A vidékizés rasszizmus! Karácsony Gergely az Azonnalinak

2019.09.25. 07:00

Vele ellentétben Gyurcsány Ferenc nem is tud gitározni, de azért elásta a DK-val a csatabárdot, nem hajlandó nevén nevezni Berki Krisztiánt, és értelmetlennek tartja bejárni a Fővárosi Közgyűlésbe csak azért, hogy meghallgassa Tarlóst. De elfogadna-e Tarlóstól tanácsot, és lesz-e Kálmán Olga az alpolgármestere? Nagyinterjú Karácsony Gergellyel.

A vidékizés rasszizmus! Karácsony Gergely az Azonnalinak

Egy interjúban azt mondta, ön egy nyírségi parasztgyerek. Akkor miért sértődött meg azon, hogy Tarlós levidékizte, és azt állította, ebből adódóan azt se tudja, hogyan működik a fővárosi önkormányzat?

Nem a vidékizésen sértődtem meg, hanem hogy összefüggésbe hozta a város ismeretét azzal, hogy Budapesten született-e az ember. Tarlós ezzel azt üzente, hogy a nem a fővárosban született lakosok másodrendű budapestiek. Hiába nekem szánta a megjegyzést, ezzel elég sok embert bánthatott meg.

A kampánydalukban szerepel, hogy „Budapest nem lesz Felcsút-alsó”. Ez nem vidékizés?

Dehogy, szerintem mindenki érti, mire vonatkozik ez a sor. Arról szól, hogy Magyarország fővárosa az európai Budapest vagy az orbáni rendszer működését skanzenként bemutató Felcsút. Engem nagyon felháborít, ha bárkit levidékiznek, még akkor is, ha a barátaim teszik, és poénból.

Akkor ezzel meg lehet bántani?

Az embereket származásuk alapján megkülönböztetni rasszizmus.

A főváros-vidék ellentét a mai napig létezik. Hogyan lehet ezt feloldani?

A budapestiek semmivel sem jobbak vagy rosszabbak, mint a többiek. Nekünk nincs több jogunk, viszont nagyobb a felelősségünk az ország jövőjével kapcsolatban, Budapest mégiscsak a nemzet fővárosa, és a múltban minden politikai változás innen indult. Ez nem véletlenül van így.

Mondhatni, egy platformra került Lázár Jánossal. Tarlós a Lázárral történt csörtéi során vidékizett utoljára.

Lázár Jánossal sem az a baj, hogy vidéki, maradjunk ennyiben.

Lázár kormányinfós utódjáról, Gulyás Gergelyről lepattant a nyílt levele. Mit szól ehhez?

Nem lepődtem meg. A fideszesek nap mint nap mondanak borzasztó dolgokat, és újabb és újabb vörös vonalakat lépnek át. De az, hogy lehet tudni, hogy mi lesz a reakciójuk, nem veszi le annak a felelősségét a vállunkról, hogy ezt szóvá tegyük. Amikor Gulyás Gergely kijelenti, hogy semmissé válik az a szerződés, amit a választó és a közhatalommal felruházott személy kötnek azzal, ha nem ők gyakorolják a hatalmat, az nyílt kimondása annak: a fideszesek sajátjukként tekintenek Budapestre és az országra, és nem köz-, hanem magánérdeket képviselnek.

Aztán meg saját magának mondott ellent a főminiszter, amikor korrigált a Brüsszelnek szóló nyilatkozatában, hogy elfogadhatatlan a pályázati, fejlesztési pénzek politikai alapon való címkézése. Remélem, hogy Gulyás Gergely saját belső vitájában az utóbbi énje fog felülkerekedni. Annak viszont örülök, hogy Tarlós Istvánból többszöri felszólításra sikerült kiprovokálnom, hogy elítélje Gulyás Gergely előbbi kijelentését.

Sikerül még mást is elérnie Tarlósnál? Lesz végül főpolgármester-jelölti vita vagy sem?

Nem tudom. Azt tudom, ha lesz vita, én ott leszek.

Ha Tarlós nem jön el, hanem mondjuk csak Puzsér Róbert, akkor is?

Ilyen vita már volt.

Ott voltunk, azt nem volt vita, csak egy beszélgetés. És még csak nem is a vérengzősebb fajtából.

Vitának volt meghirdetve, aztán Puzsér Róbert más stratégiát választott. Ott ült mellettem, és megígérte, hogy elindul az előválasztáson, szóval tanulságos volt az is. Én összesen hét vitán vettem részt, mire elnyertem a jogot a főpolgármester-jelöltségre a budapestiek akaratából. Mindenesetre

nem sok értelme van egy olyan vitának, ahol nincs ott a jelenlegi főpolgármester.

Az csak azt a hamis látszatot keltené, hogy az igazi, meghatározó véleménykülönbség az ellenzéki jelöltek között van. Viszont ahhoz nem ragaszkodom, hogy csak Tarlós István és én legyünk ott.

