+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter
2020. július 10. péntek, 22:32
A belgrádi parlament előtt negyedik nap gyűlt össze a tömeg, egyetlen ellenzéki párt se kívánja átvenni a tüntetések szervezését. A tömeg a szerbiai járványhelyzettel, a rossz egészségüggyel és az autoriter rendszerrel elégedetlen.

Negyedik napja zajlanak Szerbia több városában a rendszerellenes tüntetések. A keddi első, belgrádi tüntetést Aleksandar Vučić beszéde váltotta ki, amiben ugyan elismerte a fertőzések növekedését, de az állami vezetés felelősségét tagadta – holott a fertőzések növekedése (aminek számait a rendszer először el is hallgatta) és a június 21-i parlamenti választások előtt bevezetett látványos és teljeskörű enyhítések összefüggésben lehetnek.

 

A tüntetők egy csoportja már kedden behatolt a szerb parlament épületébe, a rendőrség többeket is letartóztatott. Noha a szélsőjobboldali focihuligánok között is sokan elégedetlenek a rendszerrel, jelenlétük oka a tüntetéseken nem egyértelmű – vannak, akik a kormány ügynökeit látják bennük, elvégre

 

Aleksandar Vučićnak érdeke, hogy a tüntetőkről erőszakos kép alakuljon ki, valamint az, mintha a többségük oroszpárti szélsőjobboldali lenne.

 

A rendőrség szerdán volt a legbrutálisabb, több tüntetőt, de akár tudósítani akaró újságírót is, ütlegeltek – a legbrutálisabb jeleneteket itt gyűjtöttük nektek össze.

 

A szerdai rendőri brutalitás nem szegte a tüntetők kedvét: csütörtökön több ezren békésen üldögélve tiltakoztak. Az osztogatott röplapok arra kérték a résztvevőket, hogy „imádkozzanak a vírus és a rezsim minden áldozatáért“.

 

Péntek este is több ezren gyűltek össze Belgrádban a parlament előtti téren. A tüntetők egy csoportja kövekkel és üvegekkel dobálta a rendőröket, de a többség békés maradt. A tüntetők a focimeccsekről ismert „Srbija, Srbija“-rigmust zengik. Az ellenzéki Danas napilap tudósítása szerint

 

„az egészségügynek, ne a rendőrségnek pénzt“

 

feliratú molinó látható. Baloldaliak egy csoportja pedig „ha a dolgozó nép felkel, a rendőrség gyilkol“ feliratú transzparenst cipel.

 

Az N1 televízió beszámolója szerint jelen van a tüntetéseken a szélsőjobboldali Srđan Nogo is, aki már kedden is huligánokkal támadt rá a rendőrségre, de őt magát még le se tartóztatták. Nogo 2018-ig a klerikálnacionalista, rendszerellenes Dveri pártban politizált, de miután Ana Brnabić jelenlegi miniszterelnököt annak vélt menekülpártisága miatt felakasztással fenyegette meg, a Dveri kizárta a soraiból. Szerepe a mostani tüntetéseken, amelyeknek vezetőjeként igyekszik magát beállítani, felettébb vitatott.

 

Jobboldali focihuligánok is érkeztek vele a parlament elé, akik a baloldali tüntetőkkel és az ellenzéki sajtó munkatársaival szólalkoztak inkább össze,

 

az N1 televízió stábját meg is támadták, az egyik újságíró kezéből kitépték a mikrofont.

 

A rezsimpárti média előszeretettel emeli ki péntek esti tudósításaiban is a szélsőjobboldaliak jelenlétét. Azonban új ellenséget találtak mostanra (nem, még mindig nem Soros Györgyöt): a vučićista bulvárnapilap, a Kurir a szerb titkosszolgálatra hivatkozva azt állítja, hogy illegálisan Szerbiába beutazott montenegróiak okozzák „a káoszt“ Belgrádban.

 

Nebojša Stefanović, szerb belügyminiszter pedig azt szorgalmazza, hogy a rendőrség lépjen fel péntek este is keményebben az üvegeket vagy köveket dobáló tüntetőkkel szemben. Amikor a kormány még a hét elején a hadsereg elitalakulatát is be akarta vetni, az megtagadta, hogy a szerb nép ellen forduljon.

 

Vuk Jeremić, a bojkottpárti ellenzékhez tartozó balliberális Néppárt (NS) elnöke közölte: az ellenzék nem kívánja sehol sem átvenni a tüntetések szervezését, azt meghagyják a polgároknak. Azt mondta: ő maga is „csak egyszerű polgárként“ ment le már kedden is a belgrádi tüntetésre.

 

NYITÓKÉP: Pénteki tüntetés Belgrád belvárosában / 1od5miliona, Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A kezdeményezők szerint több tucat település vehetett részt az akcióban. A Minority Safepack elkaszálása ellen tiltakoztak.

Ezen a' héten egy lubok leplezi le az orosz nép ellenségit.

Hangörökség: Maurice, a kakas harca nem volt hiábavaló.

A sikeres alkotmányos vádeljárás jelentősége Trump diszkvalifikálása lenne egy következő elnökválasztásról.

Három hónap alatt szállítják le az összesen kétmillió adag Szputnyik V-vakcinát.

Egy év kell legalább a szakértő szerint, hogy beindulhasson a tavaly decemberben alapított cégnél egy covid-vakcina tömeges gyártása.

Három ütemben érkezik nagy mennyiségben a Sputnik-V hazánkba, jelentette be Szijjártó Péter külügyminiszter.

A hét kérdése

Még ugyan nem látni, mikor lesz vége a lockdownnak, de álmodozni azért lehet. A hét kérdésében pont ezt kell tenni!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Twitter megosztás Google+ megosztás