60 ezer forintot ajándékoz a szerb kormány a választások előtt a nyugdíjasoknak – állítják, nem a választások miatt

Szerző: Petróczi Rafael
2021.08.02. 17:20

Vučićék szerint ez egyfajta ajándék lesz a nyugdíjasoknak az államtól azért cserébe, hogy a nyugdíjasok korábban megértették az állam nehéz anyagi helyzetét. A jó példa tehát ragadós: Magyarországon az Orbán-kormány is gondol a nyugdíjasokra a 13. havi nyugdíj visszavezetésével – hivatalosan persze ennek sincs köze a jövő évi parlamenti választáshoz.

60 ezer forintot ajándékoz a szerb kormány a választások előtt a nyugdíjasoknak – állítják, nem a választások miatt

2022 kétségtelenül Magyarországon is izgalmas lesz a parlamenti választással, déli szomszédunk azonban ennél nagyobb léptékben gondolkodik – 2022 igazi választási szuperév lesz Szerbiában. Aleksandar Vučić szerb államfő ugyanis még tavaly októberben jelentette be: előrehozott parlamenti választást fognak rendezni az országban 2022-ben.

Ezzel viszont egyszerre három választás is össze fog torlódni: jövő március-április magasságában lesz egyszerre törvényhozási, elnöki és helyhatósági választás is.

Vučićnak ezzel minden bizonnyal kettős célja volt: egyrészt mivel az ellenzék nagyobbik része a 2020-as (egyébként úgyszint előrehozott) parlamenti választást bojkottálta, ezért aztán olyan egyszínű, az elnökhöz és pártjához, a Szerb Haladó Párthoz (SNS) lojális parlament jött létre, ami még maga Vučić számára is kínos lehet, pláne amióta az egyetlen valamennyire ellenzékinek elkönyvelt párt elnöke, a korábbi vízlilabdázó Aleksandar Šapić átállt a kormánypártba.

Másrészt az elnök abban is bízhat, hogy a törvényhozási és elnökválasztás számára jótékony hatással lesz a helyhatósági választásra, különösen a fővárosban Belgrádban, ahol van esélye legyőznie az ellenzéknek Vučićot, és ahol 2013-ig az ellenzéki Dragan Đilas volt a polgármester – nem véletlenül nyilatkozta azt az Azonnalinak a balliberális politikus a 2020-as választás kampányában, hogy ő az egyetlen olyan ember Szerbiában, aki legalább egyszer már le tudta győzni a jelenlegi államfőt, és még él is.

Hatvanezer a papának, hatvanezer a mamának

Ez tehát a tágabb kontextusa annak, hogy Aleksandar Vučić vasárnap este a szerb köztévé híradójában bejelentette:

a szerb állam minden nyugdíjasnak 20 ezer dinár, átszámolva majdnem 61 ezer forintnak megfelelő összeget fog odaadni – ezt az érintettek pont jövő februárban, de legkésőbb márciusban, a választások előtt fogják megkapni.

Vučić úgy írta le a lépést, hogy az egyfajta ajándék lesz a nyugdíjasoknak az államtól azért cserébe, hogy a nyugdíjasok korábban megértették az állam nehéz anyagi helyzetét. Az elnök egyébként még azt is hozzátette, hogy 2022 elején egész biztosan meg fogják emelni a nyugdíjak mértékét öt százalékkal – „a továbbiakat majd meglátjuk a következő évben”.

Vučić pénzügyminisztere, az SNS-beli közgazdász, Belgrád korábbi főpolgármestere,

Siniša Mali a húszezer dinárról szóló „ajándékot” egyáltalán nem tartja a választások miatt adott pénznek, mint elmondta, szerinte nekik ez a politikájuk, és ez annak bizonyítéka, hogy „az állam folyamatosan támogatja a legsérülékenyebbeket”.

Ennek alátámasztására több pénzügyi támogatást is felsorolt a miniszter, amit nem választások közeledtével adtak.

Orbán is pont ezt csinálja

Miután a szerb elnök és a magyar miniszterelnök kapcsolata kimondottan intenzív, a most bejelentett lépést nem nagyon érdemes magyarázni, mi inspirálhatta. Az Orbán-kormány ugyanis idéntől kezdve vezeti vissza a Bajnai-kormány alatt 2009-ben eltörölt 13. havi nyugdíjat. Ennek értelmében 2021-től kezdődően négy részletben vezetik be újra a tizenharmadik havi nyugdíjat: ennek összege 2021-ben az arra jogosító nyugellátások januári összegének 25 százaléka, 2022-ben 50 százaléka, 2023-ban pedig 75 százaléka lesz. 2024-től a nyugdíjasok a tizenharmadik havi nyugdíj teljes összegét évente kézhez kapják.

A 2018-as választási évet megelőzően egyébként az Orbán-kormány nyugdíjprémiumot és tízezer forintos Erzsébet-utalványt is küldött a nyugdíjasoknak – a hivatalos kormányzati kommunikáció szerint az akkori kedvező gazdasági növekedésnek hála, és nem az előttünk álló parlamenti választás miatt. A 13. havi nyugdíj visszavezetése sem a jövő évi választáshoz, hanem a koronavírus-válságot követően a gazdaság védelméhez kötődik Orbánék szerint.

NYITÓKÉP: Orbán Viktor magyar miniszterelnök (balra) és Aleksandar Vučić szerb államfő (jobbra) az idei júliusi találkozójukkor. Orbán Viktor / Facebook

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek