Az Öt Csillag Mozgalom bejelentette, kikkel akar elitkritikus, de nem EU-ellenes frakciót

Szerző: Techet Péter
2019.02.15. 15:56

Az olasz Öt Csillag Mozgalom ma bejelentette, hogy a májusi EP-választás után az új parlamentben ő is szeretne egy saját frakciót - mégpedig éppen az otthoni koalíciós partner Lega ellenében. Az Öt Csillag olyan elitellenes pártokat gyűjt maga köré, akik nem akarják az európai egység végét. Az eddigi szövetségesek listája azonban még elég gyér. Nézzük, kikről van szó!

Az Öt Csillag Mozgalom bejelentette, kikkel akar elitkritikus, de nem EU-ellenes frakciót

Miközben Matteo Salvini olasz belügyminiszter szélsőjobboldali Lega pártja nagy léptekben szervezi a saját európai összefogását, amely a jelenlegi szélsőjobboldali Nemzetek és Szabadság Európája (ENF) frakció kibővítésével járhat,

otthoni koalíciós partnere, az Öt Csillag Mozgalom egyedül álldogál az európai porondon.

Salviniék célja világos: összefogni valamennyi olyan erőt a francia Le Pentől a lengyel Kaczyńskiig, akik ellenzik a jelenlegi Európai Uniót és a homályos „nemzetek Európája” tervet támogatnák. Őket szokás szuverenistáknak hívni, mert a nemzetállami szuverenitást erősítenék az európai integráció kárára. Amint az európai szélsőjobb több prominense, így maga Salvini is már elmondta: ide várnák Orbán Viktor Fideszét is.

Az EU-elleneseknek a mai Európai Parlamentben több frakciójuk is van: a szélsőjobbosok arra számítanak, hogy a tory-k kilépése után a mérsékeltebb, de szintén EU-ellenes Konzervatívok és Reformerek (ECR) csoporttal is ki tudnak egészülni. A harmadik EU-ellenes frakciót pedig ma a brexitpárti UKIP és az Öt Csillag Mozgalom együttműködésén alapuló Szabadság és Közvetlen Demokrácia csoport adja.

A UKIP a brexittel értelemszerűen kiszállt az Európai Parlamentből, de az Öt Csillag nem akar semmiképpen sem beállni a Lega mögé.

Az Öt Csillag nem azonos a Legával

Egyrészről belpolitikailag se venné ki jól magát, ha a tavaly márciusi olaszországi választásokat megnyerő Öt Csillagnak annyi önálló európai arcéle sincs, hogy ne a Legával kelljen közösködnie. A Giuseppe Conte firenzei jogászprofesszor vezette római kormányt egyre inkább a Lega határozza meg, Matteo Salvini belügyminiszter menekültellenessége mindent ural, a médiának is ő a kedvence. Nem véletlenül lett mára a Lega a legnépszerűbb olasz párt. Eközben

az Öt Csillag, amely valóban nem egy professzionális erő, csak kullog Salvini mögött, a saját témáit – menekültkérdés helyett a szociális ügyet nem tudja megfelelően megjeleníteni.

Másrészről látni kell: az Öt Csillag eleve nem egy szélsőjobboldali, EU-ellenes párt. Ignazio Corrao grilloista EP-képviselő nemrég nyilatkozta az Azonnalinak adott nagyinterjújában, hogy elutasítják a szuverenizmust és a nemzetállami önzést.

A LEGÁS MATTEO SALVINI MÁR MOSZKVÁNAK IS SZERELMET VALLOTT

Az, hogy az Öt Csillag eddig a UKIP-pel ült közös frakcióban, inkább annak volt betudható, hogy mások nem akarták őket bevenni, az örök elitellenes Beppe Grillonak pedig eleve tetszett a brit Nigel Farage stílusa. De maga az Öt Csillag Mozgalom, noha magát posztideologikus, pragmatikus pártként írja le, sokkal több baloldali elemmel rendelkezik, mint jobboldalival. Talán a baloldali populizmus a legmegfelőbb jelző rájuk.

Az EU vagy a menekültügy kérdésében sem jobboldaliak, pláne nem szélsőjobboldaliak. Egységesebb, szociálisabb Európát akarnak, és elutasítják a menekültellenességet. A párt szenátusi frakcióvezetője, Stefano Patuanelli lapunknak még augusztusban elmondta, hogy ők menekültkvótákat is akarnak, és eleve tiltakozott azellen, hogy Salvini külön találkozott Orbánnal.

Persze az Öt Csillag Mozgalom nagyon nehezen helyezhető el az európai politikai térképen. A baloldaliak és a liberálisok számára a párt túl populista és elitellenes, noha az Öt Csillag amúgy egykoron szeretett volna a liberális ALDE pártcsaládhoz csatlakozni. A zöldeknek nem tetszik, hogy az Öt Csillag számos kérdésben nacionalista és együtt kormányoz egy szélsőjobboldali párttal. A szélsőjobbal vagy a szélsőballal pedig a grilloisták nem akarnak együttműködni.

Grilloisták kerestetnek Európában

Azaz egyetlen lehetőségük maradt az ötcsillagosoknak: találniuk kell pár hozzájuk hasonló pártot legalább hat másik EU-országból, ugyanis ennyi kell legalább egy új EP-frakcióhoz.

Egy párt biztos van, amelyhez az Öt Csillag tényleg nagyon hasonlít: a horvát Živi zid (azaz Élő Fal) párt. EU-kritikus, elitellenes, baloldali, de kikacsint akár széljobbra is. A párt ma a felmérésekben stabilan tíz százalék felett áll, de kettőnél több EP-képviselője biztos nem lesz. (A horvát pártot itt mutattuk be részletesebben.)

Egyetlen horvát pártocska azonban még édeskevés a nagy európai áttöréshez, tehát Luigi di Maio grilloista kormányfő-helyettes és Alessandro di Battista ötcsillagos képviselő európai turnéra indultak pár hónapja, hogy szövetségeseket találjanak. Sikeresnek nem lehet nevezni a kezdeményezést, a nagy szövetségeskeresésben még a párizsi kormányt is magukra haragították.

Luigi di Maio ugyanis a sárgamellényesek esetleges pártját akarta megnyerni, és találkozott a sárgamellényesek radikálisabb, polgárháborút akaró szárnyával. Párizs erre visszahívta nagykövetét Rómából. (A nagykövet ma azonban vissza is tért már Rómába, a francia külügy azzal indokolta a lépést, hogy „úgy hisszük, Olaszországnak nagy szüksége van Franciaországra”.)

Luigi di Maio mostanra finomított már maga is: ha együtt is működnek a sárgamellényesekkel – akik amúgy maguk se döntötték el, milyen formában indulnak az EP-választásokon –, akkor is csak a mérsékeltekkel. Azaz olyanokkal, akik polgárháborút hirdetnek, mégse állna le az Öt Csillag.

Kik azok azonban, akikkel az Öt Csillag közös frakciót akar?

Luigi di Maio ma jelentette be, hogy melyek azok a pártok, akikkel május után közös elitellenes, de nem EU-ellenes frakciót alkotnának. Persze

Di Maio is érzi, hogy a társaság, akiket összetrombitált, egyelőre elég szedett-vedett, így arra a kérdésre, hogy mi a közös cél, csak azt tudta mondani: „sokszínű Európa”.

Az új frakcióban ezért a pártok is elég sokszínűek lesznek, a cél, hogy „ellenálljanak” a néppártiaknak, a szocialistáknak és a szuverenistáknak.

Nézzük, kik lennének Grilloék európai élcsapata!

+ Živi zid: horvát EU-kritikus, NATO-ellenes, balpopulista párt, amelynek vezetőjét azonban az se zavarja, ha usztasák, azaz nácik vannak a közelében. A párt államosítaná a bankokat, növelné az adókat és kilépne a NATO-ból. Amúgy az ottani svájcifrank-hitelesek megsegítésére, pontosabban: a kilakoltatások megakadályozására jött létre. Eddigi legnagyobb sikere, hogy a párt még csak huszonnyolc éves elnöke, Ivan Vilibor Sinčić a 2014-es államfőválasztáson tizenhat százalékkal robbant be a harmadik helyre.

A HORVÁT ÉLŐ FAL ELNÖKE A KÖZÖS EP-FRAKCIÓT BEJELENTŐ RENDEZVÉNYEN

+ Kukiz '15: Paweł Piotr Kukiz egykori rockénekes lengyel protestpártja, a Kukiz '15 szintén egy államfőválasztáson jelent meg a politikai színtéren. 2015-ben mindenki meglepetésére húsz százalékot szerzett. Pártja EU-ellenes, kritizálja a lengyel elitet, és ki-kikacsint a szélsőjobbra. Alapvetően a nacionalista érzelmű fiatalok között népszerű.

+ Liike Nyt: Egy finn konzervatív pártból szakadt le 2016-ban, ma a finn parlamentben összesen egy képviselője van, és erősen kétséges, hogy megugorja-e majd az EP-választáson a bejutási küszöböt. A párt neve Most Mozgalmat jelent, ideológiailag pedig libertariánus elitellenesség jellemzi. A párt a szabadpiac radikális híve, eleve a politikai vitákat is piacosítaná: minden kérdésről online népszavazást tartana.

+ AKKEL: Egy görög kisgazdapártról van szó, amely elsősorban tehát agrárérdekeket képvisel. Az elitellenesség itt is megvan, a küszöb megugrása viszont kérdéses.

Ez eddig az Öt Csillaggal közösen csak öt párt: egy frakcióhoz legalább hét párt kell hét különböző tagállamból. Ráadáasul az Európai Parlamentbe a felmérések szerint az Öt Csillag mellett csak Kukiznak meg a horvát Élő Falnak van esélye bejutni. Ha sikerül valamelyik sárgamellényes párttal megállapodni, az egy újabb biztos szövetségest jelenthet. De még így se lenne meg az összesen hét különböző ország.

A közös pont a pártok között nem ideológiai: jobboldali, baloldali, liberális és konzervatív pártok egyaránt vannak köztük. Ami közös, az az elitellenesség és a közvetlen demokrácia támogatása. A ma bejelentett Manifesztum is azt hangsúlyozza, hogy

Európában is erősíteni kell a közvetlen demokráciát, azaz több európai népszavazás kéne.

Az LMP lesz a magyar Öt Csillag?

Elvileg felmerülhetne az LMP neve is, elvégre a párt maga is EU-kritikus. Ráadásul Puzsér Róbert nem más, mint a magyar Beppe Grillo – ezt amúgy az LMP által támogatott független főpolgármester-jelölt is elismerte az Azonnalinak még decemberben. Az Öt Csillag azonban, amint az EP-képviselőjük, Ignazio Corrao az Azonnalinak mondta, még arról se hallott, hogy az LMP egyáltalán a földön van.

Az Azonnali megkérdezte az LMP két EP-lista elsőségért versenyző politikusát is, hogy együtt tudnának-e működni Grilloékkal. Kendernay János szerint az LMP az Európai Zöldek tagpártja, és az is akar maradni. Vágó Gábor pedig szintén a zöldeknél maradna, bár elismerte: vannak kérdések, amelyekben együtt lehet működni az Öt Csillaggal, neki személy szerint tetszik is az olasz párt sok tekintetben.

Ha azonban az LMP és a Jobbik – a jelenlegi tagadások ellenére is – közösen vágna neki a választásoknak, akár kiköthetne Grilloék mellett. Egy jobbikosodott LMP-t nem fogadna feltétlenül szívesen az Európai Zöld Párt, a Jobbikot pedig, amely eddig még a szélsőjobbnak is büdös volt, senki se fogadta még szívesen. Egy néppártosodott Jobbik és egy jobbra tolódó LMP azonban éppen valahol azon az elitellenes, de nem EU-ellenes mezőn lenne, ahol az Öt Csillag is áll.

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek