+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Karóczkai Balázs
2020. július 10. péntek, 09:55
Aleksandar Vučić szerb elnök pedig úgy reagált a tüntetésekre: ha az ellenzék változást akar, akkor vagy nyerjék meg a választásokat vagy öljék meg őt.

Mint ahogy beszámoltunk, Szerbiában tüntetéssorozat kezdődött, miután a szerb elnök, a Aleksandar Vučić kedden bejelentette, hogy hétvégén újra kijárási korlátozásokat szeretne bevezetni. Azonban a tüntetések nem a korlátozások ismételt bevezetésének az elutasítása miatt indultak el, hanem mert Vučićék hazudtak az adatokról, hogy megtarthassák a június 21-i választásokat, az emberek pedig amiatt elégedetlenek, mert Vučić és az országot autoriter módszerekkel irányító pártja, a Szerb Haladó Párt szerintük semmit nem tett meg, hogy megakadályozza a vírus terjedését.

 

A tüntetők szerint a kijárási korlátozások ismételt bevezetése ékes példája annak, hogy Vučićnak fontosabb volt a saját pártjának a választási győzelme, mint a járvány kezelése.

 

A már harmadik napja tartó tüntetéssorozat csütörtök este is folytatódott, ahol immáron megjelentek a provokátorok is. Mint ahogy arról beszámol a Nova, Belgrádban a parlament előtt békésen,  ülve demonstráló pár ezer fős tömeget provokálták, hogy megzavarják a tüntetés békés jellegét.

 

A NIN nevű szerb magazin oknyomozó újságírója, Vuk Cvijić a Novának elmondta, hogy a belgrádi tüntetésen a tömeg viszonylag jól kezelte a helyzetet és nem ültek fel a provokációnak. Cvijić ezenkívül azt is hozzátette, hogy

 

„érdekes fejlemény, hogy huligánokat bérelnek fel, akik kapcsolatban állnak a kormánnyal, de sajnos ez a mi valóságunk”.

 

Cvijić beszámolt arról, hogy sok, fekete öltözéket hordó fiatal férfi próbál reakciót kiváltani a tüntetőkből, azonban ha ez nem sikerül nekik, akkor elhagyják a helyszínt.

 

Azonban nem mindenki volt ilyen szerencsés. A Nova egyik újságíróját például megtámadták kapucnis emberek, miközben épp arról tudósított, hogy a békés tüntetést miként próbálják erőszakossá tenni a provokátorok.

 

 

Az újságírót hátulról támadták meg, majd az eset után azonnal távoztak a helyszínről. Egy twitterező szerint valószínűleg fizetett provokátorokról lehet szó. A fentebbi Twitter poszton jól látható, hogy az újságírónak vérzik a feje, miután hátulról fejbe vágták.

 

A provokátorok azonkívül, hogy agresszívan viselkedtek a békés tüntetőkkel és az újságírókkal szemben, máshogyan is próbáltak megzavarni a békés demonstrációt: este fél tíz körül – amikor már közel két és fél órája ültek a tüntetők a parlament előtt – különböző pirotechnikai eszközöket gyújtottak meg, hogy ezzel próbálják rávenni a tüntetőket, hogy reagáljanak, amit vélhetően egy rendőrroham követett volna. 

 

A tüntetések alapvetően békések voltak, a több órányi ülés után a tüntetők egy része körtáncot kezdett el járni, bár végül a zenét néhány tüntető kérésére végül lekapcsolták.

 

 

A KRIK beszámolója szerint csütörtök este csak kisebb incidensek voltak és azok is leginkább a tüntetők között – vélhetően a huligánok és a békés demonstrálók között. Ezenkívül az újság szerint a demonstrálók között sincs teljes egyetértés:

 

az újság által megszólaltatott emberek közül van olyan, aki úgy gondolja, hogy agresszívabban kéne fellépnie a tüntetőknek, mivel a békés demonstrációval nem lehet elérni semmit.

 

Csütörtök este Belgrád mellett Nišben, Újvidéken, Vranjében, Kruševacban, Čačakban, Borban és Nagybecskerekben is folytatódtak a tüntetések.

 

A szerbiai tüntetések már harmadik napja tartanak elég változó intenzitással: például szerda este a tüntetők köveket és Molotov-koktélokat dobáltak a rendőrökre, de ekkor támadták meg a szerb ellenzék több vezetőjét is, köztük a liberális Szabad Polgárok Mozgalmának vezetőjét, a híres színész Sergej Trifunovićot és a klerikálnacionalista Dveri elnökét, Boško Obradovićot is. Előbbit a Leviatán nevű szélsőjobboldali párt szimpatizánsai, míg utóbbit a rendőrök verték meg, akik gyakran túlzott erőt alkalmazva, brutálisan bántak el a békésen demonstrálókkal.

 

Itt szedtük össze videókkal, hogy milyen rendőri túlkapások voltak: például egy úton fekvő sérült férfibe a mellette elhaladó 15-20 rendőr egyszerűen belerúgott vagy gumibottal megütötték, de egy padon ülő társaságot is megvertek. A kormány még a hadsereg egy különleges alakulatát is be akarta vetni a tüntetők ellen, amely azonban megtagadta a parancsot egy szakszervezeti vezetőjük beszámolója szerint.

 

A csütörtökön Párizsban tartózkodó  – és vasárnap Brüsszelbe látogató – Aleksandar Vučić elnök is reagált a tüntetésekre, ahol elítélte az agressziót és a gyújtogatást, mondván még Horthy fasisztái sem rongálták meg az újvidéki városházának az épületét 1941-ben. Majd hozzátette, 

 

ha az ellenzék változást akar elérni, akkor vagy nyerjék meg a választásokat vagy öljék meg őt. 

 

Ezenkívül elmondta, hogy minden tüntetőt bíróság elé visznek, aki megszegi a törvényeket.

 

Vučić Párizsban francia kollégájával, a nemrég miniszterelnökét leváltó Emannuel Macronnal találkozott, ahol a kicsivel több mint egy órás találkozón a felek arról tárgyaltak, hogyan válhatna EU-taggá Szerbia. A találkozó után Macron elmondta, hogy Szeria leghamarabb 2025-ben csatlakozhatna az EU-hoz, azonban először Szerbiában és az Európai Unióban is reformokat kell végrehajtani.

 

Szerbia kapcsán a legfontosabbnak Koszovó ügyét nevezte a francia elnök, amit Pressburger Csaba, vajdasági újságíró úgy írt le nekünk egy korábbi interjúban, hogy Vučićnak a legfőbb feladata, hogy de jure is elismerje a Szerbiából kivált államot. Macron ezenkívül hangsúlyozta, hogy fontos a Balkán stabilizációja és a térség békéje. Ezek mellett még jogállamisági kérdéseket és a jogi rendszer reformját nevezte Szerbia megoldandó problémáinak a francia elnök.

 

Vučić a találkozó után elmondta, hogy ugyan Szerbia elnyerte Macron támogatását, de a reformok nélkül nem válhat EU-taggá. „Tudják, hogy nem vagyok túl optimista, de mindent megteszek, hogy sikeresek lehessünk” – mondta a szerb elnök. Vučić vasárnap az Európai Bizottság tagjaival is találkozni fog, ahol elsősorban Koszovóról fog majd tárgyalni a biztosokkal. Erről itt írtunk bővebben.

 

Miért tüntetnek a szerbek? Olvasd el a tüntetésről írt cikkeinket ittitt és itt, illetve az interjúnkat egy szerb politikai elemzővel itt. Hogy milyen rendőri túlkapások vannak, arról itt mutatunk képeket és videókat bővebben.

 

FOTÓ: Kit védtek? - teszi fel a kérdést Belgrád egyik útján olvasható graffiti a rendőröknek. Forrás: Belligerent / Twitter

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Pénzzel, de volt, hogy néha tejtermékekkel fizettek le rendőröket Romániában.

Az indiai tagállamokat a központi kormányzat versenyre késztette a magánszektorral annak érdekében, hogy több gyártó települjön Indiába. Az eredmény a szegényebb tagállamokban fellépő vakcinahiány lett.

A volt kormányfő meglepő nyíltsággal nyilatkozott a nemzetközi sajtónak 2005-ben. Hidegháború, Gorbacsov, ellenzéki kerekasztal, Orbán Viktor, minden van benne.

A szociáldemokrata Heiko Maas közölte, még több EU-s pénzt kell adni Ankarának a menekültek ellátására, mert „pénz nélkül nem fog menni”.

Egy új közvélemény-kutatás szerint a budapesti 3-as választókerületben megtartott ellenzéki előválasztáson jelenleg a DK-s Komáromi Zoltán a szavazatok abszolút többségét is megszerezné a momentumos Hajnal Miklóssal szemben.

A házigazda Katar kormánya szerint csak így lehet biztonságosan teltházas meccseket tartani.

A választás tisztaságával kapcsolatban komoly kétségek merültek föl, a nacionalista ellenzék bejelentette: el sem fogadja az eredményeket.

A hét kérdése

Magyarország hiába szerepelt eddig jól az Eb-n, mivel a legnehezebb csoportba került, így az esélyek egyáltalán nem nekünk kedveznek. Ennek ellenére matematikailag van esélyünk, hogy továbbjussunk. Szerinted sikerülni fog?

Azért ide elnéznénk

Pár napja TGM az Azonnalira megírta, hogy szerinte mit érdemes olvasni. Június 18-án a saját könyvét dedikálja.

A MONYO sörfőzde új kőbányai telephelyén rendes söröket is lehet inni az indie rock mellé június 19-én szombaton.

A magyar hiphop Álmos vezére és a feltörekvő rapcsillag együtt szántják fel Kőbányát július 3-án szombaton.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás