Burgenland tartományfőnöke elmondta, miért nem akarja beoltatni magát

Szerző: Bukovics Martin
2020.12.23. 14:04

Hans Peter Doskozil szerint sokkal inkább figyelni kellene az emberekben megfogalmazott kételyek eloszlatására, és eleve rühelli, hogy önfényezésre használják saját maguk beoltatását a politikusok.

Burgenland tartományfőnöke elmondta, miért nem akarja beoltatni magát

Hans Peter Doskozil rendpárti-szociáldemokrata burgenlandi tartományfőnök a minap kifejezetten oltásszkeptikus kijelentésekkel hívta fel magára a figyelmet az osztrák sajtóban. Miután Ausztriában – Magyarországhoz hasonlóan — vasárnaptól, azaz december 27-étől kezdik meg a kínai koronavírus ellen a BioNTech és a Pfizer közös vakcinájával beoltani az embereket, Doskozil közölte: rengeteg nyitott kérdés van még a vakcina kapcsán, amelyeket jó lenne transzparensen, gyorsan és kimerítően megválaszolnia a Sebastian Kurz vezette jobbközép-zöld kormánynak „bébielefántos látogatások helyett”. Ha ugyanis nincsenek tájékoztatva megfelelően az állampolgárok, az „az ő kigúnyolásuk”.

Ilyen kérdés szerinte például az, hogy

pontosan milyen mellékhatásai is vannak a Covid-vakcinának, hogy az beadható-e az allergiások számára is, hogy a vakcina „géntechnológiailag módosítva lett-e”,

hogy az oltás csak a betegség lefolyásának csillapítását célozza-e, vagy hogy a beoltottak képesek-e megfertőzni másokat a kínai koronavírussal. (Egyébként ezekre a jogosan felmerülő kérdésekre a magyar kormány sem válaszol, Müller Cecília annyit kér, mindenki jelezze a tüneteket oltás után az orvosának, az erre a célra kialakított Vakcinainfó nevű honlapon mindössze annyit közölnek, amit mindenki tud, hogy „a védőoltás lényege, hogy a szervezetben immunválaszt váltunk ki a kórokozó [ez esetben az új koronavírus] ellen, és ezzel kialakítjuk a védettséget, a vakcinák hosszú távú védettséget is biztosíthatnak”, semmi többet.)

Burgenland első embere hozzátette: ő majd akkor fogja beoltatni magát, ha ezek a kérdések tisztázva lettek, már csak azért is, mert egyrészt ő már túlvan a víruson, ezáltal immunitást szerzett, így nem tudja, egyáltalán szükséges-e egyáltalán beoltania magát, másrészt

ki nem állhatja azt a show-t, amit a politikusok csinálnak a maguk beoltatásával, szerinte az csak az ő magamutogatásukról és PR-jukról szól.

Közölte: ha neki kellene erről szövetségi szinten döntést hoznia, csak akkor kezdené el beoltatni Ausztriát, ha a fenti kérdéseire világos válaszokat tud kommunikálni a lakosság felé: „Ezeket a kérdéseket a szövetségi kormánynak illene megválaszolnia, mielőtt megkívánja a nagykorú polgáraitól, hogy oltassák be magukat. Ezzel tartozik nekünk a kormány!” Mint mondta, Burgenlandban is megkezdődnek ettől függetlenül az oltások 5800 adag vakcinával, hogy ne lógjanak ki, és ne hátráltassák a munkát – igaz, csak januárban.

BALRA ALEXANDER VAN DER BELLEN OSZTRÁK ÁLLAMFŐ, AMINT HIVATALÁBAN FOGADJA DOSKOZIL BURGENLANDI TARTOMÁNYFŐNÖKÖT. LEHET, HOGY AZ ILYEN KÉPEKET GYAKRABBAN LEHET MAJD LÁTNI, DOSKOZILT UGYANIS AZ OSZTRÁK SZOCDEMEK EGYIK POTENCIÁLIS KANCELLÁRJELÖLTJEKÉNT IS EMLEGETIK, ÉS MAGA IS TESZ ERRE UTALÁSOKAT.

A Kurier című bécsi napilap kérdésére, miszerint az, hogy Joe Biden megválasztott amerikai elnök is beoltatta magát a kamerák előtt, nem inkább azt jelenti-e, hogy semmi gond nincs a vakcinával, Doskozil azt mondta: Bident vélhetően minden részletre kiterjedően tájékoztatták az oltás előtt, és ezek tudatában hozta meg ezt a döntését. 

„Ami a leendő amerikai elnökre vonatkozik, az kellene vonatkozzon minden osztrákra is!”

Kormányzati össztűz Doskozilra

A Burgenlandban ellenzékben ülő, szövetségi szinten kormányzó Sebastian Kurz vezette jobbközép Osztrák Néppárt (ÖVP) rögtön kritizálta Doskozil kijelentéseit. Gaby Schwarz, a párt főtitkárhelyettese közölte, „szükségtelen elbizonytalanítás” az, amit az SPÖ-s politikus művel, ez ugyanis csak az összeesküvés-elméletek terjedését segíti elő, és Doskozil ezzel egy szintre került a járványkritikus szélsőjobboldali FPÖ-vel, akiknek egy politikusa nemrég totálisan nonszensz módon egy kólát is letesztelt koronavírusra a parlamentben, csak hogy bizonyítsa, nincs értelme az antigén-gyorsteszteknek. Valójában a politikus kísérletének nem volt értelme: egy kólára még egy terhességi teszt is pozitív lesz, mondták szakértők.

Heinz Faßmann, az osztrák kormány tudományért felelős, szintén ÖVP-s minisztere úgy reagált a burgenlandi tartományfőnök szavaira, hogy azok „roppant helytelenek“ egy tartományfőnök részéről a pandémia elleni küzdelem jelen döntő fázisában, nem kellene ezt „politikailag aprópénzre váltani”. Közölte: egy vakcina engedélyeztetési folyamata rendkívül magas tudományos igényességű munka, amellyel az embereknek maximális biztonságot nyújtanak, és eleve: Doskozil kérdéseit a tudomány már meggyőzően megválaszolta. (Itt például maga az amerikai kormány magyarázza el, hogyan működik a Pfizer-BioNTech- és a Moderna-féle vakcina, amikkel eddig a Bloomberg szerint már majdnem 800 ezer embert beoltottak az USA-ban.) Faßmann elmondta, amint rákerül a sor, beoltatja magát ő is. 

Így oltat Ausztria

December 27-én, vasárnap először öt, rizikócsoportbeli önkéntesnek adják be a Pfizer és a BioNTech közös, az Európai Gyógyszerügynökség által hétfőn engedélyezett vakcinát, amiből márciusig egymillió adag érkezik majd Ausztriába. Noha Orbán Viktor az Ausztriánál jelentősen szegényebb Magyarország miniszterelnökeként olyanokat állít, hogy a magyar állam képes lenne egy hétvége alatt is beoltatni mindenkit, Sebastian Kurz osztrák kancellár úgy számol, nyárra kaphatja meg minden olyan ember az oltást, aki erre igényt tart.

HOGY SEBASTIAN KURZ OSZTRÁK JOBBKÖZÉP KANCELLÁR MOST MENNYIRE NINCS A HELYZET MAGASLATÁN A JÁRVÁNY ELSŐ HULLÁMÁHOZ KÉPEST, ITT ELEMEZTÜK KI.

Januárra 240 ezer adag vakcina van, februárra 332 ezer, márciusra 375 ezer – a mennyiség azon múlik, milyenek a gyógyszergyárak termelési kapacitásai, és hogy engedélyezve lesznek-e közben a Moderna és az AstraZeneca vakcinái is az EU-ban.

Az ár nem számít, közölte Sebastian Kurz: „a vakcinákon spórolni abszurd volna”.

Nyugati szomszédunk nem nagy oltóközpontokban gondolkodik, hanem oda akarják vinni az oltást az emberek háza elé: idősotthonokban, háziorvosi rendelőkben, köztéren felállított kisebb boxokban folyna az emberek immunizálása a kínai koronavírus ellen.

A Kurier napilap számára végzett, december 22-én publikált közvélemény-kutatás alapján az osztrákok 26 százaléka olyan gyorsan beoltatná magát a Covid ellen, amennyire csak lehet, 28 százaléka pedig kicsit még kivárna vele, de alapvetően oltáspárti. 19 százalékuk bizonytalan, és mindössze 25 százalék nem adatná be magának a kínai koronavírus elleni oltások valamelyikét. Érdemes ezt összevetni a magyarországi IDEA Intézet Azonnalinak végzett közvélemény-kutatásával: eszerint a magyaroknak csupán 36 százaléka oltatná be magát, 48 százaléka pedig semmiképp sem tenne így.

Aki az egyes vakcinák közötti különbségekről olvasna, itt megteheti, aki pedig a Doskozil-féle burgenlandi baloldalról, itt.

FOTÓK: Hans Peter Doskozil, Sebastian Kurz / Facebook

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek