+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter
2020. július 9. csütörtök, 20:05
Az Európai Bizottság szerint a szerbiai tüntetéseken tapasztalható rendőri erőszak „aggodalomra ad okot”, de vasárnap ettől függetlenül fogadják Brüsszelben Aleksandar Vučić szerb elnököt, aki Koszovó kérdéséről fog tárgyalni.

Aleksandar Vučić szerb elnök a járványügyi szigorításokkal, amiket múlt pénteken bejelentett, közvetve beismerte: a június 21-i parlamenti választások megtarthatósága miatt nem kezelték megfelelően a járványhelyzetet eddig. Kedden emiatt rendszerellenes tüntetések kezdődtek Belgrádban. Itt a liberális és nacionalista tüntetők közé focihuligánok is keveredtek. Szerdán a rendőrség szokatlan brutalitással lépett fel a tüntetőkkel szemben (a legkirívóbb eseteket itt foglaltuk össze).

 

Eközben Vučić szerb elnököt vasárnap Brüsszelbe várják, hogy folytatódjanak a koszovói kérdésről a tárgyalások.

 

Számos rendszerellenes tüntetőt amúgy éppen az zavarja, hogy szerintük Vučić feladná Koszovót.

 

Annak kapcsán, hogy a szerdai rendőri brutalitás után megtartják-e a brüsszeli találkozót, az Európai Bizottság bővítésügyi biztosa, a magyar Várhelyi Olivér sajtószóvívője jelezte: nem látnak semmi okot arra, hogy Vučić vasárnapi meghívását lemondják. Ana Pisonero ugyan elismerte, hogy a tüntetések „aggodalomra adnak okot“, egyben hangsúlyozta, hogy az Európai Unió fontos hangsúlyt fektet a szabad véleménynyilvánításra.

 

Eközben a tüntetések csütörtökön is folytatódtak. Az ellenzéki Danas napilap beszámolója szerint a belgrádi parlament előtt békésen ülve tiltakoznak több százan a szerdai rendőri brutalitás ellen. A szervezők „béke és csend az erőszak és a hazugság ellen” feliratú röpcédulát osztogattak, amin mindenkit békés, csendes tüntetésre szólítanak fel, valamint azt kérték:

 

„imádkozzunk a rezsim és a vírus minden áldozatáért”.

 

Amúgy ezen mondat is bizonyítja: a tüntetések nem a járványügyi szigor miatt kezdődtek, hanem azért, mert a Vučić-rendszer elhallgatott számos esetet, valamint a fertőzés terjedését segítette azzal, hogy ragaszkodott a június 21-i parlamenti választás megtartásához.

 

FOTÓ: Aleksandr Vučić​ / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A német szélsőjobboldali párt tavasz óta nem találja a megfelelő stratégiát a koronavírus kapcsán. Ez a népszerűségén is meglátszik.

Jaroslav Haščák őrizetbe vételével Szlovákia legnagyobb, kilenc éve húzódó korrupciós botrányában is áttörés jöhet.

Felesleges, hasznavehetetlen, messzi földön gyártott ajándéktárgyak helyett kultúrértékkel bíró, elvitathatatlan funkcionalitású és finom dolgot a fa alá!

Dúró Dóráék jöttek, égettek, sepregettek, hazamentek az Erdéllyel való egyesülésről szóló román nemzeti ünnep napján.

A Fidesz évtizedes sikerének két alapeleme terén is komoly kihívásokkal néz szembe a járvány miatt Orbán Viktor. A Paradigma Intézet az Azonnalin!

Mostantól december 24-ig minden egyes nap adunk egy karácsonyi ajándéktippet. Kreatívat, jót, webáruházmenteset.

Ivan Korčok a Szlovákia melletti kiállást tartja a kötelességének, szerinte a V4-es partnereknek hozzá kell szokniuk, hogy Szlovákiának is lehet véleménye.

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ott laksz, és ott is parkol a kocsid? Az önkormányzattal megvitathatod az egészet december 2-án este 6-tól.

December 16-án délután 4-től, szigorúan online, regisztrálni is kell hozzá. Érdemes.

Ezt is szerettétek

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás