+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Bukovics Martin
2020. július 9. csütörtök, 12:59
Miközben a szerb elnök külföldi titkosszolgálatok és huligánok erőszakos cselekedeteiről értekezik a legújabb tüntetéshullám láttán, a szerb hadsereg egyik elitalakulata megtagadta a tüntetések feloszlatására vonatkozó parancsot. Volt szerbiai nagyváros, ahol maguk a rendőrök is visszavonultak az örsre.

Miután Belgrádban rég nem látott számú rendőr vett részt a tüntetések biztosításában, majd politikusokat, földönfekvőket és újságírókat sem kímélő szétverésében, a vidéki nagyvárosokban arra kényszerült a szerb kormány, hogy a hadsereg segítségét kérje a rend fenntartásához, számos rendőrt ugyanis a fővárosba szállítottak. Mint azt a szerbiai Nova.rs hírportál írja, Nišben

 

Aleksandar Vulin védelmi miniszter a 63. számú ejtőernyős dandárt szólította fel arra, hogy támogassa meg a dél-szerbiai nagyvárosban a rendőrséget, ők azonban erre nemet mondtak.

 

A parancsot megtagadó 63. ejtőernyős dandár egy elitalakulat a szerb hadseregen belül, közvetlenül a szerb hadsereg vezérkara alá tartoznak, nem pedig a szárazföldi erők vezérkara alá. Az egységet a tavalyi haderőreform részeként zászlóaljból minősítették dandárrá, ám a létszáma továbbra is közelebb áll egy zászlóaljéhoz, ami nagyjából 300-400 embert jelent. Forrásaink szerint kifejezetten ritka az olyan jellegű parancs, amit a szerb védelmi miniszter adott ki, katonákat a fejlett világban csak nagyon ritkán vetnek be belföldi megmozdulások ellen. Eszerint azonban Vulin mára kigyógyult a koronavírusból, amit a június 21-i választás estéjén kapott el a Vučić-féle Szerb Haladó Párt választási buliján.

 

 

A szerda este még nem hivatalos információt csütörtök délelőttre Dejan Pavlović, a szerb védelmi minisztériumban dolgozók szakszervezetének vezetője erősítette meg. A szakszervezeti vezető a Nova.rs-nek nyilatkozva elhatárolódott a szerb belügyminiszter azon mondatától, miszerint erőszakra erőszak kell legyen az állam válasza: „Ez a kijelentés polgárháborúba taszítja Szerbiát. A nép része a hadseregnek, a hadsereg pedig része a népnek, és nem fogja szolgálni azt a célt, hogy eleget tegyen egyvalaki politikai akaratának.

 

Újra felszólítom a szerb hadsereg minden tagját, hogy tagadják meg a parancsot, ha azt kapják utasításba, hogy fel kell oszlatni egy tüntetést!”

 

Mint mondta, a szerb hadsereg Szerbia alkotmánya szerint csak akkor vethető be, ha külső ellenség fenyegeti az országot.

 

Pavlović szerint eleve furcsa, hogy a szerb védelmi miniszter különböző belpolitikai okokból rendre a legmagasabb szintű készültségben tartja a hadsereget, ezt ugyanis törvény szerint akkor szabadna csak elrendelni, ha háborús előkészületek zajlanak. A szakszervezeti vezető óva inti attól a szerb kormányt, hogy a hadsereget aktívan bevesse a tüntetők ellen: „Az emberek a laktanyákhoz vonulnának, a hadseregnek pedig meg kellene védenie ezeket, ami erőszak alkalmazását jelentené a néppel szemben. Lenne-e tűzparancs? Kiszámíthatatlan, milyen következményei lennének ennek a seregre nézve a nép szemében. A nép a szerb ortodox egyház után a seregben bízik a leginkább, és ennek így is kell maradnia.”

 

A szakszervezeti vezető elmondta, ő maga is beszélt a hadseregnek a (nem a parancsot megtagadó 63. ejtőernyős dandárba tartozó) tagjaival a parancs megtagadását követően. Felidézte:

 

a katonák határozottan közölték vele, hogy amennyiben ilyen parancs érkezne, azt megtagadnák, már csak azért is, mert több okuk van a tüntetők mellé állni, mint ellenük fordulni.

 

Nincs melegétel a laktanyákban, nem fizetik ki a túlóráikat, a fizetésük pedig a törvényben meghatározott minimum alatti, sorolták az okokat a katonák. Nem beszélve arról, hogy számos katona rokona is tüntet, a saját rokonai ellen pedig senki nem akar harcolni, tette hozzá Pavlović.

 

De Nišben nemcsak a hadsereg ejtőernyős elitalakulata nem akart ujjat húzni a tüntetőkkel, hanem az ott maradt rendőrök se. A szerdáról csütörtökre virradó éjszaka ugyanis egyszercsak levették a sisakjukat, majd visszavonultak a rendőrök a tüntetők elleni küzdelmükből a rendőrörsökre. A tüntetők megtapsolták őket, és azt kiabálták, hogy „győzelem, győzelem”, „Nišben az értelem uralkodik”, illetve „a niši rendőrség jobban gyűlöli Vučićot, mint minket”. A rendfenntartók visszavonulását videóra is vették:

 

 

A belgrádi tüntetésekről itt írtunk, az egész okairól itt. A rendőri túlkapásokról itt olvasható a cikkünk. Arról pedig, hogy milyen sajnálatos párhuzamok vannak a mai Magyarország és Szerbia között, itt. És van podcastunk is arról, milyen Szerbia ma.

 

FOTÓ: Tüntetők a dél-szerbiai nagyvárosban. Stankovizz / Twitter

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Száznegyven éve koronázták meg a független Román Királyság első uralkodóját. Ennek apropóján elmeséljük, kik a román monarchisták főhősei.

Hiába tartják a szakértők jó készítménynek a két vakcinát, mivel elegendő mRNS-vakcina érkezik az országba, így szerintük felesleges használni.

A Kappu tulajdonosa szerint méltatlan helyzetbe hozná a vendégeit, ha elfogadná a védettségi igazolványokat. Inkább vállalja a veszteséget.

A korábbi kormányzati kommunikáció szerint május közepére hat, május végére hétmillió ember kaphatja meg az első koronavírus elleni oltását, azonban ezektől a számoktól jócskán elmaradunk.

168 települést ért el a több civil szervezet által lebonyolított kampány, 5 ezren már meg is kaphatták az első oltást. Tabletekkel regisztrálnak, konteókkal küzdenek meg.

1941. május 10-én Rudolf Hess, Adolf Hitler helyettese váratlanul Skóciába repült. Állítólag arra akarta rávenni Churchill ellenzékét: kössenek békét Németországgal, hogy elkerüljék a kétfrontos háborút.

Azt mondják, nemcsak a szavak szintjén foglakoznának velük.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Twitter megosztás Google+ megosztás