Ki a magyar Beppe Grillo?

Szerző: Techet Péter
2018.03.04. 14:31

Magyarország és Olaszország között sok hasonlóság van: racionális viták helyett érzelmi alapú táborlogika, államellenesség, az ügyeskedés kultusza, liberális programot vivő baloldaliak, a valódi baloldal teljes hiánya, komenistákkal riogató jobboldal, korrupció, maffia. Már csak egy magyar Öt Csillag Mozgalom hiányzik! Na de ki lenne a legalkalmasabb a vezetésére?

Ki a magyar Beppe Grillo?

A mai olasz politikai élet két rejtélye az Öt Csillag Mozgalom és annak sikere. A párt, amely nevét onnan kapta, hogy Beppe Grillo blogposztjai mindig öt csillagocskát értek az olvasóknak, teljesen átszeli a bal-jobb-skálát, populizmusát, elitellenességét mindenféle érvvel alá tudja támasztani.

Egyszerre tudja a szociális, egységesebb Európát követelni és a líra újbóli bevezetését; a nyitott határokat és a menekültek kirúgását; az adócsökkentést és az állami kiadások növelését.

A párt heterogén jellegét mutatja, hogy amikor 2014-ben a szimpatizánsoknak arról kellett volna dönteniük, melyik EP-frakcióhoz csatlakozzanak, a zöldek, a szélsőjobboldaliak és az EU-ellenesek egyaránt népszerű opciók voltak. (Ma Grilloék Nigel Farrage EU-ellenes frakciójában ülnek, otthon pedig egységes európai jóléti államot követelnek.)

A pártot egy informatikabuzi filozófus, a 2016-ban elhunyt Gianroberto Casaleggio álmodta meg. Elmélete szerint a parlamentáris demokráciát az internetes demokrácia váltja fel, ahol a viták blogokban zajlanak, a szavazások meg a kommentfolyamokban. Miután Beppe Grillo elitellenes őrjöngésekkel teli blogja a 2000-es évek végén kezdett felfutni többmilliós olvasottságot hozva, Casaleggio Beppe Grillóból csinálta meg az internetes demokráciát hirdető mozgalmának színpadi figuráját.

Grillo járja a városokat, ordibál a főtereken, majd dühöng a blogjában – a kommentelők pedig szavazhatnak, dönthetnek. Ez lenne az új politika Casaleggio szerint.

Ebből született meg az Öt Csillag Mozgalom 2009-ben, amely nevében kezdetben a Basszameg (Vaffanculo) kitételt is tartalmazta. Ennek szellemében több Basszameg-Napot (V-Day) is tartottak.

Az Öt Csillag Mozgalmat az autoriter vezetési stílus és a bázisdemokrácia egyszerre jellemzi. Miközben bárki részt vehet a pártbeli szavazásokon (éppen ezért változik a párt programja folyamatosan, néha homlokegyenest eltérő követeletéseket megfogalmazva) – ugyanis elég ha valaki regisztrál Beppe Grillo blogján –, a szavazásokat Grillo egyedül ellenőrzi és dönt arról, hogy közzéteszi-e őket, vagy sem. Grillonak amúgy hivatalos funkciója nincs is a párton belül, egy régen történt halálos gázolása és emiatti elítélése miatt nem is tud, nem is akar politikusként indulni.

Az Öt Csillag Mozgalom politikusairól annyit lehet elmondani, hogy a szó leíró értelmében dilettánsok. Egyszerű emberek, akik eddig esetleg pékek, fodrászok, ügyvédek, orvosok, ápolónők voltak, de elegük van, és csatlakoztak kommentelőként Grillo blogjához. A mostani kormányfőjelölt, a 31 éves Luigi Di Maio is így került a pártba.

Grillo megőrizné a párt mozgalmi jellegét és nem adná fel saját informális (de annál autoriterebb) hatalmát. Mások szerint viszont a pártnak professzionálisabbá kellene válnia, és el kellene kissé szakadnia Grillotól.

Grillo már többször el is engedte a mozgalom kezét – hogy aztán pár hetes szünet után újra visszaparancsolja őket a befolyása alá.

A szervezeti kérdések mellett a párt ideológiája sem tiszta. Miközben például az olasz újbaloldali Il Fatto Quotidiano napilap azért támogatja Grillot, mert benne látja a rendszerkritikus baloldal megújulásának lehetőségét, Rómában Virginia Raggi a külvárosok kiábrándult fasisztáinak voksaival lehetett ötcsillagos főpolgármester, akinek környezetében is felettébb sok a fasiszta. 

Magyarország és Olaszország között sok hasonlóság van: racionális viták helyetti érzelmi alapú táborlogika, államellenesség, az ügyeskedés kultusza, liberális programot vivő baloldaliak, a valódi baloldal teljes hiánya, komenistákkal riogató jobboldal, korrupció, maffia. Már csak egy magyar Öt Csillag Mozgalom hiányzik!

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek