságolta a vasárnapi és hétfői, üzletnyitást szorgalmazó megmozdulások szervezőit, Ecsenyi Áront, a libertárius Le az Adók 75 százalékával minipárt elnökét és testvérét, Ecsenyi Szilárdot. Emellett a rendőrség az esemény résztvevői közül is többeket igazoltatott, volt, akit megbírságoltak, volt, aki ellen feljelentést tettek, ennél többet azonban nem hajlandó a BRFK elárulni.

A szervezők az Azonnalinak a helyszínen azt mondták:

a TASZ-hoz fordulnak segítségért, hogy elérjék, ne kelljen befizetni a bírságot.

A TASZ szerint a tüntetés letagadása nem polgári engedetlenség

Válaszul a TASZ kedd este közzétett egy blogposztot, amelyben arról írnak: ahhoz, hogy egy jogsértés polgári engedetlenségnek minősüljön, fel is kell azt vállalni, hiszen annak pont az a lényege, hogy végrehajtója vállalja a tettét és következményeit, mert meggyőződése, hogy az igazságtalan szabályt morálisan helytelen betartani.

Az már nem derült ki az elemzésből, hogy a konkrét ügyre nézve – ahol ugyanis a szervezők direkt nem tüntetésként, hanem spontán hangosítópróbaként propagálták az eseményt, tüntetni ugyanis a veszélyhelyzet alatt tilos – pontosan mit jelent ez, úgyhogy megkérdeztük a jogvédőket, hogy végül akkor vállalják-e az Ecsenyi-testvérek képviseletét vagy sem.

Felvetettük azt is: nem lehet-e, hogy Ecsenyiék azért nem merték egyértelműen tüntetésként felvállalni az eseményt, mert nem kaptak a szervezéshez jogi segítséget, és a jogvédők által közzétett tájékoztató anyagokban sem található információ arról, hogy hogyan lenne érdemes tüntetést szervezni olyankor, amikor az elvileg tilos.

A TASZ válasza szerint

Ecsenyiék már két nappal a vasárnapi tüntetés előtt megkeresték őket, és akkor a TASZ közölte velük, hogy akkor tudnak számukra segítséget nyújtani, ha ők szervezőként is gyűlésnek tekintik a megmozdulást.

Mint írják: arra is figyelmeztették őket, hogy ha sokan jelennek meg a rendezvényen, aligha állja meg a helyét az érvelésük, hogy nem gyűlésről van szó, és fontos, hogy a résztvevők tisztában legyenek vele, hogy így sem kerülhetik el a jogkövetkezményeket.

„Ha a szervezők felvállalják, hogy ők igenis tüntetést tartanak a gyűléstilalom ellenére, vagy éppen az ellen, akkor azt lehetett volna polgári engedetlenségnek tekinteni” – írta a TASZ az Azonnalinak. A szabályszegés és a szankciók felvállalása nélkül azonban a TASZ szimpla szabályszegésnek tekinti a rendezvényt, ezért pedig

nem is vállalják a szervezők jogi képviseletét, mert „a jogvédő tevékenységbe aligha illeszthető a következmények mindenáron való kikerülésének szándéka”.

Hozzátették azt is: minderről előre tájékoztatták a szervezőket, ezért értetlenül állnak az előtt, hogy továbbra is abban bíznak, hogy a TASZ segítségével nem kellene majd befizetniük a kiszabott bírságokat. Mint írják: előre szóltak Ecsenyiéknek arról is, hogy amennyiben szervezőként nem gyűlésként tekintenek a rendezvényre, úgy nem tudják a jogi képviseletüket ellátni, a gyűlés letagadásával pedig a szervezők a saját védekezésüket is megnehezítik.

A tüntetés résztvevőinek már segítenének

Érdeklődésünkre a jogvédők azt is közölték:

„a tüntetésen nem szervezőként megjelent személyek számíthatnak segítségünkre, ha felvállalják, hogy az általános gyülekezési tilalmat tudatosan megszegték”.

Ez nem jelenti azt, hogy feltétlenül mentesülhetnének a szabálysértési felelősség megállapítása alól – hiszen a veszélyhelyzeti kormányrendelet egyértelműen tiltja a gyülekezést – azonban a bírságok összege csökkenthető, vagy akár puszta figyelmeztetésre is váltható.

A TASZ akár azt is elképzelhetőnek tartja, hogy adott esetben a bíróság arra jutna: a járványügyi kockázatot nem jelentő véleménynyilvánítás nem veszélyes a társadalomra, ezért jogi felelősség megállapításának sincs helye egyáltalán.

Ecsenyi nem bánja, hogy így alakult, legalább „nem mossák össze őket a baloldallal”

Megkérdeztük Ecsenyi Áront is, aki elmondta: valóban felvették a kapcsolatot a TASZ-szal még a tüntetés előtt. Azon kérdésünkre, hogy miért nem fogadták meg a tanácsot, hogy kifejezetten gyűlésként, tüntetésként propagálják az eseményt, azt mondta:

mert elcsúszott a kommunikáció a szervezők között, így alakult.

Hozzátette: szerinte ez végül is nem probléma, hiszen a fideszes média mindent megtesz, hogy összemossa őket a baloldallal, ha pedig a TASZ képviselné őket, az ezt a narratívát erősítené.

Mint mondta, továbbra is keresnek ügyvédet, akinek a segítségével nem csak a bírságolásról szóló határozatokat akarják megtámadni, de sajtóhelyreigazítási pereket is terveznek indítani, ugyanis egyes médiumok vírustagadással, illetve egy szocialista politikussal hozták őket összefüggésbe, és volt, ahol egyszemélyes pártnak nevezték a Le az Adók 75 százalékával pártot.

FOTÓ: Szűcs Donát / Azonnali

Bakó Bea
Bakó Bea az Azonnali alapító-főszerkesztője

EU-jogász. 2021 márciusa óta anyasági szabadságon.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek