Nem hiszem, hogy a kezemben egy Fidesz-táblával kellene a várost járnom – Újpest fideszes polgármestere az Azonnalinak

2019.09.19. 07:07

Ciki-e ma fideszesnek lenni, ha az ember polgármesterként újrázna Budapesten? Tart-e attól, hogy Újpest azért lilul be, mert a momentumos Déri Tibort választják meg polgármesternek? Milyen döntést hozott meg a kormány a feje fölött? Lobbizna-e bármiért Karácsony Gergelynél? Elégedett-e az újpesti focival, és örül-e a Fradi BL-be nem jutásának? Nagyinterjú Wintermantel Zsolttal, Újpest kilenc éve hivatalban lévő fideszes polgármesterével.

Nem hiszem, hogy a kezemben egy Fidesz-táblával kellene a várost járnom – Újpest fideszes polgármestere az Azonnalinak

Hogyhogy itt, az Újpesti Piacon találkozunk, és nem a Kakukk Vendéglőben, ami úgy hírlik, az ön kedvenc helye a kerületben?

Sok kedvenc helyem van Újpesten. Bár egyes állítások szerint a Kakukk Vendéglő az enyém, vagy a strómanjaimé.

És nem így van?

Nem. Elődömről, Derce Tamás polgármester úrról is az a városi legenda járta, hogy Újpest összes kocsmája az övé. Az irány jó: ha rólam is hasonló hírek kelnek szárnyra, akkor hozzá hasonlóan én is húsz éven keresztül vezethetem majd városunkat.

És az sem igaz, hogy több időt tölt a Kakukk Vendéglőben, mint a városházán?

Természetesen nem igaz.

A Kakukk Vendéglőt 2010-től a fideszes városvezetés először áron alul adta bérbe, később rendkívül kedvezményesen, 15 millió forintért játszotta át magánkézbe, és azon túl, hogy a fideszesek azóta is előszeretettel ott dőzsölnek, még önkormányzati megrendelésekkel – 2012 óta 52 millió forint értékben – előnyhöz juttatják a vendéglőt a többi kerületi vendéglővel szemben. Akkor hogy is volt ez? Miért kellett csökkenteni a bérleti díjat?

Amennyiben azt kérdezik, hogy folytattuk-e azt a gyakorlatot, melyet az újpesti szocialista városvezetés vezetett be a 2008-as válság idején, akkor a válaszom az, hogy igen. A válság miatt egyre nehezebb helyzetbe kerülő újpesti vállalkozásoknak bérletidíj-kedvezményt adtunk fennmaradásuk érdekében. Ez egy jól bevált, átlátható és tiszta folyamat volt, számos vállalkozás élt vele, többek között a Kakukk Vendéglő akkori tulajdonosa is. Bérletidíj-kedvezményét az illetékes bizottság egyhangúan szavazta meg, a szocialista tagok egyetértésével.

Tehát a gyakorlatot a szocialista vezetés vezette be, és egyet is értett vele egészen a 2019-es kampányidőszakig.

Most azonban, a szivárványszínű ellenzéki koalíció képviseletében kifogásolják saját intézkedéseiket.

A szocialisták által kitalált gyakorlatba az önkormányzati bérlemény eladása is beletartozott?

Nem, itt időben egy ugrás következik. A vendéglő akkori bérlője még csökkentett költségek mellett sem tudta fenntartani vállalkozását, így új tulajdonosa lett az étteremnek. Az új tulaj növelni és fejleszteni akarta a vendéglő területét, azonban ezt csak úgy vállalta, ha az ingatlant saját tulajdonba veheti. A törvény lehetőséget ad arra, hogy az önkormányzat előre meghatározott szempontrendszer alapján eldöntse, eladja-e az ingatlant, ha a bérlő erre igényt tart. Mivel az ingatlan stratégiailag nincs kiemelt helyen a kerületben, azt a döntést hoztuk, hogy értékesítjük az ingatlant a bérlő számára. Ezzel lehetőséget biztosítva arra, hogy az új tulajdonos felújítsa, és Újpest vérkeringésébe kapcsolja az ingatlant.

És, hogy olcsón tettük-e? A tulajdonos banki hitelből vette meg az ingatlant, azaz nemcsak az önkormányzat által felkért értékbecslő, hanem egy attól független banki értékbecslői tanúsítvány is rendelkezésre állt, ami nem állt ellentétben a miénkkel. Ennek a teljes ügynek a felszínre hozatala és félrevezető információkkal, sejtetésekkel megtűzdelése nem szól másról, mint az én lejáratásomról. Láthatóan lényegtelen, hogy mindeközben tisztességes, becsületes vállalkozók esnek áldozatul… Most akkor a következő kérdés az Ady Endre Művelődési Központ eladása lesz?

Majd lesz az is.

Jó, csak én azt gondoltam, ezek lerágott csontok. Szeretném jelezni, hogy mindkét ügyben részletes leírást közölt az önkormányzat, illetve az érintettek, több esetben jogi útra terelték az ügyet.

Mégis előkerülnek újra.

Igen. Ezt próbálja kampánytémává emelni az ellenzéki összefogás. Én inkább beszélnék az eddig elért eredményeinkről, fejlesztésekről és jövőbeni tervekről. Reméltem, hogy mi is inkább ezekről fogunk beszélgetni, és nem az ellenzék által kreált hazugságokról.

Akkor ejtsünk szót a művelődési házról is, amit tavaly februárban zártak be, és idén már 500 millió forintért értékesítették is a területet a Maximal Quality Home Kft. számára. Önök szerint a kerület így is jól járt, hiszen tíz százalékkal magasabb áron sikerült eladni az ingatlant, mint amennyiről az önök által felkért igazságügyi szakértő nyilatkozott. Az ellenzék viszont azt mondja, hogy más kerületi ingatlaneladásokhoz képest még így is jóval alacsonyabb áron történt a tranzakció.

Ez is egy teljesen tiszta történet volt, nyílt pályáztatással.

Miért kellett eredetileg értékesíteni?

Célunk volt, hogy Újpest központjában, a Szent István téren létrehozzunk egy, a városhoz méltó agórát. Az újpestiek véleményét kikérve és egyetértésük mellett úgy döntöttünk, hogy a régi művelődési központ és a régi piac újabb és újabb toldozgatása helyett felépítünk egy új épületet, melyben a piactér mellett helyet kap egy közel ötszáz fős színházterem, illetve Budapest egyik legmodernebb rendezvényközpontja. Így feleslegessé vált az innen háromszáz méterre álló, leromlott állapotú és Újpesthez méltatlan művelődési központ. Ezért született meg a döntés az épület értékesítéséről.

Az eladás nyilvános pályáztatás útján történt a szakértői értékbecslésben megállapított ár felett. Az ingatlanbecslő egy engedéllyel rendelkező, piaci körülmények között dolgozó szakértő, aki számos más munkája mellett dolgozik az újpesti önkormányzatnak is. Hosszú évek óta, már a szocialista városvezetés ideje alatt is nálunk volt. Jelenleg úgy tűnik, hogy ezidáig hiteles, jó szakember volt, csupán a kampány hatására vált az ő becsülete is beáldozhatóvá az ellenzék számára.

Értem, hogy kampány van, de nem fogadom el az ilyen módszereket. A kampánynak arról kell szólnia, hogy ki mit gondol a világról, és nem arról, hogy szakértőket, befektetőket, vendéglőtulajdonosokat besároznak azzal a céllal, hogy a politikai ellenfeleket ellehetetlenítsék.

Egy kampány része természetszerűleg a negatív kampány is, ahol előszednek mindent, amivel támadni lehet az ellenfelet, még ha csak közvetetten is.

Nem értek egyet és nem tartom helyesnek, hogy ezt így kijelentsük és tényként elfogadjuk!

A tettek értékelése helyett nem kelthetünk negatív kampányt, ez gerinctelenség.

Ezekkel nem engem, hanem a már említett embereket sározzák be. Mondják azt, hogy rosszul végzem a munkámat, arra meg tudok, és meg is akarok felelni!

Mi lesz az íjászközponttal, aminek keretében a fővárosi tulajdonú 225 000 négyzetméteres erdőterületből körülbelül 20 000 négyzetméteren szabadtéri íjász gyakorlópályákat jelölnének ki? A kritikusok szerint ez sok fa kivágásával járna együtt.

Lássuk akkor ismét a száraz tényeket. A körforgalom mellett van egy építési telek, amit a Magyar Íjász Szövetség megvett, mert szeretnének ott kialakítani egy fedett íjászközpontot és mellette egy szabadtéri íjászpályát. Ez utóbbi kialakításához nem két hektár lekopaszított földterületre van szükségük, hanem megfelelő, terepakadályokkal ellátott térre. Azért nyújtottak be kérelmet a fővárosi és az újpesti önkormányzathoz, mert a kérvényezett kéthektárnyi terület jogilag erdőnek minősített terület. Az a jogállás nem engedi meg, hogy a területen bármilyen létesítményt, pályát kialakítsanak. Így a kérés arra vonatkozott, hogy a területet jogilag vonják ki az erdőterületi minősítésből, ami – hangsúlyozom – nem azt jelenti, hogy ki kell vágni a fákat. Az Erdészeti Hatóság – nem a Wintermantel és nem Újpest önkormányzata – szerint ez lehetséges. Cserébe viszont ehhez közel eső hat hektárnyi területet, ami jelenleg nem erdőnek minősített, be kell vonni jogilag az erdőterületi kategória alá.

Tehát: kettő hektár helyett hat hektár terület került volna erdőminősítés alá. Ez azért fontos, mert ami jogilag erdő, az különleges védelem alatt áll és folyamatos gondozást, karbantartást végeznek benne. Az ellenzék ez ellen indított kampányt, amivel megtévesztette az embereket, és végül elérte, hogy a fővárosi közgyűlésben az előterjesztő visszavonta a javaslatot. Úgyhogy valószínűleg nem lesz sem íjászközpont, sem négy hektárral több erdő – köszönhetően a hozzá nem értő, hisztériakeltő ellenzéknek. Kakukk Vendéglő, Ady Művelődési Ház, íjászközpont – ezek mind hazugságon alapuló, kreált politikai ügyek.

Ha az ember újrázni akar, mennyire ciki fideszesnek lenni? Elvégre az ön facebookos hirdetéseiben elvétve se lehetett megtalálni se a Fidesz nevét, se a logóját. 

Miért lenne ciki? Nem látták az óriásplakátunkat, amikor jöttek? Azokon egyértelműen megjelenik a pártlogó.

Viszont a Facebook-oldalát nézegetve nem mondaná meg az ember könnyen, hogy kormánypárti politikus. Az Újpestért Egyesület lapjának adott interjúban sem látni semmi jelét, hogy harminc éve Fidesz-tag.

Kilencedik éve vezetem a várost, tizenhat éves korom óta vagyok a pártom tagja. Azt hiszem, hogy pontosan lehet tudni rólam, hogy mit gondolok a világról. Ahogy ön is tudja. A kérdésére pedig egy kérdéssel felelnék: ki a kiadója az ön által említett lapnak?

Az egyesület.

Így van, egy civil egyesület, ami a saját szempontjai szerint szerkeszti a saját kiadványát.

Világos, de egy alapvető információ mégsincs benne.

Nem hiszem, hogy a sajtószabadságról kellene beszélgetnünk, annak amúgy is önök sokkal nagyobb ismerői, mint én. Az az ominózus plakát, ami alapján az Azonnali is azt írta, hogy én nagyon szeretnék civilnek látszani, ez volt, ami itt is szerepel a civil egyesület újságjában. Kiraktam én is a Facebook-oldalamra. De nem én mondtam meg, hogy mi legyen rajta.

De az már az ön döntése, hogy mit tesz ki az oldalára, és mit hirdet pénzért: egy Fidesz-logó nélküli vagy azzal ellátott kampányanyagot.

Valóban. Elkértem az anyagot, és nem változtattam rajta. Mert egyértelmű, hogy ki vagyok.

Azért, mert az ellenzék kampánytémává tette ezt, nem hiszem, hogy a kezemben egy Fidesz-táblával kellene a várost járnom.

Legyenek szívesek körülnézni: városszerte az óriásplakátokon, a citylightokon jól láthatóan ott van a Fidesz és minden más jelölőszervezet logója. Azokat mindenki láthatja, a Facebook-oldalamat csupán néhány ezren. 

Újpesten erősebb brand Wintermantel Zsolt, mint a Fidesz?

Nagyon remélem, hogy ez nemcsak Újpesten, hanem országszerte így van. Az önkormányzatiság ugyanis a helyi közösségekről szól, és úgy tartom helyesnek, ha elsősorban emberekről, teljesítményről, rátermettségről, alkalmasságról, megbízhatóságról, felelősségről hozunk döntést, nem pedig egy logóról. Természetesen fontos, hogy milyen elvek mellett határozza meg magát az ember. Ahogy mondtam, én magam soha nem tagadtam le, hogy mely közösség tagja vagyok. Hűséges típusnak tartom magam: 1990 óta ugyanannak az együtt gondolkodó, színes közösségnek vagyok a tagja, amiben bár sokszor mást gondolnak az emberek, de mégis van egy egységes akarat. Amikor a városért dolgozom, számomra nincs MSZP, Fidesz, csak a város érdeke van.

És miért kell egy Wintermantel Zsolt nevével ellátott egyesület jelölőszervezetnek az önkormányzati választáson?

Azért, amiért jót tesz egy jó szlogen egy újságnak. Amikor ismert egy polgármester, a kutatások szerint jól is végzi a munkáját, az emberek elégedettek vele, akkor miért ne használjuk brandként?

Az ismertséget, talán mondhatom, hogy az elismertséget egy jó ügy szolgálatába helyezni nem bűn.

Mi a funkciója ennek az egyesületnek azon kívül, hogy önt reklámozza?

Nyilván egy jelölőszervezet logója felkerül a szavazólapra.

De miben ad ez többet, mást, mint hogyha egyszerűen fideszesként indulnának a jelöltjeik?

Segít megmutatni a választóinknak, hogy mi nem „egyszerűen fideszesek” vagyunk, ahogy fogalmazott, hanem egy csapat vagyunk. Együtt dolgozunk, együtt érjük el az eredményeket. A napi munka során pedig a polgármesternek ugyanúgy egy szavazata van a képviselő-testületben, mint bármelyik egyéni választókörzetet nyert vagy kompenzációs listáról bekerülő képviselőnek.

Ha a polgármestert szeretik a választók, akkor én városvezetőként azt is szeretném, hogy a csapatomat is szeressék. Vagyis egyértelműsíteni kívánjuk, hogy csapatmunkáról van szó. Ha van egy jó név, egy jó irány, azt használni kell. Lehet persze szemérmeskedni, álszerénykedni, de a választás az választás. Az üzeneteket sokféleképpen el lehet juttatni a választókhoz, például azzal, hogy egy kevésbé ismert emberünkre azt mondjuk, hogy a Wintermantel-csapat tagja. Ha valaki az ilyen lehetőségeket kihagyja, az nem való politikai pályára.

Ha már szóba hozta a képviselő-testületet: ön nem indul egyéniben, kompenzációs listán sem szerepel, csak polgármester-jelöltként indul. Ennyire biztos abban, hogy újra polgármester lesz, vagy egy esetleges ellenzéki siker esetében még véletlenül se akar semmilyen úton-módon bekerülni az önkormányzati testületbe?

Bár ennek a ténynek – természetesen elferdített jelentéstartalommal – hírértéket generált az ellenzék egy helyi lapban azzal a kommenttel, hogy én megfutamodtam, azért nem ártott volna először utánanézni annak, hogy öt évvel ezelőtt pontosan ugyanilyen feltételek mellett indultam.

Miért?

Jelenleg az újpesti testület huszonegy tagú. Ha én egyéni körzetet nyernék, már csak húszfős lenne, de ugyanúgy tizenegy szavazatra lenne szükség a minősített többséghez. Miért venném el a lehetőséget, hogy a tizennégy újpesti körzetben ne tizennégy ember szerezhessen képviselői helyet, hanem valójában csak tizenhárom? A másik oka, hogy csak polgármesterjelöltként indulok, hogy a kompenzációs listára nem lehet szavazni, nem kapnak erről szavazólapot a választók, és így felesleges is az elejére húzóneveket rakni, mert úgyse látják őket.

Számomra nem az a fontos, hogy a képviselő-testület tagja legyek, és megkapjam a havi tiszteletdíjamat, nem folytatok politikai stratégiai játszmát sem. Számomra Újpest a legfontosabb. Ha a választóim megtisztelnek a bizalmukkal, akkor folytatni kívánom azt a munkát, amit elkezdtem. Polgármesterként.

Mennyire tartja reálisnak, hogy Újpest azért liluljon be, mert momentumos lesz?

Momentumos polgármestere biztosan nem lesz Újpestnek.

Déri Tibor, az ellenzék közös polgármesterjelöltje momentumos.

Ő egy szivárványszínű koalíció polgármestere lenne. De szerintem ez annyira esélytelen... Remélem, nem alakul úgy a helyzet, hogy ezen gondolkodnia kelljen az újpestieknek.


Nem tartja jó jelöltnek Déri Tibor?

Nem az én tisztem megítélni, hogy jó jelölt-e, ezt a választók fogják eldönteni október 13-án. Azonban meggyőződésem, hogy mint minden munkát, az önkormányzati munkát is csak lépésről-lépésre lehet elsajátítani. Felelősséggel csak akkor lehet elvállalni, ha előtte hosszú éveken át tapasztalatot szerzünk, tanulunk. Ezt nem lehet megúszni, átugrani és a csúcson kezdeni. Én 1990 óta végzek önkormányzati munkát, mellette elvégeztem az egyetemet, volt civil állásom. Voltam cégvezető, az önkormányzatban segítő, külsős bizottsági delegált, fővárosi önkormányzati képviselő ellenzékben és kormányon is, és kilenc éve polgármester vagyok. Minden lépcsőfokon tanultam valamit, míg eljutottam oda, ahol ma vagyok.

Tehát győzelemre számít.

Sportszerető ember vagyok, mindig győzni megyek.

És többséget is vár a képviselő-testületben?

A politikában nehéz jóslatokat tenni: a 2014-es parlamenti választáson az MSZP-s Kiss Péter – Isten nyugosztalja! – magabiztosan nyert. Alig másfél hónappal később, az EP-választáson, Újpesten a Fidesz nyert, de csak mert az ellenzék külön indult, majd az őszi önkormányzati választáson 14 egyéni körzetből 12-t megnyertünk, én 52,5 százalékkal polgármester lettem. Úgy érzem, nem változott annyit a helyzet, hogy nagyon eltérő legyen az eredmény.


Járva a választók között, azt kell mondjam, nem hiszek abban, hogy az ellenzéki indulók támogatottsága összeadható. Furcsa és sehová sem vezető lenne, ha egy liberális, momentumos szavazó, aki saját elmondása szerint a trendiséget, az európaiságot, a nyitottságot keresi, összeállna egy keményvonalas jobbikossal.

Nem látom, hogy az Orbán- és a Wintermantel-gyűlöleten kívül mi kötheti össze őket, hol lennének azok a közös pontok, amelyek egy város kormányzásához nélkülözhetetlenek.

Most nem fog küldeni az önkormányzati jelölteknek levelet? A tavalyi országgyűlési választás jelöltállítási időszaka után küldött a talpon maradt jelölteknek egy levelet, amiben azt kérte tőlük, hogy ne cselekedjenek az újpestiek érdekei ellen, például ne engedjenek be migránsokat a kerületbe.

Az egy parlamenti választás volt, ez meg egy önkormányzati.

Egy önkormányzati választás meg még inkább a helyi lakosok érdekeiről szól.

Igen, de most – ellentétben a tavalyi parlamenti választással – én is jelölt vagyok. Furcsa lenne, ha az egyik jelölt a másiknak meg akarná mondani, hogy mit és hogyan csináljon. 2018-ban polgármesterként próbáltam iránymutatást adni az országgyűlési képviselőjelölteknek. A jelöltségem viszont erre most nem hatalmaz fel erkölcsileg.

És mire számíthatnak öntől az újpestiek: lesz végre Káposztásmegyeren metró? Na és intermodális csomópont? Ezek évek óta rendre felmerülnek, de nem valósulnak meg.

Ha a szivárványkoalíció jelöltje nyerné meg a választást, akkor nem is fognak. Ő ugyanis, Karácsony Gergely főpolgármester-jelölttel karöltve, éppen pihenőligetet akar telepíteni oda, ahol a metrónak kellene mennie. Az ötletet, ha megengedi, nem minősíteném… Nem szívesen ígérgetnék. A metróépítés 1990-ben állt meg Újpest Központnál azzal a tervezettel, hogy néhány év múlva Káposztásmegyerig lesz meghosszabbítva.

Az utóbbi kilenc évben mégiscsak ön volt a polgármester. Ön lobbizik rosszul, vagy a főpolgármester?

Nézzük meg, hogy a 4-es metró hány év alatt épült fel.

Ez most hogy jön ide?

Úgy, hogy a budapesti környezetben egy metróvonal nem három év alatt épül fel. Ez így volt a 3-as és a 4-es metró esetében is. Ezért mondom, én nem ígérgetek. A kilencvenes évek óta mindenki, minden választási kampányban megígéri, hogy meghosszabbítják a metróvonalat Káposztásmegyerig. Mi folyamatosan dolgozunk a megvalósításért: 2010-14 között, amikor országgyűlési képviselő voltam, el tudtam érni, hogy az állami költségvetésből kapjon a főváros az előkészítő munkákra forrást. Folyamatosan lobbiztam ezért, saját forrásból készítettük el a szabályozást.

Kilenc év alatt jutottunk el odáig, hogy a fővárosi önkormányzat megbízást adott a kiviteli terv elkészítésére, jelenleg ez a munka halad. De azt is mindig elmondom, hogy önmagában a kiviteli terv még nem jelenti azt, hogy el is kezdődik a munka. Anélkül viszont biztos nem lesz itt semmi. A korrekt megfogalmazás, hogy soha nem álltunk még ilyen közel ahhoz, hogy megvalósuljon a 3-as metró vonalának meghosszabbítása. Azért van abban „valami furcsa és megmagyarázhatatlan”, hogy azok kritizálják a 3-as metró felújítását, akik egy csavart nem húztak meg akkor, amikor lehetőségük lett volna rá. No, persze, ellenzékben mindenki megvilágosodik...

Azért a most ellenzéki pártok többsége nem volt kormányon 2002 és 2010 között.

Ez részben igaz, bár vállvetve állnak most egymás mellett régiek és újak, de Gy. Németh Erzsébet vagy Horváth Csaba kritikája azért ide is elhallatszik. Közlekedésmérnökként – eredeti szakmámat tekintve – tudom, hogy a metróépítés nem megy egyik napról a másikra. Előkészítő munka, kiviteli tervek, közbeszerzés, forrásallokáció – így követik egymást a lépések. Ha lassan tudunk haladni, akkor lassan haladunk.
Példának említeném a Görgey Artúr utca rekonstrukcióját, ami a kerület legrosszabb állapotú útja volt. 2010 előtt mindenki megígérte, hogy fel fogják újítani, Demszky Gábor főpolgármester százszor is. Én magam is azt mondtam 2010-ben, hogy meg fogom csinálni. 

Abban az évben, mikor átvettem a hivatalt, kerestük az előkészítő anyagokat, a terveket, ám semmit sem találtunk. Kerestük a fővárosnál is, de ott sem találtunk semmit, így a nulláról kellett elkezdeni a munkát: intézni a telekrendezést, a szabályozási tervet, a fővárosi keretszabályokat módosítani, tervezést, közműcserét elindítani. Maga az előkészítés elvitt másfél évet, és a projekt 2015-ben fejeződött be.

Szóval igen, ez egy lassú folyamat, ilyen a magyar rend: egyeztetni kell negyvenféle szakhatósággal, satöbbi.

Akkor a metró még 2024-ben is kampánytéma lesz?

Nem. Bízom benne, hogy az ország teljesítőképessége ugyanilyen lesz, a fejlesztési források a mostani mértékben megmaradnak, és a főváros célzott állami támogatást kap erre, hogy 2024-ben ezt már ne kelljen megígérnem. De még egyszer hangsúlyoznom kell, hogy ez egy hosszadalmas és bonyolult folyamat. A pénzért is lobbizni kell. A Görgey-projekt „csak” egy kétmilliárdos projekt volt, a metró ennek sokszorosa.

Kinél lobbizott?

Fővárosi közgyűlésnél, frakciótársaimnál, főpolgármester úrnál.

Karácsony Gergelynél is ugyanakkora elánnal lehet majd lobbizni, ha ő nyer?

Ha megnézem, hogy mennyi fejlesztés zajlott az utóbbi években Zuglóban, akkor szerintem nem hozzá fordulnék.

Hanem kihez?

Ahhoz, aki bizonyított és főpolgármester lesz a jövőben is: Tarlós Istvánhoz.

És ha mégse ő lesz a főpolgármester?

Most tippmixelünk?

Egy felelős polgármesterjelöltnek fel kell készülnie minden eshetőségre, kell, hogy legyen B terve.

Aki ismer és látja az elmúlt kilencévi munkámat, az tudja, hogy Újpest érdekében bárkivel hajlandó vagyok dolgozni, bárkivel szemben hajlandó vagyok küzdeni. Lózungok nélkül mondom: nekem Újpest az első. Ha vitám volt a főpolgármesterrel, megmondtam neki a véleményem, és végül rendeztük a nézeteltérést. Amikor a saját politikai közösségem terveivel nem egyezően Újpestre akartam hozni a súlyponti kórházat, akkor szembementem a minisztériummal is. Aláírásgyűjtésbe is kezdtem ennek érdekében; akkor egyetlen ellenzéki szervezet támogatását sem kaptam meg.

Most éppen az ellenzék petíciózik, hogy legyen Újpesten kórház. Alá fogja írni?

Hecckampányban nem veszek részt, mert az nem vezet sehová. Ráadásul komolyan veszélyezteti azt az egyeztetést, amit a kormánnyal eddig folytattam. Kormányhatározat született arról, hogy a bezárt Árpád kórház épületében munkásszállót hoznak létre. Erről Újpesttel nem történt előzetes egyeztetés. Ezt követően ültünk tárgyalóasztalhoz Pintér Sándor belügyminiszter úrral, és több illetékessel, ahol el tudtuk érni, hogy a kormány felfüggessze a határozatot, és kérje a belügyminisztert az egyeztetések folytatására.

Miért kerülték meg önt eredetileg?

Mit ért az alatt, hogy megkerültek?

Ön mondta, hogy a kormányhatározatról nem egyeztettek önnel.

Az Árpád kórház épülete állami tulajdonban van, és állami pénzből akarnak új funkciót adni neki. Az önkormányzatnak jogilag ebbe nincs beleszólása. Hadd mondjak egy példát: ha ön egy társasházban lakik, és a lakását fel szeretné újítani, akkor megkérdez ön erről engem? Nem kötelessége.

Persze örültünk volna az előzetes egyeztetésnek, de kedvező fordulat, hogy végül egy asztalhoz tudtunk ülni.

Mire számíthatnak akkor az újpestiek, mi lesz az ingatlannal?

Még nem tudom, de az biztos, hogy az ellenzék hecckampánya nagyon súlyosan veszélyezteti az egyeztetések eredményességét. Egységet és határozottságot kell mutatnunk ahhoz, hogy alkupozícióban maradhassunk. Ha politikai hisztériakeltés zajlik, akkor nem fognak a továbbiakban egyeztetni velünk.

Arra azért van terv, hogy legyen itt kórház, még ha nem is abban az ingatlanban?

A kórházi ellátás állami feladat. Egyetlen önkormányzat, még Zugló polgármestere sem tud kórházat működtetni. Nincs rá törvényi lehetősége. Az azonban biztos, hogy a magas színvonalú egészségügyi, kórházi ellátás jár az újpestieknek.

Közlekedésmérnökként alapvetően elégedett a budapesti tömegközlekedéssel?

A helyzet az, hogy nem nekem kell elégedetteknek lennem, hanem az utasoknak.

Szakmai véleménye azért csak van.

A budapesti közösségi közlekedés hálózat a menetrendek sűrűségét tekintve igencsak jó. A műszaki színvonalán még van mit javítani, ezt mindannyian tudjuk. Azt a sok-sok évnyi elmaradást nem lehet egyik napról a másikra behozni.

Ez a szocialista-liberális elmúlt nyolc év hibája?

Nem, azonban a fővárosnak 1990-től húsz éven át ugyanaz a vezetése volt, és ez idő alatt sajnos nagy lemaradásba kerültünk. Nézzük meg, mennyi volt a buszok átlagéletkora 2010-ben, és mennyi most. Ha nem kezdtünk volna el új buszokat venni, a leharcolt, régi Ikarusokkal járnánk, amik okádják a füstöt. Sajnos a mai napig van belőlük használatban, nem sikerült még az összeset lecserélni.

Kell számítani az újpesti Fidesz részéről most is arra, hogy kampánycélra használnak gyerekeket? Az EP-kampányban két fideszes képviselő, Ozsváth Kálmán és Renge Zsolt is fotózkodott gyerekekkel helyi óvodákban.

Amikor Ozsváth Kálmán önkormányzati képviselő – mellesleg szabadidejében – önkéntes szolgálatot lát el mentősofőrként, és elintézi, hogy az óvodavezető kérésére egy óvodába elvigyen egy mentőkocsit a gyerekeknek bemutatásra, azt önök kampányként aposztrofálják? Jól értem?

EP-kampányidőszakban készültek azok a fotók, amiket az érintett képviselők megosztottak a magán Facebook-oldalukon, majd hogy, hogy nem, az újpesti önkormányzat tulajdonában álló és az Újpesti Sajtó Kft. által üzemeltetett „Újpest-Káposztásmegyer” Facebook-oldal is megosztotta alig pár nappal a választás előtt.

Ha eszik valami szép ételt, miért tölti fel az internetre?

Ez hogy jön ide? Gyerekeket használni kampánycélokra teljesen más, mint ételfotókat feltölteni az Instára.

De miért érzi ezt kampánynak? Leírta oda Ozsváth vagy Renge, hogy szavazzon a Fideszre?

Egy város élete a kampány idején is folyik. Történnek események, hírek lesznek belőle.

Azért ne legyünk már ennyire álnaivak. Mindenki érti, hogyan működik ez politikai kommunikációs szempontból, hogy az ilyen fotóknak ilyen időzítéssel pont az az üzenetük, hogy szavazz a Fideszre.

Nem, ez szerintem beteges, már bocsánat. Fordítsuk meg egy pillanatra a mondatát: „az ilyen fotóknak ilyen időzítéssel pont az az üzenete, hogy” ne szavazz a Fideszre, mert ott gyerekeket használnak fel a kampányukhoz. Mindjárt ellenzéki kampányhírt csináltunk egy fényképből.


Az első osztályosokat minden évben – nem csak kampányévben – szokásjog alapján az aktuális polgármester, alpolgármester vagy más helyi képviselő köszönti egy ajándékcsomaggal. Az, hogy négy- vagy ötévente éppen kampány van, az ezt a szokásos munkát miért tenné kampányeseménnyé?

Ha születik egy fotó Facebookra kampányidőszakban, az kampány.

Akkor mit tart megoldásnak, a kampányévben ne kapjanak az elsősök ajándékot?

Nem ezt mondtuk. Csak azt, hogy nem biztos, hogy etikus gyerekeket fotózni, amint a politikus bácsi átad mondjuk nekik egy ajándékot, és azt kampánycélokra felhasználni.

Nem szeretem ezt, de akkor küldjek át önöknek 2010 előttről fényképeket, amiken az MSZP-s Trippon Norbert, akkori alpolgármester beszédet mond egy felújított játszótéren, ahova a szomszédos óvodából vezényelték ki a gyerekeket?

Másokra mutogatni nem érv, ráadásul sok más hasonló fotó volt a kormánypárti oldalon is.

Nem érv, de árnyalja a felvetését. Hogy úgy mondjam: jobban kibontja az igazság részleteit. De ez a vita nem vezet sehova.

Legyen lezárásként annyi, hogy én biztos nem tartanék óvodásoknak beszédet. Elég kontraproduktív lenne.

Ezt jó tudni.

De a kampányra való tekintettel nem fogjuk megváltoztatni a szokásokat: ami szeptemberben elfogadható, annak októberben is annak kell lennie. Ha ajándékot adunk, ezután is át fogjuk adni. És ezt mindenki csinálja. Ha Tóth Józsefnek hívják Angyalföldön, ha Ozsváth Kálmánnak Újpesten. Azért lehetne egy kicsit emberközelibben is hozzáállni ehhez a kérdéshez, mégha a kampányőrületben mindenkinek meg is változik egy kicsit az ítélőképessége.

Ha újraválasztják, mi mindenekelőtt az a három terület, amiben az újpestiek fejlődésre számíthatnak?

Nekem a legfontosabb, hogy folytassuk azt a munkát, amit elkezdtünk az itt élők iránymutatása szerint. Mindenképpen folytatni fogjuk a parkok, közterek felújítását. Az elmúlt időszakban négyszázezer négyzetméternyi városi parkot újítottunk fel, amiért szakmai elismerést is kaptunk: a közterület-felújításokat köztérmegújítási nívódíjjal jutalmazták. Folytatni fogjuk az iskolafelújításokat is, még ha az – mivel az iskolák állami kezelésben vannak – nem is a mi dolgunk, de újpesti családok újpesti gyermekei járnak oda. Felújítottuk valamennyi gyermek és felnőtt háziorvosi rendelőt, és építettünk is egyet; felújítottuk az SZTK-t, most éppen klimatizáljuk, méghozzá környezettudatosan: a tetőre szerelt napelemekkel megtermelt árammal fogjuk hűteni az épületet. Az Újpesti Párbeszéd eredményei alapján a lakosok támogatják, hogy ha még többe is kerül, de környezetbarát megoldásokat válasszunk.

Nem lett divat, felvett póz ez az egész környezetbarát, „na most akkor zöldek leszünk”-dolog az EP-választás után? 

De igen, csak nem az én csapatomnál. 2013-ra megépítettük Újpest saját tulajdonú uszodáját, amiben geotermikus energiával működtetjük a fűtési rendszert. Az új piacot öt éve kezdtük el tervezni, és eldöntöttük, hogy az épület hűtését-fűtését a mellette futó szennyvízcsatorna hulladékhőjével fogjuk környezetbarát módon megoldani.

Az SZTK tetejére sem most raktuk fel a napelemeket, és két iskolánkban is van biomasszakazán, azokkal fűtjük az épületeket. Ezek mind az EP-választás előtt történtek. Lehet, hogy igazuk van, és sokan kezdtek el divatból környezetbarátak lenni, de mi Újpesten 2010 óta mindig is a környezetbarát, megújuló energiát használó megoldásokat választottuk.


Említette az Újpesti Párbeszédet. Mit szól azokhoz a kritikákhoz, hogy az idei kérdőívben nem foglalkoztak a várólistarekordokkal, ahogy a fizetős parkolással sem?

A fizetős parkolással azért nem foglalkoztunk, mert három alkalommal ezelőtt már részletesen lefolytattuk a témában a párbeszédet. Ez alapján kezdeményeztük a fővárosi rendelet módosítását. Mi készen vagyunk, kidolgoztuk a koncepciónkat, kijelöltük a parkolási körzeteket; a változtatásokat még nem tudtuk bevezetni egy kétmilliárd forint támogatást elnyert városrehabilitációs projekt miatt. A várólistákat pedig azért nem kérdeztük meg, mert tudjuk, hogy vannak.

Mit kellett volna kérdeznünk? „- Ön szerint hosszúak a várólisták? - Igen. - Rövidítsük? - Igen.” Ami egyértelmű, azt nem kell megkérdezni.

Folyamatosan dolgozunk ezen jelenleg is. Klímát, ultrahangot tudunk venni, orvost sajnos nem. Az orvoshiány országos jelenség. Olyan ügyben nem érdemes kérdést föltennünk, ami kívül esik egy önkormányzat hatáskörén és lehetőségein.

Mondható, hogy az Újpesti Párbeszéd a Fidesz nemzeti konzultációja kerületi szinten?

Ha ezt szeretné mondani... Ez egy szabad ország, mindenki azt mond, amit akar. Az Újpesti Párbeszéd egy hasznos kommunikációs lehetőség az önkormányzat és az emberek között. Idén több mint négyezerötszázan válaszoltak. Ez a negyvenötezer háztartás tíz százalékát jelenti, ami szerintem nagyon jó arány. Aki ezt lebecsüli, az nem minket, hanem ezt a négyezerötszáz embert becsüli le.

Hogyan ítéli meg az újpesti focit?

Reméltem, hogy ezt a kérdést kihagyjuk.

Sajnáljuk, hogy csalódást okoztunk.

Nem okoztak. Egy nagyon frappáns választ fogok adni: jó szívvel ajánlom mindenkinek a nemrégiben a 888-on velem készült nagyinterjút ezzel kapcsolatban.

De mi nem a 888, hanem az Azonnali vagyunk. Két mondatban azért nem foglalná össze nekünk a véleményét?

Egy nagyinterjút nem tudok két mondatban összefoglalni.

Ez egy „halottról vagy jót, vagy semmit”-féle válasz?

Nem.

Elégedett az Újpest FC teljesítményével?

Nem. 1990 és 1998 után eljöhetne az ideje, hogy az Újpest újra bajnok legyen. Túlzás persze, hogy csak akkor leszek elégedett, ha bajnokok leszünk, de ahogy mondtam az elején is, én minden meccsre nyerni megyek. Az elmúlt időszakban kétszer is kupagyőztesek lettünk, ami szép dolog, örültünk neki, de azért a bajnoki cím mégiscsak a bajnoki cím.

Annak örült, amikor a Dinamo Zagreb kiverte az Újpest ősellenségét, a Fradit a Bajnokok Ligájából? Ilyenkor ön inkább magyar vagy újpesti?

Minden hazai sportsikernek örülök. Nem mondom, hogy szurkoltam a Fradinak, de nem örültem, amikor kiestek.

Ön amúgy milyen szurkoló? A visszafogott fajta, vagy a székből felpattanó, üvöltő, öklét rázó?

Mármint most, vagy régebben?

Fessünk le egy pályaívet Wintermantel Zsolt szurkolói alakváltásairól!

Fiatalkoromban, amikor ‘90-ben bajnokok lettünk, beszaladtunk a pályára; akkor még nem vittek el ezért a rendőrök. Az egy más világ volt. Akkoriban sokat jártunk vidékre is meccsekre vonattal. De a hév megvan ma is. Aki szívvel és lélekkel megy támogatni a csapatát, az egy focimeccsen nem tud csöndben maradni. Én sem tudok.

Mi lesz önnel, ha nem lesz polgármester?

Az leszek.

Nem tudja elképzelni, hogy nem lesz?

A városvezetés egy szakma, ha a tapasztalatot és a tanulást tekintjük, ami szükséges hozzá,

az alapján azt kell, mondjam, nincsenek álmatlan éjszakáim. De egyébként sincsenek.

Nekem ez emellett hivatás is, ami egy belülről fakadó motiváló erő. Szeretem ezt a hivatást, úgy érzem, hogy sokat tudnék még tenni Újpestért, az újpestiekért. Minden állítással ellentétben, polgármesternek lenni számomra nem a megélhetésről szól, ha arról szólna, választhatnék számtalan más lehetőség közül.

Például?

Van szakmám, mint említettem, de nem hinném, hogy az olvasók arra lennének kíváncsiak, hogy mivel foglalkozna Wintermantel Zsolt, mert én úgy készülök, hogy október 14-től pontosan ugyanazt a munkát fogom végezni, amit kilenc éve elkezdtem.

FOTÓK: Petróczi Rafael / Azonnali

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől
Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek