Vučićot a rendőri brutalitás ellenére is várják Brüsszelben

Szerző: Techet Péter
2020.07.09. 20:05

Az Európai Bizottság szerint a szerbiai tüntetéseken tapasztalható rendőri erőszak „aggodalomra ad okot”, de vasárnap ettől függetlenül fogadják Brüsszelben Aleksandar Vučić szerb elnököt, aki Koszovó kérdéséről fog tárgyalni.

Vučićot a rendőri brutalitás ellenére is várják Brüsszelben

Aleksandar Vučić szerb elnök a járványügyi szigorításokkal, amiket múlt pénteken bejelentett, közvetve beismerte: a június 21-i parlamenti választások megtarthatósága miatt nem kezelték megfelelően a járványhelyzetet eddig. Kedden emiatt rendszerellenes tüntetések kezdődtek Belgrádban. Itt a liberális és nacionalista tüntetők közé focihuligánok is keveredtek. Szerdán a rendőrség szokatlan brutalitással lépett fel a tüntetőkkel szemben (a legkirívóbb eseteket itt foglaltuk össze).

Eközben Vučić szerb elnököt vasárnap Brüsszelbe várják, hogy folytatódjanak a koszovói kérdésről a tárgyalások.

Számos rendszerellenes tüntetőt amúgy éppen az zavarja, hogy szerintük Vučić feladná Koszovót.

Annak kapcsán, hogy a szerdai rendőri brutalitás után megtartják-e a brüsszeli találkozót, az Európai Bizottság bővítésügyi biztosa, a magyar Várhelyi Olivér sajtószóvívője jelezte: nem látnak semmi okot arra, hogy Vučić vasárnapi meghívását lemondják. Ana Pisonero ugyan elismerte, hogy a tüntetések „aggodalomra adnak okot“, egyben hangsúlyozta, hogy az Európai Unió fontos hangsúlyt fektet a szabad véleménynyilvánításra.

Eközben a tüntetések csütörtökön is folytatódtak. Az ellenzéki Danas napilap beszámolója szerint a belgrádi parlament előtt békésen ülve tiltakoznak több százan a szerdai rendőri brutalitás ellen. A szervezők „béke és csend az erőszak és a hazugság ellen” feliratú röpcédulát osztogattak, amin mindenkit békés, csendes tüntetésre szólítanak fel, valamint azt kérték:

„imádkozzunk a rezsim és a vírus minden áldozatáért”.

Amúgy ezen mondat is bizonyítja: a tüntetések nem a járványügyi szigor miatt kezdődtek, hanem azért, mert a Vučić-rendszer elhallgatott számos esetet, valamint a fertőzés terjedését segítette azzal, hogy ragaszkodott a június 21-i parlamenti választás megtartásához.

FOTÓ: Aleksandr Vučić​ / Facebook