+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Karóczkai Balázs
2021. február 18. csütörtök, 16:00
Megkezdődött az előválasztási adok-kapok Zuglóban: a helyi MSZP-s országgyűlési képviselő Tóth Csabának nagyon nem tetszik, hogy a Momentum ráindítja az előválasztáson a korrupcióellenességével kampányoló Hadházy Ákost. Meg is üzente Hadházynak, hogy induljon máshol – egy olyan videóban, amihez csak annyit írt: „No Comment”. Nem kellett volna egyértelműbbnek lennie Tóthnak, és vajon fogta-e a szavak nélküli üzenetet Hadházy? Megkérdeztük!

Még hétfőn jelentette be a Hadházy Ákossal november óta szoros együttműködést folytató Momentum, hogy Zuglóban indítja a független országgyűlési képviselőt – a valószínűleg ősszel esedékes – előválasztáson.

 

Hadházy a bejelentésen elmondott beszédében kiemelte, hogy eddig az ellenzéki politikusok mindig azt mondták ellenzékből, hogy ha hatalomra kerülnek, akkor elszámoltatás lesz, azonban úgy véli, hogy ez nem történt meg, és ezek a politikusok többet kezdtek el lopni mint korábban – bár itt nem tért ki arra, hogy kire is gondol pontosan.

 

A független országgyűlési képviselő ezért úgy látja, hogy

 

az ellenzék csak akkor győzhet, ha az emberek tényleg elhiszik, hogy változás lesz, és ő ezért fog küzdeni Zuglóban is.

 

Azonban nem mindenki fogadta kitörő örömmel a bejelentést. A Zuglót is magában foglaló Budapest 8-as számú körzetének MSZP-s országgyűlési képviselője, Tóth Csaba a bejelentést követően a Facebook-oldalán egy cikket osztott meg, aminek tanúsága szerint a zuglóiakat meglepte a bejelentés, és szerintük Hadházy Ákosnak nem ebben a körzetben kellene megmérettetnie magát.

 

Tóth Csaba ezután csütörtökön osztott meg egy Facebook-videót, amin Vargáné Csengeri Mónika, a heves megyei Ludas község Fidesz-KDNP-s polgármestere látható, és arról beszél, hogy Hadházy korábbi kutakodásai szerinte hamis információkon alapulnak. Emellett megvádolta azzal is a független országgyűlési képviselőt, hogy nem eléggé átláthatóan működik.

 

Hadházy még januárban osztotta meg Facebook-oldalán, hogy 25 milliós EU-s támogatásból épült piac a 730 fős Ludason, ami szerinte felveti a korrupció gyanúját, hiszen az átadott piac minősége szerinte elmarad a támogatás összegétől. A 24.hu oknyomozó cikke arról számolt be, hogy Heves megyében az elmúlt időszakban „gombamód megszaporodtak” a ludasihoz hasonló apró piacterek, és a lap szerint a piacterek megépítésére szánt pályázat lebonyolításában a térség országgyűlési képviselője, a fideszes Szabó Zsolt is aktívan részt vett. A Tóth Csaba által most megosztott videóban Ludas község fideszes polgármestere ezen információk valódiságát próbálja megcáfolni, illetve azzal vádolja meg Hadházy Ákost, hogy hazudott ezekről.

 

Tóth: Ezzel egyértelműen üzentünk Hadházynak, hogy ott folytassa a munkát, ahol valódi korrupciós ügyek vannak

 

Az ügyben megkerestük Tóth Csabát, az MSZP országgyűlési képviselőjét, hogy miért osztotta meg ezt a videót, egyetért-e annak a tartalmával, és szerinte hazudik-e Hadházy– mint azt a videóban szereplő Vargáné állítja.

 

Tóth az Azonnalinak telefonon keresztül azt mondta, hogy a poszt egy üzenet Hadházy Ákosnak, hogy egy olyan körzetben induljon el, „ahol hathatós munkájának eredményeképpen korrupciós ügyeket tud feltárni, és ahol a munkájának eredményeképpen le tudja győzni a jelenlegi fideszes országgyűlési képviselőt.”

 

Tóth arra a felvetésünkre, hogy akkor miért nem egy ilyen kiajánló szöveggel tették volna ki a posztot a „No Comment” helyett, azt felelte, hogy

 

„semmit nem kommenteltünk hozzá, ő neki érteni kell az üzenetből.”

 

Arra a felvetésünkre, hogy ez a videó kontextusát tekintve nem igazán egyértelmű, Tóth megismételte előbbi kijelentéseit, majd a megismételt kérdésre annyit reagált: „negyedszer is elmondom önnek, ha nem értette meg eddig.”

 

Tóth ugyanakkor elismerte Hadházy munkásságát: szerinte az országgyűlési képviselő komoly korrupciós ügyeket tár fel, amivel

 

Tóth szerint Hadházy egy fideszes országgyűlési képviselőt is le tudna győzni,

 

ezért annak nem látja értelmét, hogy egy olyan körzetben induljon, amit az ellenzék 2014-ben és 2018-ban is megnyert. „Ezért tudunk neki olyan körzetet mutatni, ahol inkább az ő munkájának lehetne eredménye”, mivel Tóth úgy véli, Hadházy Zuglóban nem találna korrupcióellenes munkát.

 

Hadházy Ákos csodálkozott Tóth posztján

 

Az ügyben megkerestük Hadházy Ákost is, aki telefonon annyit mondott, hogy meglepte Tóth posztja.

 

„Ő azt írta, hogy no comment, de én azt javaslom, hogy nézze meg a (videóban szereplő – a szerk.) ludasi ügy hátterét is, amelyet korábban bemutattam, akkor majd talán fogja kommentálni is.”

 

Arra a kérdésre, hogy Hadházynak egyértelmű volt-e, hogy Tóth ezzel a videóval azt kívánta üzenni, hogy inkább egy olyan körzetben induljon el, amit 2018-ban a Fidesz-KDNP jelöltje nyert, a független országgyűlési képviselő annyit válaszolt, hogy érti Tóth álláspontját, de a posztban Tóth ezt egyáltalán nem fejtette ki.

 

Hadházy azt is elmondta, hogy ha az előválasztáson megválasztják Zugló képviselőjelöltjének, és bekerül az Országgyűlésbe is, akkor továbbra is az egész ország korrupciós ügyeivel fog foglalkozni, de hogy ezt meg tudják tenni

 

„meg kell üzennünk, hogy nemcsak azzal a történelmi mértékű lopássorozattal fogunk foglalkozni, amit a Fidesz-kormány művel, hanem azokkal az ügyekkel is, amikor a mi oldalunkon téved valaki.”

 

A Zuglóban a Momentum színeiben induló független országgyűlési képviselő reméli, hogy ebben az ellenzék is támogatja majd, mivel szerinte „alapvető fontosságú, hogy az emberek elhiggyék, hogy a 2022-es kormányváltással valódi változás történik, és nem csak elszámoltatást ígérgetünk”, hanem az ellenzék megmutatja, hogy „mi másképp csinálnánk.”

 

Hadházy emellett arról is beszélt, hogy a zuglói választók az elmúlt választásokon egyértelművé tették, hogy „kőkemény ellenzéki politikát akarnak”, és úgy véli, a zuglóiaknak különösen elege van abból, ami náluk megy.

 

„Voltak olyan ügyek (Zuglóban – a szerk.), ahol komoly aggályok merültek fel, és maga Karácsony Gergely is beszélt ezekről, de ehhez képest fájóan nagy a csend.

 

Ezekben nem láttam, hogy Tóth Csaba fellépett volna, már pedig fel kell.”

 

Mint azt a független képviselő hozzátette: „A politikában a kompromisszum nagyon fontos dolog, viszont van egy olyan határ, amiben már nem szabad kompromisszukat kötni, ezzel a kormánnyal pedig nem lehet. Ha Tóth Csaba esetleg kötött ilyen kompromisszumokat, és ezért nem szólalt fel a Zuglóban történtek miatt, akkor szerintem rosszul tette. Mert akkor ezek már nem kompromisszumok voltak, hanem rossz alkuk.”

 

Arról, hogy Zuglóban lenne-e Fidesz-MSZP háttéralku, Hadházy azt felelte, hogy ilyenekről már Karácsony Gergely is beszélt, azt azonban nem tudja, hogy Tóth Csaba ennek részese-e.

 

Zuglóban korábban is felmerült a Fidesz-MSZP háttéralku és a korrupció gyanúja. Még az önkormányzati választások előtt szivárgott ki egy hangfelvétel, amelyben Karácsony Gergely arról beszélt, hogy őt Zuglóban „elásnák, ha visszatérne oda”. Az akkor még csak főpolgármester-jelölt Karácsony a 444-nek arról beszélt, hogy ezt a kifejezést ő politikai értelemben használta. Ugyanakkor azt Karácsony elismerte, hogy Zuglóban parkolásügyben Fidesz-MSZP háttéralkuk létezhetnek. Amikor Horváth Csabával, Zugló jelenlegi MSZP-s polgármesterével készítettünk interjút az önkormányzati választások előtt, akkor az MSZP-s jelölt félbe akarta szakítani az interjút, amikor a körzet korrupciógyanús eseteiről, illetve Tóth Csabáról tettünk fel kérdéseket.

 

Budapest 8-as körzete egyébként biztos ellenzéki körzetnek tekinthető, így aki megnyeri majd az előválasztást, az minden bizonnyal tagja lesz a 2022 utáni Országgyűlésnek is.

 

NYITÓKÉP: Tóth Csaba és Hadházy Ákos. Forrás: A képviselők Facebook-oldalai.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Szijjártó Péter Pozsonyban azt mondta: nem hagyják, hogy az ügy lekerüljön a napirendről.

Néhány kivétel azért marad: a piacokon, a zsúfolt helyeken és a busz- és vonatállomásokon még kell majd a maszk, máshol azonban nem. Június elsejétől pedig újabb enyhítések jönnek.

Gulyás Gergely szerint a PCR-tesztek nem adnak elég bizonyosságot. Viszont jöhetnek a lakodalmak és lassan a koncertek is. Mutatjuk, miről volt szó az eheti kormányinfón!

A miniállam mindeközben 50 euróért árulja turistáknak az orosz vakcinát, cserébe el kell tölteni hat éjszakát náluk.

Hogy melyik párt frakciójába csatlakozna be az előválasztáson miniszterelnök-jelöltként is elinduló Márki-Zay, azt viszont egyelőre nem tudni.

A román kormány 2020. márciusban 53 millió facsemete elültetését jelentette be, a Recorder átvizsgált pár helyszínt és kiderült, hogy csak papíron ültetődtek el ezek a fák.

Európában máshol is bőven voltak és vannak olyanok, akik úgy lettek kormány- vagy államfők, hogy angolul rosszul beszéltek. Összeszedtünk párat!

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás