+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Bukovics Martin
2020. július 9. csütörtök, 00:56
Volt olyan tüntető, akit legalább húsz rendőr ütött és rugdosott meg, miközben már rég a földön feküdt. Második estéje tüntetnek Belgrádba és országszerte Aleksandar Vučić és rendszere ellen.

Második napja tart Belgrádban és több szerbiai nagyvárosban az Aleksandar Vučić szerb elnök elleni legújabb tüntetés, amit az váltott ki, hogy a politikus egy tőle szokásos egyórás monológban bejelentette, olyan rossz lett a koronavírus-helyzet, hogy hétvégére ismét kijárási korlátozásokat kell bevezetniük. A lépés azt követően, hogy Vučić a két héttel ezelőtti parlamenti választás előtt hetekkel hirtelen újranyitotta az országot a kijárási tilalom korszakából, némileg meglepőnek tűnt – igaz, közben kiderült, hogy a választási kampányban végig manipulálták a hivatalos számokat, hogy

 

pár hétre szimulálni tudják a normalitást.

 

Vučić ellen nem ez az első komolyabb tüntetés: 2018 őszén és telén azért tiltakoztak, mert ismeretlenek – a gyanú szerint verőlegények a kormánypárt megbízásából – megvertek egy ellenzéki politikust. Mindez odáig fajult, hogy a két héttel ezelőtti választáson az ellenzék érdemi része eleve el sem indult, bojkottálta azt, a parlamentbe így lényegében csak az elnök pártjával szövetséges erők jutottak be.

 

Kedd este a tüntetők a belgrádi parlament, a Skupsztina épületét is megtámadták, mi több, pár szélsőjobboldali politikus be is jutott oda egy kisebb csoport élén. Az éjfélre nagyjából tízezerre saccolt tüntetők sokféleségét jól mutatja, hogy a füstbombázó tömegben felcsendült nemcsak a „tolvaj, tolvaj”, hanem az „áruló, áruló” és a „Koszovó, Koszovó” rigmus is, azaz a demostrálók egy részének gondja van az elnök szerintük túlzottan engedékeny Koszovó-politikájával: ők azt szeretnék, ha az albán többségű Koszovó Szerbia része maradna. (Vučić illiberalizmusát ezért nézi el az EU: mert reálisan nézve tőle várható el belátható időn belül, hogy Belgrád meglépje az elválást Koszovótól.) Éjfél után aztán a rendőrség erősítést kapott, és gumibottal, könnygázzal elkezdte visszaszorítani a tömeget – valamint a sajtót, ugyanis nem akarták, hogy a tüntetőkkel szembeni eljárásról felvételek készüljenek, pár kép azért így is megjelent.

 

Másnap – az Orbán Viktor társaságában egy videókonferencián magának és magyar barátjának több tiszteletet követelő – Vučić minderre úgy reagált, hogy brutális politikai erőszak szemtanúi lehetettek kedd este a szerbek, szerinte a tüntetések szervezésében ellenzékiek mellett külföldiek is részt vettek. A hétvégére tervezett kijárási korlátozásokat mindenesetre visszavonta.

 

Szerda este folytatódtak a tüntetések Belgrádban, Újvidéken, Kragujevacban és Nišben is, ellenzéki vezetők részvételével. A belgrádi parlament előtti demonstráció 20:30-ig békés is volt, ám akkor

 

a tüntetők egy csoportja elkezdett köveket és Molotov-koktélokat dobálni a rendőrökre, és több helyütt is áttörték a parlament köré húzott kordont.

 

A rendőrök erre válaszul kiszorították a tüntetőket a parlament közvetlen közeléből, sokakat teherautón szállítottak el a térről. 21:30-ra már inkább a környező utcákban folytatódott az összecsapás a rendőrök és erőszakos tüntetők kisebb csoportjai között.

 

 

Dragan Đilas volt belgrádi főpolgármester, a bojkottpárti ellenzék egyik vezetője (választás előtti interjúnk vele itt olvasható) délutáni sajtótájékoztatóján még azt követelte, hogy a szerb operatív törzs olyanokból álljon, akik valóban szakemberek, és akikben az emberek megbízhatnak, a tüntetések kapcsán már azt mondta, hogy azokon ő is csak egyszerű szerb polgárként vesz részt, ezeknek se vezetője, se köze az ellenzékhez nincs, ezen tüntetések nemes egyszerűséggel az emberek dühét fejezik ki. Dario Hajrić szerb szociológus ezt pont így látja: szerinte az emberek nem a kijárási korlátozások újrabevezetése miatt tüntetnek, hanem azért, mert a koronavírus-járvány kezdete óta gyakorlatilag nincs érdemi befolyásuk arra, ami Szerbiában történik. 

 

Hogy ennek köszönhető-e az, ami szerda este történt, nem tudni, az azonban bizonyos, hogy két ellenzéki párt elnökét is megtámadták a tüntetés helyszínén. Egyikük a liberális Szabad Polgárok Mozgalmát vezető színész, Sergej Trifunović, akit állítása szerint fekete ruhás emberek vettek hirtelen körbe a parlament előtti térre igyekezve, majd próbálták áttolni az út túloldalára, közben pedig egy keményebb tárgy is eltalálta a fejét. A támadásról videó is készült:

 

 

Trifunović gyanúja szerint a választáson is elinduló, neonáci eszméiket az állatvédelem köntösébe bujtató Leviatán nevű mozgalom tagjai lehettek a tettesek. A színész a támadást követően sem orvost, sem mentőt nem hívott, a sebét maga ellátta. Trifunović az esetet követően azt nyilatkozta, hogy ő alapvetően békés tüntetésre érkezett, ám azt láthatóan megerőszakolták mindenféle fasiszták és szélsőségesek. 

 

A másik megtámadott ellenzéki politikus a klerikálnacionalista Dveri párt elnöke, Boško Obradović, őt nem rejtélyes verőlegények, hanem a rendőrség ütötte meg párszor, miközben a parlament előtti térről szorították ki a tüntetőket. Mint a politikus fogalmazott, ő saját magánál csak súlyosabb sérüléseket elszenvedőket látott.

 

Az alábbi felvételen 00:10-től például azt látni, ahogy egy már eleve a földön fekvő embert rugdos és ütlegel legalább húsz rendőr egymás után:

 

 

A rendőrök nem kímélték a tüntetésről tudósító újságírókat sem: hiába közölték mind a Beta, mind a Nova.rs újságírói a rendőrökkel, hogy újságírók és a munkájukat végzik a terepen, ugyanúgy ütötték őket is.

 

Vuk Velebit politológus az N1 tévében azt mondta, szerinte tudatosan épít be a kormány vagy épp a titkosszolgálat provokatőröket és huligánokat a tömegbe, hogy az alapvetően békés tüntetésre ráfoghassa, hogy a tömeg csak káoszt és erőszakot akar: „Egész este kint voltam az utcán, és úgy tűnt, mintha parancsba kapták volna, hogy bizonyos utcákon gyülekezzenek, és ott a rendőrséggel megütközzenek.” Ebbe a narratívába illeszkedik az, hogy a szerb belügyminiszter csütörtökön erőszakos hatalomátvételi próbálkozásról beszél – ezt a narratívát hangsúlyozza nemcsak a szerb és a magyar kormánymédia, de valamiért az MTI-híreken élő kormánytól független magyar sajtó is.

 

Több ellenzéki vezető – Đilas, Vuk Jeremić Néppárt-vezér és Zoran Živković volt kormányfő – arról adott ki közleményt a két esetet követően, hogy azok, akik a tüntetéseket erőszakos irányba tolják el, akarva-akaratlanul is Vučić érdekében cselekszenek. Jeremić szerint a hatalom meg akarja osztani az ellene tüntetőket, Đilas pedig állítja, tanúik vannak arra, hogy a hatalom küldte a verőlegényeket az ellenzéki vezetők megfélelmlítése céljából. Mint kittwittelte

 

„Számítottunk erre, és készen állunk rosszabb dolgokra is. Nem adjuk fel a harcot.”

 

Đilas közölte: azon ellenzéki pártok, amelyek bojkottálták a választást, a jövőben is együttműködnek, ha lehet, még szorosabban is, mint eddig.

 

CÍMLAPFOTÓ: Egy tüntető táblája, rajta a felirat: ellenzék nemzeti forradalom. Forrás: Krik.rs / Twitter

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Csak öten tartózkodhatunk a helyiségben, és már megvagyunk – többek között ilyen és ehhez hasonló mondatokkal találkoztak a független megfigyelők a belarusz elnökválasztáson.

Miért ez lett a belarusz ellenállás dala több, mint harminc évvel később?

Új heti borajánló sorozat indul az Azonnalin: mostantól minden héten elmondjuk, miből tartalékolj be jövő hétre!

A februári fiaskó után – mikor a két magyar lista széthúzása miatt először nem jutott magyar párt a szlovák parlamentbe – az MKP, a Híd és az Összefogás egy közös pártban egyesülne.

De miért lett a „galambetetés” az orosz ellenzéki tüntetések szimbóluma? Elmagyarázzuk!

Perlusz Sándor korábbi balettmester azt visszavonta, hogy kirúgták volna kollégáját a táncművészetiről, azt viszont nem, hogy az érintett kolléga kikezdett fiúkkal.

Még 2010-ben publikált egy iszlámellenes könyvet Thilo Sarrazin, de csak most zárták ki az SPD-ből. Pedig már berlini pénzügyi szenátorsága is elég ok lett volna erre.

A hét kérdése

Maradjon Lukasenka? Jöjjön a rezsimváltás? Egyesüljenek az oroszokkal? Vagy Litvániával? Ez a hét kérdése az Azonnalin!

Azért ide elnéznénk

Láttál már hullócsillagot? És mikroszkópon át? Vagy fogtad már kézbe az anyagát? Most kipróbálhatod mindezt a Svábhegyi Csillagvizsgálóban augusztus 11-e és 13-a között.

Végre minden kiderül,
amit csak Budapest legelegánsabb sugárútjáról tudni lehet, avagy séta az Andrássy úton az Oktogontól a Ligetig augusztus 15-én.

Ingyenes fesztivál
borokkal és ételekkel
Egerben az Érsekkertnél augusztus 20-23. között.

Hogyan telnek egy állatkert lakóinak éjszakái? Kiderül Pécsett augusztus 28-29. között!

Nézd meg az esti fényeket a libegőről! Budapesttől kezdve Eplényen át egészen Sástóig összesen hat helyszínen
várnak augusztus 29-én.

Ezt is szerettétek

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Mit szól ahhoz Pacher Tibor, a tudóscsapat vezetője, hogy Magyarország is beszállt az űrversenybe? Podcast!

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Twitter megosztás Google+ megosztás