Lemondott a francia kormány, de már meg is van az új miniszterelnök

2020.07.03. 13:10

Macron veszélyes játékot játszik, hiszen eddigi miniszterelnöke jóval népszerűbb volt, mint ő maga. De a friss kormánnyal megpróbálhatja újragondolni magát.

Lemondott a francia kormány, de már meg is van az új miniszterelnök

Péntek délelőtt benyújtotta a lemondását Édouard Philippe francia kormányfő, így feloszlik a már 2017 óta működő francia kormány – tudósít a Reuters.

A francia elnök, Emannuel Macron irodája ezután bejelentette, hogy az új miniszterelnök Jean Castex lesz, aki amiatt vált híressé, mert ő menedzselte eddig a kormány tervét a koronavírus-járvány elleni kijárási korlátozások fokozatos feloldása kapcsán. Macron ezzel egyértelműen a pártján belüli zöldebb politikusnak akarja magát bemutatni, mivel Castex – aki egyben a dél-franciaországi kisváros, Prades polgármestere is – jóval konzervatívabb nézeteket vall. 

Philippe pozíciója már június közepe óta veszélyben forgott, mivel Macron még korábban kijelentette, hogy újra akarja építeni az elnökségét, hogy ezzel segítsék a koronavírus-járvány elleni fellépést és az azt követő gazdasági válság megoldását.

Azonban a lépésnek a valóságban nagyobb köze lehet ahhoz, hogy Macron támogatottsága a sárgamellényes tüntetések óta folyamatosan csökken, és a kevesebb, mint két év múlva esedékes elnökválasztáson újrázna az elnök.

Az új, Cannex által vezetett kormány felállásáig a Philippe-kormány ügyvivőként fogja tovább folytatni a tevékenységét.

A Zöldek választási sikere sodorta volna el a kormányt?

Mint arról már korábban beszámoltunk, az önkormányzati választásokon, aminek első fordulóját március 15-én, míg a második fordulót a koronavírus-járvány miatt csak június 28-án tartották meg, a Zöldek átütő sikereket értek el részben az alacsony részvételnek köszönhetően, míg Macron pártja, az En Marche! hatalmasat bukott. Köztük a fővárosban, Párizsban is, ahol Macron pártjának a jelöltje még a második fordulóba se jutott be, így a regnáló szocialista Anne Hidalgo megtartotta a polgármesteri székét. Az önkormányzati választások azért is érintették Macront és pártját rosszul, mert ezzel keresztülhúzták a francia elnök tervét, hogy helyi bázisokat építsen ki a pártjának.

Elemzők szerint a Philippe-kormány lemondásával

Macron veszélyes játékot játszik, ugyanis a miniszterelnöke jelenleg jóval nagyobb támogatottságot élvez, mint maga az elnök.

Így Philippe lemondása akár negatívan is hathat az elnökre. Ugyanakkor azt megjegyzik, hogy a miniszterelnök félreállításával megmutathatja, hogy nemcsak ő, hanem a pártja is erős lábakon áll, és képesek egy új kormányt felállítani.

Azonban ahhoz, hogy a 21 hónap múlva esedékes elnökválasztáson ismételten újrázni tudjon Macron, fontos, hogy ne csak saját brandjét, de a pártját is megújítsa, ugyanis az elmúlt években kikezdte a népszerűségét elsősorban a zöld politikához való viszonya, illetve a korábbi francia elnökökhöz képest gazdaságilag liberálisabb attitűdje. Most ezzel próbálja magát és programját újratervezni Macron, hogy egy a zöld ügyekkel sokkal érzékenyebb jelöltként mutassa majd magát.

FOTÓ: Édouard Philippe Facebook

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek