+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Bukovics Martin
2020. július 9. csütörtök, 12:59
Miközben a szerb elnök külföldi titkosszolgálatok és huligánok erőszakos cselekedeteiről értekezik a legújabb tüntetéshullám láttán, a szerb hadsereg egyik elitalakulata megtagadta a tüntetések feloszlatására vonatkozó parancsot. Volt szerbiai nagyváros, ahol maguk a rendőrök is visszavonultak az örsre.

Miután Belgrádban rég nem látott számú rendőr vett részt a tüntetések biztosításában, majd politikusokat, földönfekvőket és újságírókat sem kímélő szétverésében, a vidéki nagyvárosokban arra kényszerült a szerb kormány, hogy a hadsereg segítségét kérje a rend fenntartásához, számos rendőrt ugyanis a fővárosba szállítottak. Mint azt a szerbiai Nova.rs hírportál írja, Nišben

 

Aleksandar Vulin védelmi miniszter a 63. számú ejtőernyős dandárt szólította fel arra, hogy támogassa meg a dél-szerbiai nagyvárosban a rendőrséget, ők azonban erre nemet mondtak.

 

A parancsot megtagadó 63. ejtőernyős dandár egy elitalakulat a szerb hadseregen belül, közvetlenül a szerb hadsereg vezérkara alá tartoznak, nem pedig a szárazföldi erők vezérkara alá. Az egységet a tavalyi haderőreform részeként zászlóaljból minősítették dandárrá, ám a létszáma továbbra is közelebb áll egy zászlóaljéhoz, ami nagyjából 300-400 embert jelent. Forrásaink szerint kifejezetten ritka az olyan jellegű parancs, amit a szerb védelmi miniszter adott ki, katonákat a fejlett világban csak nagyon ritkán vetnek be belföldi megmozdulások ellen. Eszerint azonban Vulin mára kigyógyult a koronavírusból, amit a június 21-i választás estéjén kapott el a Vučić-féle Szerb Haladó Párt választási buliján.

 

 

A szerda este még nem hivatalos információt csütörtök délelőttre Dejan Pavlović, a szerb védelmi minisztériumban dolgozók szakszervezetének vezetője erősítette meg. A szakszervezeti vezető a Nova.rs-nek nyilatkozva elhatárolódott a szerb belügyminiszter azon mondatától, miszerint erőszakra erőszak kell legyen az állam válasza: „Ez a kijelentés polgárháborúba taszítja Szerbiát. A nép része a hadseregnek, a hadsereg pedig része a népnek, és nem fogja szolgálni azt a célt, hogy eleget tegyen egyvalaki politikai akaratának.

 

Újra felszólítom a szerb hadsereg minden tagját, hogy tagadják meg a parancsot, ha azt kapják utasításba, hogy fel kell oszlatni egy tüntetést!”

 

Mint mondta, a szerb hadsereg Szerbia alkotmánya szerint csak akkor vethető be, ha külső ellenség fenyegeti az országot.

 

Pavlović szerint eleve furcsa, hogy a szerb védelmi miniszter különböző belpolitikai okokból rendre a legmagasabb szintű készültségben tartja a hadsereget, ezt ugyanis törvény szerint akkor szabadna csak elrendelni, ha háborús előkészületek zajlanak. A szakszervezeti vezető óva inti attól a szerb kormányt, hogy a hadsereget aktívan bevesse a tüntetők ellen: „Az emberek a laktanyákhoz vonulnának, a hadseregnek pedig meg kellene védenie ezeket, ami erőszak alkalmazását jelentené a néppel szemben. Lenne-e tűzparancs? Kiszámíthatatlan, milyen következményei lennének ennek a seregre nézve a nép szemében. A nép a szerb ortodox egyház után a seregben bízik a leginkább, és ennek így is kell maradnia.”

 

A szakszervezeti vezető elmondta, ő maga is beszélt a hadseregnek a (nem a parancsot megtagadó 63. ejtőernyős dandárba tartozó) tagjaival a parancs megtagadását követően. Felidézte:

 

a katonák határozottan közölték vele, hogy amennyiben ilyen parancs érkezne, azt megtagadnák, már csak azért is, mert több okuk van a tüntetők mellé állni, mint ellenük fordulni.

 

Nincs melegétel a laktanyákban, nem fizetik ki a túlóráikat, a fizetésük pedig a törvényben meghatározott minimum alatti, sorolták az okokat a katonák. Nem beszélve arról, hogy számos katona rokona is tüntet, a saját rokonai ellen pedig senki nem akar harcolni, tette hozzá Pavlović.

 

De Nišben nemcsak a hadsereg ejtőernyős elitalakulata nem akart ujjat húzni a tüntetőkkel, hanem az ott maradt rendőrök se. A szerdáról csütörtökre virradó éjszaka ugyanis egyszercsak levették a sisakjukat, majd visszavonultak a rendőrök a tüntetők elleni küzdelmükből a rendőrörsökre. A tüntetők megtapsolták őket, és azt kiabálták, hogy „győzelem, győzelem”, „Nišben az értelem uralkodik”, illetve „a niši rendőrség jobban gyűlöli Vučićot, mint minket”. A rendfenntartók visszavonulását videóra is vették:

 

 

A belgrádi tüntetésekről itt írtunk, az egész okairól itt. A rendőri túlkapásokról itt olvasható a cikkünk. Arról pedig, hogy milyen sajnálatos párhuzamok vannak a mai Magyarország és Szerbia között, itt. És van podcastunk is arról, milyen Szerbia ma.

 

FOTÓ: Tüntetők a dél-szerbiai nagyvárosban. Stankovizz / Twitter

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Ezen a' héten egy lubok leplezi le az orosz nép ellenségit.

A sikeres alkotmányos vádeljárás jelentősége Trump diszkvalifikálása lenne egy következő elnökválasztásról.

Három hónap alatt szállítják le az összesen kétmillió adag Szputnyik V-vakcinát.

Egy év kell legalább a szakértő szerint, hogy beindulhasson a tavaly decemberben alapított cégnél egy covid-vakcina tömeges gyártása.

Három ütemben érkezik nagy mennyiségben a Sputnik-V hazánkba, jelentette be Szijjártó Péter külügyminiszter.

Gulyás Márton és a Partizán műsora Gajdics Ottóval tarolt, TGM és a többi véleményvezér pedig a nyomukban!

A hét kérdése

Még ugyan nem látni, mikor lesz vége a lockdownnak, de álmodozni azért lehet. A hét kérdésében pont ezt kell tenni!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Twitter megosztás Google+ megosztás