+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Karóczkai Balázs
2020. július 7. kedd, 21:23
Rövid ideig tartott a szerb koronavírus siker: a választások után két héttel ismét kijárási korlátozásokat vezethetnek be Szerbiában.
Péntek estétől hétfő reggelig kijárási tilalmat fognak bevezetni egész Belgrádban, mivel nő a koronavírusos esetek száma

 

– jelentette be Aleksandr Vučić, szerb elnök a kedd délutáni sajtótájékoztatóján, amiről a Magyar Szó tudósított. Arról, hogy az egész országra kiterjesztik-e a korlátozásokat, azt Vučić nem volt hajlandó pontosítani, de annyit hozzátett, hogy személy szerint ő így tenne.

 

Vučić döntését a jelenleg súlyosbodó járványhelyzettel indokolta, mondván, meg kell védeni az egészségügyet a túlterheltségtől. Vučić szerint nehéz időszak vár a szerbekre, és ugyanúgy mint Koszovó kapcsán, a járvány kapcsán is egységes és fegyelmezett fellépésre van szükség.

 

A szerb elnök a sajtótájékoztatón arról is beszélt, hogy Belgrád mellett még négy városban súlyosbodott a helyzet, miközben Nišben és Novi Pazarban lassan megtelnek a kórházak, bár elmondása szerint még kontroll alatt tartják a vírus terjedését.

 

Vučić szerint az országban 376 lélegeztetőgép szabad, de még további 578 van a raktárban, reményeik szerint pedig nyolc nap múlva már 1100 darab lélegeztetőgépe lesz Szerbiának. 

 

Emellett az állam további két nagy kórházat tervez megépíteni, míg Batajnicán két katonai objektum helyére egy 1 800 főt ellátni képes kórházat is emelnének.

 

Ezek mellé még 10 moduláris kórházat is terveznek, amelyeket később oda telepítenének, ahol azokra szükség van.  

 

Szerbia eddig sem állt túl jól a járvánnyal, csak a választások miatt jól titkolta

 

Mint arról már korábban beszámoltunk, Szerbiában eddig eltitkolhatták a valós adatokat: a választás után egy héttel a Deutsche Welle közölt számokat, amik alapján nem 244, hanem 632 halálos eset volt június 26-ig Szerbiában az új koronavírus kapcsán. A szerb operatív törzs egyik epidemiológusa, Darija Kisić Tepavčević akkor azzal magyarázta az eltérő számokat, hogy

 

ez két különböző szám, mivel nem mindegy, hogy valaki konkrétan a koronavírus miatt halt meg, vagy csak a vírus jelenléte a szervezetükben hozzájárult a halálhoz.

 

A kiszivárgott számok a június 21-i választások után egy héttel jelentek meg, ahol Vučić pártja, a Haladó Párt óriási győzelemnek örülhetett, bár ez inkább az autoriter jellegű kormányzásának és a valódi ellenzéki pártok bojkottjának köszönhető. A választási győzelmet úgy sikerült megünnepelni a pártnak, hogy több párttag is elkapta a koronavírust, akik azóta is kórházban lábadoznak.

 

Szerbiában a hivatalos adatok szerint jelenleg összesen 16 719 ember kapta el a koronavírust, amiből 13 366-an fel is épültek, míg 330-an haltak meg. Jelenleg 3 023 aktív fertőzöttről tudunk, akik közül száztízen vannak súlyos állapotban. Hétfőről keddre 299 új esetet mutattak ki és 13 újabb fő veszítette életét.

 

 

FOTÓ: Aleksandr Vučić​ / Facebook 

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A kezdeményezők szerint több tucat település vehetett részt az akcióban. A Minority Safepack elkaszálása ellen tiltakoztak.

Ezen a' héten egy lubok leplezi le az orosz nép ellenségit.

Hangörökség: Maurice, a kakas harca nem volt hiábavaló.

A sikeres alkotmányos vádeljárás jelentősége Trump diszkvalifikálása lenne egy következő elnökválasztásról.

Három hónap alatt szállítják le az összesen kétmillió adag Szputnyik V-vakcinát.

Egy év kell legalább a szakértő szerint, hogy beindulhasson a tavaly decemberben alapított cégnél egy covid-vakcina tömeges gyártása.

Három ütemben érkezik nagy mennyiségben a Sputnik-V hazánkba, jelentette be Szijjártó Péter külügyminiszter.

A hét kérdése

Még ugyan nem látni, mikor lesz vége a lockdownnak, de álmodozni azért lehet. A hét kérdésében pont ezt kell tenni!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Twitter megosztás Google+ megosztás