Azok, akik a koronavíruson átestek, talán nem is kellene oltást kapjanak

Szerző: Techet Péter
2020.12.09. 13:14

Egy innsbrucki kutatás megerősítette: aki megfertőződik a kínai koronavírussal, utána immunitást nyer a további újrafertőzésekkel szemben. Eszerint nekik nem is lenne szükségük az oltásra.

Azok, akik a koronavíruson átestek, talán nem is kellene oltást kapjanak

Az innsbrucki egyetemen kedden közzétett kutatási eredmények szerint:

aki kigyógyult a Covid-19-ből, az „hosszantartó” immunitással számolhat.

A kutatást vezető Florian Deisenhammer az osztrák hírügynökségnek elmondta: a kutatásuk megerősítette, hogy annak, aki átesett a kínai koronavíruson, nem kell újabb megfertőzéssel – még a vírus egy mutált változatától sem – tartania.

A kutatócsoport huszonkilenc olyan emberren végzett el antitest-kutatást, akik márciusban estek át a kínai koronavíruson, a kutatásban résztvettek átlagéletkora 44 év volt. A kutatás arról szólt – leegyszerűsítve –, hogy a résztvevőktől vettek meghatározott időközönként antitestet, hogy ki tudják mutatni, fennáll-e az immunitásuk – akár a kínai koronavírus mutációival szemben is.

A résztvevőknél az első tünetek jelentkezése utáni hatodik hónapban is kimutatható volt az immunitást jelentő antitest.

Noha Deisenhammer azt hangsúlyozta, hogy kutatási eredményeik egybecsengenek a hasonló nemzetközi kutatásokkal, elismerte: még nagyobb mintán kellene a kérdést megvizsgálni. Izraeli, new yorki és kínai kutatások a Covid-fertőzés utáni hét-nyolc hónapban is ki tudták mutatni a megfelelő immunreakciót. Deisenhammer szerint kutatásuk azt is cáfolja, hogy az esetleg immunis emberekről átterjedhetne a vírus másokra: ha ugyanis az immunitás fennáll – amint a kutatás bizonyítja –, akkor a vírusnak „nincs ideje” úgy kifejlődni, hogy a már immunis ember megfertőzzön azzal bárki mást.

A kutatás fontos következménnyel járhat az oltás kapcsán is. Deisenhammer szerint

eleve csak azokat érdemes beoltatni, akikben nem alakult ki az immunitás.

Márpedig sokan lehetnek, akik esetleg nem is tudják – mert nem volt tünetük –, hogy megfertőződöttek. Korábban azt lehetett gondolni, hogy nekik is érdemes beoltatni magukat. De ha a fertőzésen való átesés hosszan tartó immunitáshoz vezet, akkor Deisenhammer úgy látja:

először antitest-teszteket kéne végrehajtani,

hogy ki lehessen szűrni, ki az, aki már megkapta a vírust, mert nekik nem lenne szükségük oltásra.

NYITÓKÉP: A mainzi cég BioNTech által kifejlesztett koronavírus-elleni oltás hatóanyaga / Twitter, BioNTech

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek