Mit tanult Karácsony Gergely az isztambuli polgármestertől?

Szerző: Petróczi Rafael
2019.09.01. 08:05

Aktivistákat koordináló mobilappról is beszélgetett Karácsony Imamoğluval Isztambulban. De mit csinál, ha nyer, de Orbánék törvénnyel átnyúlnak a feje fölött? Gyorsinterjú a kampánynyitóról.

Mit tanult Karácsony Gergely az isztambuli polgármestertől?

Tud mondani egy dolgot, amit Tarlós István jól csinált az elmúlt években?

Szerintem vannak ilyen dolgok, nem gondolom, hogy nem kéne észrevennünk a jót a politikai ellenfeleink munkájában.

A BKK létrehozása jó döntés volt, kár, hogy az évek alatt elvették sok hatáskörét, és nem voltak olyan jó vezetői, mint korábban.

A Tízezer új fát Budapestre!-program is jó kezdeményezés volt, ahogy a TÉR_KÖZ-program is, ahol az adott kerület és a főváros közösen fejleszti a közösségi tereket. Vannak jó dolgok, csak az alapvető iránnyal vannak problémák.

Nem fél attól, hogy ha főpolgármester lesz, a Fidesz a kétharmados többségével megvon öntől jogköröket? Például azt a vétójogot, amit a kampánynyitó beszédében úgy írt le, hogy azzal a főpolgármester az értelmetlen pénzszórást akadályozhatja meg?

Nem tőlem, hanem a budapestiektől vonná ezt meg a Fidesz. Az én politikám pont arról szól, hogy nem a főpolgármester számít. Ő egy közösséget képvisel, és attól a közösségtől vonnák meg ezt a jogot. Hogy ezt a Fidesz meg meri-e lépni vagy sem...

De akkor is az ön mozgásterét csökkentené a Fidesz, teljesen mindegy, hogyan lovaglunk a szavakon.

Nem, bocsánat,

ez nem a szavakon való lovaglás, ez a politikám lényege: amit elvesznek Budapesttől, azt a budapestiektől veszik el, nem a főpolgármestertől.

Akkor átfogalmazom: nem fél attól, hogy a budapestiektől elvesznek jogokat az ön leendő hivatalán keresztül?

Ez nyilván benne van a pakliban, de akkor most mit csináljunk? Üljünk a fotelunkban, és várjuk, hogy egyszer majd ennek is vége lesz? Nem lesz vége magától.

Van valami konkrét terve, hogy hogyan tudná ezt megakadályozni?

Úgy, ahogy az isztambuli polgármester, Ekrem Imamoğlu mondta: a város erejét használjuk, és a város ereje elpusztíthatatlan. Én ebben bízom.

Ha már szóba hozta az isztambuli polgármestert: tanult valami hasznosat Imamoğlutól?

Imamoğlu egész kampányát átbeszéltük. Nyilván nagyon sok különbség van a két ország között, de sok a hasonlóság is. Azt tudom mondani, hogy amikor a fotósunk megkérte, hogy a polgármester üljön bele a székébe, és úgy csináljunk róla egy képet,

ő azt mondta: nem szereti, ha a székben ülve fotózzák, mert az nem az ő, hanem 16 millió isztambuli széke. Ezt tanultam tőle.

De azért csak volt ott szó másról is, mint székekről. Mesterházy Attila azt írta Facebook-oldalán, hogy Imamoğlu kampányfőnökével, Necati Özkannal beszéltek kampánystratégiáról, tartalomról, szervezeti felépítésről, végrehajtásról, és kaptak megfontolandó ötleteket is. Milyen tanácsokat kaptak akkor végül is?

Ami nagyon fontos, hogy iszonyatosan sok önkéntes munkát raktak bele az isztambuli kampányba. Mi is arra számítunk, hogy meg tudjuk mozgatni a budapestieket a kampányban. Mi is egy olyan terepmunkát akarunk csinálni, mint amit Isztambulban csináltak. Ezért nagyon aktívan toborzunk önkénteseket a kampányba. Hasznos és tanulságos volt megismerni, hogy Isztambulban ezeket az önkénteseket hogyan képezték, milyen informatikai háttértámogatást adtak nekik.

Hát de önmagában az, hogy önkénteseket toborzunk, nem egy isztambuli újítás, az alapvető minden kampányban. Mi volt az konkrétan, amit az isztambuli politikustársaiktól tanultak? Például mi az az informatikai háttértámogatás, amit említett?

Ezt hadd ne mondjam el. Egyébként semmi ördöngősség nincs ebben, egy mobiltelefonos applikációról van szó, ahol folyamatosan tudták tartani a kapcsolatot az önkéntesekkel.

Az Imamoğ​lut jelölő szociáldemokrata Köztársasági Néppárt (CHP) választási programja egy mondatban az volt, hogy „a szeretet legyőzi a zsarnokságot”. Hogyan lehet ezt elképzelni magyar viszonylatban?

A szeretet az emberekről szól. Vannak struktúrák, amiket nem szeretünk, de vannak emberek, akiket szeretnünk kell, mert Budapest polgárai. Ha megnyerem a főpolgármester-választást, azoknak is főpolgármestere leszek, akik nem rám szavaztak, sőt, most akár gyűlölnek is. De majd be fogják látni, hogy a város jól járt ezzel.

NYITÓKÉP: Ruttkay Lili / Azonnali

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek