Tényleg kitennék az LMP-t az Európai Zöldek? Megkérdeztük a Közép-Európáért felelős elnökségi tagot

Szerző: Bukovics Martin
2019.02.13. 17:58

Az EP zöld frakciójának egyik vezetője, Philippe Lamberts többhónapos információkkal a fejében mondta, hogy kizárják az LMP-t, ha a Jobbikkal kokettál, mondta az osztrák Thomas Waitz az Azonnalinak, de nem ígérte meg az ellenkezőjét sem.

Tényleg kitennék az LMP-t az Európai Zöldek? Megkérdeztük a Közép-Európáért felelős elnökségi tagot

Kedden a teljes magyar sajtót bejárta, hogy az Azonnali elkapta az Európai Parlament folyosóján pár mondatra az EP zöldfrakciójának egyik vezetőjét. Philippe Lamberts lapunknak azt mondta, kizárják az LMP-t a Zöldek közül, amennyiben együttműködnek a Jobbikkal. Keresztes László Lóránt, az LMP társelnöke az Azonnalinak erre reagálva úgy fogalmazott, az LMP helye a Zöldeknél van, és bár gondolatkísérletként felmerült náluk a Jobbikkal való közös indulás ötlete, egyedül vágnak neki az EP-választásnak. Megkérdeztük a témáról Thomas Waitz osztrák EP-képviselőt, az Európai Zöld Párt elnökségének kelet-közép-európai pártokkal kapcsolatot tartó tagját is.

Ha minden igaz, önök az Európai Zöld Párttól nemrég tisztázó megbeszélésre érkeztek Budapestre, hogy az LMP-vel rendezzék a problémás kérdéseket. Miről volt itt szó?

Főleg a párt stratégiájáról. Előtte több eltérő álláspontot is megfogalmaztak az LMP-n belül a párt ellenzéki szerepéről, a többi ellenzéki párttal való együttműködésről – ez teljesen érthető, a Fidesz kétharmados többsége mellett ez a dolga egy ellenzéki pártnak. Mi arról érdeklődtünk, van-e, lehet-e együttműködés a szocialisták és az LMP között, és igen, előkerült a Jobbik is.

Mit tudtak meg a Jobbikról az LMP-sektől?

Hogy az LMP-nek világos, egyértelmű stratégiája van arra, hogy önállóan politizáljon. Hogy erős ellenzéki párt kíván lenni. Az EP-választást illetően pedig azt kell mondjam, hogy olvastam Philippe Lamberts önöknél megjelent nyilatkozatát – ő a zöld EP-frakció általam is nagyra becsült vezetője – arról, mi lenne, ha az LMP és a Jobbik közösen indulna. De

Lamberts-nek többhónapos információk voltak a fejében.

A magyar sajtó is cikkezett arról, hogy közös listát állítana a két párt.

Intenzív kapcsolatban állok Keresztes Lóránttal és az LMP számos tagjával. A közös lista nincs napirenden, az LMP-nek tudtommal erős zöld jelöltje lesz az EP-választásra.

Önnek mi a véleménye a Jobbikról? Elhiszi nekik a néppártosodást? Vagy elég, ha az LMP-ben elhiszik?

Az európai politika színterén nem alakult ki jó benyomás a Jobbikról. A párt története ismert, és az is, hogy középre próbálnak húzni, miután a Fidesz elveszi előlük a teret a szélsőjobboldalon.

Én ezt meg tudom érteni, és örvendetesnek is tartom, hogy mérséklődnek és demokrata párt kívánnak lenni. De a Jobbikot nagyjából ma is ugyanazok a politikusok alkotják, mint korábban, és ma is rendre előfordulnak ott szélsőjobboldali kijelentések a párt képviselői vagy egyszerű tagjai részéről. Nem nagyon bízom bennük – attól tartok, máig nem tudtak megszabadulni szélsőjobboldali örökségüktől.

Van Magyarországon egy másik zöldpárt is, a Párbeszéd, akik kiléptek 2013-ban az LMP-ből, és ma a szocialistákkal vannak egy szövetségben. Ők bár zöldek, nem tagjai az Európai Zöld Pártnak – ők azt mondják, azért van ez, mert az LMP rendre megvétózza a tagságukat. Igaz ez?

Nem. Az a policy-nk, hogy egy országból egy pártot veszünk be. Kivételek vannak, mint mondjuk Belgium, de ott ennek történelmi az oka. Jávor Benedek párbeszédes EP-képviselő megbecsült tagja viszont a zöldfrakciónak – tartalmi kérdésekben remek az együttműködés közöttünk.

Csak azért kérdezem, mert hasonló lett mára a helyzet Ausztria és Magyarország között: mindkét helyen van egy balos és egy jobbos zöldpárt, amelyek ráadásul egymásból váltak ki. Itt az LMP és a Párbeszéd, Ausztriában a Die Grünen és a Jetzt, a korábbi Liste Pilz.

Én ezt nem így látom. A Liste Pilz nem tartja magát zöldpártnak, nem is akarnak zöldek lenni, eleve nem is zöldek, és a választók ezért nem is tartják őket zöldnek.

Csak mert az LMP-t is egyre nehezebb zöldpártnak látni, inkább egy polgári-konzervatív pártnak tűnik, pláne ha Keresztes Lóránt interjúit és a bevándorláspolitikájukat nézzük.

Az európai zöldpártok a bal-jobb tengelyen nagyon széles skálán mozognak. Teljesen rendben van, ha egy párt társadalompolitikai kérdésekben konzervatívabb álláspontot vesz fel – nem ez a vörös vonal.

Mi akkor a vörös vonal? Ha az LMP valahogy mégis együttműködik a Jobbikkal? Philippe Lamberts az Azonnalinak azt mondta ugye, hogy ezesetben kizárják őket.

A kérdés nincs napirenden.

Elméletileg se?

Újságírók fejében biztosan! De igen,

ha közös listaállításra vagy koalíciókötésre kerülne sor az LMP és a Jobbik között, az az Európai Zöld Pártot valóban nehéz helyzet elé állítaná.

Semmi jelét nem látjuk annak, hogy erre kerülne sor.

Pedig az LMP-t és a Jobbikot tartalmilag sok dolog köti össze, a Jobbik EP-programjában például rengeteg a zöld elem. Nem beszélve arról, hogy a Jobbikra matematikailag is szükség lehet egy jövőbeli Orbán-ellenes többség létrehozásához.

2019-re már minden párt képvisel zöld követeléseket, még a liberálisok és a szélsőjobboldal is – ezek ugyanis mainstremmé váltak, a választók pedig elvárják őket. De kérem, ne aszerint ítéljünk meg politikusokat, hogy mit mondanak, vagy hogy mi áll a pártprogramjukban, hanem hogy ténylegesen mit cselekszenek. Az atomenergia és Paks 2. ügye jól mutatja, hogy a zöld párt Magyarországon az LMP.

Ősszel önkormányzati választást tartanak Magyarországon. Az LMP Budapesten nem indít önálló jelöltet, egy publicista, Puzsér Róbert mögé állt be. Ő a centrumot szeretné összefogni új pólusként, azaz az LMP-t, a Jobbikot és a liberális Momentumot.

Ha a parlamentben vagy önkormányzatban együttműködnek pártok, az demokráciában egy normális dolog. Budapest ügyét nem ismerem, így nem tudom kommentálni.

Vagyis az nem hozná nehéz helyzetbe az Európai Zöld Pártot, ha az önkormányzati választáson együttműködne az LMP a Jobbikkal?

Nem hiszem, hogy kellemetlenül érintene minket, ha az LMP hozzá tud járulni ahhoz, hogy valahol ne fideszes polgármestert válasszanak meg.

Ha ezt a nem fideszes politikust aztán a Jobbik vagy a szocialisták is támogatják, az szerintem a normális, demokratikus ügymenet.

Mi lesz, ha nem jut be az LMP májusban az Európai Parlamentbe?

Be fog, ebben biztos vagyok. És annak is örülnék, ha Jávor Benedek ismét a zöldfrakcióba ülne be.

Nem cserélik akkor le a Párbeszédre az LMP-t?

Ha kívánhatnék egyet a Jézuskától, azt kívánnám, hogy a magyarországi zöld és progresszív erők összefogjanak a mostani kettéosztottság helyett. A klímaváltozás, az energiaátállás korszakában a zöld politika aktuálisabb, mint valaha. 2013-ban is nagyon bántott már, hogy a Párbeszéd kivált az LMP-ből.

Ma azt sem tudnám megmondani, a Párbeszéd formailag külön párt-e még, vagy az MSZP része.

De nem az én kívánságaim határozzák meg a magyar belpolitikát.

Disclaimer: mint az impresszumban is jelezzük, az Azonnali többségi tulajdonosa Ungár Péter, az LMP országgyűlési képviselője. Ez sem most, sem az Azonnalin megjelenő többi anyag esetén sem befolyásolja, mit írunk és jelentetünk meg, mint azt már a hvg.hu észre is vette.

 
Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek