+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Bukovics Martin
2020. július 9. csütörtök, 17:56
Ahogy könnygázzal lövik közelről. Ahogy szétvernek padon ülőket. Ahogy huszan is belerúgnak a földön fekvőbe. A szerb sajtó kormányfüggetlen része esténként a tüntetéseket közvetíti, nappal pedig azzal van elfoglalva, hogy újabb és újabb videókat hoz nyilvánosságra különböző, a tüntetőket ért rendőri túlkapásokról. A legdurvábbakat mutatjuk.

Kedden kezdődtek és csütörtökön is folytatódnak Szerbia-szerte a kormányellenes tüntetések, amik azt követően robbantak ki, hogy Aleksandar Vučić elnök és kormánya először drasztikus lépésekkel kijárási tilalmat rendelt el az országban, majd hetekkel a választások előtt ezeket feloldotta, hogy aztán kiderüljön: a választások előtti hetekben manipulált adatokat közöltek a hatóságok, a normalitást szimulálandó.

 

A tüntetéseken a többséget békés demonstrálók alkotják, de részt vesznek rajtuk fociszurkolók, huligánok, verőlegények is, akik aztán az esti órákban rendre összebalhéznak a rendőrséggel. Egyes szerbiai vélemények szerint bizonyos csoportjaik a kormány megbízásából teszik ezt eleve, hogy provokáljanak, elrettentő vágóképeket szállítsanak a híradókba Molotov-koktéljaikkal, kődobálásaikkal, füstgránátjaikkal. Noha az újságírókat rendre próbálják kiszorítani a tüntetések helyszíneiről, azért a híradókba a tüntetéseket szétverő rendőrökről így is szállítanak elég megdöbbentő és brutális képsorokat – mutatjuk az eddigi legdurvábbakat!

 

6. Közvetlenül az előttük álló tüntetőre lövik ki a könnygázt

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MOJ BEOGRAD (@moj_beo_grad) által megosztott bejegyzés,

 

4. Hiába ordítja, hogy újságíró, tovább ütik

 

A parlament környékéről, a Tasmajdan-parktól induló Kralja Aleksandra-útról tudósító Marko Radonjić, a Nova.rs portál újságírója épp arról adott hírt, ahogyan huligánok kövekkel dobálják a rendőröket, akik erre könnygázzal válaszolnak, mikor egy rendőr odament hozzá, és megütötte. Hiába kiáltotta azt a rendőrnek, hogy ő újságíró (szerbhorvátul novinar) és a munkáját végzi csak, az nem hatotta meg a rendőrt, hanem tovább ütötte az újságírót, aki ezt fel is tudta venni videóra. Kicsivel később újfent megtámadták a rendőrök munkavégzés közben, majd mikor észrevették, hogy ő ezt videóra felvette, szóban megfenyegették, hogy őrizetbe veszik.

 

 

Ugyanezt kapta a lap egy másik, női újságírója:

 

 

3. Rendőr gyújt fel egy kukát, mintha huligánok tették volna

 

Miközben a rendőrök zárt sorban vonulnak rendet tenni valahova Belgrád belvárosában, egyikük odalép egy felborult kuka mellé, és nemes egyszerűséggel lángra lobbantja azt. A jelenetet lefilmező Nova.rs portál azzal kommentálja az ügyet, hogy láthatóan a belügyminisztériumi alkalmazott körében is vannak olyanok, akik fikarcnyit sem jobbak azoknál, akiktől elvileg meg kell védeni Szerbiát.

 

 

2. Földön fekszik, de legalább 15 rendőr rúg még bele és ütlegeli

 

A talán legbrutálisabb jelenet. Az illető szerencsére életben van.

 

 

1. Felemelt kézzel üldögélnek a padon, szétverik őket

 

A szerb közösségi médiában lassan a mostani tüntetések rendőrellenes tetteinek önigazoló jelképe lesz a videó, amin három, az eseményeket nyugodtan szemlélő, a padon ülő emberhez lépnek oda a rendőrök, hogy aztán módszeresen szétverjék őket. A brutális jelenet élő adásban ment le az N1 hírtelevízión.

 

 

CÍMLAPFOTÓ: alina / Twitter

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A legtöbb helyen kötelező lesz a maszkviselés, annak betartásáért pedig az adott hely lesz a felelős. Részletek!

Továbbra sem enyhül a járvány: pénteken 941 újabb esetet találtak meg, amivel már 11 202 főre nőtt az aktív esetek száma. Grafikonon mutatjuk, hogyan áll a járvány Magyarországon és a környező országokban!

William Barr, az Egyesült Államok igazságügy-minisztere nem először tesz vitás kijelentéseket. Ezúttal a kijárási tilalmat bevezető kormányzókat minősítette, szerinte az intézkedéseikkel megsértették a polgári szabadságjogokat.

Mármint a személyszállítás terén. Az áruszállítást alig érinti a járvány okozta csökkenés.

Ennyire őszintén, mint a miniszter a Die Pressének, rég nem beszélt senki arról, mikor maradhat a Fidesz az Európai Néppártban: ha azt a német CDU, a bajor CSU és az osztrák ÖVP úgy akarja.

A figyelemfelkeltés érdekében még egy nemlétező appot is indított egy aktivistacsoport. Na de hogy áll Budapest közvécék tekintetében? Szavazz!

A hét kérdése

A legújabb módi az lett, hogy ingyenes koronavírus-teszteket követel az ellenzék a kormánytól. De valóban szüksége van erre mindenkinek, a kisnyugdíjastól a kőgazdag vállalkozókig? Szavazz!

Azért ide elnéznénk

A budapesti a járvány miatt elmaradt, ám a pécsi tartja magát. Szeptember 17-20.

A nemrég alakult modern metálzenekar először mutatja be a karantén alatt írt debütáló lemezét. A szeptember 18-i bulin fellépnek még: Heedless Elegance, As Karma Brings.

Schiffer András ökopolitikai vitaköre ezúttal házhoz megy az Öreg-tóhoz. Szeptember 19.

Biciklis túra azoknak, akik szeretnének bringázni, de eddig Budapesten nem mertek biciklire ülni. Több időpontban, egészen szeptember 22-ig.

A „kocsmai evangelizáció” jegyében fog erről beszélgetni Fabiny Tamás püspök, Kajdi Csaba influenszer és Török Csaba pap. Szeptember 29., Művész Kávéház és Cukrászda.

Ezt is szerettétek

A sötét anyag kutatásáért kapta meg a rangos Viktor Ambartsumian-díjat Alex Szalay, a Johns Hopkins Egyetem magyar asztrofizkusa. Interjú!

Miben tud egyetérteni a szélsőjobboldal és a Háttér Társaság? Dúró Dóra és Dombos Tamás a Helyzetben!

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Mit szól ahhoz Pacher Tibor, a tudóscsapat vezetője, hogy Magyarország is beszállt az űrversenybe? Podcast!

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Twitter megosztás Google+ megosztás