+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Bukovics Martin
2020. július 9. csütörtök, 12:59
Miközben a szerb elnök külföldi titkosszolgálatok és huligánok erőszakos cselekedeteiről értekezik a legújabb tüntetéshullám láttán, a szerb hadsereg egyik elitalakulata megtagadta a tüntetések feloszlatására vonatkozó parancsot. Volt szerbiai nagyváros, ahol maguk a rendőrök is visszavonultak az örsre.

Miután Belgrádban rég nem látott számú rendőr vett részt a tüntetések biztosításában, majd politikusokat, földönfekvőket és újságírókat sem kímélő szétverésében, a vidéki nagyvárosokban arra kényszerült a szerb kormány, hogy a hadsereg segítségét kérje a rend fenntartásához, számos rendőrt ugyanis a fővárosba szállítottak. Mint azt a szerbiai Nova.rs hírportál írja, Nišben

 

Aleksandar Vulin védelmi miniszter a 63. számú ejtőernyős dandárt szólította fel arra, hogy támogassa meg a dél-szerbiai nagyvárosban a rendőrséget, ők azonban erre nemet mondtak.

 

A parancsot megtagadó 63. ejtőernyős dandár egy elitalakulat a szerb hadseregen belül, közvetlenül a szerb hadsereg vezérkara alá tartoznak, nem pedig a szárazföldi erők vezérkara alá. Az egységet a tavalyi haderőreform részeként zászlóaljból minősítették dandárrá, ám a létszáma továbbra is közelebb áll egy zászlóaljéhoz, ami nagyjából 300-400 embert jelent. Forrásaink szerint kifejezetten ritka az olyan jellegű parancs, amit a szerb védelmi miniszter adott ki, katonákat a fejlett világban csak nagyon ritkán vetnek be belföldi megmozdulások ellen. Eszerint azonban Vulin mára kigyógyult a koronavírusból, amit a június 21-i választás estéjén kapott el a Vučić-féle Szerb Haladó Párt választási buliján.

 

 

A szerda este még nem hivatalos információt csütörtök délelőttre Dejan Pavlović, a szerb védelmi minisztériumban dolgozók szakszervezetének vezetője erősítette meg. A szakszervezeti vezető a Nova.rs-nek nyilatkozva elhatárolódott a szerb belügyminiszter azon mondatától, miszerint erőszakra erőszak kell legyen az állam válasza: „Ez a kijelentés polgárháborúba taszítja Szerbiát. A nép része a hadseregnek, a hadsereg pedig része a népnek, és nem fogja szolgálni azt a célt, hogy eleget tegyen egyvalaki politikai akaratának.

 

Újra felszólítom a szerb hadsereg minden tagját, hogy tagadják meg a parancsot, ha azt kapják utasításba, hogy fel kell oszlatni egy tüntetést!”

 

Mint mondta, a szerb hadsereg Szerbia alkotmánya szerint csak akkor vethető be, ha külső ellenség fenyegeti az országot.

 

Pavlović szerint eleve furcsa, hogy a szerb védelmi miniszter különböző belpolitikai okokból rendre a legmagasabb szintű készültségben tartja a hadsereget, ezt ugyanis törvény szerint akkor szabadna csak elrendelni, ha háborús előkészületek zajlanak. A szakszervezeti vezető óva inti attól a szerb kormányt, hogy a hadsereget aktívan bevesse a tüntetők ellen: „Az emberek a laktanyákhoz vonulnának, a hadseregnek pedig meg kellene védenie ezeket, ami erőszak alkalmazását jelentené a néppel szemben. Lenne-e tűzparancs? Kiszámíthatatlan, milyen következményei lennének ennek a seregre nézve a nép szemében. A nép a szerb ortodox egyház után a seregben bízik a leginkább, és ennek így is kell maradnia.”

 

A szakszervezeti vezető elmondta, ő maga is beszélt a hadseregnek a (nem a parancsot megtagadó 63. ejtőernyős dandárba tartozó) tagjaival a parancs megtagadását követően. Felidézte:

 

a katonák határozottan közölték vele, hogy amennyiben ilyen parancs érkezne, azt megtagadnák, már csak azért is, mert több okuk van a tüntetők mellé állni, mint ellenük fordulni.

 

Nincs melegétel a laktanyákban, nem fizetik ki a túlóráikat, a fizetésük pedig a törvényben meghatározott minimum alatti, sorolták az okokat a katonák. Nem beszélve arról, hogy számos katona rokona is tüntet, a saját rokonai ellen pedig senki nem akar harcolni, tette hozzá Pavlović.

 

De Nišben nemcsak a hadsereg ejtőernyős elitalakulata nem akart ujjat húzni a tüntetőkkel, hanem az ott maradt rendőrök se. A szerdáról csütörtökre virradó éjszaka ugyanis egyszercsak levették a sisakjukat, majd visszavonultak a rendőrök a tüntetők elleni küzdelmükből a rendőrörsökre. A tüntetők megtapsolták őket, és azt kiabálták, hogy „győzelem, győzelem”, „Nišben az értelem uralkodik”, illetve „a niši rendőrség jobban gyűlöli Vučićot, mint minket”. A rendfenntartók visszavonulását videóra is vették:

 

 

A belgrádi tüntetésekről itt írtunk, az egész okairól itt. A rendőri túlkapásokról itt olvasható a cikkünk. Arról pedig, hogy milyen sajnálatos párhuzamok vannak a mai Magyarország és Szerbia között, itt. És van podcastunk is arról, milyen Szerbia ma.

 

FOTÓ: Tüntetők a dél-szerbiai nagyvárosban. Stankovizz / Twitter

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Még 2010-ben publikált egy iszlámellenes könyvet Thilo Sarrazin, de csak most zárták ki az SPD-ből. Pedig már berlini pénzügyi szenátorsága is elég ok lett volna erre.

A februári fiaskó után – mikor a két magyar lista széthúzása miatt először nem jutott magyar párt a szlovák parlamentbe – az MKP, a Híd és az Összefogás egy közös pártban egyesülne.

Az új címkézési szabályokat – amelyeket először az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagjainál vezetnek be – a nagyobb átláthatóssággal indokolja a Twitter.

Az ötcsillagos római főpolgármester állította le a projektet: az Örök Város „örökké antifasiszta marad“. De tényleg ez a valós indok?

Hetvenöt éve dobták le az amerikaiak Hirosimára az atombombát, ami azonnal megölt 78 000 embert. Máig több, mint tízezer nukleáris töltet van a világban.

A demokrata elnökjelölt kampánycsapata szerint a kérdés eleve abszurd volt, amire abszurd választ kellett adni.

A hét kérdése

Megjött a RegioJet a magyar piacra. De ki jöjjön még versenyezni a MÁV-val? A késős németek? A villámgyors franciák? Az időutazós románok? Mondd meg te!

Azért ide elnéznénk

Láttál már hullócsillagot? És mikroszkópon át? Vagy fogtad már kézbe az anyagát? Most kipróbálhatod mindezt a Svábhegyi Csillagvizsgálóban augusztus 11-e és 13-a között.

Végre minden kiderül,
amit csak Budapest legelegánsabb sugárútjáról tudni lehet, avagy séta az Andrássy úton az Oktogontól a Ligetig augusztus 15-én.

Ingyenes fesztivál
borokkal és ételekkel
Egerben az Érsekkertnél augusztus 20-23. között.

Hogyan telnek egy állatkert lakóinak éjszakái? Kiderül Pécsett augusztus 28-29. között!

Nézd meg az esti fényeket a libegőről! Budapesttől kezdve Eplényen át egészen Sástóig összesen hat helyszínen
várnak augusztus 29-én.

Ezt is szerettétek

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Twitter megosztás Google+ megosztás