Bécsben a Stephansdom is oltási központtá alakul át

Szerző: Bukovics Martin
2021.08.11. 16:25

Ausztria fővárosának jelképes épületében óránként húsz embert tudnak beoltani a covid ellen.

Bécsben a Stephansdom is oltási központtá alakul át

Csütörtöktől Bécs ikonikus katedrálisában, a Stephansdomban is szinte bárki beadathatja magának a covid elleni nem kötelező oltást anélkül, hogy előzetesen regisztrálna rá, és foglalna magának időpontot. A vörös Bécs kampánya elég sikeres, eddig ötvenezren használták ki az előzetes regisztráció és időpontfoglalás nélküli oltás lehetőségét a városban, ehhez mindössze egy fényképes igazolványt kell bemutatni. Peter Hacker, Bécs szociáldemokrata egészségügyi tanácsnoka azzal indokolta, hogy a bevásárlóközpontok mellett már egy híres, szakrális célokat szolgáló épületben is lehető teszik mindezt, hogy a különleges egészségügyi veszélyhelyzet speciális válaszokat igényel, és

mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy akár önzőségből, akár felebaráti szeretetből, de minél több ember oltva legyen, ezért más egyházakkal is tárgyalnak már.

Mint azt a bécsi Die Presse napilap írja: óránként húsz ember beoltását teszik lehetővé a vallási épületben. Az oltóközpontot a dóm Barbara-kápolnájában rendezték be, a 18 éven felüliek itt a Johnson&Johnson egydózisú adenovírusos vakcináját kapják, míg a 12-17 év közöttiek a géntechnológiás Pfizer-BioNTech-vakcinát. A lehetőség csütörtök és vasárnap között lesz elérhető, 10 és 21 óra között, az oltásról szóló dokumentációt szintén helyben csinálják meg, ahogyan egy pihenőrészt is kialakítottak, ahol azt tudják megfigyelni, történik-e bármi az oltás megkapását követően a páciensekkel.

Christoph Schönborn bécsi érsek is méltatta a kezdeményezést, mint mondta, a Stephansdom minden osztrák közös műveként született, és annak az emberek mentális egészsége mellett a testiért is tennie kell. Michael Ludwig, Bécs szociáldemokrata polgármestere közben közölte, hogy az oltás mellett továbbra is nagy hangsúlyt fektetnek a tesztelésre, szeretnék folytatni az ingyenes tesztek elérhetővé tételét. 

A szélsőjobb inkább az immunrendszert és saját magát erősítené

Ausztriában a covid elleni oltások iránti szkepticizmust a szélsőjobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) tartja a politikai napirenden, Herbert Kickl pártelnök nem mulasztotta el felhívni Sebastian Kurz néppárti kancellár figyelmét arra, hogy ideje elhatárolódni attól, hogy a nem kötelező oltás beadatására nyomasztással vegyék rá az embereket. Kickl elmondta, ő legjobb belátása szerint cselekedve nincs beoltva, és ha lesz is bármiféle nyomás állami részről annak érdekében, hogy a polgárok beoltassák magukat, ő annál inkább ellen fog ennek állni. A kancellárt felszólította: adjon írásos garanciát arra vonatkozóan, hogy Ausztriában sem nyomásgyakorlás nem lesz, és nem fogják másodosztályú állampolgárként kezelni az oltatlanokat.

Kickl szerint a friss izraeli adatok azt mutatják, hogy a covid az oltottakat is megfertőzi és megbetegíti, ezért lehet, nem is a vírust kellene legyőzni, hanem az emberek immunrendszerét megerősíteni: vitaminkészítményekkel, a szabad levegőn való mozgás propagálásával és egy olyan hangulat megteremtésével, amelyben nem a félelem dominál. A politikus úgy látja, az emberek oltásra való rábeszélése leginkább a gyógyszeripar érdekeinek felel meg, nem az osztrák polgárokénak, ő ezért elvárja az orvosoktól, hogy az oltáskampány tömeges lebonyolítása helyett kritikusan gondolkodjanak.

Kurz kancellár pártja, a jobbközép Osztrák Néppárt (ÖVP) a járványkezelés kritikájában nagy potenciált látó Kickl kijelentéseire úgy reagált, hogy a politikus felelőtlen oltásellenesként nemcsak emberéleteket veszélyeztet, de az ország gazdasági növekedését is. Garanciát tehát nem kapott Kickl egyelőre a kancellártól, a téma és Kurz leghangosabb kritizálása ellenben egyre jobban felhozza a pártot abból a 10 százalék körüli tartományból, ahova az ibizai videó és az akörüli botrány sodorta:

az FPÖ a 34 százalékos ÖVP és a 22 százalékos szocdem SPÖ után fixen a harmadik helyen van már 18 százalék körüli támogatottsággal a közvélemény-kutatásokban.

A nők inkább elutasítják az oltást, mint a férfiak

A Bécsi Egyetem egy nemrég bemutatott kutatása szerint amennyiben Ausztria növelni szeretné a beoltottak arányát, a nőkre kellene jobban fókuszálni, az ő körükben vannak ugyanis az őket részben jobban érintő esetleges mellékhatások miatt többen olyanok, akik nincsenek beoltva, szkeptikusak a covid elleni vakcinákkal szemben, de jó érvekkel meggyőzhetőek lennének. Az osztrák lakosság 15 százaléka meggyőződésből, a tudománnyal és a médiával szembeni bizalmatlansága miatt nem oltatja be magát, derül ki. A tanulmány készítői szerint pont az FPÖ-nek lehetne nagy szerepe a meggyőzésükben: amennyiben Kickl pártja támogatná az oltást, jelentősen előrébb lennének a beoltottság terén, állapítják meg.

Rákérdeztek a gyerekek beoltatására is: az osztrák nők kétharmada azon az állásponton van, hogy a gyerekét nem oltatná be a covid ellen, illetve hogy még bizonytalan etéren. A férfiak körében ez az arány 57 százalékos.

NYITÓKÉP: Thomas Ledl / Wikimedia Commons

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek