Kólát tesztelt koronavírusra egy osztrák politikus, és pozitív lett

Szerző: Bukovics Martin
2020.12.12. 20:05

Egy osztrák szélsőjobboldali parlamenti képviselő ezzel akarta demonstrálni, miért hülyeség antigéntesztekkel nekimenni fél Ausztriának. Csakhogy maga a szemléltetés is úgy volt hülyeség, ahogy.

Kólát tesztelt koronavírusra egy osztrák politikus, és pozitív lett

Az osztrák sajtóban óriásit megy éppen a videó, ahogyan az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) főtitkára, Michael Schnedlitz az osztrák alsóházban fog egy pohár kólát, és beszéde közben leteszteli azt a kínai koronavírusra. A szélsőjobboldali politikus azért vágott neki csütörtökön a produkciójának, hogy rámutasson: semmi értelme annak, hogy a járványt egyre bizonytalanabb módon kezelő Sebastian Kurz vezette jobbközép-zöld kormány a rendes betegellátás és a szociális intézmények helyett antigén-gyorstesztekre költi el a pénzt azzal, hogy szlovákiai mintára tartományról tartományra tömegesen leteszteli koronavírusra a lakosságot.

Amiért a videó virálissá vált, annak az az oka, hogy

a teszt eredménye pozitív lett, vagyis könnyen azt hihetnénk, hogy még a kóla is koronavírusos.

Vagy hogy a teszt nem ér semmit. A politikus külön szólt is az ülést levezető párttársának és pártelnökének, Norbert Hofernek, hogy „elnök úr, úgy néz ki, akad egy problémánk, pozitív koronavírus-teszt van a parlamentben, mivel még ez a kóla is pozitív tesztet váltott ki”. Az ülés vezetője nyilván nem tett semmilyen óvintézkedést.

A felszólalás heves reakciókat váltott ki az osztrák közéletben és a Twitteren is. Ausztria legnagyobb napilapja, az FPÖ-s politikus populizmusával lazán versenyre kélni tudó Kronen Zeitung aztán gyorsan megvilágította, miért lett pozitív a koronavírus-teszt a kólától. Azért, mert ez a gyorsteszt teszt lényegében egy antitestből áll, ez az antitest pedig egy protein. A kóla a benne lévő foszforsav miatt rendkívül magas savtartalmú, ez a sav pedig denaturálja, azaz lényegében tönkreteszi a proteint, a teszt ezáltal pozitívvá válik.

Még egy terhességi teszt is pozitív lett volna a kólától, hívja fel a figyelmet a bulvárlap.

Egy zöld parlamenti képviselő úgy reagált az FPÖ-s kollégája performanszára, hogy nem igazán tudja, mi az illendő ebben a helyzetben, kinevetni őt talán mégse illik a tudatlansága miatt. Sebastian Kurz pártjának, az ÖVP-nek a főtitkára, Alexander Melchior ellenben úgy reagált: „Végig azt reméltem, nem sima kóla, hanem Bacardi-Cola van a pohárban. Az megmagyarázta volna a viselkedését.” Schnedlitz később úgy reagált ezekre az OE24 nevű hírtévén, miközben a műsorvezető diszkréten elröhögte magát, hogy ez részéről egy tudatos provokáció volt, amivel igazából csak egy társadalmi vitát szeretett volna kirobbantani arról, hogy helyes-e ekkora összegekkel támogatnia a gyógyszeripart a kormánynak.

FOTÓ: FPÖ TV / YouTube

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek