+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Bukovics Martin
2020. július 9. csütörtök, 17:56
Ahogy könnygázzal lövik közelről. Ahogy szétvernek padon ülőket. Ahogy huszan is belerúgnak a földön fekvőbe. A szerb sajtó kormányfüggetlen része esténként a tüntetéseket közvetíti, nappal pedig azzal van elfoglalva, hogy újabb és újabb videókat hoz nyilvánosságra különböző, a tüntetőket ért rendőri túlkapásokról. A legdurvábbakat mutatjuk.

Kedden kezdődtek és csütörtökön is folytatódnak Szerbia-szerte a kormányellenes tüntetések, amik azt követően robbantak ki, hogy Aleksandar Vučić elnök és kormánya először drasztikus lépésekkel kijárási tilalmat rendelt el az országban, majd hetekkel a választások előtt ezeket feloldotta, hogy aztán kiderüljön: a választások előtti hetekben manipulált adatokat közöltek a hatóságok, a normalitást szimulálandó.

 

A tüntetéseken a többséget békés demonstrálók alkotják, de részt vesznek rajtuk fociszurkolók, huligánok, verőlegények is, akik aztán az esti órákban rendre összebalhéznak a rendőrséggel. Egyes szerbiai vélemények szerint bizonyos csoportjaik a kormány megbízásából teszik ezt eleve, hogy provokáljanak, elrettentő vágóképeket szállítsanak a híradókba Molotov-koktéljaikkal, kődobálásaikkal, füstgránátjaikkal. Noha az újságírókat rendre próbálják kiszorítani a tüntetések helyszíneiről, azért a híradókba a tüntetéseket szétverő rendőrökről így is szállítanak elég megdöbbentő és brutális képsorokat – mutatjuk az eddigi legdurvábbakat!

 

6. Közvetlenül az előttük álló tüntetőre lövik ki a könnygázt

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MOJ BEOGRAD (@moj_beo_grad) által megosztott bejegyzés,

 

4. Hiába ordítja, hogy újságíró, tovább ütik

 

A parlament környékéről, a Tasmajdan-parktól induló Kralja Aleksandra-útról tudósító Marko Radonjić, a Nova.rs portál újságírója épp arról adott hírt, ahogyan huligánok kövekkel dobálják a rendőröket, akik erre könnygázzal válaszolnak, mikor egy rendőr odament hozzá, és megütötte. Hiába kiáltotta azt a rendőrnek, hogy ő újságíró (szerbhorvátul novinar) és a munkáját végzi csak, az nem hatotta meg a rendőrt, hanem tovább ütötte az újságírót, aki ezt fel is tudta venni videóra. Kicsivel később újfent megtámadták a rendőrök munkavégzés közben, majd mikor észrevették, hogy ő ezt videóra felvette, szóban megfenyegették, hogy őrizetbe veszik.

 

 

Ugyanezt kapta a lap egy másik, női újságírója:

 

 

3. Rendőr gyújt fel egy kukát, mintha huligánok tették volna

 

Miközben a rendőrök zárt sorban vonulnak rendet tenni valahova Belgrád belvárosában, egyikük odalép egy felborult kuka mellé, és nemes egyszerűséggel lángra lobbantja azt. A jelenetet lefilmező Nova.rs portál azzal kommentálja az ügyet, hogy láthatóan a belügyminisztériumi alkalmazott körében is vannak olyanok, akik fikarcnyit sem jobbak azoknál, akiktől elvileg meg kell védeni Szerbiát.

 

 

2. Földön fekszik, de legalább 15 rendőr rúg még bele és ütlegeli

 

A talán legbrutálisabb jelenet. Az illető szerencsére életben van.

 

 

1. Felemelt kézzel üldögélnek a padon, szétverik őket

 

A szerb közösségi médiában lassan a mostani tüntetések rendőrellenes tetteinek önigazoló jelképe lesz a videó, amin három, az eseményeket nyugodtan szemlélő, a padon ülő emberhez lépnek oda a rendőrök, hogy aztán módszeresen szétverjék őket. A brutális jelenet élő adásban ment le az N1 hírtelevízión.

 

 

CÍMLAPFOTÓ: alina / Twitter

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A sikeres alkotmányos vádeljárás jelentősége Trump diszkvalifikálása lenne egy következő elnökválasztásról.

Három hónap alatt szállítják le az összesen kétmillió adag Szputnyik V-vakcinát.

Egy év kell legalább a szakértő szerint, hogy beindulhasson a tavaly decemberben alapított cégnél egy covid-vakcina tömeges gyártása.

Három ütemben érkezik nagy mennyiségben a Sputnik-V hazánkba, jelentette be Szijjártó Péter külügyminiszter.

A miniszterelnök a rádióinterjújában beszélt emellett arról is, hogy a szerbeket lessük a Sinopharm vakcinájával kapcsolatban.

Gulyás Márton és a Partizán műsora Gajdics Ottóval tarolt, TGM és a többi véleményvezér pedig a nyomukban!

A Google így kerülné el, hogy fizetnie kelljen az ausztrál médiumoknak azokért a hírekért, amiket keresőmotorjában megjelenít.

A hét kérdése

Még ugyan nem látni, mikor lesz vége a lockdownnak, de álmodozni azért lehet. A hét kérdésében pont ezt kell tenni!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Twitter megosztás Google+ megosztás