Öt brutális rendőri túlkapás Szerbiából, amiről azt hinnénk, Európában elképzelhetetlen lenne

Szerző: Bukovics Martin
2020.07.09. 17:56

Ahogy könnygázzal lövik közelről. Ahogy szétvernek padon ülőket. Ahogy huszan is belerúgnak a földön fekvőbe. A szerb sajtó kormányfüggetlen része esténként a tüntetéseket közvetíti, nappal pedig azzal van elfoglalva, hogy újabb és újabb videókat hoz nyilvánosságra különböző, a tüntetőket ért rendőri túlkapásokról. A legdurvábbakat mutatjuk.

Öt brutális rendőri túlkapás Szerbiából, amiről azt hinnénk, Európában elképzelhetetlen lenne

Kedden kezdődtek és csütörtökön is folytatódnak Szerbia-szerte a kormányellenes tüntetések, amik azt követően robbantak ki, hogy Aleksandar Vučić elnök és kormánya először drasztikus lépésekkel kijárási tilalmat rendelt el az országban, majd hetekkel a választások előtt ezeket feloldotta, hogy aztán kiderüljön: a választások előtti hetekben manipulált adatokat közöltek a hatóságok, a normalitást szimulálandó.

A tüntetéseken a többséget békés demonstrálók alkotják, de részt vesznek rajtuk fociszurkolók, huligánok, verőlegények is, akik aztán az esti órákban rendre összebalhéznak a rendőrséggel. Egyes szerbiai vélemények szerint bizonyos csoportjaik a kormány megbízásából teszik ezt eleve, hogy provokáljanak, elrettentő vágóképeket szállítsanak a híradókba Molotov-koktéljaikkal, kődobálásaikkal, füstgránátjaikkal. Noha az újságírókat rendre próbálják kiszorítani a tüntetések helyszíneiről, azért a híradókba a tüntetéseket szétverő rendőrökről így is szállítanak elég megdöbbentő és brutális képsorokat – mutatjuk az eddigi legdurvábbakat!

6. Közvetlenül az előttük álló tüntetőre lövik ki a könnygázt

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MOJ BEOGRAD (@moj_beo_grad) által megosztott bejegyzés,

4. Hiába ordítja, hogy újságíró, tovább ütik

A parlament környékéről, a Tasmajdan-parktól induló Kralja Aleksandra-útról tudósító Marko Radonjić, a Nova.rs portál újságírója épp arról adott hírt, ahogyan huligánok kövekkel dobálják a rendőröket, akik erre könnygázzal válaszolnak, mikor egy rendőr odament hozzá, és megütötte. Hiába kiáltotta azt a rendőrnek, hogy ő újságíró (szerbhorvátul novinar) és a munkáját végzi csak, az nem hatotta meg a rendőrt, hanem tovább ütötte az újságírót, aki ezt fel is tudta venni videóra. Kicsivel később újfent megtámadták a rendőrök munkavégzés közben, majd mikor észrevették, hogy ő ezt videóra felvette, szóban megfenyegették, hogy őrizetbe veszik.

Ugyanezt kapta a lap egy másik, női újságírója:

3. Rendőr gyújt fel egy kukát, mintha huligánok tették volna

Miközben a rendőrök zárt sorban vonulnak rendet tenni valahova Belgrád belvárosában, egyikük odalép egy felborult kuka mellé, és nemes egyszerűséggel lángra lobbantja azt. A jelenetet lefilmező Nova.rs portál azzal kommentálja az ügyet, hogy láthatóan a belügyminisztériumi alkalmazott körében is vannak olyanok, akik fikarcnyit sem jobbak azoknál, akiktől elvileg meg kell védeni Szerbiát.

2. Földön fekszik, de legalább 15 rendőr rúg még bele és ütlegeli

A talán legbrutálisabb jelenet. Az illető szerencsére életben van.

1. Felemelt kézzel üldögélnek a padon, szétverik őket

A szerb közösségi médiában lassan a mostani tüntetések rendőrellenes tetteinek önigazoló jelképe lesz a videó, amin három, az eseményeket nyugodtan szemlélő, a padon ülő emberhez lépnek oda a rendőrök, hogy aztán módszeresen szétverjék őket. A brutális jelenet élő adásban ment le az N1 hírtelevízión.

CÍMLAPFOTÓ: alina / Twitter

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek