+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter
2020. július 9. csütörtök, 20:05
Az Európai Bizottság szerint a szerbiai tüntetéseken tapasztalható rendőri erőszak „aggodalomra ad okot”, de vasárnap ettől függetlenül fogadják Brüsszelben Aleksandar Vučić szerb elnököt, aki Koszovó kérdéséről fog tárgyalni.

Aleksandar Vučić szerb elnök a járványügyi szigorításokkal, amiket múlt pénteken bejelentett, közvetve beismerte: a június 21-i parlamenti választások megtarthatósága miatt nem kezelték megfelelően a járványhelyzetet eddig. Kedden emiatt rendszerellenes tüntetések kezdődtek Belgrádban. Itt a liberális és nacionalista tüntetők közé focihuligánok is keveredtek. Szerdán a rendőrség szokatlan brutalitással lépett fel a tüntetőkkel szemben (a legkirívóbb eseteket itt foglaltuk össze).

 

Eközben Vučić szerb elnököt vasárnap Brüsszelbe várják, hogy folytatódjanak a koszovói kérdésről a tárgyalások.

 

Számos rendszerellenes tüntetőt amúgy éppen az zavarja, hogy szerintük Vučić feladná Koszovót.

 

Annak kapcsán, hogy a szerdai rendőri brutalitás után megtartják-e a brüsszeli találkozót, az Európai Bizottság bővítésügyi biztosa, a magyar Várhelyi Olivér sajtószóvívője jelezte: nem látnak semmi okot arra, hogy Vučić vasárnapi meghívását lemondják. Ana Pisonero ugyan elismerte, hogy a tüntetések „aggodalomra adnak okot“, egyben hangsúlyozta, hogy az Európai Unió fontos hangsúlyt fektet a szabad véleménynyilvánításra.

 

Eközben a tüntetések csütörtökön is folytatódtak. Az ellenzéki Danas napilap beszámolója szerint a belgrádi parlament előtt békésen ülve tiltakoznak több százan a szerdai rendőri brutalitás ellen. A szervezők „béke és csend az erőszak és a hazugság ellen” feliratú röpcédulát osztogattak, amin mindenkit békés, csendes tüntetésre szólítanak fel, valamint azt kérték:

 

„imádkozzunk a rezsim és a vírus minden áldozatáért”.

 

Amúgy ezen mondat is bizonyítja: a tüntetések nem a járványügyi szigor miatt kezdődtek, hanem azért, mert a Vučić-rendszer elhallgatott számos esetet, valamint a fertőzés terjedését segítette azzal, hogy ragaszkodott a június 21-i parlamenti választás megtartásához.

 

FOTÓ: Aleksandr Vučić​ / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A kezdeményezők szerint több tucat település vehetett részt az akcióban. A Minority Safepack elkaszálása ellen tiltakoztak.

Ezen a' héten egy lubok leplezi le az orosz nép ellenségit.

Hangörökség: Maurice, a kakas harca nem volt hiábavaló.

A sikeres alkotmányos vádeljárás jelentősége Trump diszkvalifikálása lenne egy következő elnökválasztásról.

Három hónap alatt szállítják le az összesen kétmillió adag Szputnyik V-vakcinát.

Egy év kell legalább a szakértő szerint, hogy beindulhasson a tavaly decemberben alapított cégnél egy covid-vakcina tömeges gyártása.

Három ütemben érkezik nagy mennyiségben a Sputnik-V hazánkba, jelentette be Szijjártó Péter külügyminiszter.

A hét kérdése

Még ugyan nem látni, mikor lesz vége a lockdownnak, de álmodozni azért lehet. A hét kérdésében pont ezt kell tenni!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Twitter megosztás Google+ megosztás