Nemkívánatos személynek nyilvánították Fiumében a horvát államfőt

Szerző: Techet Péter
2019.10.30. 12:56

A HDZ-s államfő, Kolinda Grabar-Kitarović leszerbezte a helyi focicsapatot. A fiumei autonomisták pártja ezen akadt ki.

Nemkívánatos személynek nyilvánították Fiumében a horvát államfőt

Év végén államfőválasztás lesz Horvátországban. A jelenlegi államfőre, a HDZ nevű jobboldali kormánypárt nacionalista szárnyához közelálló Kolinda Grabar-Kitarovićra nem is feltétlenül a baloldali ellenjelöltje, Zoran Milanović volt szocdem kormányfő lehet veszélyes, hanem a szélsőjobboldali szavazók esetleges elpártolása.

A HDZ-t vezető Andrej Plenković mérsékelt stílusa miatt eleve számos jobboldali szavazó már az EP-választáson is valamelyik széljobbos listát, jelöltet ikszelte – ezzel a HDZ történelme egyik legrosszabb eredményét érte el. Noha Grabar-Kitarović köztudottan jobbra áll Plenkovićtól (vitáikról itt írtunk),

mivel mégiscsak ő a HDZ elnökjelöltje, neki is tartania kell attól, hogy széljobbos hívei másra szavaznak.

Kínálat ugyanis van.

Miroslav Škoro, szlavóniai énekes, borász, üzletember egy elitellenes és nacionalista programmal szállt be az elnökválasztásba, mellette felsorakozott több kisebb szélsőjobboldali párt is már. De szintén a HDZ-ből kiábrándult jobbosokra hajt rá Mislav Kolakušić független EP-képviselő. Mindketten elvehetnek szavazatokat Kolinda Grabar-Kitarovićtól.

Ezért a fiumei születésű HDZ-s államfő nacionalista kiszólásokkal akarja bizonyítani: ő márpedig nem a plenkovići mérsékelt vonal embere, ami amúgy igaz is.

Fiume mint szerb rezervátum

A horvát államfő hétvégén a dalmáciai Splitben (Spalatoban) a helyi focicsapatról, a Hajdukról szóló film bemutatóján azt mondta:

noha fiumei születésű, ő a nyolcvanas években sohasem drukkolt a fiumei csapatnak,

hanem mindig a spliti (spalatoi) Hajduknak vagy a zágrábi Dinamonak. Ezt azzal indokolta, hogy „a nyolcvanas években a foci a nemzeti hovatartozásról szólt”, és szerinte Fiume csapata „szerb rezervátum volt”, aminek ő horvátként nem szurkolhatott. A szerb rezervátum jelleget nem csak azzal indokolta, hogy a város öt-hat százalékát kitevő szerbek szurkoltak a HNK Rijekának, hanem azzal is, hogy számos játékos szerbiai csapatokból érkezett.

A kijelentés azonnal felháborodást váltott ki Fiumében. Az autonomista gondolatot és a helyi olasz kisebbséget képviselő Lista za Rijeku/Lista per Fiume párt nyilatkozatban nyilvánította „nemkívánatos személynek” Grabar-Kitarovićot, aki „nem az ő elnökük”. Ez persze nem meglepő: a keményen baloldali Fiume érdekeit képviselő párt mindig is elutasította a HDZ, és különösen Grabar-Kitarović horvát nacionalizmusát, amely szerintük idegen a fiumei multikulturális szellemiségtől.

Mivel a városban a HNK Rijekának nagy a tisztelete (a csapat jelszava amúgy az olaszul, hogy „Forza Fiume”), még a helyi HDZ is elhatárolódni volt kénytelen államfőjük szavaitól. Még az államfő mamája is megszólalt a kérdésben: Dubravka Grabar az N1 hírtelevíziónak elmondta, hogy

lányára „úgyse szavaznak Fiumében”, a város ugyanis szerinte is „multikulturális”.

Hány szerbet kell fellógatni?

A HDZ mostani elhatárolódása azonban nem a legőszintébb, ugyanis a párt egyik városi képviselője, Ivona Milinović még szeptemberben arról elmélkedett, hogy

„Fiumében csak hat százalék a szerbek aránya, nincs szükség itt fákra”.

Ezt annak kapcsán volt szíves mondani, hogy egy szélsőjobboldali tévéműsorban a Hajduk Split focicsapat egyik Fiume-ellenes rigmusával szembesítették, miszerint „Fiumében túl sok a szerb, de nem baj, mert van elég fa”, mármint amikre fel lehet őket kötni. Ez egy utalás a horvátországi polgárháború alatti tudjmani atrocitásokra, amikor szerbeket nem csak elűzött, de fákra fel is kötött a horvát hadsereg.

Milinović a rigmustól nem elhatárolódott, hanem gyakorlatilag annyit mondott: mivel Fiumében már nincs olyan sok szerb, nem is kell felkötni őket. Majd hozzátette:

„fákra talán azon dalmáciai falvakban lehet szükség, ahol még harminc-negyven százalék a szerbek aránya”.

Milinović mellett akkor kiállt a HDZ, sőt, a politikus a fiumei városi közgyűlésben a Nemzetiségi Bizottság élén állt, ami ellen mind a helyi szerbek, mind a helyi olaszok tiltakoztak. Végül erről a posztjáról lemondott, de a közgyűlési tagságát – hiába szólította fel erre a baloldali többség – nem hajlandó feladni. A helyben nagyon gyenge HDZ eleve csak a szélsőjobbos szavazatokra tud ráhajtani, nekik pedig a Milinović- vagy Grabar-Kitarović-féle Fiume- és szerbellenesség tetszik nagyon.

FOTÓ: Bakó Bea, Zágráb / Azonnali

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek