+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter
2021. január 31. vasárnap, 13:41
Vasárnap többszáz tüntető részvételével megkezdődött a járvány miatti lezárások elleni tüntetés. A szélsőjobboldaliak és libertariánusok által egyaránt támogatott megmozdulás a hétfői üzletnyitási akció nyitánya.

Február 1-ére tömeges üzletnyitást hirdetett Ecsenyi Áron, a libertariánus Le az Adók 75 Százalékával Párt (LA75) elnöke. A cél az, hogy – hasonlóan például az olasz nyitási akciókhoz – Magyarországon is

 

polgári engedetlenséggel gyakoroljanak a bezárt üzletek tulajdonosai nyomást a kormányra,

 

hogy engedélyezze hivatalosan a nyitásukat. A kormány ugyanis úgy számol: március 1-ig nem lesz nyitás. 

 

A hétfői akció nyitányaként tartottak vasárnap többszázan tüntetést Budapesten a Hősök terén. Mivel jelenleg hivatalosan gyülekezési tilalom van érvényben, a tüntetés nem lett bejelentve – de eleve nem is annak tartotta a LA75, hanem megmozdulásnak, ahol megjelennek spontánul emberek. A helyszínen jelenlévő emberek közül az Azonnali tudósítói szerint többeket is igazoltattak a rendőrök.

 

Ecsenyi Áron, a LA75 elnöke azt állította, hogy „kommunizmust“ kényszerít jelenleg a kormány az országra. A törpepárt elnöke bírálta, hogy a kormány mindenkinek, „a hűbéreseinek“ juttatott pénzt – „csak a vállalkozóknak nem jutott“. Ecsenyi szerint „tervgazdaság“ alakul ki a jelenlegi járványügyi helyzetben. Szerinte egyetlen adat sem igazolja, hogy bármilyen járványügyi szigorra szükség lenne – Svédországot és Dél-Koreát említette pozitív példaként.

 

„Ez a kormány teljesen elárulta a jobboldalt, nincs már piacgazdaság Magyarországon“

 

– állította. Egy miskolci vasutas pedig arra mutatott rá, hogy „a Fidesz tönkreteszi ezt a kibaszott országot“.

 

ECSENYI ÁRON, A LE AZ ADÓK 75 SZÁZALÉKÁVAL (LA75) PÁRT ELNÖKE VOLT A VASÁRNAPI TÜNTETÉS EGYIK SZÓNOKA, A KORMÁNY JÁRVÁNYPOLITIKÁJÁT KOMMUNISTÁNAK NEVEZTE. AZ ÜZLETEK NYITÁSÁNAK POLGÁRI ENGEDETLENSÉGÉT IS ECSENYI SZERVEZI.

 

A tüntetésen nem vonták kétségbe a koronavírust, több felszólaló is elismerte, hogy a járvány komoly – de szerintük nem a megfelelő módot választotta volna a kormány a helyzet kezelésére. Azt is kiemelték: nemcsak a vendéglátósok mellett állnak ki, hanem azon fiatalok mellett is, akik szintén szeretnének „csajozni“, és akiktől elveszik most a politikusok a jövőjüket. A tüntetésen leggyakrabban skandált jelszó az volt, hogy: „kompromisszumot!“ A felszólalok elvárták ugyanis, hogy a kormány kössön végre megállapodást a vállalkozókkal. De

 

többen azt ordibálták: „Kérjük vissza az életünket!“

 

Egy másik felszólaló azt mondta, hogy egykoron a magyarok Molotov-koktéllal harcoltak, ezért most se lenne szabadni félni. „Mitől féltek? Az időjárástól?“ Mire meg is érkezett a válasz: „Nem félünk az időjárástól!“ Egy másik szónok úgy vélte, hogy „régebben sokkal többet tettek az emberek“. A kérdésére, miszerint „meddig tűrünk?“, a tömegből többen úgy vélték: „amíg meg nem döglünk“. Sokan azt is skandálták, hogy „mocskos Fidesz“.

 

A tüntetésen a Mi Hazánk párt nagy molinóval volt jelen, amelyen a lezárások végét szorgalmazták. A szélsőjobboldali párt az első volt a parlamenti erők között, amely a lockdownt bírálta.

 

A PARLAMENTI PÁRTOK KÖZÜL EGYEDÜL A FRAKCIÓVAL NEM RENDELKEZŐ MI HAZÁNK VOLT JELEN A VASÁRNAPI MEGMOZDULÁSON.

 

Az üzletnyitási akciótól, amelyre február 1-én kerülne sor, időközben azonban az egyik nagykanizsai résztvevő elállt, miután a kormány szigorította a lehetséges szankciókat. Többen is azonban kitartanak a nyitási terv mellett. Kardos Gábor filozófus pedig az Azonnalin arra mutatott rá: célszerűbb lett volna a nyitást március 15-ére rakni, mert akkor szélesebb társadalmi, utcai támogatásra lehetett volna számítani. Ecsenyi Áron az Azonnalinak nyilatkozva nem több, mint

 

30 üzlet kinyitásával számol,

 

noha a nyitási térképén több üzlet is szerepel. Ezek között azonban több hamis bejelentés is lehet Ecsenyi szerint. A pártelnök úgy véli: fontos lenne, hogy minél többen értesüljenek az akcióról.

 

Itt nézheted vissza a vasárnapi tüntetést, amelyet az Azonnali élőben közvetített a Facebook-on!

 

 

FOTÓK: Vasárnapi tüntetés képei / Vitárius Bence, Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Hogyan készül a nyitására a rendezvényszektor, ahol általában már hónapokkal előre leszervezik a koncerteket? Szakmabeliekkel jártunk utána!

Az összeget Parragh László mondta az Azonnalinak. Mi ez az összeg, mi mindenből áll és hogyan jött ki? Utánajártunk.

Jövő hétfőtől szerdáig a Sinopharm-vakcinával való oltásra már magunk bejelentkezhetünk, nem kell a háziorvos hívását, mailjét várni.

Lehet majd menni könyvtárba
és edzőterembe is, de csak védettségi igazolással.

Ezzel véget ér az orosz erődemonstráció, aminek a pontos célja nem ismert, és enyhülhet a hetek óta tartó feszültség a két ország között.

Szerdán vették az első szállítmányt a szintetikus antitestet tartalmazó gyógyszerből. A kórházak kérhetik, elmondjuk, mi ez.

Ahhoz, hogy ezt el tudják dönteni, először átláthatóvá kéne a tenni a Diákváros területére tervezett kínai egyetemmel kapcsolatos kormányzati döntéseket.

A hét kérdése

A brit ellenzék vezetőjét személyesen egy bathi kocsma tulaja dobta ki, amiért pártolta a hosszan eltartó járványügyi lezárásokat. Magyarországon ki ne ihasson, ha lesz nyitás?

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás