Mi lesz a választás után a Sétáló Budapesttel? Két forgatókönyv

Szerző: Tóth Csaba
2019.10.12. 16:37

Ha vasárnap Tarlós István nyer Budapesten, és emiatt Puzsérékat teszik felelőssé, az katasztrofális lenne a Sétáló Budapest számára. De hogyan profitálhatna a mozgalom Karácsony Gergely esetleges győzelméből?

Mi lesz a választás után a Sétáló Budapesttel? Két forgatókönyv

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

Objektíven nézve – legalábbis ha az emberi életet az egyik legfontosabb értéknek tekintjük – Budapest legnagyobb problémája a légszennyezettség, melynek csak a szállópor-összetevője évente kb. 1500 halálesetet okoz, még a Fidesz-kormány 2017-es beszámolója szerint is. A rossz levegőminőségért – amely a budapestiek háromnegyedét aggasztja – persze számos tényező felelőssé tehető, de Tarlós István felelőssége vitathatatlanul a legfontosabb.

Hiszen a főpolgármester nem csak tétlenül nézi, hogy a vezetése alatt lévő városban idő előtt meghaljon ennyi ember, de az autóhasználat előnyben részesítésével, a fekete füstöt okádó buszok üzemben tartásával, és a szmogriadó-rendelet többszörös gyengítésével aktívan hozzájárul a légszennyezés problémájához (ennek fényében különösen érthetetlen, hogy a budapesti légszennyezettség ügye egyetlen Tarlós-interjúban, még a zöld beállítottságú Azonnali interjújában sem merül fel).

Bár Karácsony Gergely is óriási problémának látja a légszennyezést (Facebook-videója szerint többek közt erről akart vitázni Tarlóssal), és programjában egy egész oldalt szentelt a levegőminőséget javító intézkedéseknek, Puzsér Róbert Sétáló Budapest-mozgalma a légszennyezettséget központi témává teszi, és már nevében is utal a légszennyezéshez leginkább hozzájáruló autóhasználat radikális visszaszorítására.

Továbbá 70 független szakember részvételével kidolgoztak egy rendszerszintű programot, ami kiváló alapja lehetne egy, a légszennyezésről és autóhasználatról szóló, jövőbeli társadalmi vitának. A bátor kiállás az autóhasználat visszaszorítása mellett, a részletesen kidolgozott program, a civilek bevonása és egy szakértő csapat összekovácsolása vitathatatlan érdemei a mozgalomnak.

Ezért is nagyon érdekes kérdés, hogy az önkormányzati választások után mi lesz a Sétáló Budapest-mozgalom jövője.

Az a Puzsér-szavazók nagy része számára is nyilvánvaló, hogy a mozgalom nem fog nyerni (a felmérések szerint a budapestiek 4-5 százaléka fog Puzsérra szavazni, miközben csak a budapestiek 1 százaléka gondolja azt, hogy Puzsér nyeri a főpolgármester-választást). Két lehetőség marad tehát: vagy Tarlós, vagy Karácsony fog nyerni.

A PILLANAT, AMIKOR PUZSÉR RÓBERT ÉS A SÉTÁLÓ BUDAPEST KAMPÁNYFŐNÖKE, ZARÁND PÉTER SZEPTEMBER ELEJÉN BEJELENTETTÉK A SAJTÓNAK, HOGY MEGVANNAK A PUZSÉR FŐPOLGÁRMESTER-JELÖLTI ELINDULÁSÁHOZ SZÜKSÉGES ALÁÍRÁSOK.

Mi lesz, ha Tarlós nyer?

Tegyük fel, hogy Tarlós nyer, és csak 1 százalékon belüli fölénnyel, aminek nem elhanyagolható az esélye. Az SB-mozgalom számára ez valószínűleg katasztrofális lenne. Az ellenzéki pártok az SB-mozgalmat tennék felelőssé Tarlós hatalomban maradásáért, ahogy a független sajtó is. A támadások hatására jó eséllyel felerősödnek a mozgalom belső feszültségei, elveszítené támogatóinak egy részét, de ami még fontosabb, jelentősen elszigetelődne és sok ellenzéki szavazó bizalmát végérvényesen elveszítené (részben hasonló dolog történt az LMP-vel a 2018-as választások után).

A Tarlós hatalmon maradásáért felelőssé tett SB véleményére sokkal kevesebben lennének kíváncsiak, ezért esélye se lenne rá, hogy üzeneteit eljuttassa a mozgalmon kívülre.

Ráadásul a Tarlóst kritizáló véleménye csak egy lenne az ellenzéki kritikák között a mozgalomnak, amely ezek miatt a következő választáson még nagyobb hátrányból indulhatna, mint a mostanin. Ha Tarlós több százalékkal nyer, akkor is jellemzőek lehetnek a fent leírtak, de mivel akkor nehezebben hárítható a felelősség az SB-re, a fentiek hatása nem lesz olyan erős. 

Mi lesz, ha Karácsony nyer?

Ezzel szemben ha Karácsony nyerne, akkor egyrészt nem lenne értelme az SB-t támadni, és inkább a választékot színesítő funkciója kerülne előtérbe. Másrészt paradox módon az SB-nek éppen Karácsony győzelme esetén lenne potenciális lehetősége bizonyítani egyik legfontosabb üzenetét, miszerint Karácsony alkalmatlan, az MSZP-DK embere. (Ha ugyanis Karácsony elbukik a főpolgármester-választáson, attól még az ellenzéki közvélemény számára alkalmas marad, mivel az ellenzéki szavazók nagy része jelenleg is alkalmasnak tartja őt). Ha igaza van az SB-nek, és Karácsony nem tudja fővárosi politikát megváltoztatni (például a Fidesz miatt),

vagy akár csak nem tudja teljesíteni az ígéreteit – ezekre azért függetlenül Karácsony képességeitől van esély, lássuk be –, az hatalmas lökést adhat a Sétáló Budapestnek a következő választáson.

De ha Karácsonynak sikerül elérnie némi eredményt, az SB-mozgalom akkor is sokkal jobban tudja népszerűsíteni a kritikus elképzeléseit, mint Tarlós győzelme esetén, mivel kritikájával csak az ellenzékiek körében amúgy is hazugnak elkönyvelt Fidesszel kell versenyeznie. Ha pedig az lesz a helyzet, hogy Karácsony valódi zöld politikát folytat, és például a Sétáló Budapest-koncepció lényegét adó forgalomcsillapításra törekszik, akkor igencsak nagy szükség lesz az SB-re, hogy – az óbaloldal feltehetően ellenirányú törekvéseit ellensúlyozandó – radikálisabb lépésekre ösztökélje Karácsonyt.

A SÉTÁLÓ BUDAPEST MOZGALOM PLAKÁTJA A KAMPÁNYHAJRÁBAN

Bár Puzsér több szempontból problémás vezetője a Sétáló Budapestnek, maga a mozgalom nagyon fontos szerepet tölthet be egy jövőbeli zöld, sétáló város kialakításában. Csakhogy ehhez először meg kell szereznie az ellenzéki szavazók bizalmát. Nagyon úgy néz ki, hogy ha vasárnap Tarlós nyer, akkor a Sétáló Budapest-mozgalom hosszú évekre elbúcsúzhat ennek a bizalomnak a megszerzésétől. 

Olvass még több cikket Tóth Csabától az Azonnalin!

FOTÓK: a Sétáló Budapest Facebook-oldala

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek