+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bukovics Martin
2020. december 12. szombat, 20:05
Egy osztrák szélsőjobboldali parlamenti képviselő ezzel akarta demonstrálni, miért hülyeség antigéntesztekkel nekimenni fél Ausztriának. Csakhogy maga a szemléltetés is úgy volt hülyeség, ahogy.

Az osztrák sajtóban óriásit megy éppen a videó, ahogyan az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) főtitkára, Michael Schnedlitz az osztrák alsóházban fog egy pohár kólát, és beszéde közben leteszteli azt a kínai koronavírusra. A szélsőjobboldali politikus azért vágott neki csütörtökön a produkciójának, hogy rámutasson: semmi értelme annak, hogy a járványt egyre bizonytalanabb módon kezelő Sebastian Kurz vezette jobbközép-zöld kormány a rendes betegellátás és a szociális intézmények helyett antigén-gyorstesztekre költi el a pénzt azzal, hogy szlovákiai mintára tartományról tartományra tömegesen leteszteli koronavírusra a lakosságot.

 

 

Amiért a videó virálissá vált, annak az az oka, hogy

 

a teszt eredménye pozitív lett, vagyis könnyen azt hihetnénk, hogy még a kóla is koronavírusos.

 

Vagy hogy a teszt nem ér semmit. A politikus külön szólt is az ülést levezető párttársának és pártelnökének, Norbert Hofernek, hogy „elnök úr, úgy néz ki, akad egy problémánk, pozitív koronavírus-teszt van a parlamentben, mivel még ez a kóla is pozitív tesztet váltott ki”. Az ülés vezetője nyilván nem tett semmilyen óvintézkedést.

 

A felszólalás heves reakciókat váltott ki az osztrák közéletben és a Twitteren is. Ausztria legnagyobb napilapja, az FPÖ-s politikus populizmusával lazán versenyre kélni tudó Kronen Zeitung aztán gyorsan megvilágította, miért lett pozitív a koronavírus-teszt a kólától. Azért, mert ez a gyorsteszt teszt lényegében egy antitestből áll, ez az antitest pedig egy protein. A kóla a benne lévő foszforsav miatt rendkívül magas savtartalmú, ez a sav pedig denaturálja, azaz lényegében tönkreteszi a proteint, a teszt ezáltal pozitívvá válik.

 

Még egy terhességi teszt is pozitív lett volna a kólától, hívja fel a figyelmet a bulvárlap.

 

Egy zöld parlamenti képviselő úgy reagált az FPÖ-s kollégája performanszára, hogy nem igazán tudja, mi az illendő ebben a helyzetben, kinevetni őt talán mégse illik a tudatlansága miatt. Sebastian Kurz pártjának, az ÖVP-nek a főtitkára, Alexander Melchior ellenben úgy reagált: „Végig azt reméltem, nem sima kóla, hanem Bacardi-Cola van a pohárban. Az megmagyarázta volna a viselkedését.” Schnedlitz később úgy reagált ezekre az OE24 nevű hírtévén, miközben a műsorvezető diszkréten elröhögte magát, hogy ez részéről egy tudatos provokáció volt, amivel igazából csak egy társadalmi vitát szeretett volna kirobbantani arról, hogy helyes-e ekkora összegekkel támogatnia a gyógyszeripart a kormánynak.

 

FOTÓ: FPÖ TV / YouTube

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Azt mondják, nemcsak a szavak szintjén foglakoznának velük.

A Miskolc-Tornyosnémeti szakasz elkészülésével teljessé válik Pozsony és Kassa autópálya-összeköttetése Magyarországon keresztül. Az Észak-Szlovákián keresztül épülő autópálya befejezése viszont még nem látszik.

Sőt, a leszállított mennyiség akár ennek a duplája is lehet, ha a Bizottság lehívja a német gyártóval kötött szerződésben szereplő másik 900 millió adag vakcinára szóló opciót is.

2018-ban, amikor az akkor még LMP-pártelnök épphogy csak elveszítette a választást, a Jobbik még 8,5 százalékot szerzett – most azonban szerintük már megérdemli Szél a Jobbik támogatását.

Az emberi jogi szervezet szerint Putyinék arra használták fel a korábbi döntésüket, ami elvette Navalnijtól ezt a státuszt, hogy e mögé bújva „megpróbálják meggyilkolni” a politikust.

Azonban Belaruszban nem lehet majd levélben szavazni, mert azzal Lukasenka szerint visszaélnének az amerikaiak és elpusztítanák az országát.

Két újságírólány is azzal vádolja Wolfgang Fellnert, az egyik legolvasottabb osztrák bulvárnapilap kiadóját, hogy szexuálisan molesztálta őket.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Twitter megosztás Google+ megosztás