+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Bakó Bea
2021. február 3. szerda, 10:55
A TASZ előre szólt az üzletnyitást követelő tüntetés szervezőinek, hogy vállalják fel a szabályszegést és nevezzék tüntetésnek az eseményt. Ezt végül nem fogadták meg, így a TASZ nem fogja képviselni a szervezőket, a résztvevőknek azonban nyújtanának jogi segítséget. Ecsenyi Áron szervező nem bánja a dolgot, azt mondja: így legalább nem mossák össze őket a baloldallal.

Amint arról az Azonnalin beszámoltunk, a rendőrség többmillió forintra bírságolta a vasárnapi és hétfői, üzletnyitást szorgalmazó megmozdulások szervezőit, Ecsenyi Áront, a libertárius Le az Adók 75 százalékával minipárt elnökét és testvérét, Ecsenyi Szilárdot. Emellett a rendőrség az esemény résztvevői közül is többeket igazoltatott, volt, akit megbírságoltak, volt, aki ellen feljelentést tettek, ennél többet azonban nem hajlandó a BRFK elárulni.

 

A szervezők az Azonnalinak a helyszínen azt mondták:

 

a TASZ-hoz fordulnak segítségért, hogy elérjék, ne kelljen befizetni a bírságot.

 

A TASZ szerint a tüntetés letagadása nem polgári engedetlenség

 

Válaszul a TASZ kedd este közzétett egy blogposztot, amelyben arról írnak: ahhoz, hogy egy jogsértés polgári engedetlenségnek minősüljön, fel is kell azt vállalni, hiszen annak pont az a lényege, hogy végrehajtója vállalja a tettét és következményeit, mert meggyőződése, hogy az igazságtalan szabályt morálisan helytelen betartani.

 

Az már nem derült ki az elemzésből, hogy a konkrét ügyre nézve – ahol ugyanis a szervezők direkt nem tüntetésként, hanem spontán hangosítópróbaként propagálták az eseményt, tüntetni ugyanis a veszélyhelyzet alatt tilos – pontosan mit jelent ez, úgyhogy megkérdeztük a jogvédőket, hogy végül akkor vállalják-e az Ecsenyi-testvérek képviseletét vagy sem.

 

Felvetettük azt is: nem lehet-e, hogy Ecsenyiék azért nem merték egyértelműen tüntetésként felvállalni az eseményt, mert nem kaptak a szervezéshez jogi segítséget, és a jogvédők által közzétett tájékoztató anyagokban sem található információ arról, hogy hogyan lenne érdemes tüntetést szervezni olyankor, amikor az elvileg tilos.

 

A TASZ válasza szerint

 

Ecsenyiék már két nappal a vasárnapi tüntetés előtt megkeresték őket, és akkor a TASZ közölte velük, hogy akkor tudnak számukra segítséget nyújtani, ha ők szervezőként is gyűlésnek tekintik a megmozdulást.

 

Mint írják: arra is figyelmeztették őket, hogy ha sokan jelennek meg a rendezvényen, aligha állja meg a helyét az érvelésük, hogy nem gyűlésről van szó, és fontos, hogy a résztvevők tisztában legyenek vele, hogy így sem kerülhetik el a jogkövetkezményeket.

 

„Ha a szervezők felvállalják, hogy ők igenis tüntetést tartanak a gyűléstilalom ellenére, vagy éppen az ellen, akkor azt lehetett volna polgári engedetlenségnek tekinteni” – írta a TASZ az Azonnalinak. A szabályszegés és a szankciók felvállalása nélkül azonban a TASZ szimpla szabályszegésnek tekinti a rendezvényt, ezért pedig

 

nem is vállalják a szervezők jogi képviseletét, mert „a jogvédő tevékenységbe aligha illeszthető a következmények mindenáron való kikerülésének szándéka”.

 

Hozzátették azt is: minderről előre tájékoztatták a szervezőket, ezért értetlenül állnak az előtt, hogy továbbra is abban bíznak, hogy a TASZ segítségével nem kellene majd befizetniük a kiszabott bírságokat. Mint írják: előre szóltak Ecsenyiéknek arról is, hogy amennyiben szervezőként nem gyűlésként tekintenek a rendezvényre, úgy nem tudják a jogi képviseletüket ellátni, a gyűlés letagadásával pedig a szervezők a saját védekezésüket is megnehezítik.

 

A tüntetés résztvevőinek már segítenének

 

Érdeklődésünkre a jogvédők azt is közölték:

 

„a tüntetésen nem szervezőként megjelent személyek számíthatnak segítségünkre, ha felvállalják, hogy az általános gyülekezési tilalmat tudatosan megszegték”.

 

Ez nem jelenti azt, hogy feltétlenül mentesülhetnének a szabálysértési felelősség megállapítása alól – hiszen a veszélyhelyzeti kormányrendelet egyértelműen tiltja a gyülekezést – azonban a bírságok összege csökkenthető, vagy akár puszta figyelmeztetésre is váltható.

 

A TASZ akár azt is elképzelhetőnek tartja, hogy adott esetben a bíróság arra jutna: a járványügyi kockázatot nem jelentő véleménynyilvánítás nem veszélyes a társadalomra, ezért jogi felelősség megállapításának sincs helye egyáltalán.

 

Ecsenyi nem bánja, hogy így alakult, legalább „nem mossák össze őket a baloldallal”

 

Megkérdeztük Ecsenyi Áront is, aki elmondta: valóban felvették a kapcsolatot a TASZ-szal még a tüntetés előtt. Azon kérdésünkre, hogy miért nem fogadták meg a tanácsot, hogy kifejezetten gyűlésként, tüntetésként propagálják az eseményt, azt mondta:

 

mert elcsúszott a kommunikáció a szervezők között, így alakult.

 

Hozzátette: szerinte ez végül is nem probléma, hiszen a fideszes média mindent megtesz, hogy összemossa őket a baloldallal, ha pedig a TASZ képviselné őket, az ezt a narratívát erősítené.

 

Mint mondta, továbbra is keresnek ügyvédet, akinek a segítségével nem csak a bírságolásról szóló határozatokat akarják megtámadni, de sajtóhelyreigazítási pereket is terveznek indítani, ugyanis egyes médiumok vírustagadással, illetve egy szocialista politikussal hozták őket összefüggésbe, és volt, ahol egyszemélyes pártnak nevezték a Le az Adók 75 százalékával pártot.

 

FOTÓ: Szűcs Donát / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Zágrábban az antifasizmus napján ismét fellángolt a vita, hogy nevezzék-e vissza a Nemzeti Színház előtti teret Titóra. De nem fogják.

A logójukat adják-e csak, vagy aktivistákat is? Körbekérdeztük az ellenzéki összefogás pártjait.

Az Apple Daily volt a legnagyobb és a legtovább fennálló hongkongi print bulvárnapilapot és online hírportált is üzemeltető médium, ami a kínai rezsimnek nem kellemes dolgokról is beszámolt.

A koronavírus-járvány miatt egy évvel elcsúsztatott olimpiát anno még úgy reklámozták, hogy az a világjárvány feletti győzelem bizonyítéka lesz.

Pénzzel, de volt, hogy néha tejtermékekkel fizettek le rendőröket Romániában.

1941. június 22-én éjjel negyed négykor kezdetét vette a Barbarossa-hadművelet, melynek célja a Szovjetunió lerohanása és térdre kényszerítése volt.

Věra Jourová szerint például ha valakinek baja van a szivárványszínnel, az róla mond el sokat, a bajor Markus Söder szerint meg ez a büszke útja annak, hogy a társadalom szabadságáért szóljunk fel.

A hét kérdése

Magyarország hiába szerepelt eddig jól az Eb-n, mivel a legnehezebb csoportba került, így az esélyek egyáltalán nem nekünk kedveznek. Ennek ellenére matematikailag van esélyünk, hogy továbbjussunk. Szerinted sikerülni fog?

Azért ide elnéznénk

A magyar hiphop Álmos vezére és a feltörekvő rapcsillag együtt szántják fel Kőbányát július 3-án szombaton.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás