Járványügyi szabályok: Bécs akkor is szigorítana, ha Kurzék még nem

Szerző: Bukovics Martin
2021.08.17. 10:50

A szociáldemokrata vezetésű Bécsben belengették: a jövőben csak oltott személyek mehetnének szabadidős és sportrendezvényekre. A zöld osztrák egészségügyi miniszter szerint nem diszkriminációval, hanem érdemi információkkal kell az oltásokat népszerűsíteni.

Járványügyi szabályok: Bécs akkor is szigorítana, ha Kurzék még nem

Noha javában tart még a nyári szezon, Ausztriában már arról van szó, mit kellene tenni a koronavírus eddigieknél jóval fertőzőbb, ám kevésbé halálos indiai eredetű delta variánsa ellen. Legalábbis a járványügyi híreket rendkívül sikeresen pörgető sajtóban: a legolvasottabb osztrák bulvárlap, a Kronen Zeitung konkrétan el is ítélte Wolfgang Mückstein zöld egészségügyi minisztert amiatt, mert egy tévéműsorban arról beszélt, hogy lassan már el lehetne gondolkodni azon, milyen intézkedéseket hozzanak egy biztonságos ősz érdekében, minisztériuma mindenesetre minden eshetőségre fel van készülve, és az intézkedéseket idejében be fogják mutatni. Augusztus 31. a határidő: akkor veszítik hatályukat a mostani, a járvány alatti életet szabályozó rendeletek. A bulvárlap szerint ez csigatempó, valójában még mindig nem történik semmi.

Bécs: Akkor is lesz megkülönböztetés, ha Kurz nem akarja

Nem úgy Bécsben: Ausztria önálló tartományként is működő, szociáldemokrata vezetésű kétmilliós lakosú fővárosának ugyancsak SPÖ-s egészségügyi tanácsnoka, Peter Hacker bedobta ugyanis azon ötletét vasárnap pont a Kronen Zeitungnak adott interjújában, miszerint ősszel csak az oltott személyek vehessenek részt szabadidős és sportrendezvényeken. (Ez lényegében megfelel egyébként a jelenlegi védettségi igazolványos magyarországi gyakorlatnak, igaz, erre sem az osztrák sajtó, sem Hacker nem tért ki.)

Hacker úgy látja: még négy-hat hetük van arra, hogy megemeljék az átoltottsági arányt, ezt követően fogják ugyanis csak látni, milyen következményekkel jár a koronavírus negyedik hulláma. Szerinte egy biztos: aki be lett oltva, más élethelyzetben fogja magát találni, mint az, ki nem, mint mondta, a magukat nem beoltató tanárok például maszkban kell, hogy tanítsanak. (Olaszországban a tanárok számára kötelező lesz a covid elleni oltás, Ausztriában erről nincsen szó.)

A bécsi tartományi vezetés modellje szerint szeptember második felében emelkednek majd meg a fertőzési számok, nagyjából akkor, amikor megnyitnak az iskolák és az időjárás is elkezd rosszabbodni.

Hacker szerint a lockdownnál sokkal jobb megoldás, ha aki be van oltva, az hozzáférhet olyan szolgáltatásokhoz, amikhez amúgy nem lehetne. Mint mondta, ha a jobbközép-zöld, Sebastian Kurz vezette szövetségi kormány nem hajlandó ilyesmit bevezetni, Bécs különutat fog járni, és megteszi ezt saját maga: ha tehát Kurzék nem hajlandóak keményebb eszközökhöz nyúlni, majd a vörös Bécs meglépi őket.

Az SPÖ-s politikus közlése szerint a jelenlegi bécsi fertőzöttek 85 százaléka olyan ember, aki vagy nincs beoltva, vagy csak egy dózist kapott az oltásából, pontosabban: 74 százalékuk oltatlan, 11 százalékuk egy dózist kapott, 15 százalék pedig hiába kapta meg mindkettőt, covidos lett. Mint mondta, a kórházakban alig ápolnak oltott covidos betegeket, igaz, itt arányokat már nem közölt. Mint mondta, ez azt bizonyítja, hogy az oltásnál jobb megoldás nincs a járvány leküzdésére. A legtöbb covidos beteg egyébként nem meglepő módon Bécsben van: az elmúlt hét nap átlaga alapján 100 ezer emberre országos szinten 66,3 covidfertőzött jut, Bécsben ez a szám 86,7. A fővárosi oltási kampány mindenesetre kifejezetten kreatív: a héten akár már a gyönyörű Stephansdomban is beoltathatja magát bárki.

Egyedül a szélsőjobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) bécsi elnöke fogalmazott meg kritikát Hackerrel szemben. Dominik Nepp bécsi pártelnök szerint botrány, hogy Hacker az oltatlanokat fenyegető negyedik hullámmal riogat, és közben semmit nem tesz azért, hogy esetleg légtisztító-szűrő berendezéseket szereljen be az iskolákba, és megnövelje a kórházi kapacitásokat, hogy a nem kötelező oltással nem élők esetleg a lehető legjobb eséllyel gyógyulhassanak fel a betegségből, természetes immunitást szerezve ellene.

A szocdem Burgenland hallani sem akar a bécsi ötletről

A legkevesebb fertőzöttel rendelkező (100 ezer emberre mindössze 37,5 jut) keleti tartomány, Burgenland ugyancsak szociáldemokrata, ám a bécsi pártvezetéssel jelentős konfliktusban lévő, a covidon már átesett, ezért az oltásokkal szemben sokáig szkeptikus, magát nyáron végül ennek ellenére beoltató rendpárti Hans-Peter Doskozil vezette tartományi kormánya ellenben közölte, ők semmi okot nem látnak arra, hogy különbséget tegyenek az emberek között, hiszen kifejezetten magas az átoltottsági arány és az oltást is csak nagyon kevesen ellenzik. Tény:

Burgenland a maga jelenlegi 64 százalékos átoltottságával magasan vezet az osztrák tartományok között, a majdnem sereghajtó Bécsben ez az arány mindössze 54 százalék.

A néppárti vezetésű Alsó-Ausztriában hasonlóan látják mindezt: ők egy szövetségi, egész Ausztriára érvényes intézkedést tartanak csak jónak. A fertőzések száma náluk is elmarad az országos átlagtól, az átoltottságuk pedig 60 százalékos.

NYITÓKÉP: Peter Hacker / Facebook

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek