Olyan jól sikerült Vučićék győzelmi bulija, hogy már a párt több politikusa is koronavírusos

Szerző: Techet Péter
2020.06.29. 19:55

A balkáni országban egyébként is jelentősen megugrott a fertőzések száma.

Olyan jól sikerült Vučićék győzelmi bulija, hogy már a párt több politikusa is koronavírusos

Aleksandar Vučić szerb elnök Haladó Pártja igazán megadta a módját a választási örömködésnek: miután a kormánypárt az ellenzék bojkottja mellett bár alacsony részvétel mellett, de simán behúzta a parlamenti választást, hajnalig tartó, trombitás bulival köszöntötték az eredményeket.

Távolságtartásról szó sem volt, a párt három vezető politikusa már koronavírussal kórházban is fekszik

tudósít a Noizz szerb hírportál szombaton. De a balkáni országban egyébként is jelentősen megugrott a fertőzések száma.

A június 21-i szerbiai parlamenti választást nagy fölénnyel, a szavazatok több, mint hatvan százalékával az Aleksandar Vučić jelenlegi államfő alapította Szerb Haladó Párt (SNS) nyerte meg, a parlamentbe gyakorlatilag csak Vučićhoz közelálló pártok kerültek be. A kirakatellenzékiség a 11 mandátummal rendelkező Szerb Patrióta Mozgalomra vár.

Vučić hatalmas győzelmének nemcsak az SNS népszerűsége az oka, de a választásokon eleve a valódi – azaz nem a rezsimmel együttműködő – balliberális és klerikálnacionalista ellenzék pártjai nem is indultak, ők bojkottra szólítottak fel. Az, hogy a részvétel országosan 50 százalék – Belgrádban pedig 40 százalék – alatt maradt, a bojkottpárti ellenzéknek lehetőséget adott arra, hogy részben ők is győzelemről beszéljenek.

Június 21-e estéjén persze az SNS újbelgrádi székházában volt hatalmas buli. Még az egyik rezsimpárti kirakatellenzéki párt, a Liberális Demokraták elnöke is – miután pártja még az egy százalékot se ugrotta meg – inkább oda ment örömködni.

Igazi balkáni partihangulat uralkodott: volt rezesbanda, trombitások, hatalmas tömeg kis területen

– társadalmi távolságtartásról és koronavírusról pedig szó sem esett. Még Aleksandar Vučić elnököt is teletrombitálták és lehelték a zenészek, és eleve mindenki kezet is akart fogni a győzelemittas politikussal. Az eredmény egy hét után már ismert:

Maja Gojković parlamenti elnököt, Marko Djurić Koszovó-ügyi hivatalvezetőt és Aleksandar Vulin védelmi minisztert koronavírus-fertőzés miatt kórházba kellett szállítani,

mindhárman jelenleg is kórházban tartózkodnak. Június 21-én ők is az SNS székházában ropták a táncot a balkáni zenékre.

De a vučići Szerbia eleve nem vette mindig komolyan a járványt – június 10-én több, mint húszezer ember előtt játszott a Partizan és a Crvena Zvezda (Vörös Csillag) egy belgrádi stadionban. Ha pedig a számok nem stimmeltek, akkor a kormány azokat – a választások megtartását nem akarták ugyanis veszélyeztetni – könnyű szerrel meghamisította. Amint arról az Azonnali is beszámolt: a belgrádi kormány a halottak harmadát vallotta csak eddig be.

A bécsi Die Presse napilap begrádi tudósítása szerint az is problematikus döntés volt, hogy a kormány megtartotta az egyetemi vizsgákat, ami miatt több tízezer diák tért vissza június első heteiben a túlzsúfolt kollégiumaikba.

A Deutsche Welle szerb adása arról ír már, hogy a belgrádi kormány a járvány visszatérésével számol. Nem alaptalanul: a választások előtti napokban Szerbia átlagosan napi 30-70 esetet jelentett, mostanra viszont ismét felfutóban a járvány, szombaton 227, vasárnap 254, hétfőn pedig 242 új fertőzöttet regisztráltak, az elmúlt 24 órában négyen haltak meg.

BORÍTÓKÉP: Aleksandar Vučić narancslevet tekint meg 2020 júniusában / Vučić Facebook

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek