„Nincs piacgazdaság“ – Hétfőn már nyitnak, vasárnap még tüntettek a zárások ellen

Szerző: Techet Péter
2021.01.31. 13:41

Vasárnap többszáz tüntető részvételével megkezdődött a járvány miatti lezárások elleni tüntetés. A szélsőjobboldaliak és libertariánusok által egyaránt támogatott megmozdulás a hétfői üzletnyitási akció nyitánya.

„Nincs piacgazdaság“ – Hétfőn már nyitnak, vasárnap még tüntettek a zárások ellen

Február 1-ére tömeges üzletnyitást hirdetett Ecsenyi Áron, a libertariánus Le az Adók 75 Százalékával Párt (LA75) elnöke. A cél az, hogy – hasonlóan például az olasz nyitási akciókhoz – Magyarországon is

polgári engedetlenséggel gyakoroljanak a bezárt üzletek tulajdonosai nyomást a kormányra,

hogy engedélyezze hivatalosan a nyitásukat. A kormány ugyanis úgy számol: március 1-ig nem lesz nyitás. 

A hétfői akció nyitányaként tartottak vasárnap többszázan tüntetést Budapesten a Hősök terén. Mivel jelenleg hivatalosan gyülekezési tilalom van érvényben, a tüntetés nem lett bejelentve – de eleve nem is annak tartotta a LA75, hanem megmozdulásnak, ahol megjelennek spontánul emberek. A helyszínen jelenlévő emberek közül az Azonnali tudósítói szerint többeket is igazoltattak a rendőrök.

Ecsenyi Áron, a LA75 elnöke azt állította, hogy „kommunizmust“ kényszerít jelenleg a kormány az országra. A törpepárt elnöke bírálta, hogy a kormány mindenkinek, „a hűbéreseinek“ juttatott pénzt – „csak a vállalkozóknak nem jutott“. Ecsenyi szerint „tervgazdaság“ alakul ki a jelenlegi járványügyi helyzetben. Szerinte egyetlen adat sem igazolja, hogy bármilyen járványügyi szigorra szükség lenne – Svédországot és Dél-Koreát említette pozitív példaként.

„Ez a kormány teljesen elárulta a jobboldalt, nincs már piacgazdaság Magyarországon“

– állította. Egy miskolci vasutas pedig arra mutatott rá, hogy „a Fidesz tönkreteszi ezt a kibaszott országot“.

ECSENYI ÁRON, A LE AZ ADÓK 75 SZÁZALÉKÁVAL (LA75) PÁRT ELNÖKE VOLT A VASÁRNAPI TÜNTETÉS EGYIK SZÓNOKA, A KORMÁNY JÁRVÁNYPOLITIKÁJÁT KOMMUNISTÁNAK NEVEZTE. AZ ÜZLETEK NYITÁSÁNAK POLGÁRI ENGEDETLENSÉGÉT IS ECSENYI SZERVEZI.

A tüntetésen nem vonták kétségbe a koronavírust, több felszólaló is elismerte, hogy a járvány komoly – de szerintük nem a megfelelő módot választotta volna a kormány a helyzet kezelésére. Azt is kiemelték: nemcsak a vendéglátósok mellett állnak ki, hanem azon fiatalok mellett is, akik szintén szeretnének „csajozni“, és akiktől elveszik most a politikusok a jövőjüket. A tüntetésen leggyakrabban skandált jelszó az volt, hogy: „kompromisszumot!“ A felszólalok elvárták ugyanis, hogy a kormány kössön végre megállapodást a vállalkozókkal. De

többen azt ordibálták: „Kérjük vissza az életünket!“

Egy másik felszólaló azt mondta, hogy egykoron a magyarok Molotov-koktéllal harcoltak, ezért most se lenne szabadni félni. „Mitől féltek? Az időjárástól?“ Mire meg is érkezett a válasz: „Nem félünk az időjárástól!“ Egy másik szónok úgy vélte, hogy „régebben sokkal többet tettek az emberek“. A kérdésére, miszerint „meddig tűrünk?“, a tömegből többen úgy vélték: „amíg meg nem döglünk“. Sokan azt is skandálták, hogy „mocskos Fidesz“.

A tüntetésen a Mi Hazánk párt nagy molinóval volt jelen, amelyen a lezárások végét szorgalmazták. A szélsőjobboldali párt az első volt a parlamenti erők között, amely a lockdownt bírálta.

A PARLAMENTI PÁRTOK KÖZÜL EGYEDÜL A FRAKCIÓVAL NEM RENDELKEZŐ MI HAZÁNK VOLT JELEN A VASÁRNAPI MEGMOZDULÁSON.

Az üzletnyitási akciótól, amelyre február 1-én kerülne sor, időközben azonban az egyik nagykanizsai résztvevő elállt, miután a kormány szigorította a lehetséges szankciókat. Többen is azonban kitartanak a nyitási terv mellett. Kardos Gábor filozófus pedig az Azonnalin arra mutatott rá: célszerűbb lett volna a nyitást március 15-ére rakni, mert akkor szélesebb társadalmi, utcai támogatásra lehetett volna számítani. Ecsenyi Áron az Azonnalinak nyilatkozva nem több, mint

30 üzlet kinyitásával számol,

noha a nyitási térképén több üzlet is szerepel. Ezek között azonban több hamis bejelentés is lehet Ecsenyi szerint. A pártelnök úgy véli: fontos lenne, hogy minél többen értesüljenek az akcióról.

Itt nézheted vissza a vasárnapi tüntetést, amelyet az Azonnali élőben közvetített a Facebook-on!

FOTÓK: Vasárnapi tüntetés képei / Vitárius Bence, Azonnali

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek