Kik vannak jobban elnyomva Szlovákiában, a melegek vagy a magyarok?

2019.07.21. 17:02

Van-e hasonlóság az LMBTQ-közösség és a felvidéki magyarok helyzete között Szlovákiában? Ezt akartuk megtudni a pozsonyi Pride résztvevőitől, köztük felvidéki magyaroktól és a pozsonyi polgármestertől. Egészen váratlan dolgok is kiderültek, például a párhuzam kisebbségi lét és a műpéniszviselés között. Videó.

Bár a liberális Zuzana Čaputová elnökké választása óta sokan hajlamosak Szlovákiát liberális fénysugárnak tekinteni az illiberális visegrádi tömbben, Szlovákiában a melegek jogi helyzete rosszabb, mint nálunk: Magyarországgal ellentétben sem bejegyzett élettársak nem lehetnek, és így a törvényes öröklés vagy a hozzátartozói státusz sem illeti meg a melegeket. 

Ennek ellenére a szombat délután megtartott pozsonyi Pride-nak nem tüntetés-, inkább majálishangulata volt.

A rendezvényen azt akartuk megtudni a résztvevő szlovákoktól, felvidéki magyaroktól és ott élő külföldiektől, hogy szerintük hasonlít-e Szlovákiában a melegek és a nemzeti kisebbségek, például a magyarok helyzete.

Nyilatkozott nekünk a Pride-on nyitóbeszédet mondó liberális pozsonyi polgármester, Matúš Vallo is: szerinte nincs sok hasonlóság, mert a romáknak és a melegeknek sokkal gyengébb a hangjuk a magyarokénál. Voltak viszont olyan felvonulók is, akik kifejezetten párhuzamot éreztek a két csoport problémái között.

És hogy mit mond a szlovákiai magyarok helyzetéről a romák és a melegek helyzete miatt rendre felszólaló Amnesty International? Ez is kiderül a videóból!

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek