Tóth Csaba rágalmazással vádolja Gulyás Mártont, nem vesz részt a Partizán előválasztási vitáján

2021.09.13. 13:18

A zuglói országgyűlési képviselő szerint Gulyás Márton egy interjújában „olyan, kérdésekbe csomagolt vádakat fogalmazott meg” vele szemben, ami kimeríti a rágalmazás fogalmát, így feljelenti a balos műsorvezetőt és távol marad a vitától. Ennek ellenére lesz vita, bár így egyedül Hadházy Ákos fog majd válaszolni, aki megkeresésünkre azt mondta: elmenne a Zugló TV-be is, de csak feltételekkel.

Tóth Csaba rágalmazással vádolja Gulyás Mártont, nem vesz részt a Partizán előválasztási vitáján

Egy rövid, előre felvett videóban jelentette be Tóth Csaba, Zuglóban 2014-ben és 2018-ban is mandátumot szerző szocialista országgyűlési képviselője, hogy 

a szeptember 13-ra a Gulyás Márton vezette Partizán által szervezett előválasztási vitán nem vesz részt, 

ahol a Momentum színeiben induló, ám a Magyar Kétfarkú Kutya Párt és a Márki-Zay Péter-féle Mindenki Magyarországa Mozgalom támogatását is élvező Hadházy Ákossal vitázott volna, hogy a Budapest 8-as választókerületében élők döntését ezzel is segítsék, kire szavazzanak majd a szeptember 18-a és 26-a között tartott ellenzéki előválasztáson. 

Tóth a mindössze egyperces videójában azzal magyarázza, hogy a vitán nem vesz részt, mert szerinte Gulyás Márton szeptember 10-én publikált Karácsony Gergellyel készített interjújában „olyan, kérdésekbe csomagolt vádakat fogalmazott meg” vele szemben, ami miatt szerinte nagy nyilvánosság előtt elkövetett jelentős érdeksérelmet okozó rágalmazásnak számít,

ami miatt Tóth fel is jelentette a Partizán műsorvezetőjét, Gulyás Mártont. 

Rövid bejelentését azzal zárja az MSZP-Párbeszéd szövetség által indított, ám a Jobbik, a DK és az LMP által is támogatott Tóth, hogy a képviselőjelölti vitákat fontosnak tartja, és azt szeretné, hogy a Partizán helyett végül a nem önkormányzati tulajdonú Zugló TV-ben rendezzenek vitát. Állítása szerint már augusztusban felkérte kihívóját, hogy a helyi tévében vitakozzanak, azonban erre még nem érkezett válasz, így szeptember 17-én 15 órakor várja a független országgyűlési képviselőt a tévében, hogy megvitassák, mit gondolnak Zuglóról.

A feljelentés, illetve Tóth vitától való távolmaradása kapcsán a Partizán rövid közleményt adott ki Facebook-oldalán. Mint ebben írják,

Gulyás Márton a vádakra majd a műsorban fog bővebben reagálni, illetve a vitát ugyanúgy megtartják – annyi résztvevővel, amennyi megjelenik a helyszínen.

Hadházy nem zárkózik el a vitától, de azt feltételekhez kötné

Az ügy kapcsán kerestük Hadházy Ákost is, aki szűkszavűan csak annyit fogalmazott, hogy sajnálja, hogy Tóth nem vesz részt a partizános vitán, ugyanakkor kijelentette, hogy

nem zárkózik el attól, hogy majd a Zugló TV-ben ütköztesse véleményét az MSZP-P jelöltjével, de ezt bizonyos feltételekhez kötné, amikkel kapcsolatosan már felvette a kapcsolatot a tévé vezetőivel.

Hadházy szeretne találkozni a csatorna tulajdonosával, de a korábbi LMP-s politikus szerint hiába keresték többször is, erre eddig „nem kaptak pozitív választ”. Hadházy szeretné tudni, hogy ki a tulajdonosa a csatornának, mert „több objektív tény is arra utal”, hogy az Tóth Csaba érdekeltségéhez tartozhat.

Az LMP korábbi társelnöke emellett azt is kifogásolta, hogy miután bejelentette zuglói indulását, egy előre megbeszélt interjúját lemondták, míg több szocialista politikus meghívott vendégként arról értekezett a tévében hétről hétre, hogy Hadházynak nem ebben a körzetben kéne indulnia. E kapcsán azt szeretné megtudni, hogy a szerkesztőség döntött így, vagy volt-e a tulajdonosnak ráhatása a csatorna tartalmára.

Kiélezett kampány Tóth és Hadházy között

A két országgyűlési képviselő egyébként elég korán megkezdte az előválasztási kampányát: miután Hadházy február 15-én bejelentette, hogy 2018-cal ellentétben nem a Szekszárd székhelyű Tolna megye 1-es választókerületben, hanem a Zugló székhelyű Budapest 8-as választókörzetben méretteti meg magát, ahol a szocialista Tóth Csaba 2014-ben és 2018-ban is győzedelmeskedett, Tóth egy fideszes polgármester videóját osztotta meg február 18-án, amiben a fideszes polgármester többek között hazugsággal vádolja meg Hadházyt, illetve Hadházy öltözékére tesz megjegyzéseket.

Tóth a videót először „no comment” mondattal rakta ki Facebook-oldalára, majd az Azonnalinak azt mondta, hogy ezzel

Hadházy figyelmét arra szerette volna felhívni, hogy jobb lenne olyan körzetben indulnia, ahol valóban van korrupció,

és ahol inkumbens fideszes jelöltet tudna legyőzni – ugyanis Tóth szerint Zuglóban Hadházy nem találna korrupcióellenes munkát.

Hadházy a felvétel kapcsán nekünk úgy fogalmazott: ő nem ezt olvasta ki Tóth posztjából, és ahhoz, hogyha az ellenzék 2022-ben valóban kormányzóképesnek akar tűnni, akkor az ellenzéknek meg kell üzennie, hogy azokkal az ügyekkel is foglalkozik, amikor az ellenzéki oldalon téved valaki. Az LMP korábbi társelnöke szerint Zuglóban komoly aggályok merültek fel még korábban, és Tóth hibát követett el, amikor nem szólalt fel ezen aggályos ügyek kapcsán.

A kampány azóta sem túl barátságos a két jelölt között: Tóth Csaba egy újságíróknak tartott háttérbeszélgetésen arról beszélt, hogy Hadházy indulása csak a Momentum pozíciószerzéséről szól, és szerinte Hadházy Ákos múltjából is előkerülhetnek sötét foltok – ugyanakkor azt ígérte, nem fog negatív kampányt folytatni Hadházyval szemben.

Míg az aláírásgyűjtés első napján a Momentum több ismert politikusával, többek között a pártelnökével és miniszterelnökjelölt-aspiránsával, Fekete-Győr Andrással, illetve Donáth Annával is találkozhattak az Örs Vezér terén az aláírásgyűjtő standoknál. (Az aláírásgyűjtés első napjáról írt helyszíni riportunkat itt lehet elolvasni.)

Nyerhető körzet az ellenzéknek

Aki a zuglói előválasztás megnyeri, az vélhetően országgyűlési mandátumot is szerez, ugyanis Tóth Csaba mind 2014-ben, mind 2018-ban legyőzte fideszes kihívóját: 2014-ben a szavazatok 39,88 százalékát szerezte meg az akkor MSZP-Együtt-DK-Párbeszéd-Liberálisok támogatását élvező szocialista politikus, amivel mindössze 3,54 százalékponttal szerzett többet a Fidesz-KDNP jelöltjénél, Papcsák Ferencnél, Zugló korábbi polgármesterénél. 

2018-ban ennél már magabiztosabb volt a győzelme: akkor a szavazatok 47,23 százalékát szerezte meg Tóth, így 12,17 százalékpontot vert a fideszes Jelen Tamásra, a Fidesz zuglói választókerületi elnökére. Tóth mindkét alkalommal úgy nyert, hogy egyszer sem valósult meg a teljes ellenzéki összefogás: 2014-ben és 2018-ban is elindult a körzetben az LMP és a Jobbik is, míg 2018-ban a Momentum és a Magyar Kétfarkú Kutyapárt is állított jelöltet.

Így aki győz a zuglói előválasztáson, vélhetően 2022-ben parlamenti mandátumot is szerez,

 de hogy ez sorozatban harmadjára is Tóth Csaba lesz, vagy Hadházy Ákos, az még a jövő kérdése.

Az ellenzéki előválasztáson a választókerületi előválasztásokat, valamint a miniszterelnök-jelölti előválasztás első fordulóját szeptember 18-26. között tartják meg, míg a miniszterelnök-jelölti előválasztás második fordulóját – az első fordulóban a három legtöbb szavazatot szerzett miniszterelnök-jelölttel – október 4-10. között rendezi meg az ellenzék. De hogyan lehet megtartani 106+1 előválasztást? Utánajártunk!

NYITÓKÉP: Tóth Csaba és Hadházy Ákos. FOTÓ: A képviselők Facebook-oldalai.

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek