Alakulóban egy nagy szélsőjobboldali EP-frakció?

Szerző: Pintér Bence
2019.01.08. 07:35

A lengyel külügyminiszter megerősítette, hogy az Európai Parlamentről fog beszélgetni szerdán Kaczyński és Salvini.

Alakulóban egy nagy szélsőjobboldali EP-frakció?

Az Azonnali is beszámolt róla múlt pénteken, hogy szerdán találkozik egymással Matteo Salvini olasz belügyminiszter, a jelenleg népszerűbb olasz kormánypárt, a Liga elnöke, illetve Jarosław Kaczyński, a kormányzó lengyel Jog és Igazságosság (PiS) elnöke. Egy ilyen találkozó persze szólhat akármiről, egyre inkább úgy tűnik azonban, hogy a két párt közötti európai összefogás lesz a terítéken.

„Olyan ügyeket kell megvitatnunk, amelyek az Európai Parlamenttel kapcsolatosak” – nyilatkozta a találkozóról a lengyel PiS-es külügyminiszter, Jacek Czaputowicz.

Az EUobserver által idézett miniszter szerint ez a legmagasabb szintű találkozó: ha Kaczyński külön találkozik valakivel, az különleges kapcsolatot jelent. Jacek Sasin, a PiS egyik képviselője eközben arról beszélt, hogy egyelőre nem világos, hogy jutnak-e megállapodásra, de arról fognak beszélgetni, hogy hogyan kéne az EU-nak működnie.

Az olasz Északi Liga a mostani parlamenti ciklusban az euroszkeptikus Nemzetek és Szabadság Európája (ENF) frakciót erősíti, amelynek legnagyobb ereje Marine Le Pen pártja, a francia szélsőjobboldali Nemzeti Gyűlés. A lengyel PiS viszont a konzervatív, piacpárti, atlantista Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) frakció második ereje a brit toryk után, akik azonban most kiesnek az európai parlamentből a brexit miatt.

Kérdés, hogy ki csatlakozik kihez, és ki megy még vele, mindenesetre az ECR csúcsjelöltje, Jan Zahradil természetes szövetségesnek nevezte Salvini pártját az Azonnalinak adott interjújában. Ahogy Orbán Viktor magyarországi pártját, a Fideszt is.

Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek