+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter
2020. július 10. péntek, 22:32
A belgrádi parlament előtt negyedik nap gyűlt össze a tömeg, egyetlen ellenzéki párt se kívánja átvenni a tüntetések szervezését. A tömeg a szerbiai járványhelyzettel, a rossz egészségüggyel és az autoriter rendszerrel elégedetlen.

Negyedik napja zajlanak Szerbia több városában a rendszerellenes tüntetések. A keddi első, belgrádi tüntetést Aleksandar Vučić beszéde váltotta ki, amiben ugyan elismerte a fertőzések növekedését, de az állami vezetés felelősségét tagadta – holott a fertőzések növekedése (aminek számait a rendszer először el is hallgatta) és a június 21-i parlamenti választások előtt bevezetett látványos és teljeskörű enyhítések összefüggésben lehetnek.

 

A tüntetők egy csoportja már kedden behatolt a szerb parlament épületébe, a rendőrség többeket is letartóztatott. Noha a szélsőjobboldali focihuligánok között is sokan elégedetlenek a rendszerrel, jelenlétük oka a tüntetéseken nem egyértelmű – vannak, akik a kormány ügynökeit látják bennük, elvégre

 

Aleksandar Vučićnak érdeke, hogy a tüntetőkről erőszakos kép alakuljon ki, valamint az, mintha a többségük oroszpárti szélsőjobboldali lenne.

 

A rendőrség szerdán volt a legbrutálisabb, több tüntetőt, de akár tudósítani akaró újságírót is, ütlegeltek – a legbrutálisabb jeleneteket itt gyűjtöttük nektek össze.

 

A szerdai rendőri brutalitás nem szegte a tüntetők kedvét: csütörtökön több ezren békésen üldögélve tiltakoztak. Az osztogatott röplapok arra kérték a résztvevőket, hogy „imádkozzanak a vírus és a rezsim minden áldozatáért“.

 

Péntek este is több ezren gyűltek össze Belgrádban a parlament előtti téren. A tüntetők egy csoportja kövekkel és üvegekkel dobálta a rendőröket, de a többség békés maradt. A tüntetők a focimeccsekről ismert „Srbija, Srbija“-rigmust zengik. Az ellenzéki Danas napilap tudósítása szerint

 

„az egészségügynek, ne a rendőrségnek pénzt“

 

feliratú molinó látható. Baloldaliak egy csoportja pedig „ha a dolgozó nép felkel, a rendőrség gyilkol“ feliratú transzparenst cipel.

 

Az N1 televízió beszámolója szerint jelen van a tüntetéseken a szélsőjobboldali Srđan Nogo is, aki már kedden is huligánokkal támadt rá a rendőrségre, de őt magát még le se tartóztatták. Nogo 2018-ig a klerikálnacionalista, rendszerellenes Dveri pártban politizált, de miután Ana Brnabić jelenlegi miniszterelnököt annak vélt menekülpártisága miatt felakasztással fenyegette meg, a Dveri kizárta a soraiból. Szerepe a mostani tüntetéseken, amelyeknek vezetőjeként igyekszik magát beállítani, felettébb vitatott.

 

Jobboldali focihuligánok is érkeztek vele a parlament elé, akik a baloldali tüntetőkkel és az ellenzéki sajtó munkatársaival szólalkoztak inkább össze,

 

az N1 televízió stábját meg is támadták, az egyik újságíró kezéből kitépték a mikrofont.

 

A rezsimpárti média előszeretettel emeli ki péntek esti tudósításaiban is a szélsőjobboldaliak jelenlétét. Azonban új ellenséget találtak mostanra (nem, még mindig nem Soros Györgyöt): a vučićista bulvárnapilap, a Kurir a szerb titkosszolgálatra hivatkozva azt állítja, hogy illegálisan Szerbiába beutazott montenegróiak okozzák „a káoszt“ Belgrádban.

 

Nebojša Stefanović, szerb belügyminiszter pedig azt szorgalmazza, hogy a rendőrség lépjen fel péntek este is keményebben az üvegeket vagy köveket dobáló tüntetőkkel szemben. Amikor a kormány még a hét elején a hadsereg elitalakulatát is be akarta vetni, az megtagadta, hogy a szerb nép ellen forduljon.

 

Vuk Jeremić, a bojkottpárti ellenzékhez tartozó balliberális Néppárt (NS) elnöke közölte: az ellenzék nem kívánja sehol sem átvenni a tüntetések szervezését, azt meghagyják a polgároknak. Azt mondta: ő maga is „csak egyszerű polgárként“ ment le már kedden is a belgrádi tüntetésre.

 

NYITÓKÉP: Pénteki tüntetés Belgrád belvárosában / 1od5miliona, Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

De lát-e abban problémát a polgármester Balogh Csaba, hogy a Momentum is egy megvágott felvétellel cáfolta a DK állításait? Megkérdeztük.

Egyre több követője van az osztályharcot hirdető TikTok-fiókoknak, az újbalos tiniknek a koronavírus-járvány is a kezére játszik. Egyelőre azonban az alt-rightot is viszi a lendület.

A belarusz elnök szerint a Minszkben letartóztatott 33 orosz zsoldos egyáltalán nem késte le az isztambuli gépét, nagyon is nyilvánvaló okokból utaztak ők Belaruszba.

„Olyan, mint egy sci-fi show” – összegezte benyomásait egy nizzai turista a városi szigorról.

Egy kutatás szerint csaknem másfél millió olasz kaphatta el a vírust: ez a teljes népesség 2,5 százaléka. Jó harmaduk viszont tünetmentesen vészelte át a megbetegedést.

Visszadobta a Közbeszerzési Hatóság a Lánchíd felújítására vonatkozó közbeszerzési kiírást, a Fidesz szerint Karácsony Gergelyék szerencsétlenkednek, Karácsony Gergely szerint viszont a hatóság kér tőlük olyat, ami szűkíti a versenyt.

Normális, többségi kormánya az országnak már 593 napja nincsen. És nem úgy látszik, hogy ez a közeljövőben változna.

A hét kérdése

Megjött a RegioJet a magyar piacra. De ki jöjjön még versenyezni a MÁV-val? A késős németek? A villámgyors franciák? Az időutazós románok? Mondd meg te!

Azért ide elnéznénk

Láttál már hullócsillagot? És mikroszkópon át? Vagy fogtad már kézbe az anyagát? Most kipróbálhatod mindezt a Svábhegyi Csillagvizsgálóban augusztus 11-e és 13-a között.

Végre minden kiderül,
amit csak Budapest legelegánsabb sugárútjáról tudni lehet, avagy séta az Andrássy úton az Oktogontól a Ligetig augusztus 15-én.

Ingyenes fesztivál
borokkal és ételekkel
Egerben az Érsekkertnél augusztus 20-23. között.

Hogyan telnek egy állatkert lakóinak éjszakái? Kiderül Pécsett augusztus 28-29. között!

Nézd meg az esti fényeket a libegőről! Budapesttől kezdve Eplényen át egészen Sástóig összesen hat helyszínen
várnak augusztus 29-én.

Ezt is szerettétek

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Twitter megosztás Google+ megosztás