Hány olyan vitát láttunk már, ahol csak az ellenzéki jelöltek beszélgettek a programjukról! Az EP-választási kampányban is volt listavezetői vita, ahova a fideszes Trócsányi László nem ment el.

Olyan főpolgármester-jelölti vitának van értelme, ahol ott van Tarlós is. Nem zárom ki, hogy lesz másfajta vita is, de egyelőre ne engedjünk a szorításon Tarlós körül.

Hány fővárosi közgyűlésen volt az elmúlt öt évben? Tarlós szerint elég kevésen.

Örülök, hogy a főpolgármester ennyire ráér, hogy számolgassa, hány közgyűlési ülésen vettem részt. Én erről nem vezetek statisztikát. Egyrészt mindig elmentem, amikor nem volt más, halaszthatatlan feladatom. Másrészt tudható, hogy a közgyűlésekről a polgármesterek dél körül már elszivárognak. Megmondom őszintén, ez rám is érvényes, hiszen

a fővárosi közgyűlésen ülni a mostani formájában értelmetlen, nem a budapestiek ügyeivel való elmélyült foglalatosság.

Olyan antidemokratikus SZMSZ-t, mint ami a közgyűlésnek van, föld még nem hordott a hátán. Átlagosan hetven-nyolcvan napirendi pont van egy-egy ülésen, így érdemi vitákat Tarlós tulajdonképpen nem enged. A legtöbb polgármester ennél hasznosabban tölti az idejét a köz érdekében.

Tavaly mindössze 16 másodperc erejéig szólalt fel a fővárosi közgyűlésben. Nem hiba kihagyni a felszólalási lehetőségeket, és itt a nyilvánosság előtt számonkérni a főpolgármestert?

Miért, számon lehet kérni? A fővárosi közgyűlés úgy néz ki, hogy Tarlós István beszél, és időnként az ellenzék megszakítja a hosszú monológokat arról, hogy mindenki hülye rajta kívül. Nekem elment a kedvem ettől, Tarlós úgy vezeti a közgyűlést, ahogy a várost is szeretné. Ahelyett, hogy a főpolgármester úr arról beszélne, hogy mik a tervei a várossal, összegyűjtötte, hogy én hány másodpercig beszéltem. A Tarlós-kampány nagy része arról szól, hogy engem gyaláz.

Budapest jövőjéről nem tud beszélni, és mivel én vagyok Budapest jövője, ezért rólam beszél.

Tarlós azt mondta, nem szeretne az ellenfeleivel foglalkozni.

És ehhez képest mást se csinál.

De ha a közgyűlésben kihagyja a ziccert, hogy vitázzon Tarlóssal, most miért akarja mégis?

Épp most mondom: a közgyűlésben nem lehet vele vitázni, mert megvonja a szót, vagy éppen húsz percben reagál egy két perces felszólalásra. Ez nem érdemi vitahelyzet. Egy fair vita sokat segítene abban, hogy lássák a budapestiek, ki mit gondol a jövőről. Én egyébként nem tudnám jelenleg megmondani, hogy Tarlós István mire kér mandátumot. Bárki fel tud írni bármit, hogy Tarlós István mit ígért, mit mondott, mit csinált meg, vagy mire büszke?

Büszke például arra, hogy elültette a tízezredik fát Budapesten, az erről szóló sajtótájékoztatót meg a párbeszédes Tordai Bence meghekkelte. Kinek az ötlete volt őt elküldeni Tarlós rendezvényére?

Arról tudtam, hogy Tarlóst a nyilvános eseményein fogják tőlünk kérdezni a főpolgármester-jelölti vitáról. Azon a bizonyos margitszigeti faültetésen egyébként nem Tordai Bence támadt Tarlós Istvánra, hanem fordítva. Bence meg se szólalt, amikor Tarlós már lerohanta őt egy megafonnal.

Előtte nap viszont egy párbeszédes aktivista ment oda Tarlóshoz, őt kérdőre vonva.

Persze, mert kerülte a választ egy eldöntendő kérdésre. Közszereplőt közterületen bárki megszólíthat, nem?

Akkor az is rendben van, hogy a Fidelitas cirkuszi zenével zavarta meg a sajtótájékoztatóját.

Azzal nem volt semmi bajom. De van azért némi különbség. Mi választ várunk, ők belénk akarják fojtani a szót.

Kreatív ötlet volt?

Nem, sunyi ötlet volt. De bármit csinál a Fidesz, valahogy az az én kampányomat erősíti. A Fidelitas nem mert odajönni, hanem odaküldtek egy szerencsétlen, a kormányt remegő kézzel fogó buszsofőrt, aki nem biztos, hogy így szeretne bekerülni a hírekbe. Aztán nagyjából öt percig feltartják a közlekedést a Margit körúton, ahol amúgy is óriási a forgalom, így a budapestiekkel fizettetve meg a politikai jópofáskodásuk árát. Szerencsére Őrsi Gergely polgármesterjelöltünk felhívta az akciózók figyelmét, hogy egy mentő is áll a dugóban, erre kicsit arrébb mentek. Ha össze kéne foglalni a Fidesz Budapest-politikáját, ebben az incidensben be lehet mutatni.

Bár lehet, a csuklyás trollok hajózó akciója jobb példa, az konkrét szabálysértés. Vagy a rám küldött paparazzókat említsem? Ebből is látszik, hogy a Fideszt az érdekli, hogy az ellenzékbe belefojtsák a szót, ellehetetlenítsék az értelmes párbeszédet, és ennek érdekében megállásra kényszerítenek még egy mentőautót is.

Tulajdonképpen köszönöm nekik, hogy ennyire nyíltan megmutatták, mennyire bunkók.

Visszatérve a faültetéses történetre: látva, hogy Tarlós Istvánt mennyire ki lehetett hozni a sodrából, nem bánja, hogy Tordai Bence ment oda, és vitte el a showt ön helyett?

Nagy élmény lehet, hogy Tarlós bömbivel üvölt az arcodba, de ott lettem volna szívesen. Csak akkor éppen máshol kampányoltam. Azóta pedig úgy tudom, Tarlós lemondta, vagy az utolsó pillanataig titkolja az összes nyilvános programját, pedig szívesen találkoznék és beszélgetnék vele.

Ha lesz meghirdetve nyilvános rendezvénye, számíthat rá Tarlós, hogy odamegy? A faültetéskor eléggé hiányolta önt.

Nem lehet kizárni.

A fidelitasos performanszhoz hasonlóan úgy érzi, a megafonos akció is önöknek hozott a konyhára?

A Fidesz egy dolgot tud mondani Budapest jövőjével kapcsolatban, hogy bohócnak tekinti az ellenzéki jelölteket, beleértve azokat is, akit ők raktak nem csupán a plakátra, hanem a politikai porondra is. A bohóckodás, a komolytalanság és a nettó idiotizmus szimbóluma az értelmezésükben a plakáton a Puzsér kezében lévő megafon. Azzal, hogy ezek után Tarlós kiáll a kezében egy megafonnal, sokat ártottak maguknak. (Az interjú elkészülte óta Karácsonyék „Budapest nem bábszínház” mottóval válaszoltak a fidelitasos plakátokra, de az ezzel kapcsolatos, utóbb megküldött kérdéseinkre nem válaszoltak – a szerk.)

Az előbb többes számban mondta, hogy az ellenzéki jelöltek, akiket a Fidesz rakott a politikai porondra.

Berki Krisztiánra gondoltam természetesen. Illetve róla nem beszélhetek így, hogy kimondom a nevét.

Szóval nem Puzsér Róbertről beszéltem, hanem a harmadik jelöltről.

Miért nem mondja ki Berki nevét? Ő is ott lesz a szavazólapon, akárcsak ön.

Igen, de pontosan tudjuk, miért lesz ott, és ki gyűjtötte össze neki az ajánlásokat. Sajnos a fővárosi választási bizottság nem hajlandó megvizsgálni, hogy mennyire azonosak Tarlós István és a trashceleb ajánlásai. Pedig van arra precedens (lásd tavaly Zuglóban az álellenzéki Lévai Katalin esetét), hogy kizárnak jelölteket a versenyből, mert indokolatlan mértékben egyeznek az ajánlóíveik. Mindeközben ez a bizonyos ember fideszes önkormányzati képviselőkkel közösen járja Zuglót, és csinál magából hülyét.

Akkor a „trashceleb” ügyében egyetért Puzsér Róberttel.

Sok mindenben egyetértünk, például ebben is.

Tartja, hogy Puzsér Róbert nem a Fidesz ügynöke? Puzsér azt mondja, ön fideszügynöközi őt.

Puzsér Róbert őszinte szándékait nem vonom kétségbe, ő alternatívát próbál kínálni. Viszont őt a Fidesz jól fel tudja használni arra, hogy ezt a választást meghekkelje. Ez nem Puzsérról, hanem a Fideszről szól.

Szoktak még beszélni?

Miután kimondta nyilvánosan, hogy indulni fog az előválasztáson, majd ezt nem tette meg, szerintem Puzsér kiiratkozott az ellenzéki politikából.

Tarlóssal mi a helyzet? Azt nyilatkozta, vele is beszélőviszonyban volt.

Ha valaki visszaolvassa, miket nyilatkozott rólam Tarlós István még azelőtt, hogy a politikai ringben találkoztunk volna, éles fordulatot láthat. Amíg nem voltunk riválisok, gyakran dicsért.

Mi volt a legjobb, amit mondott önről?

Vissza kell keresni a nyilvános megszólalásait,

mondta azt is, hogy kulturált és konstruktív vagyok, vagy valami ilyesmit. Nem csináltam best of Tarlós-gyűjtést.

De az előző kérdésre válaszolva: volt Tarlóssal egy normális munkaviszonyunk, amit a kampány felülírt. Ezt valahol értem is, de én nem jutnék el odáig, hogy a négyszemközti, bizalmas beszélgetésünket elmondjam a nyilvánosságnak.

Arra az ATV-s interjúra céloz, ami szerint ön könyörgött Tarlós Istvánnak, hogy ne legyen kemény a kampány.

Életszerű, hogy azt gondolom, nem lesz durva a kampány, és ilyenre kérem az ellenfelemet?

Egyébként mit gondol, mennyire durvult el a kampány?

Péntek reggel arra keltem, hogy egy paparazzo fotózza a lakásomat, és követ, ahogy puszit adok a feleségemnek és iskolába viszem a kisfiamat. Vannak még szerintem tartalékok.

Tarlós szerint a főváros csak Zuglóban több fát ültetett el, mint a zuglói önkormányzat. Sőt, a Mandinernek adott interjújában is felrótta önnek, hogy a Pillangó parkban közel száz fát vágatott ki a helyi önkormányzat.

Ez óvodás szint; nem így kéne kampányolnia egy kilenc éve hivatalban lévő főpolgármesternek. Az állítások pedig természetesen nem igazak. Elültettek tízezer fát a fővárosban, ebből valóban sokat Zuglóban, nem véletlenül: proaktívan mentünk előre, hogy Zuglóban sok fát ültessünk el ennek a programnak a keretében, a budapestiek szempontjából pedig tök mindegy, hogy a fákat ki ültette el. Miután elhangzott Tarlóstól ez a mondat, utánanéztem: mi 2100 fát ültettünk Zuglóban, míg a Főkert 1000-1500-at.

És mi a helyzet a Pillangó parkkal?

A kerületünk legnagyobb közparkjában egy olyan beruházást valósítottunk meg, aminek keretében egyetlen ép és egészséges fát sem vágtunk ki. Ott a társadalmi munkában ültetett fák egy része annyira rossz állapotban volt, hogy – a beruházástól függetlenül – ki kellett vágni őket. A kétezer fából nagyjából ötvenet, azért, mert elpusztultak, illetve eleve balesetveszélyesek voltak. Ez közel sem ugyanaz, mint amikor a Római parti gátberuházás érdekében mennek neki a platánfáknak, vagy éppen a városligeti építkezések miatt az amúgy egészséges fáknak.

Ha ön lesz a főpolgármester, meghosszabbítják a 3-as metrót Káposztásmegyerig?

Nyilván minden finanszírozás kérdése. Beszélgettem káposztásmegyeri polgárokkal és politikusokkal, és sokan azt mondják, hogy inkább a 14-es villamost kéne fejleszteni, illetve a vasúti közlekedést javítani, nem a 3-as metrót meghosszabbítani. Persze a legtöbbet hozzáadni a budapesti közlekedéshez a már meglévő metróvonalak meghosszabbításával lehetne, de van arról egy szakmai vita, hogy erre valóban szükség van-e, egyesek szerint a metrót eleve Dunakesziig kéne továbbvinni. Ez megfontolandó, hiszen az agglomerációs közlekedést nem Káposztásmegyeren kéne megfogni, hanem sokkal kijjebb.

 A 14-es villamost pedig – amire egyébként a kormánynak is vannak tervei – az én programom szerint a Bajcsy-Zsilinszky úton át meghosszabbítjuk egészen a Deák térig, és azt fonódó villamosként vinnénk a 47-es és 49-es villamosok vonalán a budai oldalra. Ez a beruházás lehet, hogy versenyképes lenne a 3-as metró meghosszabbításával.

Wintermantel Zsolt, Újpest fideszes polgármestere azt mondta az Azonnalinak, hogy ha nem ők nyernek, biztos nem lesz Káposztásmegyeren metró, mert oda az ellenzék pihenőligetet akar építeni.

A két projektnek semmi köze egymáshoz. A polgármester úr valószínűleg rosszul tájékozódott, hogy mi a helyiek terve. A pihenőliget az Újpest és a XV. kerület közötti területen létesülne, amit a metró meghosszabbítása nem befolyásolna. Amúgy ők vannak többségben, megígérték a káposztásmegyeri metrót, de mégis olyan silányul építették át az M3-ast, hogy ezt csak megnehezítették.

Főpolgármesterként hogyan döntené el, hogy meghosszabbítsák-e a metrót?

A megvalósíthatósági tanulmányok készen vannak, erről kell tartani egy társadalmi és szakmai párbeszédet. Lehet erről véleményem, de szerintem fontosabb, hogy a helyiek mit gondolnak, és még fontosabb, hogy egy hosszú távú városvezetési stratégiába jól illeszkedjen a beruházás. De tényleg vannak szakmai érvek amellett, hogy a 14-es villamos fejlesztésével oldjuk meg a közlekedési problémákat.

Mi a helyzet a Thököly úttal? Egy Facebook-videójában említette, hogy milyen jó lenne, ha járna ott újra villamos, mint ahogy korábban is.

Zugló és a XV. kerületi lakótelepek szempontjából lenne elképesztően fontos, hogy legyen kötött pályás közlekedés. Egészen szürreális az a buszcsorda, ami a Thökölyn a reggeli csúcsforgalomban kialakul. A fővárosnak volt egy elképzelése, aminek értelmében a villamosok a Keleti pályaudvarig közlekedtek volna, és a 7-es busz mostani végállomásától hozták volna be az embereket. Ezt végül lehúzták a projektlistáról, mert a 3-as metró felújításának költségei iszonyatosan elszálltak, szerintem egyébként a cégek kartellezése miatt.

A valódi megoldás nyilván a 4-es metró meghosszabbítása lenne,

ami mostani formájában túl sokba került a budapestieknek ahhoz képest, hogy mennyit adott hozzá a fővárosi közlekedéshez. A 4-es metrónak az lenne az értelme, hogy kimenjen egészen Budaörsig, Újpalotáig. Ha ez megvalósítható, akkor nem kéne villamost csinálni. De ha nem, akkor villamosfejlesztéssel kell megoldani a helyzetet. Méghozzá úgy, hogy a villamosvonal elérjen az Astoriáig, átmenjen az Erzsébet hídon, vagy fonódjon a Deák tér vagy Buda felé. Olyan vonalnak nincs értelme, ami a Keletinél véget ér: senki sem akar a Keletinél átszállni.

Mit csinálna az autókkal, ha a villamos elvenne két sávot tőlük? Már enélkül is mindenhol egymást érik a dugók a Rákóczi úton, a Thököly úton és a Bajcsy-Zsilinszky úton.

Ha jobb lenne a tömegközlekedés, kevesebben ülnének autóba. Nem szabad adottságként elfogadni, hogy túl sok az autó.

Még egy közös pont Puzsér Róberttel.

Azzal a különbséggel, hogy én ezt már tíz éve mondom.

A programom ebben a tekintetben kilencven százalékban azonos Jávor Benedek 2010-es programjával.

Horváth Csaba meg tavasszal azt mondta, hogy az ön programja azonos az övével.

Az Azonnali kiváló újságírói végezzenek tartalomelemzést az én mostani és Jávor Benedek 2010-es programja között!

Akkor Jávor Benedektől nyúlta a programját?

A politikában vannak megtermékenyítő gondolatok, ráadásul Jávor Benedekkel ma is egy politikai közösséghez tartozom. Nem tudok tőle nyúlni, egyszerűen ugyanazt gondoljuk a világról. Visszatérve a közlekedésre: Budapesten elsősorban akkor lesz kevesebb autó, ha fejlesztjük a kötöttpályás közlekedést, ami eléri a város szélét is, nem pedig a belvárosban áll meg. És így kell a város szélein P+R parkolókat létesíteni. Ezért fontos az M2-es metró és a gödöllői HÉV összekötése, az 1-es villamos meghosszabbítása, és ezért fontos azon gondolkodni, hogy a vasúti közlekedést hogyan tudjuk integrálni a városon belüli, más tömegközlekedési lehetőségekbe.

Stadionstop: már csak a Honvéd és a Puskás Ferenc Stadion épül Budapesten mint focistadion. A többi más típusú beruházás.

És az nem stadion? Tévedés, nemcsak az a stadion, amiben fociznak. Rendszeresen olvasom az Azonnalit, kiváló szerkesztőség és kiváló cikkeket ír. Meg is osztottam azt a cikküket, ami erről szól, és a posztban felsoroltam azokat a stadionberuházásokat, amiket a kormány tervez. Mondjuk az újpesti íjászközpontot...

Nem lesz íjászközpont. Wintermantel Zsolt legalábbis azt mondta nekünk, hogy ezt a projektet jó eséllyel sikerült megfúrnia az ellenzéknek.

Akkor legalább volt értelme a kampánynak. Ha Wintermantel Zsolton múlna, lenne ott íjászközpont, és ha nincs változás, biztos vagyok benne, hogy a kampány miatt félretett terveket újra előveszik majd. De még mindig ott van a IX. kerületben a botrányosan túlárazott kézilabdacsarnok, megépülne Budapest legértékesebb telkén, Ferencváros Duna-partján az atlétikai centrum, ami valószínűleg legalább 200 milliárdba kerülne. Az az épület egyetlen egyszer telne meg, az atlétikai világbajnokság idején, utána pedig üresen állna.

Elvenné a teret azoktól, akik biciklizni, teniszezni, kézilabdázni szeretnének?

Ezekre Budapesten rengeteg helyen van lehetőség, nem csak stadionokban.

Lenne még egy lehetőség rá.

Ami kiveri a biztosítékot nem csak nálam, hanem minden budapestinél, az nem a tömeg-, hanem az élsport eszelős mértékű infrastruktúrabővítése. Azt imádnám, ha épülnének a városban fitneszparkok, futókörök, bicikliutak, nyilvános kézi- vagy kosárlabdapályák. A nagyjából 500 milliárd forint összköltségű stadionberuházások töredékéből meg lehetne ezeket csinálni. És ha ehhez még hozzáadjuk a Városligetet, a várrekonstrukciót és más kormányzati projekteket, már ezermilliárdnál járunk. Ha megnézzük, mennyit költünk ezzel szemben Budapesten közösségi közlekedésre, infrastruktúrafejlesztésre, azt kell mondanom: ezredannyira fontos dolgokra százszor annyi pénz jut.

Mintha a stadionstoppal a NOlimpia-kampányra játszana rá.

Ez most nem a NOlimpia-kampány. Nem játszom, hanem tisztelem a budapestiek akaratát. Éppen a NOlimpia-kampány kapcsán mondták el, mit nem akarnak. Persze tudom, mi lesz a következő kérdésük, hogy miért támogattam az olimpiai pályázatot...

Nem ez lett volna.

Mindegy. Úgy épít Magyarország olimpiai infrastruktúrát, hogy még olimpiát sem rendez. Innentől kezdve végképp értelmetlen ennyit fordítani stadionokra.

Az olimpia lenne az egyetlen, ami értelmet adhatna ezeknek a nagyberuházásoknak.

Egyszer lehet, hogy rendezünk azt is.

Lehet. Szeretném, ha egyszer valamikor így lenne. Csak mások a prioritások egy olyan városban, ahol ekkora közlekedési problémák vannak, lakhatási válság van és összeomlott az egészségügyi ellátás.

Puzsér Róbert a stadionstop kapcsán azt kérdezi, miért CT-t akar minden kerületbe, miért nem mondjuk lélegeztetőgépet?

A CT nyilván szimbólum, de azért is, mert Magyarországon a legalacsonyabb egész Európában az egy főre jutó CT-berendezések száma. Ezek hiányának kiemelten nagy szerepe van abban, hogy 75 éves kor alatt 10 emberből 8 olyan betegségben hal meg, ami megelőzhető lenne megfelelő orvosi ellátással. CT-kben azért is állunk rosszul, mert ha az önkormányzat vesz egy CT-t – mint tette azt a XIII. kerület –, nem kap hozzá finanszírozást. Lehet ezzel kapcsolatban csípős megjegyzéseket tenni, csak amikor valakinek meghal egy családtagja azért, mert nem kapott időben lehetőséget arra, hogy CT-vel diagnosztizálják a betegségét, akkor már nem fogja ezeket ilyen viccesnek gondolni.

Ha főpolgármester lenne, melyik lenne az a leginkább visszamaradott három kerület, amikre a leginkább odafigyelne?

Egy főpolgármester nem lehet elfogult egyik kerület felé sem. Az viszont tény, hogy Budapest nagyon egyenlőtlenül fejlődik, és ez mindenkinek rossz. A belvárosban túl sok az intézmény, a munkahely, a turista, túl nagy mértékben áramlik oda a közlekedés, ami miatt a lakosság nagy terhelésnek van kitéve. A peremkerületekben pedig túl kevés az élet, ami miatt ott meg nagy a mobilitási igény. Ezért az én koncepciómban hangsúlyos a peremkerületek központjainak fejlesztése, illetve a területi egyenlőtlenségek csökkentése. A turizmusnak is persze örülünk, mert jó a városnak, de ennek az eloszlása is nagyon egyenlőtlen. A Belváros, az I. kerület emiatt kezd élhetetlenné válni a helyi lakók számára.

Ön is ültetne tízezer fát, mint Tarlós István?

Ennél sokkal többet fogok ültetni.

Mennyit?

Nagyjából egymillió fa hiányzik a városból. A programom szerint – a kerületekkel közösen – évi tizenötezer fát fogunk ültetni. Ez nyilván csak akkor fog működni, ha fölszabadítjuk a használaton kívüli területeket, rozsda- és barnaövezeteket zöldterület-növelésre. Tarlósnak nincs tehát abban igaza, hogy ne lenne hely Budapesten több fának. A stadionépítésekkel Észak-Csepelen és Ferencvárosban nemcsak az a baj, hogy feleslegesek és drágák, hanem hogy stratégiailag fontos területeket vesznek el, ahol lehetne zöldíteni. Egyébként az egyik legjobb „ellenzéki programot” Tarlós István és csapata írta 2012-13 magasságában, amikor is a fővárosi közgyűlés ellenszavazat nélkül fogadta el a Budapest 2030 stratégiai tervet. Ez az egyik legjobb városépítészeti program, amit megismertem, és sok minden benne van, amit én is képviselek. Kár, hogy abból végül egy asztalfióknak szóló koncepció lett, és az ellenkezője valósult meg.

Gyurcsány Ferenctől tanult meg gitározni?

Akkor sokkal rosszabbul gitároznék. Gyurcsány Ferenc szerintem nem tud gitározni.

Pedig egyszer Gyurcsány is gitározásra ragadtatta magát egy kampányeseményen, akárcsak ön a kampánynyitó rendezvényén.

Nem akarom ezen a területen megbontani az ellenzéki egységet, de amennyire emlékszem, azon a felvételen elnök úr rendkívül imponáló módon léggitározott, a gitár maga nem szólt. Az én gitárom be volt dugva, bárki bármit mond.

Tud egyébként gitározni?

Valaha tudtam. Aztán volt egy pont az életemben, amikor kiderült, hogy nem leszek zenész.

De akkor tervezte, hogy zenész lesz.

Hogyne. A családom és Budapest után legjobban a zene érdekel.

Ha már Gyurcsány Ferenc: nehéz nem észrevenni, hogy amíg mondjuk Fekete-Győr András sokszor feltűnik az oldalán, addig a DK-sok mintha hiányoznának ön mellől a kampányban annak ellenére is, hogy a DK lett az ellenzék vezető ereje. Ez az ön kérése volt, vagy maguktól nem jönnek?

Nem volt ilyen kérés, sőt, pont pénteken volt egy közös sajtótájékoztatónk Dobrev Klárával. Kálmán Olga részt vett a programbemutatómon, ami bizonyos értelemben közös programunk, hiszen az Kálmán Olga programjának sok elemét is tartalmazza.

És hol van Gyurcsány Ferenc?

Szerintem ő is aktív lesz a kampányban.

Mi az, hogy lesz? Már javában tart a kampány. Hol van az elnök úr?

Hiába keresik, nem fognak ellentmondást találni, a DK-val elástuk a csatabárdot.

Mondom, éppen pénteken tarttam Dobrev Klárával közösen sajtótájékoztatót.

Nem maradt semmi feszültség abból a meglepetésből adódóan, hogy önre indították az előválasztáson Kálmán Olgát?

Nem. Velem csak az tud tartósan haragban lenni, aki ezt akarja.

Inkább használ vagy inkább árt önnek, ha Gyurcsány Ferenc is elkezd kampányolni ön mellett?

Használ, a DK szavazói nélkül nem lehet választást nyerni. A többi ellenzéki szavazó pedig már régen túlvan a Gyurcsány-fóbián.

Ha főpolgármester lesz, számítana Kálmán Olgára, akár mint alpolgármester?

Koalíciós kormányzásra készülök, így a DK-nak nyilván lesz főpolgármester-helyettese. Személyi kérdésekről is közösen fogunk dönteni, de

Olgára mindenképpen számítanék a csapatban.

Neki vagy Gy. Németh Erzsébetnek örülne jobban?

Mindkettőjüknek örülnék, Zsóka is és én is annak, ha ő megnyeri a XVII. kerületet. Közösen fogjuk eldönteni, hogy a közös feladat melyik részét ki végezze. Azt meg, hogy erre a posztra kit jelöl a DK, már a DK dolga eldönteni.

Hány alpolgármesterben gondolkodik? Most ugye három van.

Az összes engem támogató pártnak föl fogom ajánlani a lehetőséget, hogy aktívan részt vegyen a városvezetésben. Azt, hogy ez pontosan mit jelent, ki milyen pozíciót vigyen, nem feladatunk most eldönteni. Először nyerjük meg a választást.

Tarlós Istvánt nem kérné fel tanácsadójának? 1990 óta folyamatosan vezet kerületet, vagy épp főpolgármester, ilyen szakértelme nem sokaknak van.

Ha megnézem Tarlós politikai pályáját, azt kell mondjam, hogy az elmúlt néhány hét nem a legfényesebb időszaka. Méltányolom az ellenfelem akkor is, ha a kampány csihi-puhijában ez nem hallatszik. Úgyhogy ezt is el tudnám képzelni, biztosan lesz olyan ügy, amelyben kíváncsi leszek a véleményére.

Akkor nem romlott meg annyira a viszonyuk, hogy győzelme esetén ne hívja fel Tarlóst és gratuláljon neki.

Garantálom, ha ő nyeri a választást, én leszek az elsők egyike, aki gratulál neki.

De nem fogja megnyerni, és abban nem vagyok biztos, hogy fordított helyzetben ő gratulálna nekem.

Ha mégsem ön nyeri a választást, be fog ülni a fővárosi közgyűlésbe? Hiszen a fővárosi kompenzációs lista első helyéről mindenképpen bejutna.

Nekem most az a dolgom, hogy minden energiámat mozgósítsam a választás megnyerése érdekében, nincs B-tervem.

Mit fog inni október 13-án este, ha nyer, illetve ha veszít? Unicumot?

Valójában az Unicumot nem is szeretem. Nyáron, az előválasztás győzelmi estéjén fehér rumot, egész pontosan Mojitot ittam.

Így ősszel szerintem már visszatérek a fröccshöz. Kevesen tudják, de van polgármesterfröccs: 6 deci bor, 4 deci szóda.

Mi lesz az első dolga, ha főpolgármester lesz? Tavaly azt ígérte, ha miniszterelnök lesz, első dolga lesz bebiciklizni a Miniszterelnökségre. Ha most nyer, a fővárosi közgyűlésbe fog bekerekezni?

Általában a bringámat le szoktam rakni a Mexikói úton – ezzel most felhívtam magamra a figyelmet, ha valaki ki akarja szúrni a kerekét, akkor megteheti – és onnan megyek tovább földalattival. Szóval a belvárosban ritkábban bringázom, inkább tömegközlekedem. Az első dolgom az lesz, hogy elindítjuk annak a pályázatnak a kiírását, aminek célja, hogy a mai, parkolóra hasonlító városházát parkká alakítsuk. Vissza akarom adni az épületet Budapestnek, és nyitott városházát szeretnék, ahol nem a fővárosi politikusok dízelautói parkolnak.

Most már majdnem egy éve főpolgármester-jelölt. Mondhatjuk, hogy ahogy a miniszterelnök-jelöltségre, úgy erre is „a faszért hagyta magát rábeszélni”, vagy ez most más?

Ez most más. Remélem, látszik rajtam, rég voltam ennyire lelkes. Miközben persze fáradt is vagyok, nem sok idő jut alvásra.

Mitől jobb ez a kampány, mint a miniszterelnöki?

Azt is imádtam. Az említett mondatom egészen más összefüggésben hangzott el. És azért az ember sokat tanul az emberi természet gyarlóságáról; ez a hangfelvétel segített abban, hogy én is tanuljak. Visszatérve: volt időszak, amit teherként éltem meg, tudva azt, hogy ez a választás mennyire fontos, és mennyi minden múlik rajtam. Ez most már inkább felszabadít. Tizenhárom éve nem volt olyan választás, ahol ennyire kézzelfogható esély lett volna a változásra.

Azért a közvélemény-kutatásoknak egy közös pontja legalább van: mindegyikben Tarlós István vezet.

Egy picit vezet, de hibahatáron belüli a különbség. És azért ezek a felmérések azt is mutatják, hogy Tarlósnak már nincs a Fidesz-szavazókon túlmenően támogatottsága, ráadásul a felmérések felülmérik a Fideszt. Szóval

azt gondolom, ezt a választást meg fogom nyerni, és ez elég inspiráló ahhoz, hogy ezerrel toljam a kampányt nap mint nap.

Ha az előző kampányban az emberi gyarlóságról tanult, akkor mi a mostani kampány nagy tanulsága?

Arról csak annak a bizonyos hangfelvételnek a kapcsán tanultam. Ha visszatekintek a politikában eltöltött időszakomra, büszke vagyok rá, hogy én mondtam ki elsőnek Magyarországon két dolgot is: 2011-ben egyrészt azt, hogy ebben a politikai rendszerben vagy teljes ellenzéki egység van, vagy a Fidesz marad örökre. Most nemcsak, hogy létrejött Budapesten és a nagyobb vidéki városokban a teljes ellenzéki egység, hanem az Budapesten, a legfontosabb választási színtéren engem állított közös jelöltnek. A másik, amit én mondtam ki először, és amire úgyszintén büszke vagyok, hogy az ellenzék kihívásaira a legjobb válasz az előválasztás. És az élet úgy hozta, hogy ezt meg is csinálhattam, ami most is lelkesít. Tudom, hogy október 13-án nem fog teljes mértékben megváltozni az ország, de az, hogy ez megtörténhet-e, október 13-án fog eldőlni.

Viszont, ha a teljes ellenzéki egység sem bizonyul elegendőnek, milyen ütőkártya marad egyáltalán az ellenzék kezében?

Sose mondtam azt, hogy ha összefogás van, győzelem is van. Hanem azt, hogyha nincs összefogás, egész biztosan nincs győzelem. Bármilyen eredmény születik, olyan következtetést nem lehet majd levonni, hogy a teljes ellenzéki egység ne lenne szükséges feltétel. Vereség esetén az bizonyosodik be, hogy a teljes ellenzéki egység szükséges, de nem elégséges. Én optimista vagyok:

ha október 13-án Budapesten és a nagyvárosokban sikerül az ellenzéknek nyerni, még ugyanúgy a NER-ben fogunk élni,

de mégiscsak azzal a perspektívával, hogy a Fidesz legyőzhető. Ha a választók fejében megdől az a mítosz, hogy a Fidesz legyőzhetetlen, akkor a Fidesz hatalmát is könnyebb lesz megdönteni.

FOTÓK: Illés Gergő / Azonnali

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója
Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek