Olyan szelídet vitáztak, hogy Puzsér még meg is védte Karácsonyt

Szerző: Hutter Marianna
2019.03.13. 12:48

Mit szabad Nagy Blankának, amit Puzsér Róbertnek nem? Mi volt Karácsony Gergely élete legrosszabb mondata? És vajon mennyire ment egymásnak a két ellenzéki főpolgármester-jelölt a Válasz Online által szervezett beszélgetésen? Az Azonnali a helyszínen járt, ahol ismét kiderült az is, hogy Puzsér bárkit szívesen elküld a „kurva anyjába”, ha az visszahozza a politkába a rock'n'rollt.

Olyan szelídet vitáztak, hogy Puzsér még meg is védte Karácsonyt

„Elborzaszt ez a férgesült szemforgatás” – erről beszélt Puzsér Róbert,az LMP által támogatott független főpolgármester-jelölt egy szerdai beszélgetésen, melyen a baloldali ellenzék jelöltjével, Karácsony Gergellyel vettek részt. A feleket a Válasz Online ültette egy asztalhoz, beszélgetésüket is Stumpf András, a lap újságírója moderálta.

Puzsért annak kapcsán kérdezték, hogy indoklása szerint a kulturális minimum tisztázása miatt ült le nyilvánosan beszélgetni Karácsonnyal, miközben korábban meg Závecz Tibor közvélemény-kutatót felszólította: „takarodjon a halál faszára”. Závecz azzal vívta ki Puzsér haragját, hogy egy rendezvényen „problémának” nevezte őt.  Puzsér szerint viszont az elit az elmúlt harminc évben szétlopta a nemzeti vagyont, felszámolta a demokráciát, és azt gondolják, hogy káromkodni is csak nekik szabad. Hozzátette:

az, ha valaki „belehugyozza” a hóba, hogy O1G, az Facebookon borítókép lehet, vagy ha Nagy Blanka küld el valakit a „halál dákójába”, akkor azt mondják, hogy szenvedélyes beszéd volt és helyreállt a világ rendje.

Bezzeg ha valaki főpolgármester-jelöltként káromkodik, rögtön alkalmatlannak tartják a káromkodás miatt. Ettől függetlenül Puzsér hangsúlyozta egy korábban már hangoztatott gondolatát: visszahozza a rock’n’rollt a politikába, akkor is, ha vannak, akiket el kell küldenie a „kurva anyjába”.

PUZSÉR RÓBERT, KARÁCSONY GERGELY, STUMPF ANDRÁS (FOTÓ: BAKODI PÉTER)

Később az ATV kérdésére, mely szerint Tarlóssal is hasonló stílusban beszélne-e, ha vitatkoznának, a publicista úgy reagált: érti, hogy az ATV nézői zömében nyugdíjasok és az ő prüdériájukhoz kell hangolni a kérdését. Ugyanakkor azt egy megerősítésnek érzi, hogy az ATV-nek a stílusával van baja, nem mondanivalója tartalmával. Egyébként Ha Tarlós is azt mondaná, amit Závecz, hogy „kezelni kell a Puzsér-problémát”,  akkor sem válogatná meg a jelzőit.

Karácsony életének legrosszabb mondata

Karácsony Gergelyt a beszélgetésen arról is kérdezték, hogy a Hír TV-ben azt mondta a jobbikos Gyöngyösi Márton egy korábbi kijelentése kapcsán: önmagában nem antiszemitizmus a zsidók listázása. Erről Karácsony azt mondta:

élete legrosszabb mondata volt ez, hiszen – ahogy egyébként a műsorban is tette – nyilvánvalóan elutastíja és válallahatatlannak tartja Gyöngyösi kijelentését.

Karácsony szerint azzal követett el hibát, hogy skálázni próbálta az antiszemitizmust. A Jobbik kapcsán megjegyezte: kezdi a múltját maga mögött hagyni, ez az országnak jó és üdvözölni kell. Ám ő majd akkor hisz a politikusoknak, ha a magyar holokauszttal kapcsolatban egyértelműsítik álláspontjukat.

A témában egyébként Puzsér megvédte Karácsonyt. „Karácsony Gergelyről sok rosszat el tudok mondani, de hogy fasiszta vagy antiszemita lenne, az nevetséges” – jegyezte meg. Felhívta arra is a figyelmet, az a Fidesz antiszemitázza a zuglói polgármestert, amelynek házi publicistája, Bayer Zsolt az orgoványi erdőben ásná el a zsidókat. Ezért Puzsér szerint egyszerűen vissza kell utasítani ezt a diskurzust, nem pedig magyarázkodni.

PUZSÉR RÓBERT

Tarlós rossz, az előválasztás jó

A beszélgetés során vita nem alakult ki a két főpolgármester-jelölt közt. Nem meglepő módon közös pont volt köztük, hogy Tarlós István szerintük „kiszolgálja a központi kormányzat kényét-kedvét”.

Karácsony szerint ha valaki végignézi, miket lehetett letolni Tarlós torkán az elmúlt években, akkor azt látja, hogy „Tarlósnak elég nagy torka van”.

Példának a zuglói polgármester azt hozta fel, hogy a főváros a hármas metró felújítása kapcsán olyan szovjet gyártmányú kocsikat újíttatott fel, amik Moszkvában sem közlekednek már.

PUZSÉR RÓBERT, KARÁCSONY GERGELY (FOTÓ: BAKODI PÉTER)

Ami az előválasztást illeti, ezzel kapcsolatban Puzsér hangsúlyozta: érdekelt annak megtartásában, jó eszköznek tartja ahhoz, hogy csak egy ellenfél induljon Tarlós ellen, ami pedig előfeltétele a jelenlegi főpolgármester leváltásának. Ugyan a publicista szerint neki nincs kétsége, hogy akárcsak ő, Karácsony is

készen áll az előválasztásra, ám szerinte ennek megvalósulását az MSZP-nek is akarnia kell. A párt szándékaiban viszont Puzsér már kételkedett.

Karácsony azt hangsúlyozta: minden, amit eddig megbeszéltek Puzsérral az előválasztás kapcsán, az áll, a vita abban van köztük, hogy mit gondolnak egymásról és a világról. Bízott abban, hogy nemcsak ők, de rajtuk kívül további jelöltek is részt fognak venni az előválasztáson. Azzal kapcsolatban, hogy mint az Azonnali korábban megírta, a tisztán online szavazás kivitelezése vita lehet Puzsérék és a baloldal közt, Karácsony hangsúlyozta: az elektronikus aláírással lehetséges lesz az online regisztráció, ez Puzséréknak és az MSZP-nek is megfelel. Karácsony megjegyezte azt is: meglepődne, ha nem ő maga lenne az előválasztás győztese, de szerinte amúgy is mindenki saját magát tartja esélyesnek.

FOTÓK: Bakodi Péter / Azonnali

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek