Péntek este is ezrek tüntetnek Szerbiában a rezsim ellen

Szerző: Techet Péter
2020.07.10. 22:32

A belgrádi parlament előtt negyedik nap gyűlt össze a tömeg, egyetlen ellenzéki párt se kívánja átvenni a tüntetések szervezését. A tömeg a szerbiai járványhelyzettel, a rossz egészségüggyel és az autoriter rendszerrel elégedetlen.

Péntek este is ezrek tüntetnek Szerbiában a rezsim ellen

Negyedik napja zajlanak Szerbia több városában a rendszerellenes tüntetések. A keddi első, belgrádi tüntetést Aleksandar Vučić beszéde váltotta ki, amiben ugyan elismerte a fertőzések növekedését, de az állami vezetés felelősségét tagadta – holott a fertőzések növekedése (aminek számait a rendszer először el is hallgatta) és a június 21-i parlamenti választások előtt bevezetett látványos és teljeskörű enyhítések összefüggésben lehetnek.

A tüntetők egy csoportja már kedden behatolt a szerb parlament épületébe, a rendőrség többeket is letartóztatott. Noha a szélsőjobboldali focihuligánok között is sokan elégedetlenek a rendszerrel, jelenlétük oka a tüntetéseken nem egyértelmű – vannak, akik a kormány ügynökeit látják bennük, elvégre

Aleksandar Vučićnak érdeke, hogy a tüntetőkről erőszakos kép alakuljon ki, valamint az, mintha a többségük oroszpárti szélsőjobboldali lenne.

A rendőrség szerdán volt a legbrutálisabb, több tüntetőt, de akár tudósítani akaró újságírót is, ütlegeltek – a legbrutálisabb jeleneteket itt gyűjtöttük nektek össze.

A szerdai rendőri brutalitás nem szegte a tüntetők kedvét: csütörtökön több ezren békésen üldögélve tiltakoztak. Az osztogatott röplapok arra kérték a résztvevőket, hogy „imádkozzanak a vírus és a rezsim minden áldozatáért“.

Péntek este is több ezren gyűltek össze Belgrádban a parlament előtti téren. A tüntetők egy csoportja kövekkel és üvegekkel dobálta a rendőröket, de a többség békés maradt. A tüntetők a focimeccsekről ismert „Srbija, Srbija“-rigmust zengik. Az ellenzéki Danas napilap tudósítása szerint

„az egészségügynek, ne a rendőrségnek pénzt“

feliratú molinó látható. Baloldaliak egy csoportja pedig „ha a dolgozó nép felkel, a rendőrség gyilkol“ feliratú transzparenst cipel.

Az N1 televízió beszámolója szerint jelen van a tüntetéseken a szélsőjobboldali Srđan Nogo is, aki már kedden is huligánokkal támadt rá a rendőrségre, de őt magát még le se tartóztatták. Nogo 2018-ig a klerikálnacionalista, rendszerellenes Dveri pártban politizált, de miután Ana Brnabić jelenlegi miniszterelnököt annak vélt menekülpártisága miatt felakasztással fenyegette meg, a Dveri kizárta a soraiból. Szerepe a mostani tüntetéseken, amelyeknek vezetőjeként igyekszik magát beállítani, felettébb vitatott.

Jobboldali focihuligánok is érkeztek vele a parlament elé, akik a baloldali tüntetőkkel és az ellenzéki sajtó munkatársaival szólalkoztak inkább össze,

az N1 televízió stábját meg is támadták, az egyik újságíró kezéből kitépték a mikrofont.

A rezsimpárti média előszeretettel emeli ki péntek esti tudósításaiban is a szélsőjobboldaliak jelenlétét. Azonban új ellenséget találtak mostanra (nem, még mindig nem Soros Györgyöt): a vučićista bulvárnapilap, a Kurir a szerb titkosszolgálatra hivatkozva azt állítja, hogy illegálisan Szerbiába beutazott montenegróiak okozzák „a káoszt“ Belgrádban.

Nebojša Stefanović, szerb belügyminiszter pedig azt szorgalmazza, hogy a rendőrség lépjen fel péntek este is keményebben az üvegeket vagy köveket dobáló tüntetőkkel szemben. Amikor a kormány még a hét elején a hadsereg elitalakulatát is be akarta vetni, az megtagadta, hogy a szerb nép ellen forduljon.

Vuk Jeremić, a bojkottpárti ellenzékhez tartozó balliberális Néppárt (NS) elnöke közölte: az ellenzék nem kívánja sehol sem átvenni a tüntetések szervezését, azt meghagyják a polgároknak. Azt mondta: ő maga is „csak egyszerű polgárként“ ment le már kedden is a belgrádi tüntetésre.

NYITÓKÉP: Pénteki tüntetés Belgrád belvárosában / 1od5miliona, Facebook

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek