Tarlós: Vízió? Az olyan, mint amikor Fülig Jimmy eltartott kisujjal issza a kávét!

2019.10.09. 14:02

Minek folyton inspirálódni? – kérdez vissza Tarlós István, mikor arról kérdezzük, melyik kelet-európai város példájából inspirálódhatna Budapest. A főpolgármester nem tudja megmondani, mikor lehet majd bringázni a Nagykörúton, azt viszont elmondja, hogy 1998-ban Demszky Gáborra szavazott. De mit gondol a győri Borkai Zsolt botrányáról és bocsánatot kér-e Tordai Bencétől a megafonos akció után? Nagyinterjú Budapest főpolgármesterével.

Tarlós: Vízió? Az olyan, mint amikor Fülig Jimmy eltartott kisujjal issza a kávét!

Ki a kedvenc színésznője?

Ha régi idők moziját vesszük alapul, ott Claudia Cardinale volt. Egyébként Claudia Cardinaleval is találkoztam tavaly ősszel. A mai időkben talán Penelopé Cruz.

Miért?

Azt is megkérdezhetné, hogy miért szeretem a bablevest. Nem tudom megmondani.

Kicsit abban bíztunk, hogy Scarlett Johanssont fogja mondani...

Nagyon kedvelem őt, de ha az igazsághoz hűek akarunk lenni, én mindig a fekete hajú lányokra voltam elsősorban bekódolva. A feleségem is ilyen egyébként. Ez olyan, hogy kinek a pap, kinek a papné. Nekem a lánya.

Hogyan kötött ki az irodájában Scarlett Johansson?

Nem tudom, hogyan szervezték meg a dolgot. Az az igazság, hogy meglátogatott még júniusban, és – mielőtt megkérdezné – azért kerültek ki sokkal később a képek, mert a szakmában meg kell szerezni a különböző hozzájárulásokat és engedélyeket. És ezek akkor érkeztek meg.

Látott tőle filmet?

Nem. A csúnya egyébként az itteni interpretációban az volt, hogy az ő szájába adták azt, amit én mondtam el. Holott ő csak gratulált hozzá.

És ki adta a szájába?

Hát honnan tudjam?

Az újságírók vagy a hivatal sajtósai?

Nézzék! Tudom, hogy vannak olyan emberek, akik minden körülmények között hibátlanok, és sosem hibáznak, az újságírók és a politikusok egy része is ilyen. De nem hiszem, hogy neki kellene állnom önöket győzködni, mert nincs értelme, nem így történt a dolog, ahogy most írják. Az „elismerés” fogalmat az ellenzéki sajtó behelyettesíti a „támogatás” fogalommal, amik nem egymás szinonimái.

Akkor miről beszélgettek?

Hát amit megírtak, arról valóban beszélgettünk. Én például eldicsekedtem azzal, hogy három gyerekem és hat unokám van. Ehhez gratulált nekem, és mondta, hogy milyen jó, hogy ez így van. Erről jelent meg egy újságban az, hogy dicsérte a kormány népesedési politikáját. Komolyan ez történt.

És mit gondol, mi hoz több szavazatot? Egy fotó önnek Scarlett Johanssonnal, vagy Karácsony Gergelynek az isztambuli polgármesterrel?

Akárhogy is van, a képek közül én biztos Scarlett Johanssont választom. Isztambul polgármesteréről két dolgot érdemes tudni. Először is, Isztambul nem Törökország fővárosa. De az isztambuli polgármester nekem már korábban válaszolt a megválasztása alkalmából neki küldött gratulációmra. Írja, hogy az isztambuli-budapesti kapcsolatok ápolásában továbbra is érdekelt, és szívesen eljön Budapestre. Csak én ezt nem sajtóztam le, mert ez egy protokolláris levélváltás volt.

Törökországgal nem rossz Magyarország kapcsolata, de tekintettel arra, hogy Törökország iszlám ország, nem tudom, ki az a liberálisok közül, aki azt szeretné, hogy iszlám szokásjogokat és vonatkozó jogszabályokat átvegyük. Mi lenne az állam és az egyház szétválasztásával, vagy a nők jogaival? Nem dicsekednék azzal, hogy bizonyos szokásjogok és jogszabályok tekintetében Isztambulba mentem tanácsokért.

Inkább jelképes látogatásról volt szó, hiszen Isztambulban ellenzéki jelölt nyerte az önkormányzati választást...

Ja értem. Hát hogyne érteném.

Akkor ez nem volt egy jó húzás Karácsony Gergelytől?

Timmermans, az jó húzás volt? Kiszaladt Timmermanshoz, mint annak idején Bástya elvtárs Moszkvába. De most akkor én is protestálhatnék, hogy micsoda dolog ez.

Ők úgy odavoltak, hogy eljött ide Scarlett Johansson, pedig az tényleg egy politikamentes dolog volt. Isztambulra nehéz azt mondani, hogy politikamentes volt.

Ha már a filmsztároknál tartunk, most ön is filmsztár lett. Gulyás Márton csinált önről egy háromrészes filmet, amelynek már kijött az első két része. Látta?

Nem. És nem is reagálok rá. 20-25-30 éves történetek elferdítésével kísérleteznek, és mindenáron arról beszélnek, hogy nekem valamiféle maffiával milyen nehéz dolgom volt, akik például a Komjádi uszoda mellett is felrobbantották az autószalont: hát III. kerületi polgármesterként nem tudom, mi közöm lehetett egy II. kerületi autószalonhoz. Ennél többet nem is mondanék, valószínűleg ilyen az egész. Nem nézem meg, mert nem lépi át az ingerküszöbömet. Homályos sejtetések, ahogy mondják.

Nem akart volna nyilatkozni a filmhez?

Eszem ágában sincs. De miért erőlteti a témát? Melyik szót nem tetszett érteni? Mondom, nem lépi át az ingerküszöbömet ez az egészen szerencsétlen próbálkozás. De az, hogy ilyen több évtizedes történetekkel kísérleteznek most, persze teljesen elferdítve, az egy jó jel. Én nem 25 éves dolgokat feszegetnék, hanem mondjuk azt, hogy mi történt mondjuk a múlt héten, vagy egy éve, vagy öt éve. Ha lenne ilyen.

Beszéljünk akkor a jövőről! Mi fog történni a jövőben, mi az ön víziója Budapestről?

Bele szeretnék kötni egyes kifejezésekbe, mert ezeknek most szezonja van. Az egyik ilyen a vízió. Voltak már vízióim álmomban. Az én tapasztalatom szerint az ember általában kétféle dologról álmodik. Az egyik: amit nagyon szeretne, ha bekövetkezne – ezt ne részletezzük. A másik: amit nagyon nem szeretne. Ezeket nevezik víziónak. A vízió nem feltétlenül pozitív kifejezés. Mint egykori mérnökember, sokkal szívesebben használom a koncepció, az előkészítés szavakat. Ettől a víziótól mindig hosszan rezeg a bőr az orrom körül, mert olyan, mintha azt mondta volna valakinek a nagymamája, hogy jól áll neki, amikor ezt a szót használja.

Mint amikor Fülig Jimmy a Rejtő-könyvekben elkezdi eltartott kisujjal inni a feketekávét. Senki nem hiszi el neki.

Akkor hagyjuk a víziót. Mi a koncepciója?

Az egész kampányban ilyenekről próbálok beszélni. Mindjárt átadok önöknek egy ötoldalas listát. Ez valami 170 tétel a különböző ágazatokban, hogy mit valósítottunk meg konkrétan a 9 év alatt. Itt van az asztalomon. Minden leellenőrizhető. Én nem mondok olyanokat, hogy hány bérlakást fogunk építeni. Például a zuglói képviselőtestület négy éve hozott határozatot, hogy évi 100 lakást fognak építeni. Aztán egyetlenegyet sem építettek meg, de 70-et eladtak a meglévőkből.

Tehát nem akar ígérni, nehogy aztán...?

Ígérni ígérek, de csak olyanokat, amik elő vannak készítve, átmentek a közgyűlés, a közfejlesztési tanács és a kormány szűrőjén is. Ezek fővárosi koordinációjú projektek, és konkrétan le merem írni, mert meg fogjuk csinálni. Ilyen a Lánchídnak és környezetének felújítása.

És továbbra is autók fognak járni a Lánchídon?

Ön szerint a hidak mire valók?

Hogy átmenjünk rajta. De nem csak autóval lehet rajtuk átmenni.

Hát eddig is lehetett gyalog is.

Mondjuk biciklivel nem lehet.

Hagyják már ezt! 35 kilométer bicikliutat építettünk. Nézzék meg, előtte mennyi épült. Hatalmas kerékpáros fejlesztések lesznek: írásbeli megállapodásunk van a kerékpáros szövetséggel. Az európai kerékpárhálózathoz csatlakozó kerékpárutakat építünk meg, az EuroVelo 6-os és az EuroVelo 14-eshez. Ez egy minden eddiginél nagyon kerékpáros fejlesztés.

Nem feltétlenül arra van szükség, hogy minden hídon át lehessen biciklizni, hanem arra, hogy a kerékpárosok elérjék a közlekedésben a 10 százalékos részesedést, és hogy például az eddig össze-vissza építgetett, meg sárga vonalakkal stilizált kerékpárutak helyett minél több olyan kerékpárút legyen, amelyeknek kontinuitása van. Tehát nem olyan, hogy egy szakaszon megépült, aztán semmi, aztán megint jön egy szakasz egy másik kerülethatártól.

A Nagykörúton lesz bringaút? Csak mert az egy eléggé egybefüggő útvonal.

Szerkesztő asszony! Csillogó szemekkel enyhén szólva tendenciózus kérdésekkel próbál engem zavarba hozni. De én már 30 éve űzöm ezt az „ipart”, szóval túl vagyok ezen. Még egyszer mondom: biciklisekkel beszéljen!

Az ő elképzelésük szerint igyekszünk eljárni. Megkérdezhet minden nagykörutat, kiskörutat, sugárutat, de nem biztos, hogy azt fogom mondani, hogy a kerékpárközlekedés ki fogja szorítani a 4- és 6-os villamost. Ilyet tőlem nem fog hallani. Az előbb említett két fejlesztés önmagában több, mint az utóbbi húsz év fejlesztései. Arra biztosan nem vagyok vevő, hogy sorozatosan felsorol utakat, hogy hol nem lesz még bicikliút. Én szívesebben mondom azt, hogy hol lesz.

Azért merült fel a kérdés, mert a Nagykörúton végig ott parkolnak az autók. Ráadásul ingyen, mert ugye ez egy fővárosi fenntartású út, és gyarkolatilag nem szednek parkolódíjat. Pedig ott, ahol az autók parkolnak, tök jól lehetne biciklizni.

Sok helyen lehetne tök jól biciklizni.

De így, mivel az autósok nagyrészt nem fizetnek, senki sem jár jól: a fővárosnak nincs bevétele, hely nincs a bicikliseknek. Csak az autósoknak jó ez, akik ott ingyen parkolnak.

De miért nem kérdezte meg ezt húsz évvel ezelőtt?

Húsz évvel ezelőtt az általános iskola padjából nem éppen voltam abban a helyzetben, hogy feltegyem ezt a kérdést.

Na látja, ez a baj azzal, hogy a fiatalok olyan időkről írnak meg csinálnak videókat, amikben nem is éltek.

Én a jövőre tekintettel kérdeztem a bicikliutakról meg a parkolásról.

Teljesíteném a kívánságát, aminek az a lényege, hogy zavarba hozzon, de én csak elhatározott és jóváhagyott dolgokról tudok beszélni. Hogy mi lesz a Nagykörúton, azt én még nem tudom megmondani. Ha önnek kevés az a belátható időn belüli fejlesztés, amit felsoroltam, azt sajnálattal konstatálom. A kerek és nyílt válaszom, hogy egyenként, körúti meg sugárúti szakaszokra nem fogok tudni magának válaszolni.

De miért nem szedik be a Nagykörúton a parkolási díjat? Ennyire jól megy a fővárosnak, hogy nem kell az a bevétel?

Maga szerint ki szedi be a fővárosi utakon a parkolási díjat?

Úgy tűnik, hogy senki.

Nagyon téved. A fővárosi utakon is a kerületek szedik be a parkolási díjat. Karácsony polgármester úr is egy tőle szokatlanul hetyke levélben 2017 augusztusában azt követelte, hogy a kerülete intézhesse.

A körút menti kerületek láthatóan nem szedik be. A VIII. kerületben például végig ingyen parkolnak.

Tudja kicsit gyanús kezd lenni nekem ezzel a körúttal. Valamit kiszimatolhatott valahol, és azt mondták önnek, hogy „ezt kérdezd a Tarlóstól, erre biztos nem tud válaszolni!” De tudok válaszolni. Az a helyzet, hogy nem tudom, minden egyes úton van-e parkolási díj vagy sem. A fővárosi közgyűlés a kerületi polgármesterek konkrét javaslatára hozott határozatot a parkolási övezetekről. Tudja, Budapesten sokezer út van, és mivel a főváros egyetlen parkolásüzemi szerződést sem kötött, ezért méltánytalan elvárni tőlem, hogy többezer útról megmondjam, van-e ott parkolási díj.

De nyilván tárgyalni fogunk a Nagykörútról. Együttműködési megállapodást kötöttünk a kerékpáros szövetséggel. Viszont viszonylag

hálás lennék így spirituálisan, ha a kerékpáros fejlesztésekre adott válaszomról megemlékezne, nem csak azt olvasnám az interjúban, hogy nem tudtam választ adni.

Az lesz az interjúban, amit szó szerint elmondott.

Nem vagyok rosszhiszemű egyébként, csak némi izgalom látszik önön, mintha valamelyik irányba drukkolna.

Én a Nagykörúton való biciklizésért drukkolok.

A híresztelésekkel ellenben nagy barátja vagyok a bicikliközlekedésnek.

Szokott biciklizni?

Hát ma már nem.

Legutóbb 1978 és 1981 között bicikliztem sokat.

Százhalombattán a Dunai Kőolajipari Vállalatnál területén (ma MOL) dolgoztam kivitelezőként. A DKV telepe akkora terület volt, hogy nem lehetett gyalog bejárni. Építésvezető-helyettes voltam még, és csak építésvezetőtől felfele járt a gépjármű, a helyettesek biciklivel jártak. Ott például reggeltől estig bicikliztem.

Ha már közlekedés, hogy látja a…

Folytatom azért még a listát a koncepcióról. A repülőtéri gyorsforgalmi út újraépítése, a Béke téri szennyvízkiváltó komplexum megépítése, a BKV további nagyarányú járműcseréje. Ezek mind-mind előkészített dolgok.

A reptérre vonat vagy metró kimegy majd?

Furcsákat kérdeznek. 

Hát ez egy olyan igény, amely sok mindenkiben megfogalmazódik.

Igen, de ez igény volt már 30 évvel ezelőtt is. És most tőlem röpke 9 év alatt egyszerre mindent számon akarnak kérni. Ott a 100-as ferihegyi gyorsbusz, bár abban önnek igaza van, hogy az út áteresztőképességén ez semmit nem változtat. De mindenütt metrót akarnak építeni, vagy mi? Még meg sem valósult a gyorsforgalmi út újjáépítése, már követelik a következőt. Érdekes módon, 20 évig semmit sem követeltek. Most meg mindent egyszerre.

Kik?

Az ellenzéki újságírók egy része például.

Az is nagyon jó lett volna, hogy ha már korábban kiépült volna közvetlen metró- vagy vonatjárat a repülőtérre. De azért jobb későn, mint soha.

Sok mindennek örülne az ember. Figyelmébe ajánlom azt a 170 megvalósult projektet, amit odaadtam a listán. Ha megnézik, és összehasonlítják azzal, ami korábban volt, az elég beszédes. És nézzék, ott van egy szép tábla. Az Brüsszelből jött. Brüsszel nem hiszem, hogy mostanában pozitívan elfogult Budapesttel szemben. Azt az Európa legjobb úticélja elismerést a város elmúlt 10 éves teljesítménye alapján adták. Nem tudom, hallottak-e a The Economist elismeréséről, miszerint Budapest Kelet-Európa legélhetőbb fővárosa, és húsz helyet léptünk előre az élhető városok világranglistáján.

Ilyenkor nem baj, hogy Kelet-Európa vagyunk?

Azt az Economist mondta, nem én. De nem gondolja, hogy az ellenzék kommunikációjával kicsit sokan jönnek szembe az autópályán?

Van olyan kedvenc kelet-európai városa, amely esetleg inspiráció lehetne Budapest számára?

Több is van, elsősorban Krakkót mondanám.

De miért kell, hogy valami az embert inspirálja?

Ez éppen olyan, mint amikor mindenáron változást akarnak, és nem is mérlegelik, hogy az pozitív vagy negatív. Csak legyen. Nem igaz, hogy a változás biztosan jó. Az nem jó rendezőelv, hogy változtassunk meg mindent ész nélkül. Számomra első az arányosság, a második az életszerűség, nem az, hogy ami külföldről jön, az minket feltétlenül inspiráljon, mert az külföldről jön.

De ha az ember jár más városokban, akkor egyes dolgok bizonyára tetszenek neki, és örülne, ha itthon is lenne.

Én többször jártam New Yorkban, volt alkalmam találkozni Rudy Giulianival. Beszélgettem vele két órán keresztül – tolmács segítségével, mert nem tudok angolul. Mások se tudnak, csak titkolják. Amerikából általában szeretjük átvenni a necces példákat, a jókat ritkábban. Példaképet az én koromban már nehéz megnevezni, de nekem Giuliani az volt. Ebben a hatalmas kaotikus városban úgy tudott rendet csinálni, hogy közben nem tudták ráfogni, hogy csorbítja a szabadságjogokat. Ez nagy mutatvány volt.

Ez a cél itt is, ezért indult újra?

Ez így túl egyszerű. De a motivációk közt biztos ott van.

És még mi?

Azért nekem voltak feltételeim. Ami megállapodást Orbán Viktorral kötöttünk, azok az én feltételeim voltak. Az első volt a közvetlen főpolgármester-választás, hogy ennek meg kell maradnia.

Ez nagy veszélyben volt?

Nem tudom megmondani. Azt sem tudom megmondani, hogy milyen szabályok lesznek, ha nem én leszek a főpolgármester. Ezek az én kikötéseim voltak.

Önt az ellenzék Orbán Viktor bábjaként szokta jellemezni…

Az elmúlt másfél évben. Előtte még az ellenzéki sajtóban is olyanokat írtak, amik ennek tökéletesen ellentmondanak. Nekünk nagyon kemény vitáink voltak.

Mi volt a legnagyobb vita önök között?

Mindig ezekkel a legekkel jönnek. Az például nagyon kemény vita köztünk a mai napig – aligha életszerű, hogy bármelyik ellenzéki, aki évek óta le akarja váltani, börtönbe akarja csukni a fél Fideszt, ebben biztató esélyekkel tárgyalna –, hogy a városnak többet vissza kell kapnia az itt befizetett adókból és az itt megtermelt GDP-ből. Ez talán az egyetlen dolog, amiben Demszkyvel egyetértünk. Ezért most is küzdök.

Ez nem volt szintén egy feltétele az újraindulásának?

De, a forrásmegosztás újratárgyalása benne van. Erről nekünk a miniszterelnök úrral lesz egy emelt díjas tárgyalásunk, ha én maradok a helyemen.

Egy olyan ember, aki a saját kerületében képtelen volt bármit kezdeni az őt jelölő párt kerületi szintű frakciójával, az nem tudom, hogyan ígérheti hitelesen, hogy majd a fővárossal, pláne a kormánnyal megbirkózik. A zongorán nem megy a Boci boci tarka, de a Bartók zongoraversenynél meg majd bizonyítunk. De erről lesz még verekedés, mert én ma is azt mondom, hogy Budapestnek az eddiginél többet kell visszakapnia.

És erre mit mond Orbán Viktor?

Most ott tartunk, hogy „majd visszatérünk rá, István”. Hát István biztos visszatér, ha tetszik, ha nem – hogy más mennyire tudna erre visszatérni, abban már szkeptikus vagyok.

Az mennyire igaz, hogy Orbán Viktor nem szereti a fővárost?

Én nem vagyok tagja a Fidesznek, viszont a grundon nőttem fel. Azt senki ne várja tőlem, hogy azt a politikai közösséget hátba támadjam, amellyel harminc éve politikai szövetségben vagyunk. Már ’90-ben is az SZDSZ-Fidesz közös jelöltje voltam. A Fidesz akkor is támogatott, mikor 6 százalékos párt volt. Aztán a koalíciókötés miatt 1994-ben kiszálltam az SZDSZ-ből. Úgy hallottam vissza, hogy az egyik legbefolyásosabb SZDSZ-es, mikor meghallotta, hogy kiléptem, azt mondta, hogy „mondjuk azt, hogy mi rúgtuk ki”. Ordenáré hazugság lett volna.

Demszkynek becsületére legyen mondva, hogy ő akkor megvédett, hogy ezt nem lehet.

Megmaradt a beszélőviszonyuk?

Én nem voltam rosszban Demszkyvel, még 1998-ban is rá szavaztam a főpolgármester-választáson. És ’98-ban ő még kiállt mellettem Csintalan Sándorral szemben, akit én 77-23-ra megvertem Óbudán. Holott Csintalan az MSZP és az SZDSZ jelöltje volt. Demszkyvel 2006-ban romlott meg végleg a kapcsolatunk, főleg, amikor körvonalazódott, hogy én leszek az ellenfele. Ezt a helyzetet nem tudta feldolgozni, és miután 1-1,5 százalékkal nyert 2006-ban – ha van szoros eredmény, akkor az az volt –, itt ennél az asztalnál ültünk, amikor először bejöttem hozzá, eltorzult arccal az volt az első mondata, hogy „neked itt semmi hatalmad nem lesz”. Nagyon liberális állásfoglalás volt, igaz?

És ön mit mondana először Karácsony Gergelynek, ha ő nyerne? Gratulálna azért?

Én bárkinek gratulálnék.

Ha megnyerte, vigye,

aztán persze sok szerencsét kívánnék, mert arra bizony szüksége lenne. A jelenlegi három jelölt közül egyik sem tudja, hogy itt mi várna rá.

Tanácsot adna Karácsony Gergelynek? Ő azt nyilatkozta nekünk, hogy biztosan lenne olyan terület, amiben kíváncsi lenne az ön véleményére.

Na jó, ezek gyerekségek, hagyjuk ezt.

Miért?

Mert ezek gyerekségek. De amúgy is

ez az egész kampány egy infantilis, eltorzított történet. Ilyen kampányban, mint ez, még életemben nem vettem részt.

Mindenről beszélnek, csak amiről kéne, arról nem. Itt vannak az utóbbi két hétben kiderült történetek: a Párbeszéd kiszivárgott hangfelvétele, meg a győri és a kispesti ügy. Egyiknek se örülök. Általában borzasztó képet alakítanak ki az önkormányzatokról és a politikáról a közvélemény előtt. Ez egy nagyon rossz irány. Az nem életszerű, hogy mindenki azzal védekezik, hogy őt lehallgatták. Ez egy marhaság! Elnézést kérek, egy kispesti kerületi önkormányzati képviselőre ráállna a titkosszolgálat? Ezt értelmes ember nem hiszi el, ilyen a világon nincs! De igaz ez egy nulla százalékos pártra, vagy a győri esetre is.

Ön szerint vissza kellene lépnie Borkai Zsoltnak?

Mind a hármat elítélem, úgy ahogy van, de azt is, ahogy ezek napvilágra kerülnek. A mai világban az emberek ehhez hozzá kell, hogy szokjanak. Bárki, aki a zsebébe belenyúl, és megnyom a telefonján két gombot, bárhol felvesz bármit. Nem kell itt titkosszolgálati módszerekkel misztifikálni. Ez egy idétlenség. Amit valaki a saját hangján kimondott, azt kimondta.

Összevágták azt a felvételt, ők azt mondják.

Ezek a gyanús dolgok! Miért nem vizsgáltatják be a hatóságokkal azt a felvételt? Miért nem nevezik meg a beszélgetőpartnert? Visszautasítom, amikor azzal jönnek, hogy összevágott. Erre nincs bizonyíték. Ez egy állítás.

Mi kéne, hogy legyen a következmény ilyenkor?

Meg kell vizsgálni a felvételeket. Nem tudom elképzelni, hogy Karácsony polgármester úr ne emlékezne rá, hogy kivel beszélgetett. Ez pár hónapos felvétel, az alapján, hogy közös jelölteket nevez meg rajta, úgyhogy nettó hazugság, hogy ne tudna erre visszaemlékezni. Azt meg, hogy összevágott-e a felvétel, vagy nem, egy közepes hatósági hangtechnikus két óra alatt megállapítja. Erre azt állítani, hogy titkosszolgálati módszer… Ennek jogállamban még jogi következménye is lehet. Ez azért is borzasztó, mert az emberek azt fogják hinni, hogy minden politikai közösség, minden politikus és minden önkormányzat így működik – ami nem igaz.

Nem kellene ilyenkor elhatárolódniuk a pártoknak, akár a Fidesznek most Borkaitól?

Csak a személyemben tudok nyilatkozni, én személyesen ezektől elhatárolódom. Ezek hiteltelen történetek, ahol a szereplők valószínűleg nem mondanak igazat.

Borkai Zsoltnak például nem kellene visszalépnie? Főleg, hogy a Fidesz konzervatív, keresztény pártként kampányol.

Ha azt mondja, hogy a kispesti MSZP-s Gajda Péternek is vissza kellene lépnie…

Önt azért kérdezzük erről, mert önt támogatja a Fidesz, Borkai pedig egy fideszes jelölt.

Karácsony Gergelyt meg az MSZP. Én a győri esethez kevésbé tudok hozzászólni, annyira nem is az én dolgom, mert én Budapest főpolgármestere vagyok.

De egy politikai közösségbe tartoznak, tehát talán van róla véleménye.

Jó, hát erre csak azt tudom mondani, hogy Karácsony polgármester úr meg ennek a zuglói és kispesti MSZP-nek is a jelöltje, szóval miért fogadja el a jelölésüket? Azt nem tudom megítélni, hogy kinek kellene visszalépnie, és kinek nem. Ilyet nem is mondok, csak azt, hogy ezek a módszerek rosszak, meg az időzítésük is. Egyébként

majdnem biztos, hogy valaki a saját közösségükből vette fel a dolgot. Nem csak Pesten, Győrben is.

Valaki a Fideszből vagy a környékéről áll a Borkai-ügy mögött?

Ha engem kérdez, ez a véleményem. Tudni persze nem tudok semmit. Ezek elkeserítő esetek. Ha a politika és a kommunikáció ebbe az irányba fog haladni, abból nem tudom, mi fog kijönni. És ezért a politikusok és az újságírók felelősek.

Ha már a kommunikációnál tartunk, önnek miért nincs Facebook-oldala?

Van egy Facebook-oldalam, csak nem az én nevem alatt jelenik meg, és amikor Gyurcsány bejelentette, hogy esélytelennek tartja, hogy Karácsony nyerjen, azt fölrakták a Facebookra, és négyszázezren lájkolták csak Budapesten.

Milyen Facebook-oldal ez?

Ez valahol a Fidesz mellett van ez a Facebook-oldal, nem tudom pontosan, hol. Így legalább nem mondhatják, hogy letagadom. De többszázezren lájkolják.

És miért nincs sajátja?

Évek óta jegeltem a saját Facebookomat. Ahhoz idő kell, hogy újra bevezessük, és akkor meg azt olvasnám az ellenzéki sajtóban, hogy Karácsonyra mennyivel többen lájkolnak, mint rám. Ami nem azt jelentené, hogy többen kíváncsiak rá, hanem azt, hogy az enyémről kevesebben tudják, hogy van.

De miért jegelte?

Nem szeretem a Facebookot. A következő generációk számára sok előnye mellett rengeteg kockázatot rejt a részben anonim, részben felelőtlen internetes kommunikáció. De azt szeretném, ha ezt az ötoldalas dokumentumot beleírnák a cikkbe, amit odaadtam önöknek a fejlesztésekről. Odaadtam egyébként a hvg.hu-nak is. Én nyilatkozom nekik is, a 168 órának is, bemegyek az ATV-be, a Klubrádióba…

A többi fideszesnek is így kéne tennie?


Szerintem igen, de a „gyáva Tarlós” az egyedüli, aki így tesz.

Vajon ők miért nem tesznek így? Javasolta már nekik, hogy álljanak szóba az ellenzéki sajtóval?

Mindig másról kérdez engem. Én se gratulálok magának a kolléganője születésnapja alkalmából. Magamról kérdezzen!

Én a fővárosért felelek, nem Győrért, Zuglóért vagy Kispestért, vagy más személyekért.

Jó. Miért nem megy ki soha a Pride-ra?

Miért kéne kimennem?

Csak kérdezzük. Nemrég voltunk a pozsonyin, ott kint volt a pozsonyi polgármester, nagyon örültek neki.

De kötelező?

Nem, de hátha ezzel nyitni tudna fiatalabb, liberálisabb közönség felé is.

Az ember felfogása nem politikai taktika kérdése.

Tehát azért nem megy ki, mert helytelennek tartja?

Ha arra kíváncsi, hogy mi a válaszom, akkor engedjen válaszolni.

Hallgatom.

Milyen alapon kéri ezt rajtam számon?

Ebből azt a következtetést vonom le, hogy önnek az a véleménye, hogy én köteles vagyok oda kimenni?

Dehogyis, csak megkérdeztük, hiszen egy csomó politikus ki szokott menni Közép-Európában is. Ezt egy gesztusnak tekintik, és felmerül a kérdés, hogy ön nem gondolkozott-e el rajta.

Ezeknek a nagyobb része nem azért megy ki, hogy a meggyőződése ellenére szimpátiát keltsen maga iránt olyan körökben, amelyekkel egyébként nem ért egyet?

Tehát haszonlesésből?

Úgy van. Megkockáztatom. Nem mondom, hogy mindegyik, de a nagyobb része bizonyosan. Az emberek szeretnek magukról más képet festeni, mint akik. De ezt az emberek leveszik. Ne higgyék, hogy nem tudok választékosan fogalmazni. Az én fogalmazástechnikám, amit az ellenzéki keménymag gyűlöl, az tudatos. Mert ezek az emberek többségében olyanok, hogy a pozitív gesztusokat is negatívakkal viszonozzák, majd az ember képébe nevetnek, és azt mondják, hogy ez a politika. Ha ezekkel mindig finomkodnék, akkor már a kilencvenes években ledaráltak volna engem.

Akkor tudatosan hívja Tordai Bencét Tordai Benedeknek?

Hát nem az a neve? Miért becézzem? Engem se neveznek Pistának. Ha jól tudom, a Bence a Benedek beceneve.

Az egy külön keresztnév.

Újabban lehet így. Az én gyerekkoromban még, aki Bence volt, annak Benedek volt a becsületes neve.

De ha ez így van, akkor azért elnézést kérek. Én bizony Úristen, azt hittem, hogy az becenév, és mivel ők sem szólítanak engem Pistának, úgy gondoltam, hogy megtisztelem, hogy a becsületes nevén nevezem.

Ez formaság egyébként. De ez nem indulati dolog volt, hanem egyszeri és tudatos.

Mármint a megafonozás?

Igen. Az ellenzéki sajtó elfelejtett arról megemlékezni, hogy pár nappal korábban a párbeszédesek fogadtak engem így az egyik rendezvényemen. Ezt ők kezdték el, nem én. Leszámítva, hogy én magam mentem oda, nem úgy, mint Karácsony úr, aki odaküldte az embereit. De nem volt bennem indulat, nekem legalább annyi rendezvényemet megzavarták, csak nem szaladtam be naponta a baráti televízióba telesírni a párnát. Tordainál ez szándékos volt: egyszerűen ezt az embert rendre akartam utasítani. Ez a Tordai úr a demokrácia szélsőértéke, aki a parlamenttől kezdve a közterületi rendezvényekig mindenhova odamegy, és a legarrogánsabban provokál. Egyszer meg akartam mutatni ennek az embernek, hogy nem mindig mehet akadálytalanul végig az eltervezett útján.

És sikerült, úgy érzi?

Hát azóta ki látta? Nem tudom, ki szereti az ilyeneket, mint Tordai.

Lehet, hogy a fiatalokat ez szólítja meg, nem?

Akkor most a fiatalok egy kicsit kiábrándultak belőlem.

Mi a stratégiája, hogyan szólítja meg a most 18 éves első szavazókat?

Például a legnagyobb unokám is ilyen. De nem lehet azt mondani, hogy „a fiatalok”. A 444 anonim kommentelő fiataljait nem tudnám összehasonlítani az őszinte fiatalokkal. Vannak mérések, hogy a fiatalok miről mit gondolnak. Az biztos, hogy másképp szocializálódtak, a 18 éveseknek gőzük se lehet róla, hogy mi volt ’90 előtt. Én szeretem a fiatalokat, nem mindenben értek egyet velük, szívesen adok nekik tanácsokat, amit vagy elfogadnak, vagy nem fogadnak el.

Az arroganciára visszatérve. Az mennyire elegáns és kifinomult, hogy az ellenfelet levidékizzük, és az alapján alkalmatlannak nevezzük?

Mi az, hogy levidékizzük? Már megint kiforgatják a szavaimat.

„Ő maga nem is budapesti”, ezt mondta egész pontosan.

Ez egy ténymegállapítás.

De emiatt miért lenne alkalmatlan?

Én azt mondtam, hogy nem budapesti, ami igaz. Ez egy ténymegállapítás. Nem cinizmus. Amikor az alkalmatlanságára utaltam, akkor nem azt mondtam, hogy azért, mert nem Budapesten született, hanem azért, mert nem ismeri a várost.

Az ön egyik alpolgármestere se budapesti eredendően, vagy fideszes kerületi volt polgármesterek, mint Rogán Antal, vagy Papcsák Ferenc sem.

Most, hogy maga is elmondta a válaszát, én is elmondom az enyémet. Karácsony Gergely nem budapesti. Ez tény, épp ezért nem is lehet sértő. De ez nem is lenne baj, ha ismerné azt a várost, amit vezetni akar. De nem minden fideszes, aki nem budapesti, keresi északon a Galvani hidat meg Csepelt, vagy a Városligetben a Nemzeti Színházat.

Karácsony azt mondta, ez rasszista beszólás volt.

Ez marhaság. Rasszista beszólás, ha figyelmeztetem Karácsony Gergelyt, hogy Csepel délen van, és nem északon?

Nem, hanem az, hogy az embereket származásuk alapján különböztette meg ezzel szerinte.

Jaj, hagyja ezt már! Becsülöm a kitartását és a céltudatosságát, de az egyenes kérdésre adtam egy egyenes választ: tény, hogy Karácsony Gergely nem budapesti. Ezt nem kommentáltam, csak megállapítottam.

Viszont konok módon szeretnék visszatérni arra, hogy mi történt az elmúlt kilenc évben. Ugyan a legfontosabbakat engedték elmondani a jövőbeni terveinkről, de a magam szelíd és ironikus módján szeretnék ragaszkodni ahhoz, hogy a megvalósult százhetven projekt is publicitást kapjon. Egy főpolgármesteri kampánynak elvileg mégiscsak erről kéne szólnia. Bokros Lajos és Horváth Csaba is tudta ezt, a zuglói polgármester úr és tanácsadói nem tudják. Ezért tesz Karácsony olyan ígéreteket, amilyeneket.

Merthogy a Városligetet egyébként törvény alapján alakítják át. El tudják képzelni a jelenetet, hogy egy nulla százalékos párt vezetője berohan, jól elveri a kétharmados parlamenti többséget, és átírja a Ligetről szóló törvényt? Ha Karácsony Gergely nem tartaná be a törvényeket, ugyanúgy járna, mint Puzsér Róbert, aki azt hiszi, hogy a főpolgármester bármilyen utasítást kiadhat. Csak éppen közgyűlési jóváhagyás is kéne a főpolgármester akaratához... Egyébként Puzsért kedvelem, szórakoztató egyéniség, és a saját szakmájához ért is.

Puzsér Róberttel nem vitázna?

Neki és Karácsony Gergelynek előbb egymással kéne vitatkoznia. Karácsony Gergely zuglói teljesítménye a saját hibájából nem értékelhető. Ő az újságíróknak is azt mondja, hogy Zuglóról ne kérdezzék, mert nagyon mérges lesz. Akkor kit kéne kérdezni Zuglóról? Tudom persze, a jegyzőt, a hivatalt, a Fideszt, az MSZP-t, a meteorológusokat, mindenkit, csak éppen a polgármestert nem. Karácsony polgármester urat mindenki bántja, akadályozza, megzavarja, félrevezeti, veszélyesen néz rá és mindenfélét aláírat vele...

Önt például az elektronikus jegyrendszernél, az úgynevezett RIGO-projektnél félrevezették?

Azt a szerződést nem én kötöttem, hanem a BKK, de azért is vállaltam a politikai felelősséget. Hallott ilyet Zuglóban az utóbbi években? Karácsony úr azért is másra hárítja a felelősséget, amit saját maga ír alá. A jegyrendszer halad az útján, 2020-ra száz százalékban meg fog valósulni. A bevezetés első üteme szeptember 2-án, a második szeptember 30-án indult, ma már a teljes hálózaton lehet telefonnal venni vonal-, heti- és havijegyet, amik érvényesek a Volánon és a MÁV-járatokon is.

De az eredeti tervekhez képest mégis nagy csúszással, szerződésbontással sikerült csak ez, szóval ez elég nagy blama volt.

Igen, ez egy elrontott projekt volt. Én legalább ezt nem tagadom le.

De a belügyminiszter segítségével rendbe tettük az elektronikus jegyrendszert, és az el is indult.

Igaz, hogy visszafizették a hitelt az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Banknak, az EBRD-nek?

Nem tudok arról, hogy hitelt fizettünk volna vissza. A leszállított, átvett egységek számláit kifizették, és közben tart egy per a BKK és a német kivitelező, a Scheidt&Bachmann között. De nem értem a problémát. A százhetven projekt közül az elektronikus jegyrendszer az egyetlen, ami befulladt, és azt is már korrigáltuk.

Budapest régen borvidék volt, Budafokon a mai napig megtalálhatóak a borospincék. De mára már Bécs az egyetlen főváros, ami azzal büszkélkedhet, hogy a város területén egyben borvidék van. Nem lenne jó versenyezni ebben Béccsel, és feléleszteni a budapesti borvidéket?

Ha ön szerint ez a város legnagyobb problémája...

Nem problémaként, hanem konstruktív javaslatként mondom.

Megnyugtat, ha ön ezt fontos kérdésnek tartja, mert az azt jelenti, hogy jó úton járunk. Őszinte leszek: ezen nem gondolkoztam.

Engem az olyan „piszlicsáré ügyek” sokasága köt le, mint a metró, a járművek, a csatornázás vagy a színházak, amik itt, Budapesten kapnak továbbra is TAO-t, többet is, mint korábban. Ezt máshol sehol senki nem érte el az országban, csak egyedül én.

Ha nyer október 13-án, mivel fog koccintani? Van kedvenc bora?

Keveset iszom, leginkább egyáltalán nem iszom. Ha mégis ki kéne emelnem valamit, akkor a város borát mondanám, ami egy egri bor. A magyar határokon belül Eger az egyetlen testvérvárosunk.

És pálinka szóba jöhet?

Ha iszom is tömény alkoholt néhanapján, egy jó magyar barackpálinka, vagy egy kupica Unicum jöhet szóba. Borban pedig inkább a vörösbor: egy szekszárdi Takler, egy villányi Gere, esetleg egy Malatinszky.

Hogy áll a sörrel?

Azt nagyon szerettem fiatalon, ma már viszont nem igazán merek inni, mert a feleségem megtiltotta. Egyrészt hizlal, másrészt a cukorháztartásnak sem tesz jót. Inkább csak egy-két pohár testesebb vörösbort iszom, már ha iszom.

Ha nyer, mi lesz az első dolga október 14-én?

Beszélgetek egyet nyugodtan a feleségemmel. Mert ennél keményebb kampányokban volt már részem, de a mostanihoz hasonlóan unalmasat és sunyit még nem éltem meg harminc év alatt.

És ha veszít?

Most őszintén, mi történne? Negyvennyolc éve vagyok együtt a feleségemmel. Amikor a kezdetekkor rohantam utána, mint egy pincsikutya, nem azt ígértem neki, hogy még hetvenéves korunkban sem lesz magánéletünk. Attól sem esnék kétségbe, hogy otthon lehetnék az unokáimmal.

Ha egyéni szempontból nézzük, nekem sokkal kevesebb a vesztenivalóm, mint másoknak.

FOTÓK: Bakó Bea / Azonnali

Olvasd el az Azonnali nagyinterjúit Karácsony Gergellyel és Puzsér Róberttel is!

Bakó Bea
Bakó Bea az Azonnali alapító-főszerkesztője

EU-jogász. 2021 márciusa óta anyasági szabadságon.

olvass még a szerzőtől
Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek