Ezért győzhet mégis Tóth Csaba Zuglóban

2021.09.17. 17:49

Jó az, ha egy képviselőjelölt oknyomozó is egyben, és feltár korrupciós ügyeket, de ez még egyáltalán nem elég a sikerhez. Szinte biztos, hogy Tóth Csaba a Budapest 8-as választókerületben a botrányok ellenére is veszi az akadályt, és hiába fogják birkázni azokat akik rá szavaztak, mindennek helyben lehet logikus magyarázata.

Ezért győzhet mégis Tóth Csaba Zuglóban

Eljött az előválasztási kampány hivatalosan utolsó napja is: péntek este kampányzáró rendezvényekre került sor, mindenki rendbe szedi a sorait, elhangzanak a legutolsó kortesbeszédek is, majd szeptember 18-tól elindul a szavazási folyamat, amelynek a végén ki fog derülni, milyen képviselőket állít ki az ellenzék Orbán Viktor és a Fidesz ellen.

A kampány sok helyen éledt fel az augusztusi-szeptemberi időszakban, de a legnagyobb ellentmondások, harcok és botrányok Budapesten történtek.

Ezek közül kiemelkedik 1-es számú közszereplő-névrokonom (van még egy pár...), Tóth Csaba zuglói MSZP-s képviselő húzása, amellyel a legutolsó pillanatban hátrált ki a partizán vitájából, amelyet rajta kívül minden párttársa és szövetségese vállalt 31 körzetben.

Tóth egyrészt a vitát szervező és moderáló Gulyás Mártonnal szemben fogalmazott meg elfogultságára utaló vádakat, sőt, fel is jelentette rágalmazásért, másrészt pedig bejelentette, inkább a Zugló tévében – egy önkormányzati szerződés alapján működő kerületi magámédiában – szeretne vitázni.

Az általa kifogásolt állítások egy széles körben ismert, Karácsony Gergely egy korábbi kiszivárgott privát beszélgetésében is fölmerülő vádakra vonatkoztak, amelyek szerint Tóth elvileg bűnös üzelmekkel irányítja választókerületét.

Abba most nem mennék bele, mi bizonyítható ezekből a vádakból és mi nem, ideális esetben ez mind a jogszolgáltatás és a bűnüldöző szervek dolga lenne. Ugyanakkor a Tóth Csaba ellen helyi civilek, Márki-Zay Péter mozgalma, a Kutyapárt és a Momentum támogatásával elinduló Hadházy Ákos az ugyancsak MSZP-s és párbeszédes 14. kerületi önkormányzat egy telekeladásával kapcsolatban is felvetette már, hogy főleg ingatlanbiznisszekben nyilvánulhat meg a tisztességtelenség.

Ha valaki mostanában az előválasztásokat olyan emberként követi, aki nem ismeri Zuglót és környékét, egészen az a benyomása alakul ki, hogy Tóth el van ásva, reputációja és előválasztási esélyei romokban hevernek, és emiatt Hadházy a biztos befutó, hiszen a képviselő még vitára sem állt ki vele.

Szerintem a dolog nem ilyen egyszerű és továbbra is úgy látom, Tóth Csaba nyílt küzdelemben győzni fog a kerületében.

Azt is elmondom, miért.

A választás nem egy internetes valóságshow

Hadházy Ákos döntése, hogy a már Harangozó Tamás által otthonosan belakott és neki is hazai terepnek számító Tolna 1-es választókerület helyett a fővárosban indul el, persze logikusnak is nevezhető. Egyrészt Szekszárdon az eddigi választások alapján is Harangozó az egyértelmű esélyes helyette arra, hogy megszorongassa, vagy akár legyőzze helyben a Fideszt. Az lenne a baj, ha Hadházy és segítői ezt nem látnák be, nem az, ha ehelyett más terepet választ egyéni képviselői ambícióinak, ráadásul olyat, amelynek képviselői körül mindig voltak ellentmondásos állítások.

Azonban a puszta tény, hogy Hadházy ismert ellenzéki aktivista és politikus, még nem jelenti azt, hogy helyben ő lesz a befutó.

Hiszen az ő oldalán ügyesen megszerkesztett, de főleg országos ügyekkel foglalkozó videók mellet egy kisebb helyi aktivistacsoport áll csupán.

Annak ellenére, hogy a kihívójelölt nekünk korábban erről azt nyilatkozta, csapata helyiekből áll és folyamatosan nő, nem valószínű, hogy a helyi vállalkozók és prominensek között olajozott, jól működő hálózatot fenntartó Tóthnak gondot fog okozni túlköltekezni Hadházyt a választási kopogtatás, adatbázisgyűjtés és a szavazók urnához csábítása terén.

Hogy csak a legutóbbi, három évvel ezelőtti példával igazoljam mindezt: 2018-ban a Budapest 8-as kerületben, országos választáson a részvétel rekordnagyságú, 76 százalékos volt. Tóth ilyen körülmények között 47 százalékot, azaz 27 ezer szavazatot szerzett meg a több mint 59 ezerből, méghozzá úgy, hogy a kerületben az országosan is nagyot futó sztorik már ekkor széles körben ismertek voltak róla. A Fidesz jelöltje, Jelen Tamás az óriási mozgósítás ellenére ezzel szemben csak kicsit több mint 20 ezer voksot tudott kiállítani.

De Jelen szavazóinak száma még így is simán verte az összes többi, nem MSZP-s induló összesített, 17 ezres szavazószámát. A Medián ugyan most tavasszal egyértelmű, sőt, elsöprő fölényt mért a kihívó Hadházynak Tóthtal szemben, de az nem világos, hogy mindez hagyományos mintán hogyan alkalmazható az előválasztásra, hiszen országos szinten nincsen még semmiféle tapasztalatunk arról, hogy egy előválasztási részvétel hogyan arányul egy választási részvételhez.

Budapest viszonylatában eddig erről annyi derült ki, hogy a 2019-es önkormányzati előválasztás második fordulójában 68 000 szavazó, az októberi választáson pedig 700 000-nél is több szavazó vett részt, az előválasztás választáshoz viszonyított részvételi aránya tehát itt 9-10 százalékra volt tehető.

Ez az előválasztáson valószínűleg inkább résztvevő, elkötelezettebb szavazóréteg viszont minden bizonnyal inkább a stabilan Tóth Csaba és a balliberális ellenzék felé húzó keménymag, mintsem Hadházy új hívei.

Itt tehát brutális mozgósításra lenne szüksége Hadházynak ahhoz, hogy a felmérésekhez képest ne érje túl nagy kellemetlen meglepetés őt és csapatát.

Aki figyelt, annak „terepen” ez már az aláírásgyűjtés első napján világos volt: Hadházyék standjai tisztességesen a választókerület minden nagyobb csomoópontján ott álltak a Mexikói úttól az Örs vezér teréig, Tóth Csaba azonban simán verte őket: fehér sátrai legalább két-három aktivistával folyamatosan nem csupán a főbb, hanem szitne minden csomópontban ott voltak, az Örstől visszafelé haladva a Bosnyák térig is legalább négyet számoltam meg.

Tehát a tapasztalt, az MSZP teljes és bejáratott lakcímadatbázisával rendelkező, már 2014 óta Zuglóban országgyűlési mandátumot szerző Tóth helyben eleve sokkal nagyobb dobbantóról indult el, mint kihívója.

Minderre persze Fekete-Győr András logikusan és könnyeden válaszolta azt, hogy ők szeretnek esélytelen helyről befutni, sőt, a Momentum például ebben a legjobb. Viszont most úgy látom, Hadházy Ákos ehhez nem megfelelő kampányretorikát választott.

Egyetlen mondása például a teljes versenyben az, hogy ő tisztakezű, és az ő képviselősége alatt nem tűnne el a kerületnek járó fejlesztési pénz. Ez 2021 Magyarországán persze roppant fontos dolog, de

a korrupcióellenesség önmagában még akkor sem biztos, hogy elég lenne helyben egy Tóth-kaliberű képviselő legyőzésére,

ha a helyi MSZP-vel Hadházy mozgósító ereje összemérhető lenne. 

Ugyanis,

Tóth nevén vannak a zuglói fejlesztések

Noha a választókerület például a szomszédos 13. kerülethez képest még mindig a fejlesztések mostohagyermeke, Tóth – az országos politika nagy harcai helyett – kampányában folyamatosan csak azt tudja hangsúlyozni, mi mindent „tesznek ők” a helyiekért: Facebook-oldalának fényképei között számos kerületi szabadidős program, nyugdíjasotthonok építése-szépítése, – és ami még ennél is fontosabb – a rendelők felszerelésének felújítása is szerepel.

Ezek nagyrészt persze állami, tehát a kormányzattól jövő pénzek, azonban azt nagyjából minden biztos szavazó sejti a környéken, hogy Tóth és a kerületi, illetve budapesti MSZP azért nagyban kell hozzá, hogy mindezek a kedvezmények „ki legyenek járva”.

Ezenkívül éppen pár napja Tóth például azzal kampányolt, hogy Horváth Csaba polgármester mellett az Örs vezér terére a Fővárosi Közterület-fenntartó elnöke is kiállt vele együtt, és közösen – tehát mégis hitelt érdemlően – tudták megígérni a tisztább aluljárókat, valamint Horváthon kereszült a több rendőrt is. Igaz, mindezekkel a dolgokkal nyilván hamarabb is foglalkozhattak volna, hiszen a szocialista képviselő hivatalban is van, de

ez mégis több, mint amit Hadházy mondott a mindennapi banális, de a legtöbb embert érintő dolgokról.

Persze a kihívó jelölt is foglalkozik helyi ügyekkel, pont úgy, mint a helyi civilek már évtizedek óta. Az ugyanakkor látványos, hogy Tóth módszerei eddig mindig lényegesen több szavazatot hoztak be, mint a Civil Zugló Egyesület aggályai, de a 2019-ben feltárt parkolási botrányok sem igazán rengették meg a helyi MSZP hatalmát és húzták át az alternatíva (akkor éppen Puzsér Róbert vezetésével elinduló civilek) felé a szavazókat.

Persze mindig minden ellenzéki propagandának fontos, és lényeges része a korrupció felszámolásának ígérete, és különösen így van ez akkor, ha valaki a Fidesz ellen áll ki választásra. De csak ezzel lehetetlen választást, vagy előválasztást nyerni. Hadházynak pedig lett volna lehetősége arra, hogy részletekben is kifejtse azt, hogy egész pontosan hogyan, kikkel csinálna bármit másképpen a választókerületben egy Karácsony-kormány idején, miközben még Karácsony Gergely is Tóth Csaba támogatására biztat.

A helyzet ugyanaz, mint akár a Borsod 6-os választókerületben Koncz Zsófia fideszes képviselő tavalyi győzelmével kapcsolatban:

lehet morálisan aggályosnak nevezni, hogy valaki tökéletes szavazógépet (adatbázisok, kopogtatások, stb.) épít ki, de az emberek mégiscsak azért szavaznak a képviselőkre, mert kézzelfogható eredményeket szeretnének látni a lakókörnyezetükben.

Noha magam is kellemesen csalódnék, ha Hadházy Ákos akár csak pár százalékkal is, de győzni tudna Zuglóban, ugyanakkor mindenkit óva intek attól, hogy meglepődjön azon, ha ez mégsem így lesz.

NYITÓKÉP: Horváth Csaba 14. kerületi MSZP-s polgármester és Tóth Csaba a választókerület MSZP-s képviselője a zuglói szomszédünnep megnyitóján, 2021. augusztusában / FOTÓ: Tóth Csaba, Facebook

Hozzászólnál? Vitáznál? Válaszolnál? Írj!

Tóth Csaba Tibor
Tóth Csaba Tibor az Azonnali korábbi újságírója

Történészdiplomával rendelkezik, de 2013 óta főleg blogol, 2015 óta pedig újságcikkeket is ír. Sokszor Európáról és a Közel-Keletről. Az Izrael-párti sajtó kedvenc magyar firkásza. Eléggé baloldali.
Facebook
Twitter

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek