+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Karóczkai Balázs
2020. július 7. kedd, 21:23
Rövid ideig tartott a szerb koronavírus siker: a választások után két héttel ismét kijárási korlátozásokat vezethetnek be Szerbiában.
Péntek estétől hétfő reggelig kijárási tilalmat fognak bevezetni egész Belgrádban, mivel nő a koronavírusos esetek száma

 

– jelentette be Aleksandr Vučić, szerb elnök a kedd délutáni sajtótájékoztatóján, amiről a Magyar Szó tudósított. Arról, hogy az egész országra kiterjesztik-e a korlátozásokat, azt Vučić nem volt hajlandó pontosítani, de annyit hozzátett, hogy személy szerint ő így tenne.

 

Vučić döntését a jelenleg súlyosbodó járványhelyzettel indokolta, mondván, meg kell védeni az egészségügyet a túlterheltségtől. Vučić szerint nehéz időszak vár a szerbekre, és ugyanúgy mint Koszovó kapcsán, a járvány kapcsán is egységes és fegyelmezett fellépésre van szükség.

 

A szerb elnök a sajtótájékoztatón arról is beszélt, hogy Belgrád mellett még négy városban súlyosbodott a helyzet, miközben Nišben és Novi Pazarban lassan megtelnek a kórházak, bár elmondása szerint még kontroll alatt tartják a vírus terjedését.

 

Vučić szerint az országban 376 lélegeztetőgép szabad, de még további 578 van a raktárban, reményeik szerint pedig nyolc nap múlva már 1100 darab lélegeztetőgépe lesz Szerbiának. 

 

Emellett az állam további két nagy kórházat tervez megépíteni, míg Batajnicán két katonai objektum helyére egy 1 800 főt ellátni képes kórházat is emelnének.

 

Ezek mellé még 10 moduláris kórházat is terveznek, amelyeket később oda telepítenének, ahol azokra szükség van.  

 

Szerbia eddig sem állt túl jól a járvánnyal, csak a választások miatt jól titkolta

 

Mint arról már korábban beszámoltunk, Szerbiában eddig eltitkolhatták a valós adatokat: a választás után egy héttel a Deutsche Welle közölt számokat, amik alapján nem 244, hanem 632 halálos eset volt június 26-ig Szerbiában az új koronavírus kapcsán. A szerb operatív törzs egyik epidemiológusa, Darija Kisić Tepavčević akkor azzal magyarázta az eltérő számokat, hogy

 

ez két különböző szám, mivel nem mindegy, hogy valaki konkrétan a koronavírus miatt halt meg, vagy csak a vírus jelenléte a szervezetükben hozzájárult a halálhoz.

 

A kiszivárgott számok a június 21-i választások után egy héttel jelentek meg, ahol Vučić pártja, a Haladó Párt óriási győzelemnek örülhetett, bár ez inkább az autoriter jellegű kormányzásának és a valódi ellenzéki pártok bojkottjának köszönhető. A választási győzelmet úgy sikerült megünnepelni a pártnak, hogy több párttag is elkapta a koronavírust, akik azóta is kórházban lábadoznak.

 

Szerbiában a hivatalos adatok szerint jelenleg összesen 16 719 ember kapta el a koronavírust, amiből 13 366-an fel is épültek, míg 330-an haltak meg. Jelenleg 3 023 aktív fertőzöttről tudunk, akik közül száztízen vannak súlyos állapotban. Hétfőről keddre 299 új esetet mutattak ki és 13 újabb fő veszítette életét.

 

 

FOTÓ: Aleksandr Vučić​ / Facebook 

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Pénzzel, de volt, hogy néha tejtermékekkel fizettek le rendőröket Romániában.

Az indiai tagállamokat a központi kormányzat versenyre késztette a magánszektorral annak érdekében, hogy több gyártó települjön Indiába. Az eredmény a szegényebb tagállamokban fellépő vakcinahiány lett.

A volt kormányfő meglepő nyíltsággal nyilatkozott a nemzetközi sajtónak 2005-ben. Hidegháború, Gorbacsov, ellenzéki kerekasztal, Orbán Viktor, minden van benne.

A szociáldemokrata Heiko Maas közölte, még több EU-s pénzt kell adni Ankarának a menekültek ellátására, mert „pénz nélkül nem fog menni”.

Egy új közvélemény-kutatás szerint a budapesti 3-as választókerületben megtartott ellenzéki előválasztáson jelenleg a DK-s Komáromi Zoltán a szavazatok abszolút többségét is megszerezné a momentumos Hajnal Miklóssal szemben.

A házigazda Katar kormánya szerint csak így lehet biztonságosan teltházas meccseket tartani.

A választás tisztaságával kapcsolatban komoly kétségek merültek föl, a nacionalista ellenzék bejelentette: el sem fogadja az eredményeket.

A hét kérdése

Magyarország hiába szerepelt eddig jól az Eb-n, mivel a legnehezebb csoportba került, így az esélyek egyáltalán nem nekünk kedveznek. Ennek ellenére matematikailag van esélyünk, hogy továbbjussunk. Szerinted sikerülni fog?

Azért ide elnéznénk

Pár napja TGM az Azonnalira megírta, hogy szerinte mit érdemes olvasni. Június 18-án a saját könyvét dedikálja.

A MONYO sörfőzde új kőbányai telephelyén rendes söröket is lehet inni az indie rock mellé június 19-én szombaton.

A magyar hiphop Álmos vezére és a feltörekvő rapcsillag együtt szántják fel Kőbányát július 3-án szombaton.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás