+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Bukovics Martin
2020. július 9. csütörtök, 17:56
Ahogy könnygázzal lövik közelről. Ahogy szétvernek padon ülőket. Ahogy huszan is belerúgnak a földön fekvőbe. A szerb sajtó kormányfüggetlen része esténként a tüntetéseket közvetíti, nappal pedig azzal van elfoglalva, hogy újabb és újabb videókat hoz nyilvánosságra különböző, a tüntetőket ért rendőri túlkapásokról. A legdurvábbakat mutatjuk.

Kedden kezdődtek és csütörtökön is folytatódnak Szerbia-szerte a kormányellenes tüntetések, amik azt követően robbantak ki, hogy Aleksandar Vučić elnök és kormánya először drasztikus lépésekkel kijárási tilalmat rendelt el az országban, majd hetekkel a választások előtt ezeket feloldotta, hogy aztán kiderüljön: a választások előtti hetekben manipulált adatokat közöltek a hatóságok, a normalitást szimulálandó.

 

A tüntetéseken a többséget békés demonstrálók alkotják, de részt vesznek rajtuk fociszurkolók, huligánok, verőlegények is, akik aztán az esti órákban rendre összebalhéznak a rendőrséggel. Egyes szerbiai vélemények szerint bizonyos csoportjaik a kormány megbízásából teszik ezt eleve, hogy provokáljanak, elrettentő vágóképeket szállítsanak a híradókba Molotov-koktéljaikkal, kődobálásaikkal, füstgránátjaikkal. Noha az újságírókat rendre próbálják kiszorítani a tüntetések helyszíneiről, azért a híradókba a tüntetéseket szétverő rendőrökről így is szállítanak elég megdöbbentő és brutális képsorokat – mutatjuk az eddigi legdurvábbakat!

 

6. Közvetlenül az előttük álló tüntetőre lövik ki a könnygázt

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MOJ BEOGRAD (@moj_beo_grad) által megosztott bejegyzés,

 

4. Hiába ordítja, hogy újságíró, tovább ütik

 

A parlament környékéről, a Tasmajdan-parktól induló Kralja Aleksandra-útról tudósító Marko Radonjić, a Nova.rs portál újságírója épp arról adott hírt, ahogyan huligánok kövekkel dobálják a rendőröket, akik erre könnygázzal válaszolnak, mikor egy rendőr odament hozzá, és megütötte. Hiába kiáltotta azt a rendőrnek, hogy ő újságíró (szerbhorvátul novinar) és a munkáját végzi csak, az nem hatotta meg a rendőrt, hanem tovább ütötte az újságírót, aki ezt fel is tudta venni videóra. Kicsivel később újfent megtámadták a rendőrök munkavégzés közben, majd mikor észrevették, hogy ő ezt videóra felvette, szóban megfenyegették, hogy őrizetbe veszik.

 

 

Ugyanezt kapta a lap egy másik, női újságírója:

 

 

3. Rendőr gyújt fel egy kukát, mintha huligánok tették volna

 

Miközben a rendőrök zárt sorban vonulnak rendet tenni valahova Belgrád belvárosában, egyikük odalép egy felborult kuka mellé, és nemes egyszerűséggel lángra lobbantja azt. A jelenetet lefilmező Nova.rs portál azzal kommentálja az ügyet, hogy láthatóan a belügyminisztériumi alkalmazott körében is vannak olyanok, akik fikarcnyit sem jobbak azoknál, akiktől elvileg meg kell védeni Szerbiát.

 

 

2. Földön fekszik, de legalább 15 rendőr rúg még bele és ütlegeli

 

A talán legbrutálisabb jelenet. Az illető szerencsére életben van.

 

 

1. Felemelt kézzel üldögélnek a padon, szétverik őket

 

A szerb közösségi médiában lassan a mostani tüntetések rendőrellenes tetteinek önigazoló jelképe lesz a videó, amin három, az eseményeket nyugodtan szemlélő, a padon ülő emberhez lépnek oda a rendőrök, hogy aztán módszeresen szétverjék őket. A brutális jelenet élő adásban ment le az N1 hírtelevízión.

 

 

CÍMLAPFOTÓ: alina / Twitter

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Azt mondják, nemcsak a szavak szintjén foglakoznának velük.

A Miskolc-Tornyosnémeti szakasz elkészülésével teljessé válik Pozsony és Kassa autópálya-összeköttetése Magyarországon keresztül. Az Észak-Szlovákián keresztül épülő autópálya befejezése viszont még nem látszik.

Sőt, a leszállított mennyiség akár ennek a duplája is lehet, ha a Bizottság lehívja a német gyártóval kötött szerződésben szereplő másik 900 millió adag vakcinára szóló opciót is.

2018-ban, amikor az akkor még LMP-pártelnök épphogy csak elveszítette a választást, a Jobbik még 8,5 százalékot szerzett – most azonban szerintük már megérdemli Szél a Jobbik támogatását.

Az emberi jogi szervezet szerint Putyinék arra használták fel a korábbi döntésüket, ami elvette Navalnijtól ezt a státuszt, hogy e mögé bújva „megpróbálják meggyilkolni” a politikust.

Azonban Belaruszban nem lehet majd levélben szavazni, mert azzal Lukasenka szerint visszaélnének az amerikaiak és elpusztítanák az országát.

Két újságírólány is azzal vádolja Wolfgang Fellnert, az egyik legolvasottabb osztrák bulvárnapilap kiadóját, hogy szexuálisan molesztálta őket.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Twitter megosztás Google+ megosztás