+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Bukovics Martin
2020. július 9. csütörtök, 17:56
Ahogy könnygázzal lövik közelről. Ahogy szétvernek padon ülőket. Ahogy huszan is belerúgnak a földön fekvőbe. A szerb sajtó kormányfüggetlen része esténként a tüntetéseket közvetíti, nappal pedig azzal van elfoglalva, hogy újabb és újabb videókat hoz nyilvánosságra különböző, a tüntetőket ért rendőri túlkapásokról. A legdurvábbakat mutatjuk.

Kedden kezdődtek és csütörtökön is folytatódnak Szerbia-szerte a kormányellenes tüntetések, amik azt követően robbantak ki, hogy Aleksandar Vučić elnök és kormánya először drasztikus lépésekkel kijárási tilalmat rendelt el az országban, majd hetekkel a választások előtt ezeket feloldotta, hogy aztán kiderüljön: a választások előtti hetekben manipulált adatokat közöltek a hatóságok, a normalitást szimulálandó.

 

A tüntetéseken a többséget békés demonstrálók alkotják, de részt vesznek rajtuk fociszurkolók, huligánok, verőlegények is, akik aztán az esti órákban rendre összebalhéznak a rendőrséggel. Egyes szerbiai vélemények szerint bizonyos csoportjaik a kormány megbízásából teszik ezt eleve, hogy provokáljanak, elrettentő vágóképeket szállítsanak a híradókba Molotov-koktéljaikkal, kődobálásaikkal, füstgránátjaikkal. Noha az újságírókat rendre próbálják kiszorítani a tüntetések helyszíneiről, azért a híradókba a tüntetéseket szétverő rendőrökről így is szállítanak elég megdöbbentő és brutális képsorokat – mutatjuk az eddigi legdurvábbakat!

 

6. Közvetlenül az előttük álló tüntetőre lövik ki a könnygázt

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MOJ BEOGRAD (@moj_beo_grad) által megosztott bejegyzés,

 

4. Hiába ordítja, hogy újságíró, tovább ütik

 

A parlament környékéről, a Tasmajdan-parktól induló Kralja Aleksandra-útról tudósító Marko Radonjić, a Nova.rs portál újságírója épp arról adott hírt, ahogyan huligánok kövekkel dobálják a rendőröket, akik erre könnygázzal válaszolnak, mikor egy rendőr odament hozzá, és megütötte. Hiába kiáltotta azt a rendőrnek, hogy ő újságíró (szerbhorvátul novinar) és a munkáját végzi csak, az nem hatotta meg a rendőrt, hanem tovább ütötte az újságírót, aki ezt fel is tudta venni videóra. Kicsivel később újfent megtámadták a rendőrök munkavégzés közben, majd mikor észrevették, hogy ő ezt videóra felvette, szóban megfenyegették, hogy őrizetbe veszik.

 

 

Ugyanezt kapta a lap egy másik, női újságírója:

 

 

3. Rendőr gyújt fel egy kukát, mintha huligánok tették volna

 

Miközben a rendőrök zárt sorban vonulnak rendet tenni valahova Belgrád belvárosában, egyikük odalép egy felborult kuka mellé, és nemes egyszerűséggel lángra lobbantja azt. A jelenetet lefilmező Nova.rs portál azzal kommentálja az ügyet, hogy láthatóan a belügyminisztériumi alkalmazott körében is vannak olyanok, akik fikarcnyit sem jobbak azoknál, akiktől elvileg meg kell védeni Szerbiát.

 

 

2. Földön fekszik, de legalább 15 rendőr rúg még bele és ütlegeli

 

A talán legbrutálisabb jelenet. Az illető szerencsére életben van.

 

 

1. Felemelt kézzel üldögélnek a padon, szétverik őket

 

A szerb közösségi médiában lassan a mostani tüntetések rendőrellenes tetteinek önigazoló jelképe lesz a videó, amin három, az eseményeket nyugodtan szemlélő, a padon ülő emberhez lépnek oda a rendőrök, hogy aztán módszeresen szétverjék őket. A brutális jelenet élő adásban ment le az N1 hírtelevízión.

 

 

CÍMLAPFOTÓ: alina / Twitter

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az új címkézési szabályokat – amelyeket először az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagjainál vezetnek be – a nagyobb átláthatóssággal indokolja a Twitter.

Az ötcsillagos római főpolgármester állította le a projektet: az Örök Város „örökké antifasiszta marad“. De tényleg ez a valós indok?

Hetvenöt éve dobták le az amerikaiak Hirosimára az atombombát, ami azonnal megölt 78 000 embert. Máig több, mint tízezer nukleáris töltet van a világban.

A demokrata elnökjelölt kampánycsapata szerint a kérdés eleve abszurd volt, amire abszurd választ kellett adni.

Huszonnyolcadik napja zajlanak a kormányellenes tüntetések Bulgáriában.

De lát-e abban problémát a polgármester Balogh Csaba, hogy a Momentum is egy megvágott felvétellel cáfolta a DK állításait? Megkérdeztük.

A hét kérdése

Megjött a RegioJet a magyar piacra. De ki jöjjön még versenyezni a MÁV-val? A késős németek? A villámgyors franciák? Az időutazós románok? Mondd meg te!

Azért ide elnéznénk

Láttál már hullócsillagot? És mikroszkópon át? Vagy fogtad már kézbe az anyagát? Most kipróbálhatod mindezt a Svábhegyi Csillagvizsgálóban augusztus 11-e és 13-a között.

Végre minden kiderül,
amit csak Budapest legelegánsabb sugárútjáról tudni lehet, avagy séta az Andrássy úton az Oktogontól a Ligetig augusztus 15-én.

Ingyenes fesztivál
borokkal és ételekkel
Egerben az Érsekkertnél augusztus 20-23. között.

Hogyan telnek egy állatkert lakóinak éjszakái? Kiderül Pécsett augusztus 28-29. között!

Nézd meg az esti fényeket a libegőről! Budapesttől kezdve Eplényen át egészen Sástóig összesen hat helyszínen
várnak augusztus 29-én.

Ezt is szerettétek

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Twitter megosztás Google+ megosztás