+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter
2020. július 10. péntek, 22:32
A belgrádi parlament előtt negyedik nap gyűlt össze a tömeg, egyetlen ellenzéki párt se kívánja átvenni a tüntetések szervezését. A tömeg a szerbiai járványhelyzettel, a rossz egészségüggyel és az autoriter rendszerrel elégedetlen.

Negyedik napja zajlanak Szerbia több városában a rendszerellenes tüntetések. A keddi első, belgrádi tüntetést Aleksandar Vučić beszéde váltotta ki, amiben ugyan elismerte a fertőzések növekedését, de az állami vezetés felelősségét tagadta – holott a fertőzések növekedése (aminek számait a rendszer először el is hallgatta) és a június 21-i parlamenti választások előtt bevezetett látványos és teljeskörű enyhítések összefüggésben lehetnek.

 

A tüntetők egy csoportja már kedden behatolt a szerb parlament épületébe, a rendőrség többeket is letartóztatott. Noha a szélsőjobboldali focihuligánok között is sokan elégedetlenek a rendszerrel, jelenlétük oka a tüntetéseken nem egyértelmű – vannak, akik a kormány ügynökeit látják bennük, elvégre

 

Aleksandar Vučićnak érdeke, hogy a tüntetőkről erőszakos kép alakuljon ki, valamint az, mintha a többségük oroszpárti szélsőjobboldali lenne.

 

A rendőrség szerdán volt a legbrutálisabb, több tüntetőt, de akár tudósítani akaró újságírót is, ütlegeltek – a legbrutálisabb jeleneteket itt gyűjtöttük nektek össze.

 

A szerdai rendőri brutalitás nem szegte a tüntetők kedvét: csütörtökön több ezren békésen üldögélve tiltakoztak. Az osztogatott röplapok arra kérték a résztvevőket, hogy „imádkozzanak a vírus és a rezsim minden áldozatáért“.

 

Péntek este is több ezren gyűltek össze Belgrádban a parlament előtti téren. A tüntetők egy csoportja kövekkel és üvegekkel dobálta a rendőröket, de a többség békés maradt. A tüntetők a focimeccsekről ismert „Srbija, Srbija“-rigmust zengik. Az ellenzéki Danas napilap tudósítása szerint

 

„az egészségügynek, ne a rendőrségnek pénzt“

 

feliratú molinó látható. Baloldaliak egy csoportja pedig „ha a dolgozó nép felkel, a rendőrség gyilkol“ feliratú transzparenst cipel.

 

Az N1 televízió beszámolója szerint jelen van a tüntetéseken a szélsőjobboldali Srđan Nogo is, aki már kedden is huligánokkal támadt rá a rendőrségre, de őt magát még le se tartóztatták. Nogo 2018-ig a klerikálnacionalista, rendszerellenes Dveri pártban politizált, de miután Ana Brnabić jelenlegi miniszterelnököt annak vélt menekülpártisága miatt felakasztással fenyegette meg, a Dveri kizárta a soraiból. Szerepe a mostani tüntetéseken, amelyeknek vezetőjeként igyekszik magát beállítani, felettébb vitatott.

 

Jobboldali focihuligánok is érkeztek vele a parlament elé, akik a baloldali tüntetőkkel és az ellenzéki sajtó munkatársaival szólalkoztak inkább össze,

 

az N1 televízió stábját meg is támadták, az egyik újságíró kezéből kitépték a mikrofont.

 

A rezsimpárti média előszeretettel emeli ki péntek esti tudósításaiban is a szélsőjobboldaliak jelenlétét. Azonban új ellenséget találtak mostanra (nem, még mindig nem Soros Györgyöt): a vučićista bulvárnapilap, a Kurir a szerb titkosszolgálatra hivatkozva azt állítja, hogy illegálisan Szerbiába beutazott montenegróiak okozzák „a káoszt“ Belgrádban.

 

Nebojša Stefanović, szerb belügyminiszter pedig azt szorgalmazza, hogy a rendőrség lépjen fel péntek este is keményebben az üvegeket vagy köveket dobáló tüntetőkkel szemben. Amikor a kormány még a hét elején a hadsereg elitalakulatát is be akarta vetni, az megtagadta, hogy a szerb nép ellen forduljon.

 

Vuk Jeremić, a bojkottpárti ellenzékhez tartozó balliberális Néppárt (NS) elnöke közölte: az ellenzék nem kívánja sehol sem átvenni a tüntetések szervezését, azt meghagyják a polgároknak. Azt mondta: ő maga is „csak egyszerű polgárként“ ment le már kedden is a belgrádi tüntetésre.

 

NYITÓKÉP: Pénteki tüntetés Belgrád belvárosában / 1od5miliona, Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Pénzzel, de volt, hogy néha tejtermékekkel fizettek le rendőröket Romániában.

Az indiai tagállamokat a központi kormányzat versenyre késztette a magánszektorral annak érdekében, hogy több gyártó települjön Indiába. Az eredmény a szegényebb tagállamokban fellépő vakcinahiány lett.

A volt kormányfő meglepő nyíltsággal nyilatkozott a nemzetközi sajtónak 2005-ben. Hidegháború, Gorbacsov, ellenzéki kerekasztal, Orbán Viktor, minden van benne.

A szociáldemokrata Heiko Maas közölte, még több EU-s pénzt kell adni Ankarának a menekültek ellátására, mert „pénz nélkül nem fog menni”.

Egy új közvélemény-kutatás szerint a budapesti 3-as választókerületben megtartott ellenzéki előválasztáson jelenleg a DK-s Komáromi Zoltán a szavazatok abszolút többségét is megszerezné a momentumos Hajnal Miklóssal szemben.

A házigazda Katar kormánya szerint csak így lehet biztonságosan teltházas meccseket tartani.

A választás tisztaságával kapcsolatban komoly kétségek merültek föl, a nacionalista ellenzék bejelentette: el sem fogadja az eredményeket.

A hét kérdése

Magyarország hiába szerepelt eddig jól az Eb-n, mivel a legnehezebb csoportba került, így az esélyek egyáltalán nem nekünk kedveznek. Ennek ellenére matematikailag van esélyünk, hogy továbbjussunk. Szerinted sikerülni fog?

Azért ide elnéznénk

Pár napja TGM az Azonnalira megírta, hogy szerinte mit érdemes olvasni. Június 18-án a saját könyvét dedikálja.

A MONYO sörfőzde új kőbányai telephelyén rendes söröket is lehet inni az indie rock mellé június 19-én szombaton.

A magyar hiphop Álmos vezére és a feltörekvő rapcsillag együtt szántják fel Kőbányát július 3-án szombaton.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás