+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Petróczi Rafael
2018. április 1. vasárnap, 19:12
A bőség zavarában szenved az, aki kampányidőszakban igyekszik számon tartani a politikai kabaréműsor újabb és újabb felvonásait. Azért mi megpróbáltuk rangsorolni őket. Következzék az Azonnali TOP15-ös listája a kampány legviccesebb, avagy legabszurdabb eseményeiről.

15. Lattman Tamás: Ezer meg ezer éve keresem az utam

 

És keresi a bajt, remélve, hogy megtalálja azt, aki őt akarja. A közélet Ákosát először a szocialisták kosarazták ki, majd önmagát jelölte a miniszterelnöki posztra, végül a kampányra ráfordulván a Független Kisgazda Párt (igen, ők még léteznek!) fogadta kormányfőjelöltjének az elárvult nemzetközi jogászt. Hősünk ugyanakkor szűk egy hónap után le is lépett, miután kiderült, hogy a kisgazdák még egy országos listára elegendő ajánlóívet sem tudtak összeszedni. Lattman azonban nem vész el, csak átalakul. Egy abszolút többségét elvesztő Fidesz esetében még akár a baloldal közös miniszterelnöke is lehet…

 

14. Bokros Lajos, a sértett kisfiú

 

Bokros Lajos sértődött óvodásként caplat a politika temetője felé. Miután az MSZP és a DK is kigolyózta a Modern Magyarországot az ellenzéki tárgyalásokból, az hogy, hogy nem, pont a baloldal számára kulcsfontosságú körzetekben indított jelöltet. A volt pénzügyminiszter nem átallott azzal védekezni, hogy ezért nem ők a felelősek, hanem azok, akik nem voltak hajlandók vele megállapodni. Ennyi erővel azt is mondhatta volna, hogy: De óvónéni, a Gyuszi meg a Feri lökött le a hintáról, én arról nem tehetek, hogy utána a kislapáttal fejbe vertem őket.

 

 

13. Juhász Péter végre megtalálta a hozzá illő hivatást

 

Juhász Péter, az Együtt elnöke látszólag feladta politikai karrierjét, és ’90-es évekbeli mosóporügynöknek állt – legalábbis egy kampányvideója alapján. Az LMP-kormányfőjelölt, Szél Bernadett szövetkezési stratégiáját kifigurázó álreklám melegen ajánlja a nézőnek a Berni mosószert, amivel „nem kell kiteregetni a szennyest, hatékonyan semlegesíti a makacs összefogást”. Hogy a választók mennyire fogják díjazni az éretlen hatéves szintjén mozgó kisfilmet, április 8-án kiderül.

 

12. Gyurcsány Ferenc harca a prímszámokkal

 

A DK elnöke egyik sajtótájékoztatóján matematikai tudásával próbált villogni. És sikerült? – teszem fel a klasszikus kérdést. Nos, nem egészen. Egy újságírótól insipirálva, sebtében kiötlött feladványát, miszerint 2X3=6, még sikerült kiszámolnia. A legnagyobb kétszámjegyű prímszám kiderítésével azonban már meggyűlt a baja. Végül a sajtó siserehada nyerte a magasröptű szellemi párbajt: a nemzet Ferije belátta, hogy a megoldás nem 11, hanem 97.

 

11. Egy szelfibot mind fölött

 

A 21. század nagy vívmánya, a szelfibot került főszerepbe a pécsi kampányban. Berkecz Balázs, az Együtt politikusa ugyanis a nevezett eszközzel készített élő adásában próbálta kérdőre vonni az úgyszint e nagyszerű találmányt szorongató, fidelitasos Deli Esztert. A végeredmény az lett, hogy a két politikus, a többi fidelitasos és egy random helyi nénike ádáz csatát vívtak, hogy egymás képébe nyomják szelfibotjaikat.

 

Csak egy kérdésem van: mit kell tennem, hogy a szelfibotra szavazhassak?   

 

10. Hólyagedzés Lázár-módra

 

Lázár János utolsó kormányinfóinak egyikén azzal a történettel próbálta hitelteleníteni az Elios-botrányt, hogy egy borozgatós estéről hazafelé tartva nem csupán azért nem vizelt Hódmezővásárhely utcáin, mert az tilos, hanem mert az Elios-lámpák túl sok fényt adtak a művelet diszkrét elvégzéséhez. A miniszter helyében beszélnék Kósa Lajossal. Ha már egyszer Kósának Debrecenben illemhelyiséget is sikerült átadnia, talán – Lázár segítségére sietve – Hódmezővásárhelyen is meg tudná ismételni a bravúrt.

 

 

9. A hülyeség ragadós: félelem és reszketés Bécsben és Molenbeekben  

 

Lázár János nem csupán vizelettartási szokásaival, hanem egy Oscar-díjra érdemes alkotással is megörvendeztette a nagyérdeműt. Halált megvető bátorsággal utazott ki a migránsuralom alatt senyvedő Bécsbe, hogy drámai zenei aláfestéssel kísérve mutassa be a bevándorlók okozta áldatlan állapotokat. Sajnálatos módon, manipulatív vágóképek ide vagy oda, a felvételen mégiscsak egy tiszta, rendezett világváros normális hétköznapja látható.

 

A mondanivaló és a képi világ nyilvánvaló disszonanciája azonban nem jelenthetett akadályt Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő számára. Ő is leforgatta a maga félelemkeltő videóját Brüsszelben, ezzel bizonyítva az örök becsű mondást: a hülyeség ragadós.

 

8. A migránsügy begyűrűzik a gasztronómiába: Fazekas Sándor feat. Németh Szilárd

 

A gonosz migránsoktól még a konyhánk sem nyújthat menedéket – legalábbis Fazekas Sándor szerint. A földművelésügyi miniszter csepeli lakossági fórumán fejtette ki, hogy amennyiben nem állítjuk meg a bevándorlást, úgy disznóhús helyett hamarosan grillezett skorpiót és sült szöcskét ehetnek a magyarok. Több sem kellett Németh Szilárdnak, ő is nekidurálta magát: a lacikonyhák védelmében szólalt fel a gyrososok, a kebabosok és a McDonald’s ellenében. Azt kell mondjam,

 

nincs mitől félnünk, amíg ily rettenthetetlen férfiúk óvják a magyar gasztronómiát!

 

7. Németh Szilárd női kiadása: Lévai Katalin

 

A Lendülettel Magyarországért kamupárt vezetője, Lévai Katalin nyilvántartásba vételét a választási bizottság – adatmásolásra hivatkozva – visszautasította, így Lévai nem indulhat a zuglói körzet jelöltjeként. A volt esélyegyenlőségi miniszter értelmezésében ő karaktergyilkosság áldozata lett, amit egymással összejátszva követett el az MSZP–Párbeszéd helyi jelöltje, a „maffiózó hírű” Tóth Csaba, a választási bizottság és az Index. Ha fél órára összeeresztenék egymással Németh Rezsi Szilárdot és Lévai Hiteles Baloldali Katalint, minden további nélkül megfejtenék, hogy a gyíkember Soros katonái már a választási bizottságot is megszállták.

 

6. Semjén Zsolt, a szarvasok és a jegesmedvék rémálma

 

Rossz napok járnak Magyarország felkent vadászpápájára, Semjén Zsoltra. A Magyar Nemzet derítette ki, hogy a KDNP-s politikus 2012 óta luxusvadászatokon vesz részt Svédországban, ahol előszeretettel ejt el – akár illegálisan – vadakat, például rénszarvasokat. Ami ennél is nagyobb baj, hogy a horribilis összegű úri murit egy olyan „barát” finanszírozhatta, aki üzletemberként több szálon is érdekelt Semjén politikai döntéseiben. A vadászat nagymestere azonban ahelyett, hogy a keresztény erkölcsi tanításokat követve magába szállt volna, emelte a tétet: ha valaki meghívná őt jegesmedvére vadászni, az azért inspirálná – nyilatkozta a Hír TV-nek. Nem lennék most jegesmedve széles e földkerekségen.

 

5. Kósa Lajos esete a csengeri asszonnyal és az ő ezermilliárdos „örökségével”

 

Adott egy titokzatos csengeri asszony, aki gondol egyet, és megkeresi Kósa Lajos volt debreceni polgármestert, a Fidesz alelnökét és korábbi frakcióvezetőjét, hogy ugyan kezelje már a kedvéért a mesébe illő 1300 milliárd forintos örökségét. Kósa pedig full balekként, mindenfajta gyanú nélkül alá is ír egy erről szóló, közjegyző által hitelesített okiratot. Ráadásul úgy, hogy az örökség valódiságát igazolni hivatott iratokat nem is érti, mert azok németül vannak. Most komolyan, ki hiszi ezt el? Nem lehet, hogy valami oltári mocskos ügyet próbál eltüntetni a miniszter úr még annak árán is, hogy mindenki rajta röhög?

 

4. Pócs János teológiai értekezése Jézusról

 

Hitoktató legyen a talpán, aki nem süvegeli meg a fideszes Pócs János eszmefuttatását Jézus származásáról. A víz- és gázszerelő (!) képesítéssel rendelkező honatya ugyanis egy jászfényszarui gyáravatón azt a „viccet” találta elsütni, hogy Jézus Krisztus is jász volt, mert – kapaszkodjunk meg –  jászolban született. Erre már tényleg nincsenek szavak.

 

3. Kövér László hatalmas intellektusa és az ellenzéki szektás ateisták

 

Vezető fideszes politikustól hallottam nemrég, hogy Kövér László mekkora intellektus, és milyen bonyolult összefüggésekben gondolkodik a világról. Nos, kövezzenek meg, de efelől komoly kétségeim vannak. A tisztelt házelnök úr legutóbb a Belügyminisztérium államtitkára, Kontrát Károly lakossági fórumán mondott egy cifrát, amikor az ellenzéki politikustársait „megrögzött ateista szektatagoknak” kiáltotta ki, „akik gyűlölnek mindent, ami Istennel összefüggésbe hozható”. Ez ám az intellektus, valóban!

 

2. Kocsis Máté, az önzetlen pszichológus

 

Mi lenne velünk az olyan jótétlélek politikusok nélkül, mint a fideszes Kocsis Máté? Józsefváros polgármestere egy testületi ülésen azután sietett egyik ellenzéki politikustársa, a párbeszédes Erőss Gábor segítségére, hogy az a Soros-terv emlegetése mögött a valós problémák eltakarásának szándékát vélte felfedezni. Kocsis erre elmondta, hogy

 

idejét és energiáját nem sajnálva átfogó pszichológiai elemzést készíttetett gyanútlan ellenzéki felebarátja mentális állapotáról,

 

amit annak Facebook-bejegyzésire, írásmintájára, felszólalásaira, hanghordozására és még sok minden másra alapozott. Kocsis kiemelte, hogy a dokumentumot segítőleg fogja odaadni Erőssnek. Ezek után szégyen, hogy az érintett képviselő nem borult térdre hálából e nagyszerű ember előtt!

 

 

1. Kotkodács

 

Egyik oldalról felháborító, hogy pusztán a törvény szigora képes rászorítani arra a mi adóforintjainkból fenntartott „köztelevíziót”, hogy behívjon ellenzéki politikusokat is a stúdióba. Ráadásul kínosan ügyelve arra, hogy az előírt öt percnél több műsoridőt egyikük se kapjon. A másik oldalról viszont ez a propagandamentalitás ajándékozott meg minket szebbnél szebb ellenzéki interjúkkal.

 

Az ötpercesek mezőnyéből kiemelkedik Tichy-Rács József, a Kétfarkú Kutyapárt jelöltje, akinek úgy sikerült lesüllyednie az M1 szintjére, hogy egyúttal messze felülmúlta azt. A csirkejelmezbe bújt politikus ugyanis valóban nem csinált semmi mást, mint szó szerint végigkotkodácsolta az öt percét. Görbe tüktöt mutatott ezzel nem csupán a propagandamédiának és a Fidesznek, hanem a magyar társadalomnak is.

 

Egyszerre volt abszurd, röhejes, ugyanakkor nagyon is komoly jelenet.

 

Ezért érdemli meg a lista első helyét. 

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Tomislav Tomašević az exit poll szerint több, mint 48 százalékot kapott. Ez nem a végeredmény.

A CDU és több német város viszont az izraeli zászló kihelyezésével fejezte ki szolidaritását Izraellel.

A budapesti főpolgármester immár hivatalosan is bejelentkezett az ellenzék miniszterelnök-jelöltségéért.

Noha a Varga Mihály-féle új adócsomag célja az adócsökkentés és az adóegyszerűsítés, az leginkább kommunikációs húzásként értelmezhető. Elemzés!

A számok alacsonyabbak a hivatalos adatoknál, de a kórházba kerültek körében a halálozási arány magas.

Az eset miatt Skóciában többen is azt követelik, hogy legyen saját bevándorláspolitikájuk.

Néhány kivétel azért marad: a piacokon, a zsúfolt helyeken és a busz- és vonatállomásokon még kell majd a maszk, máshol azonban nem. Június elsejétől pedig újabb enyhítések jönnek.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás