Etikai vizsgálatot indítana Jakab Péter Tóth Csaba ellen Hadházy korrupciós vádja kapcsán

2021.09.19. 09:46

A Jobbik elnöke szerint Tóth kihívója, Hadházy Ákos annyi bizonyítékot adott át a részére, ami miatt meg kell vizsgálni, hogy a pártja által is támogatott Tóth Csaba valóban korrupt-e, mint ahogy azt Hadházy állítja.

Etikai vizsgálatot indítana Jakab Péter Tóth Csaba ellen Hadházy korrupciós vádja kapcsán

Jakab Péter, a Jobbik elnöke és miniszterelnök-jelöltje vasárnap délelőtt Facebook-bejegyzésében jelentette be, hogy

etikai vizsgálatot kezdeményezett a szocialista Tóth Csaba, Zugló országgyűlési képviselőjével szemben.

Mint bejegyzésében írja, Tóth kihívója, Hadházy Ákos levélben kereste meg őt és Karácsony Gergelyt, amivel Jakab szerint Hadházy immáron bizonyítani tudja korábbi feltételezéseit, miszerint Tóth Csaba korrupt lehet.

„Számtalanszor elmondtam, sejtetésre nem adok. Most azonban Hadházy Ákos levélben keresett meg engem és Karácsony Gergelyt, melyben arról ír, hogy immár bizonyítani is tudja az állításait. Vallom, hogy a bűnnek nincs színe, csak elkövetője. A korrupciót sehol nem tűrhetjük meg, ezért az igazság kiderítése érdekében ma etikai vizsgálatot kezdeményeztem Tóth Csaba ellen. ”

– fogalmaz a Jobbik elnöke.

Jakab Hadházy levelére hivatkozva kezdeményezte azt az Országos Előválasztási Bizottságnál, hogy vizsgálja meg Hadházy bizonyítékait, majd aztán döntsön arról, hogy ennek tükrében még elindulhat-e az előválasztáson az MSZP-P által indított, ám a Demokratikus Koalíció és a Jobbik támogatását is élvező Tóth vagy sem.

Hogy pontosan mi áll a levélben, arról Jakab nem ír, ugyanakkor valószínűleg Hadházy arról a gyártelepről oszthatott meg információt a két miniszterelnök-jelölttel, amivel vasárnap reggeli Facebook-posztjában foglalkozott a Zugló székhelyű Budapest 8-as választókerületben a Momentum színeiben induló független országgyűlési képviselő, illetve amit a végül a Zugló TV-ben megtartott vitájukban is említett.

Ebben Hadházy egy gyártelep és irodaépület kapcsán vádolja meg korrupcióval a kerületben már 2014-ben és 2018-ban is győzedelmeskedő Tóthot. A bejegyzés szerint Tóth cége egy érdemi munkát nem végző alapítványon és egy közvetítő cégen keresztül juthatott hozzá a gyártelephez, méghozzá úgy, hogy a hitelt Tóth cége adhatta az alapítványnak. Hadházy szerint az egész folyamatnak két oka lehet: vagy vagyon eltitkolása és pénzmosás, vagy pedig adóelkerülés.

A korrupcióinfo nevű oldalán ennél részletesebben fogalmaz Hadházy. Itt a rendelkezésekre álló dokumentumokból azt a következtetést vonja le, hogy

Tóth Csaba olyan informális és gazdasági hálózatot hozhatott létre, amely behálózza az egész kerületet,

míg a vádjait kicsit finomabban fogalmazza meg: szerinte a gyártelep tulajdonjogának ilyen formában történő felvetése felveti a pénzmosás gyanúját, emellett „mindenképpen alkalmas vagyon/jövedelem eltitkolására.”

Egyébként nem Tóth az első jelölt, akivel kapcsolatosan etikai vizsgálatot szeretne indítani egy párt. Szeptember 18-án az MSZP bejelentette, hogy a Jobbik és LMP támogatásával induló Süle Zsoltot kizárná az előválasztásból, amiért Süle egy korábbi, „szélsőséges” posztjában támadta a szocialista pártot és korábbi országgyűlési képviselőjét, Steiner Pált.

+ FRISSÍTÉS (13:03): Jakab Péter bejelentésére az MSZP és Tóth Csaba közleményben reagált. A szerkesztőségünknek eljuttatott közleményben Tóth úgy fogalmaz, hogy minden vizsgálat elé nyugodt szívvel áll, mivel vagyonnyilatkozata minden tényt és adatot tartalmaz, elszámolnivalója pedig azoknak van, „akik nemtelen eszközökkel” próbálják lejáratni.

A teljes közlemény szövegét szó szerint közöljük:

„Vagyonnyilatkozatom minden tényt és adatot hiánytalanul tartalmaz, nincs semmilyen eltitkolt vagyonom, minden vizsgálat elé nyugodt szívvel állok, elszámolnivalója annak, azoknak van, akik nemtelen eszközökkel akarnak lejáratni.
Tóth Csaba, Zugló országgyűlési képviselője”

 

NYITÓKÉP: Petróczi Rafael, Dercsényi Dávid / Azonnali

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek