+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Karóczkai Balázs
2020. július 3. péntek, 13:10
Macron veszélyes játékot játszik, hiszen eddigi miniszterelnöke jóval népszerűbb volt, mint ő maga. De a friss kormánnyal megpróbálhatja újragondolni magát.

Péntek délelőtt benyújtotta a lemondását Édouard Philippe francia kormányfő, így feloszlik a már 2017 óta működő francia kormány – tudósít a Reuters.

 

A francia elnök, Emannuel Macron irodája ezután bejelentette, hogy az új miniszterelnök Jean Castex lesz, aki amiatt vált híressé, mert ő menedzselte eddig a kormány tervét a koronavírus-járvány elleni kijárási korlátozások fokozatos feloldása kapcsán. Macron ezzel egyértelműen a pártján belüli zöldebb politikusnak akarja magát bemutatni, mivel Castex – aki egyben a dél-franciaországi kisváros, Prades polgármestere is – jóval konzervatívabb nézeteket vall. 

 

Philippe pozíciója már június közepe óta veszélyben forgott, mivel Macron még korábban kijelentette, hogy újra akarja építeni az elnökségét, hogy ezzel segítsék a koronavírus-járvány elleni fellépést és az azt követő gazdasági válság megoldását.

 

Azonban a lépésnek a valóságban nagyobb köze lehet ahhoz, hogy Macron támogatottsága a sárgamellényes tüntetések óta folyamatosan csökken, és a kevesebb, mint két év múlva esedékes elnökválasztáson újrázna az elnök.

 

Az új, Cannex által vezetett kormány felállásáig a Philippe-kormány ügyvivőként fogja tovább folytatni a tevékenységét.

 

A Zöldek választási sikere sodorta volna el a kormányt?

 

Mint arról már korábban beszámoltunk, az önkormányzati választásokon, aminek első fordulóját március 15-én, míg a második fordulót a koronavírus-járvány miatt csak június 28-án tartották meg, a Zöldek átütő sikereket értek el részben az alacsony részvételnek köszönhetően, míg Macron pártja, az En Marche! hatalmasat bukott. Köztük a fővárosban, Párizsban is, ahol Macron pártjának a jelöltje még a második fordulóba se jutott be, így a regnáló szocialista Anne Hidalgo megtartotta a polgármesteri székét. Az önkormányzati választások azért is érintették Macront és pártját rosszul, mert ezzel keresztülhúzták a francia elnök tervét, hogy helyi bázisokat építsen ki a pártjának.

 

Elemzők szerint a Philippe-kormány lemondásával

 

Macron veszélyes játékot játszik, ugyanis a miniszterelnöke jelenleg jóval nagyobb támogatottságot élvez, mint maga az elnök.

 

Így Philippe lemondása akár negatívan is hathat az elnökre. Ugyanakkor azt megjegyzik, hogy a miniszterelnök félreállításával megmutathatja, hogy nemcsak ő, hanem a pártja is erős lábakon áll, és képesek egy új kormányt felállítani.

 

Azonban ahhoz, hogy a 21 hónap múlva esedékes elnökválasztáson ismételten újrázni tudjon Macron, fontos, hogy ne csak saját brandjét, de a pártját is megújítsa, ugyanis az elmúlt években kikezdte a népszerűségét elsősorban a zöld politikához való viszonya, illetve a korábbi francia elnökökhöz képest gazdaságilag liberálisabb attitűdje. Most ezzel próbálja magát és programját újratervezni Macron, hogy egy a zöld ügyekkel sokkal érzékenyebb jelöltként mutassa majd magát.

 

FOTÓ: Édouard Philippe Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A kezdeményezők szerint több tucat település vehetett részt az akcióban. A Minority Safepack elkaszálása ellen tiltakoztak.

Ezen a' héten egy lubok leplezi le az orosz nép ellenségit.

Hangörökség: Maurice, a kakas harca nem volt hiábavaló.

A sikeres alkotmányos vádeljárás jelentősége Trump diszkvalifikálása lenne egy következő elnökválasztásról.

Három hónap alatt szállítják le az összesen kétmillió adag Szputnyik V-vakcinát.

Egy év kell legalább a szakértő szerint, hogy beindulhasson a tavaly decemberben alapított cégnél egy covid-vakcina tömeges gyártása.

Három ütemben érkezik nagy mennyiségben a Sputnik-V hazánkba, jelentette be Szijjártó Péter külügyminiszter.

A hét kérdése

Még ugyan nem látni, mikor lesz vége a lockdownnak, de álmodozni azért lehet. A hét kérdésében pont ezt kell tenni!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Twitter megosztás Google+ megosztás