+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Karóczkai Balázs
2020. július 10. péntek, 09:55
Aleksandar Vučić szerb elnök pedig úgy reagált a tüntetésekre: ha az ellenzék változást akar, akkor vagy nyerjék meg a választásokat vagy öljék meg őt.

Mint ahogy beszámoltunk, Szerbiában tüntetéssorozat kezdődött, miután a szerb elnök, a Aleksandar Vučić kedden bejelentette, hogy hétvégén újra kijárási korlátozásokat szeretne bevezetni. Azonban a tüntetések nem a korlátozások ismételt bevezetésének az elutasítása miatt indultak el, hanem mert Vučićék hazudtak az adatokról, hogy megtarthassák a június 21-i választásokat, az emberek pedig amiatt elégedetlenek, mert Vučić és az országot autoriter módszerekkel irányító pártja, a Szerb Haladó Párt szerintük semmit nem tett meg, hogy megakadályozza a vírus terjedését.

 

A tüntetők szerint a kijárási korlátozások ismételt bevezetése ékes példája annak, hogy Vučićnak fontosabb volt a saját pártjának a választási győzelme, mint a járvány kezelése.

 

A már harmadik napja tartó tüntetéssorozat csütörtök este is folytatódott, ahol immáron megjelentek a provokátorok is. Mint ahogy arról beszámol a Nova, Belgrádban a parlament előtt békésen,  ülve demonstráló pár ezer fős tömeget provokálták, hogy megzavarják a tüntetés békés jellegét.

 

A NIN nevű szerb magazin oknyomozó újságírója, Vuk Cvijić a Novának elmondta, hogy a belgrádi tüntetésen a tömeg viszonylag jól kezelte a helyzetet és nem ültek fel a provokációnak. Cvijić ezenkívül azt is hozzátette, hogy

 

„érdekes fejlemény, hogy huligánokat bérelnek fel, akik kapcsolatban állnak a kormánnyal, de sajnos ez a mi valóságunk”.

 

Cvijić beszámolt arról, hogy sok, fekete öltözéket hordó fiatal férfi próbál reakciót kiváltani a tüntetőkből, azonban ha ez nem sikerül nekik, akkor elhagyják a helyszínt.

 

Azonban nem mindenki volt ilyen szerencsés. A Nova egyik újságíróját például megtámadták kapucnis emberek, miközben épp arról tudósított, hogy a békés tüntetést miként próbálják erőszakossá tenni a provokátorok.

 

 

Az újságírót hátulról támadták meg, majd az eset után azonnal távoztak a helyszínről. Egy twitterező szerint valószínűleg fizetett provokátorokról lehet szó. A fentebbi Twitter poszton jól látható, hogy az újságírónak vérzik a feje, miután hátulról fejbe vágták.

 

A provokátorok azonkívül, hogy agresszívan viselkedtek a békés tüntetőkkel és az újságírókkal szemben, máshogyan is próbáltak megzavarni a békés demonstrációt: este fél tíz körül – amikor már közel két és fél órája ültek a tüntetők a parlament előtt – különböző pirotechnikai eszközöket gyújtottak meg, hogy ezzel próbálják rávenni a tüntetőket, hogy reagáljanak, amit vélhetően egy rendőrroham követett volna. 

 

A tüntetések alapvetően békések voltak, a több órányi ülés után a tüntetők egy része körtáncot kezdett el járni, bár végül a zenét néhány tüntető kérésére végül lekapcsolták.

 

 

A KRIK beszámolója szerint csütörtök este csak kisebb incidensek voltak és azok is leginkább a tüntetők között – vélhetően a huligánok és a békés demonstrálók között. Ezenkívül az újság szerint a demonstrálók között sincs teljes egyetértés:

 

az újság által megszólaltatott emberek közül van olyan, aki úgy gondolja, hogy agresszívabban kéne fellépnie a tüntetőknek, mivel a békés demonstrációval nem lehet elérni semmit.

 

Csütörtök este Belgrád mellett Nišben, Újvidéken, Vranjében, Kruševacban, Čačakban, Borban és Nagybecskerekben is folytatódtak a tüntetések.

