+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Karóczkai Balázs
2020. július 3. péntek, 13:10
Macron veszélyes játékot játszik, hiszen eddigi miniszterelnöke jóval népszerűbb volt, mint ő maga. De a friss kormánnyal megpróbálhatja újragondolni magát.

Péntek délelőtt benyújtotta a lemondását Édouard Philippe francia kormányfő, így feloszlik a már 2017 óta működő francia kormány – tudósít a Reuters.

 

A francia elnök, Emannuel Macron irodája ezután bejelentette, hogy az új miniszterelnök Jean Castex lesz, aki amiatt vált híressé, mert ő menedzselte eddig a kormány tervét a koronavírus-járvány elleni kijárási korlátozások fokozatos feloldása kapcsán. Macron ezzel egyértelműen a pártján belüli zöldebb politikusnak akarja magát bemutatni, mivel Castex – aki egyben a dél-franciaországi kisváros, Prades polgármestere is – jóval konzervatívabb nézeteket vall. 

 

Philippe pozíciója már június közepe óta veszélyben forgott, mivel Macron még korábban kijelentette, hogy újra akarja építeni az elnökségét, hogy ezzel segítsék a koronavírus-járvány elleni fellépést és az azt követő gazdasági válság megoldását.

 

Azonban a lépésnek a valóságban nagyobb köze lehet ahhoz, hogy Macron támogatottsága a sárgamellényes tüntetések óta folyamatosan csökken, és a kevesebb, mint két év múlva esedékes elnökválasztáson újrázna az elnök.

 

Az új, Cannex által vezetett kormány felállásáig a Philippe-kormány ügyvivőként fogja tovább folytatni a tevékenységét.

 

A Zöldek választási sikere sodorta volna el a kormányt?

 

Mint arról már korábban beszámoltunk, az önkormányzati választásokon, aminek első fordulóját március 15-én, míg a második fordulót a koronavírus-járvány miatt csak június 28-án tartották meg, a Zöldek átütő sikereket értek el részben az alacsony részvételnek köszönhetően, míg Macron pártja, az En Marche! hatalmasat bukott. Köztük a fővárosban, Párizsban is, ahol Macron pártjának a jelöltje még a második fordulóba se jutott be, így a regnáló szocialista Anne Hidalgo megtartotta a polgármesteri székét. Az önkormányzati választások azért is érintették Macront és pártját rosszul, mert ezzel keresztülhúzták a francia elnök tervét, hogy helyi bázisokat építsen ki a pártjának.

 

Elemzők szerint a Philippe-kormány lemondásával

 

Macron veszélyes játékot játszik, ugyanis a miniszterelnöke jelenleg jóval nagyobb támogatottságot élvez, mint maga az elnök.

 

Így Philippe lemondása akár negatívan is hathat az elnökre. Ugyanakkor azt megjegyzik, hogy a miniszterelnök félreállításával megmutathatja, hogy nemcsak ő, hanem a pártja is erős lábakon áll, és képesek egy új kormányt felállítani.

 

Azonban ahhoz, hogy a 21 hónap múlva esedékes elnökválasztáson ismételten újrázni tudjon Macron, fontos, hogy ne csak saját brandjét, de a pártját is megújítsa, ugyanis az elmúlt években kikezdte a népszerűségét elsősorban a zöld politikához való viszonya, illetve a korábbi francia elnökökhöz képest gazdaságilag liberálisabb attitűdje. Most ezzel próbálja magát és programját újratervezni Macron, hogy egy a zöld ügyekkel sokkal érzékenyebb jelöltként mutassa majd magát.

 

FOTÓ: Édouard Philippe Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Huszonnyolcadik napja zajlanak a kormányellenes tüntetések Bulgáriában.

De lát-e abban problémát a polgármester Balogh Csaba, hogy a Momentum is egy megvágott felvétellel cáfolta a DK állításait? Megkérdeztük.

Egyre több követője van az osztályharcot hirdető TikTok-fiókoknak, az újbalos tiniknek a koronavírus-járvány is a kezére játszik. Egyelőre azonban az alt-rightot is viszi a lendület.

A belarusz elnök szerint a Minszkben letartóztatott 33 orosz zsoldos egyáltalán nem késte le az isztambuli gépét, nagyon is nyilvánvaló okokból utaztak ők Belaruszba.

„Olyan, mint egy sci-fi show” – összegezte benyomásait egy nizzai turista a városi szigorról.

Egy kutatás szerint csaknem másfél millió olasz kaphatta el a vírust: ez a teljes népesség 2,5 százaléka. Jó harmaduk viszont tünetmentesen vészelte át a megbetegedést.

Visszadobta a Közbeszerzési Hatóság a Lánchíd felújítására vonatkozó közbeszerzési kiírást, a Fidesz szerint Karácsony Gergelyék szerencsétlenkednek, Karácsony Gergely szerint viszont a hatóság kér tőlük olyat, ami szűkíti a versenyt.

A hét kérdése

Megjött a RegioJet a magyar piacra. De ki jöjjön még versenyezni a MÁV-val? A késős németek? A villámgyors franciák? Az időutazós románok? Mondd meg te!

Azért ide elnéznénk

Láttál már hullócsillagot? És mikroszkópon át? Vagy fogtad már kézbe az anyagát? Most kipróbálhatod mindezt a Svábhegyi Csillagvizsgálóban augusztus 11-e és 13-a között.

Végre minden kiderül,
amit csak Budapest legelegánsabb sugárútjáról tudni lehet, avagy séta az Andrássy úton az Oktogontól a Ligetig augusztus 15-én.

Ingyenes fesztivál
borokkal és ételekkel
Egerben az Érsekkertnél augusztus 20-23. között.

Hogyan telnek egy állatkert lakóinak éjszakái? Kiderül Pécsett augusztus 28-29. között!

Nézd meg az esti fényeket a libegőről! Budapesttől kezdve Eplényen át egészen Sástóig összesen hat helyszínen
várnak augusztus 29-én.

Ezt is szerettétek

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Twitter megosztás Google+ megosztás