+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter
2020. július 9. csütörtök, 20:05
Az Európai Bizottság szerint a szerbiai tüntetéseken tapasztalható rendőri erőszak „aggodalomra ad okot”, de vasárnap ettől függetlenül fogadják Brüsszelben Aleksandar Vučić szerb elnököt, aki Koszovó kérdéséről fog tárgyalni.

Aleksandar Vučić szerb elnök a járványügyi szigorításokkal, amiket múlt pénteken bejelentett, közvetve beismerte: a június 21-i parlamenti választások megtarthatósága miatt nem kezelték megfelelően a járványhelyzetet eddig. Kedden emiatt rendszerellenes tüntetések kezdődtek Belgrádban. Itt a liberális és nacionalista tüntetők közé focihuligánok is keveredtek. Szerdán a rendőrség szokatlan brutalitással lépett fel a tüntetőkkel szemben (a legkirívóbb eseteket itt foglaltuk össze).

 

Eközben Vučić szerb elnököt vasárnap Brüsszelbe várják, hogy folytatódjanak a koszovói kérdésről a tárgyalások.

 

Számos rendszerellenes tüntetőt amúgy éppen az zavarja, hogy szerintük Vučić feladná Koszovót.

 

Annak kapcsán, hogy a szerdai rendőri brutalitás után megtartják-e a brüsszeli találkozót, az Európai Bizottság bővítésügyi biztosa, a magyar Várhelyi Olivér sajtószóvívője jelezte: nem látnak semmi okot arra, hogy Vučić vasárnapi meghívását lemondják. Ana Pisonero ugyan elismerte, hogy a tüntetések „aggodalomra adnak okot“, egyben hangsúlyozta, hogy az Európai Unió fontos hangsúlyt fektet a szabad véleménynyilvánításra.

 

Eközben a tüntetések csütörtökön is folytatódtak. Az ellenzéki Danas napilap beszámolója szerint a belgrádi parlament előtt békésen ülve tiltakoznak több százan a szerdai rendőri brutalitás ellen. A szervezők „béke és csend az erőszak és a hazugság ellen” feliratú röpcédulát osztogattak, amin mindenkit békés, csendes tüntetésre szólítanak fel, valamint azt kérték:

 

„imádkozzunk a rezsim és a vírus minden áldozatáért”.

 

Amúgy ezen mondat is bizonyítja: a tüntetések nem a járványügyi szigor miatt kezdődtek, hanem azért, mert a Vučić-rendszer elhallgatott számos esetet, valamint a fertőzés terjedését segítette azzal, hogy ragaszkodott a június 21-i parlamenti választás megtartásához.

 

FOTÓ: Aleksandr Vučić​ / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Huszonnyolcadik napja zajlanak a kormányellenes tüntetések Bulgáriában.

De lát-e abban problémát a polgármester Balogh Csaba, hogy a Momentum is egy megvágott felvétellel cáfolta a DK állításait? Megkérdeztük.

Egyre több követője van az osztályharcot hirdető TikTok-fiókoknak, az újbalos tiniknek a koronavírus-járvány is a kezére játszik. Egyelőre azonban az alt-rightot is viszi a lendület.

A belarusz elnök szerint a Minszkben letartóztatott 33 orosz zsoldos egyáltalán nem késte le az isztambuli gépét, nagyon is nyilvánvaló okokból utaztak ők Belaruszba.

„Olyan, mint egy sci-fi show” – összegezte benyomásait egy nizzai turista a városi szigorról.

Egy kutatás szerint csaknem másfél millió olasz kaphatta el a vírust: ez a teljes népesség 2,5 százaléka. Jó harmaduk viszont tünetmentesen vészelte át a megbetegedést.

Visszadobta a Közbeszerzési Hatóság a Lánchíd felújítására vonatkozó közbeszerzési kiírást, a Fidesz szerint Karácsony Gergelyék szerencsétlenkednek, Karácsony Gergely szerint viszont a hatóság kér tőlük olyat, ami szűkíti a versenyt.

A hét kérdése

Megjött a RegioJet a magyar piacra. De ki jöjjön még versenyezni a MÁV-val? A késős németek? A villámgyors franciák? Az időutazós románok? Mondd meg te!

Azért ide elnéznénk

Láttál már hullócsillagot? És mikroszkópon át? Vagy fogtad már kézbe az anyagát? Most kipróbálhatod mindezt a Svábhegyi Csillagvizsgálóban augusztus 11-e és 13-a között.

Végre minden kiderül,
amit csak Budapest legelegánsabb sugárútjáról tudni lehet, avagy séta az Andrássy úton az Oktogontól a Ligetig augusztus 15-én.

Ingyenes fesztivál
borokkal és ételekkel
Egerben az Érsekkertnél augusztus 20-23. között.

Hogyan telnek egy állatkert lakóinak éjszakái? Kiderül Pécsett augusztus 28-29. között!

Nézd meg az esti fényeket a libegőről! Budapesttől kezdve Eplényen át egészen Sástóig összesen hat helyszínen
várnak augusztus 29-én.

Ezt is szerettétek

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Twitter megosztás Google+ megosztás