 

A szerbiai tüntetések már harmadik napja tartanak elég változó intenzitással: például szerda este a tüntetők köveket és Molotov-koktélokat dobáltak a rendőrökre, de ekkor támadták meg a szerb ellenzék több vezetőjét is, köztük a liberális Szabad Polgárok Mozgalmának vezetőjét, a híres színész Sergej Trifunovićot és a klerikálnacionalista Dveri elnökét, Boško Obradovićot is. Előbbit a Leviatán nevű szélsőjobboldali párt szimpatizánsai, míg utóbbit a rendőrök verték meg, akik gyakran túlzott erőt alkalmazva, brutálisan bántak el a békésen demonstrálókkal.

 

Itt szedtük össze videókkal, hogy milyen rendőri túlkapások voltak: például egy úton fekvő sérült férfibe a mellette elhaladó 15-20 rendőr egyszerűen belerúgott vagy gumibottal megütötték, de egy padon ülő társaságot is megvertek. A kormány még a hadsereg egy különleges alakulatát is be akarta vetni a tüntetők ellen, amely azonban megtagadta a parancsot egy szakszervezeti vezetőjük beszámolója szerint.

 

A csütörtökön Párizsban tartózkodó  – és vasárnap Brüsszelbe látogató – Aleksandar Vučić elnök is reagált a tüntetésekre, ahol elítélte az agressziót és a gyújtogatást, mondván még Horthy fasisztái sem rongálták meg az újvidéki városházának az épületét 1941-ben. Majd hozzátette, 

 

ha az ellenzék változást akar elérni, akkor vagy nyerjék meg a választásokat vagy öljék meg őt. 

 

Ezenkívül elmondta, hogy minden tüntetőt bíróság elé visznek, aki megszegi a törvényeket.

 

Vučić Párizsban francia kollégájával, a nemrég miniszterelnökét leváltó Emannuel Macronnal találkozott, ahol a kicsivel több mint egy órás találkozón a felek arról tárgyaltak, hogyan válhatna EU-taggá Szerbia. A találkozó után Macron elmondta, hogy Szeria leghamarabb 2025-ben csatlakozhatna az EU-hoz, azonban először Szerbiában és az Európai Unióban is reformokat kell végrehajtani.

 

Szerbia kapcsán a legfontosabbnak Koszovó ügyét nevezte a francia elnök, amit Pressburger Csaba, vajdasági újságíró úgy írt le nekünk egy korábbi interjúban, hogy Vučićnak a legfőbb feladata, hogy de jure is elismerje a Szerbiából kivált államot. Macron ezenkívül hangsúlyozta, hogy fontos a Balkán stabilizációja és a térség békéje. Ezek mellett még jogállamisági kérdéseket és a jogi rendszer reformját nevezte Szerbia megoldandó problémáinak a francia elnök.

 

Vučić a találkozó után elmondta, hogy ugyan Szerbia elnyerte Macron támogatását, de a reformok nélkül nem válhat EU-taggá. „Tudják, hogy nem vagyok túl optimista, de mindent megteszek, hogy sikeresek lehessünk” – mondta a szerb elnök. Vučić vasárnap az Európai Bizottság tagjaival is találkozni fog, ahol elsősorban Koszovóról fog majd tárgyalni a biztosokkal. Erről itt írtunk bővebben.

 

Miért tüntetnek a szerbek? Olvasd el a tüntetésről írt cikkeinket ittitt és itt, illetve az interjúnkat egy szerb politikai elemzővel itt. Hogy milyen rendőri túlkapások vannak, arról itt mutatunk képeket és videókat bővebben.

 

FOTÓ: Kit védtek? - teszi fel a kérdést Belgrád egyik útján olvasható graffiti a rendőröknek. Forrás: Belligerent / Twitter

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A kezdeményezők szerint több tucat település vehetett részt az akcióban. A Minority Safepack elkaszálása ellen tiltakoztak.

Ezen a' héten egy lubok leplezi le az orosz nép ellenségit.

Hangörökség: Maurice, a kakas harca nem volt hiábavaló.

A sikeres alkotmányos vádeljárás jelentősége Trump diszkvalifikálása lenne egy következő elnökválasztásról.

Három hónap alatt szállítják le az összesen kétmillió adag Szputnyik V-vakcinát.

Egy év kell legalább a szakértő szerint, hogy beindulhasson a tavaly decemberben alapított cégnél egy covid-vakcina tömeges gyártása.

Három ütemben érkezik nagy mennyiségben a Sputnik-V hazánkba, jelentette be Szijjártó Péter külügyminiszter.

A hét kérdése

Még ugyan nem látni, mikor lesz vége a lockdownnak, de álmodozni azért lehet. A hét kérdésében pont ezt kell tenni!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Twitter megosztás Google+ megosztás